Recept Maždara

(Hodnoceno 1x) Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maždara

Postup

Čočku a rýži 1:1 promyjeme, ocedíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme masox a vaříme cca 20 minut. Čočku je dobré předem namočit nebo použít předvařenou.
Na oleji (ještě lépe na špeku :-) do růžova osmahneme kolečka cibule, přidáme na plátky nahrájený česnek a jen chviličku necháme na ohni, aby česnek neztratil říz.
Cibulí ani česnekem nešetříme, jsou to nejlepší přírodní léky na všechno, na sklerozu, tlak, teplotu, možná i rosný bod :-)
Porce maždary na talíři můžeme ještě ozdobit zelenou petrželkou, rajčaty, dle chuti, nálady a možností.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 06.07.05 vloženo
  • 9784x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1/2 hod

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • rýže - hrnek
  • čočka - hrnek
  • cibule - 2 velké
  • česnek - 4 stroužky
  • masox
  • olej /nebo uzený špek pro ty co nečtou korán

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 15.06.11 12:13

Tolik let tohle jídlo vařím a teď teprve se dozvídám jeho název! Jedla jsem to v arabských rodinách a doslova mě to vzalo. V dobách, kdy jsme neznali nic než vepřo knedlo (pokud někdo necestoval) jsem se od Arabů naučila dost jídel, i římský kmín jsem poznala a chovala ho jako zlatý poklad pod názvem „arabské koření“ :-)
Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zalenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru. Je to hodně dobé jídlo i příloha. Fakt vyzkoušejte !

Odkaz na uvaření

jolana 07.06.11 17:10

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Maždara

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
jolana
4988 příspěvků 25.06.13 19:36

Mno, aby tu nebolo ako na kare a inde sa mdzadarou chvalia tak vytahujem tiez.. :mavam:

 
jolana
4988 příspěvků 15.06.11 22:16

Anitto, jo s hnedou :palec: …a zbytek kurete s cibuli navrvch posypat..preco nie..hneda ryze je ovela lahodnejsia, ale u nas uz je tak draha ako zlato..a kazda ma napisane ze bio+priplatok za to..

 
wydra  15.06.11 19:43

glama…čéče..to je popenec :-P A máš pravdu, pěstuju ho na okně !
Mít tak úžasnou zahradu jako máš ty, určitě bych i na fotkách poznala pelargónii :mrgreen:

 
glama  15.06.11 19:34

Wydro…čéče..to vypadá, jako bys na okně oškubala pelargónie… :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 15.06.11 18:35

Kdyz to jde s bulgur, tak bych mohla pouzit i hnedou ryzi, ze jo? :wink: A co zbytek pecenyho kurete? :-)

 
jolana
4988 příspěvků 15.06.11 14:06

..narezem na tenunke platky.. :mrgreen: :-P

 
wydra  15.06.11 13:31

S bulgurem urcite udelam, miluju bulgur (jenze ryzi take).
Cibuli jsem delala na masle, ono vubec jidlo ma uplne jinou chut kdyz se dela na prepustenem masle.
U tehle fotky salat nemam, ale jiste na stole byl.
S jehnecim je to vyborne, i kdyz mne to omastku faaakt neplave!
jehneci muze byt primo kousky v mazdare (jako v rizotu) nebo take v nejakem rajskem sosu a mazdara k tomu .
Tady se nabizi tolik uzasnych kombinaci a to mam rada.

Dat si kilo bucku tak uz tu nejsem, jak to delas? :-)

Joli, co bys vestila kdybys nemela moznost monitoringu dennich zprav ? :-)

 
jolana
4988 příspěvků 15.06.11 13:08

wydro, ja tam taky slaninu nedavam..a v oblasti nikto :mrgreen: (ja som ti za 12 hodim zlikvidovlala kilo a daco bociku a som v dobrom rozmare, vyvestila babam ze bude zatmenie mesiaca a plnia sa sny..myslim ze kazda uz chrape a sniva :mrgreen: :lol: )..ale uzbeci ju varia s baranim alebo hovadzim lojom..uzbekom to vyslovene plave v masti by ste neverili + na to davaju na hodne ghee oprazenu cibulu..
A na mdzadara mam najradsej jogurt a slalat bo ryzovu moc nemusim..ale s bulgur joooo…s bulgur je fantasticka…skus ten bulgur, neobanujes :)..teda ak mas rada bulgur..

 
wydra  15.06.11 12:13

Tolik let tohle jídlo vařím a teď teprve se dozvídám jeho název! Jedla jsem to v arabských rodinách a doslova mě to vzalo. V dobách, kdy jsme neznali nic než vepřo knedlo (pokud někdo necestoval) jsem se od Arabů naučila dost jídel, i římský kmín jsem poznala a chovala ho jako zlatý poklad pod názvem „arabské koření“ :-)
Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zelenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru. Bez slaniny .Je to hodně dobé jídlo i příloha. Fakt vyzkoušejte !

Příspěvek upraven 15.06.11 v 12:23

 
anickav
2904 příspěvků 11.06.11 18:17

Varila som šošovicu - na polievku a spomenula som si na tento recept. Tak som si odobrala, uvarila ryžu, atď. podľa receptu. Výsledkom je neskutočne chutné jedlo. S paradajkovým šalátom jednoducho skvelá vec.
Bola som najprv skeptik, ale potom - po ochutnaní som ľutovala, že som neuvarila toho viac, vlastne som sa nemusela žiadnou šošovicovou polievkou zaoberať… :lol:

 
jolana
4988 příspěvků 07.06.11 17:15

Mdzadara (dz–na z makcen ) mazdara…dovolila som si pridat obrazok pre lepsi obraz :)

 
jolana
4988 příspěvků 26.11.10 20:56

Mzadaru robievam tak, ze najprv dam varit cocku s bobkovym listom, feferonkou, celym novym korenim, niekedy s malinkym drievkom skorice a ked nie skoricu trak cely olupany strucik cesnaku(3-4). Ked je uz do 3/4 uvarena,prisypem ku nej namocenu a dobre okapanu ryzu (obycajnu gulatu) a dovarime ako ked varime ryzu.
Cibulkou oprazenou do zlatava sa sype povrch pri podavani. Original sa este horuca oprazena cibula zamiesa do uvarenej mzadara.Podava sa bud s bielym jogurtom alebo so salatom uhorka+cibula(aj zelena ak mate)+paradajky a to vsetko nakrajane na drobno, trosku osolene, pokapane oliv.olejom a citronovou stavou.
A este chutnejsia mzadara je miesto ryze -bulgur..:)
Vdaka za recept bluesko :)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist