Recept Mátový sirup 2

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mátu (stonky i listy) dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr (občas mícháme, zrovna když projdeme kolem, však on se rozpustí). Hotový sirup nalijeme do čistých lahví (od minerálek – plastové či od vína, metropolu..). Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek (pomůcka ke konzervování od Dr. Oetkera) nebo sterilujeme při 85 °C.

Tento sirup je účinný při žaludečních potížích, podporuje trávení, dále je vhodný pro pití v horkých dnech, protože mentol ochlazuje.

Pozn. Mátu trháme celou, může být i kvetoucí, účinky se nesnižují (jestli ano, tak to nepoznáte)

Recept je z kategorií: Nápoje



Nahlásit recept

  • 19.07.03 vloženo
  • 26962x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • asi 180 g čerstvé máty
  • 4 litry převařené a vychladlé vody
  • asi 50 g kyseliny citronové (podle chuti více či méně)
  • 4 kg krystalového cukru

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mátový sirup 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
HelcaK
958 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

A z máty Nana (Mentha longfolia tuším) je to naprosto nepřekonatelné…

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup - ne hodin!

Mělo být osm minut, omlouvám se.

 
jolana
4736 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup-Ji

..tu su tie dalsie receptiky..:))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Prima, už si píšu louhování. Díky

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Omlouvám se už to vidím, to se nějakou dobu nechá louhovat.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Bedli, já ji jenom spařuju vroucí vodou a nechám asi osm hodin louhovat. Když se máta vaří, vylouhuje se z ní něco, co nám nechutná a taky by se hustý sirup špatně rozvařené máty zbavoval a zbytečně by stydl.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Gemmo, ta máta se jen spařuje? Nebo se vaří v té vodě s cukrem? Díky

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Nedělám mátový sirup jako lék, ale jenom na chuť a tak ho dělám podstatně jednodušeji: na 1l vody, 1,5kg cukru a svazek čerstvé máty (velikost svazku záleží na vaší chuti, mně se ten můj skoro nevejde do ruky). Mátu zlehka opláchu a ve větším hrnci spařím vroucí vodou jako bych děla čaj, pak vsypu cukr, dám na oheň a vařím a míchám, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Vařící sirup hned leju do vypařených menších lahviček. Ihned zazátkuji a zátky zaleju voskem. Uchovávám ho normálně ve sklepě, ještě nikdy se mi nezkazil. Načatou lahvičku mám v lednici.
Je výborný na moučníky s čokoládou i s ovocem, na zmrzlinu, do vody nebo na coctail.

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

dnes | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Květáková polévka Květáková polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
TOPlist