Recept Matovy sirup

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Matove listky posekame alebo rozdrvime v sekaciku/chopper.
1. postup:
Rozdrvenu matu zalejeme prevarenou vodou –nechame vodu prevriet, chvilocku usadit a zalejeme.
Zalievame v pomere 1:1, nechame vyluhovat v chlade a temne 6–8–12 hodin. aj s pridavkom 2 PL citron.stavy. Potom precedime cez gazu alebo jemne platienko.
Pridame 200 gr cukru a 1 az 2 g kyseliny citronovej (davam citron.stavu) na 1 l stavy. Cukor len dobre rozmiesame.
Plnime do 1 litrovych sklenenych flias, sterilujeme 15 minut pri 80 stup.

2.postup:
Uvedene mnozstvo maty a vody v pomere 1:1 zahrievame asi 15–20 minut na teplotu 80 stupnov.
Este teple precedime cez gazu, pridame 200 gr cukru na liter stavy.
Hned plnime do flias a sterilujeme 10–12 minut pri 80 st.
Uskladnujeme v chlade a temne.

Nie je to klasicky sirup, skor must.
Je lahodny trosku riedeny vodou alebo do caju, do studeneho caju s koleckom citronu/limetky, do sod, do citronovej limonady, davam aj do sprite.....do zakuskov a cokolad, dezertov..dokonca aj pod urcity druh mas a do omacok..
Do napojov stale dam na dno sklenicky sirup (podla chuti)+kolecko limetky/citronu a potom zalievam…

Takto pripravujeme aj sipky alebo brusinky akurat pri 2.postupe ich zahrievame 30 minut do teploty 80 stupnov a samozrejme sipky v oboch pripadoch prelisujeme.
Pri 1. postupe sipky a brusinky nechame luhovat aj 1–2 dni. Ziskavame skoro cistu sterilizovanu stavu/must s vysokym obsahom zachovania vsetkych vitaminov a latok.

Dobru chut!

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Matovy sirup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4749 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Lydie, ti verim ta mata-na'ana je tam vonavejsia taka tuhsia ako slivovica..o).
Tie sipky ak mas skus, su uzasne…skoda ze nemam sipky. Doma sme ich robievali, sipky milujem..recept je vlastne recept na must/mustovy recept a nie sirupovy. Uz som to tu spominala stara klasicka knizocka s klasickymi overenymi odskusanymi receptami Zavarame od Jan Silvester Kascak, vydana dakedy pred viac ako 30 rokmi…prijemny vecer..:)

 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Jolano, dělala jsem minulý týden, podobným způsobem jak píšeš v 2.postupu, jenom jsem nesterilizovala. Přidávám do sirupů vždy trochu kys.citronové. Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží. Dříve jsem dělala tak jako je 1.způsob. Jinak si zalévám mátu horkou vodou, nechám trochu vyluhovat a piju jako čaj. Ale nikdy tak nechutná jako podávaný jako např. v Tunisu:-) Ty šípky jsou ale zajímavé. Budu jich mít na zahradě zase dost, tak to zkusím.
Příjemný den.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Jolanko, když byla zahrádka, byla i máta. Naštěstí mám známou, která mě zásobí, ale až jí prozradím ty recepty … nevím nevím, jestli na mě příštím rokem zbude. Lístky máty mám ráda i v čaji, naštěstí Albert mátu dováží i v zimě, ale na tyto sirupy by byla příliš drahá. Teď se už budu jen těšit. Pěkný večer.

 
jolana
4749 příspěvků 02.06.08 20:47
Re: Matovy sirup-bedlo ;))

..matovy sirup je lahodka a recepty su si dost podobne…hned by som ti maty poslala keby som mohla.. u nas toho v:,–(e plno a voonavej…v ho­rucavach sa dava listok maty cerstvej do vody do pohara/dzbanku na pitie..ona je dobra na brusko a ukludnuje ho..prijemny vecer..:))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Matovy sirup

Jolan díky. Jen aby bylo tolik máty, chtěla bych vyzkoušet od Tebe i gemmy.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kuře na medu Kuře na medu
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
TOPlist