Recept Matovy sirup

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Matove listky posekame alebo rozdrvime v sekaciku/chopper.
1. postup:
Rozdrvenu matu zalejeme prevarenou vodou –nechame vodu prevriet, chvilocku usadit a zalejeme.
Zalievame v pomere 1:1, nechame vyluhovat v chlade a temne 6–8–12 hodin. aj s pridavkom 2 PL citron.stavy. Potom precedime cez gazu alebo jemne platienko.
Pridame 200 gr cukru a 1 az 2 g kyseliny citronovej (davam citron.stavu) na 1 l stavy. Cukor len dobre rozmiesame.
Plnime do 1 litrovych sklenenych flias, sterilujeme 15 minut pri 80 stup.

2.postup:
Uvedene mnozstvo maty a vody v pomere 1:1 zahrievame asi 15–20 minut na teplotu 80 stupnov.
Este teple precedime cez gazu, pridame 200 gr cukru na liter stavy.
Hned plnime do flias a sterilujeme 10–12 minut pri 80 st.
Uskladnujeme v chlade a temne.

Nie je to klasicky sirup, skor must.
Je lahodny trosku riedeny vodou alebo do caju, do studeneho caju s koleckom citronu/limetky, do sod, do citronovej limonady, davam aj do sprite.....do zakuskov a cokolad, dezertov..dokonca aj pod urcity druh mas a do omacok..
Do napojov stale dam na dno sklenicky sirup (podla chuti)+kolecko limetky/citronu a potom zalievam…

Takto pripravujeme aj sipky alebo brusinky akurat pri 2.postupe ich zahrievame 30 minut do teploty 80 stupnov a samozrejme sipky v oboch pripadoch prelisujeme.
Pri 1. postupe sipky a brusinky nechame luhovat aj 1–2 dni. Ziskavame skoro cistu sterilizovanu stavu/must s vysokym obsahom zachovania vsetkych vitaminov a latok.

Dobru chut!

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Matovy sirup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Lydie, ti verim ta mata-na'ana je tam vonavejsia taka tuhsia ako slivovica..o).
Tie sipky ak mas skus, su uzasne…skoda ze nemam sipky. Doma sme ich robievali, sipky milujem..recept je vlastne recept na must/mustovy recept a nie sirupovy. Uz som to tu spominala stara klasicka knizocka s klasickymi overenymi odskusanymi receptami Zavarame od Jan Silvester Kascak, vydana dakedy pred viac ako 30 rokmi…prijemny vecer..:)

 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Jolano, dělala jsem minulý týden, podobným způsobem jak píšeš v 2.postupu, jenom jsem nesterilizovala. Přidávám do sirupů vždy trochu kys.citronové. Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží. Dříve jsem dělala tak jako je 1.způsob. Jinak si zalévám mátu horkou vodou, nechám trochu vyluhovat a piju jako čaj. Ale nikdy tak nechutná jako podávaný jako např. v Tunisu:-) Ty šípky jsou ale zajímavé. Budu jich mít na zahradě zase dost, tak to zkusím.
Příjemný den.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Jolanko, když byla zahrádka, byla i máta. Naštěstí mám známou, která mě zásobí, ale až jí prozradím ty recepty … nevím nevím, jestli na mě příštím rokem zbude. Lístky máty mám ráda i v čaji, naštěstí Albert mátu dováží i v zimě, ale na tyto sirupy by byla příliš drahá. Teď se už budu jen těšit. Pěkný večer.

 
jolana
4753 příspěvků 02.06.08 20:47
Re: Matovy sirup-bedlo ;))

..matovy sirup je lahodka a recepty su si dost podobne…hned by som ti maty poslala keby som mohla.. u nas toho v:,–(e plno a voonavej…v ho­rucavach sa dava listok maty cerstvej do vody do pohara/dzbanku na pitie..ona je dobra na brusko a ukludnuje ho..prijemny vecer..:))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Jolan díky. Jen aby bylo tolik máty, chtěla bych vyzkoušet od Tebe i gemmy.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Houbová smaženice Houbová smaženice
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s...
TOPlist