Recept Maždara

(Hodnoceno 1x) Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maždara

Postup

Čočku a rýži 1:1 promyjeme, ocedíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme masox a vaříme cca 20 minut. Čočku je dobré předem namočit nebo použít předvařenou.
Na oleji (ještě lépe na špeku :-) do růžova osmahneme kolečka cibule, přidáme na plátky nahrájený česnek a jen chviličku necháme na ohni, aby česnek neztratil říz.
Cibulí ani česnekem nešetříme, jsou to nejlepší přírodní léky na všechno, na sklerozu, tlak, teplotu, možná i rosný bod :-)
Porce maždary na talíři můžeme ještě ozdobit zelenou petrželkou, rajčaty, dle chuti, nálady a možností.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 06.07.05 vloženo
  • 9540x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1/2 hod

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • rýže - hrnek
  • čočka - hrnek
  • cibule - 2 velké
  • česnek - 4 stroužky
  • masox
  • olej /nebo uzený špek pro ty co nečtou korán

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 15.06.11 12:13

Tolik let tohle jídlo vařím a teď teprve se dozvídám jeho název! Jedla jsem to v arabských rodinách a doslova mě to vzalo. V dobách, kdy jsme neznali nic než vepřo knedlo (pokud někdo necestoval) jsem se od Arabů naučila dost jídel, i římský kmín jsem poznala a chovala ho jako zlatý poklad pod názvem „arabské koření“ :-)
Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zalenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru. Je to hodně dobé jídlo i příloha. Fakt vyzkoušejte !

Odkaz na uvaření

jolana 07.06.11 17:10

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Maždara

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4987 příspěvků 25.06.13 19:36

Mno, aby tu nebolo ako na kare a inde sa mdzadarou chvalia tak vytahujem tiez.. :mavam:

 
jolana
4987 příspěvků 15.06.11 22:16

Anitto, jo s hnedou :palec: …a zbytek kurete s cibuli navrvch posypat..preco nie..hneda ryze je ovela lahodnejsia, ale u nas uz je tak draha ako zlato..a kazda ma napisane ze bio+priplatok za to..

 
wydra  15.06.11 19:43

glama…čéče..to je popenec :-P A máš pravdu, pěstuju ho na okně !
Mít tak úžasnou zahradu jako máš ty, určitě bych i na fotkách poznala pelargónii :mrgreen:

 
glama  15.06.11 19:34

Wydro…čéče..to vypadá, jako bys na okně oškubala pelargónie… :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 15.06.11 18:35

Kdyz to jde s bulgur, tak bych mohla pouzit i hnedou ryzi, ze jo? :wink: A co zbytek pecenyho kurete? :-)

 
jolana
4987 příspěvků 15.06.11 14:06

..narezem na tenunke platky.. :mrgreen: :-P

 
wydra  15.06.11 13:31

S bulgurem urcite udelam, miluju bulgur (jenze ryzi take).
Cibuli jsem delala na masle, ono vubec jidlo ma uplne jinou chut kdyz se dela na prepustenem masle.
U tehle fotky salat nemam, ale jiste na stole byl.
S jehnecim je to vyborne, i kdyz mne to omastku faaakt neplave!
jehneci muze byt primo kousky v mazdare (jako v rizotu) nebo take v nejakem rajskem sosu a mazdara k tomu .
Tady se nabizi tolik uzasnych kombinaci a to mam rada.

Dat si kilo bucku tak uz tu nejsem, jak to delas? :-)

Joli, co bys vestila kdybys nemela moznost monitoringu dennich zprav ? :-)

 
jolana
4987 příspěvků 15.06.11 13:08

wydro, ja tam taky slaninu nedavam..a v oblasti nikto :mrgreen: (ja som ti za 12 hodim zlikvidovlala kilo a daco bociku a som v dobrom rozmare, vyvestila babam ze bude zatmenie mesiaca a plnia sa sny..myslim ze kazda uz chrape a sniva :mrgreen: :lol: )..ale uzbeci ju varia s baranim alebo hovadzim lojom..uzbekom to vyslovene plave v masti by ste neverili + na to davaju na hodne ghee oprazenu cibulu..
A na mdzadara mam najradsej jogurt a slalat bo ryzovu moc nemusim..ale s bulgur joooo…s bulgur je fantasticka…skus ten bulgur, neobanujes :)..teda ak mas rada bulgur..

 
wydra  15.06.11 12:13

Tolik let tohle jídlo vařím a teď teprve se dozvídám jeho název! Jedla jsem to v arabských rodinách a doslova mě to vzalo. V dobách, kdy jsme neznali nic než vepřo knedlo (pokud někdo necestoval) jsem se od Arabů naučila dost jídel, i římský kmín jsem poznala a chovala ho jako zlatý poklad pod názvem „arabské koření“ :-)
Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zelenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru. Bez slaniny .Je to hodně dobé jídlo i příloha. Fakt vyzkoušejte !

Příspěvek upraven 15.06.11 v 12:23

 
anickav
2903 příspěvků 11.06.11 18:17

Varila som šošovicu - na polievku a spomenula som si na tento recept. Tak som si odobrala, uvarila ryžu, atď. podľa receptu. Výsledkom je neskutočne chutné jedlo. S paradajkovým šalátom jednoducho skvelá vec.
Bola som najprv skeptik, ale potom - po ochutnaní som ľutovala, že som neuvarila toho viac, vlastne som sa nemusela žiadnou šošovicovou polievkou zaoberať… :lol:

 
jolana
4987 příspěvků 07.06.11 17:15

Mdzadara (dz–na z makcen ) mazdara…dovolila som si pridat obrazok pre lepsi obraz :)

 
jolana
4987 příspěvků 26.11.10 20:56

Mzadaru robievam tak, ze najprv dam varit cocku s bobkovym listom, feferonkou, celym novym korenim, niekedy s malinkym drievkom skorice a ked nie skoricu trak cely olupany strucik cesnaku(3-4). Ked je uz do 3/4 uvarena,prisypem ku nej namocenu a dobre okapanu ryzu (obycajnu gulatu) a dovarime ako ked varime ryzu.
Cibulkou oprazenou do zlatava sa sype povrch pri podavani. Original sa este horuca oprazena cibula zamiesa do uvarenej mzadara.Podava sa bud s bielym jogurtom alebo so salatom uhorka+cibula(aj zelena ak mate)+paradajky a to vsetko nakrajane na drobno, trosku osolene, pokapane oliv.olejom a citronovou stavou.
A este chutnejsia mzadara je miesto ryze -bulgur..:)
Vdaka za recept bluesko :)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Karbanátky Karbanátky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist