Recept Medové jidáše Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Medové jidáše

Úvod

Tradiční velikonoční pečivo.

Postup

Z droždí, části vlahého mléka, cukru a 2 lžic mouky vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Zbylou mouku osolíme, přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, med, žloutky, kůru, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Pak lžící odkrajujeme kousky, vyválíme v rukou na sílu tužky a tvoříme různé tvary - viz fotografie. Jidáše klademe na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 150-170 °C do červena. Vychladlé mažeme na ploché straně medem. Jidáše se u nás tradičně pečou na Velký pátek.

Těsto vám může pomoci udělat pekárna - máslo dejte změklé, nejdříve droždí, cukr, med, žloutky, máslo a mléko (stačí těch 200 ml), pak mouku, citronovu kůru a nakonec sůl. Necháte vymíchat a vykynout těsto a rovnou s ním pracujete.

Někde mají tvar plochých vdolků, ale u nás na Vysočině se vždycky pekly ve tvaru stočených provazů, asi jako připomínka, že se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Upečené se mažou medem proti hadímu uštknutí.

Další moje recepty najdete na www.mlsoty.estranky.cz

Recept je z kategorií: Moučníky Velikonoční recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.03.15 vloženo
  • 2718x zobrazeno

Ingredience

  • 30 g droždí
  • 200 - 250 ml mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 80 g tekutého medu
  • špetka soli
  • citronová kůra.
  • + med na upečené.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.04.17 16:56

I letos dopadly na výbornou :)
Rozhodně zatím nejlepší těsto, co jsem vyzkoušela… pracuje se s ním tak dobře, že opravdu doporučuji…

(Dávám foto sem a ne do komentáře, jelikož zde už úvodní foto je a nemusím se bát, že jej „přebiju“ :) )

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.03.16 18:34

Medem jsem je pomazala celé :D
Z půlky těsta jsem udělala jidáše a z druhé půlky malý bochánek.
Pro nás dva ideální jak počet jidášků, tak velikost bochánku :)
Bochánek jsme nařízla moc, tak má tvar opravdu jak Kristova trnová koruna :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

jau 26.03.15 18:44

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Medové jidáše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 15.04.17 12:22

@jau - už je jich polovina fuč :D
Ještě jednou díky za recept a přeji hezký zbytek svátků :kytka:

 
jau
457 příspěvků 15.04.17 11:00

@Zuzka1973 Moc děkuju, jsem ráda, že se recept osvědčil :mavam: Máš je moc pěkné :potlesk:

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 26.03.16 14:17

@jau Těsto je super, lepší, než mám své předchozí :)
Moc dobře se s ním pracuje a hlavně dávka přesně sedí pro nás dva - díky moc za inspiraci :kytka: :mavam:

 
jau
457 příspěvků 25.03.16 20:21

Zuzka 1973: Dík za vyzkoušení, jidáše i bochánek máš pěkné, doufám, že se těsto osvědčilo :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Rozteky s tofu


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist