Recept Mátový sirup 2

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mátu (stonky i listy) dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr (občas mícháme, zrovna když projdeme kolem, však on se rozpustí). Hotový sirup nalijeme do čistých lahví (od minerálek – plastové či od vína, metropolu..). Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek (pomůcka ke konzervování od Dr. Oetkera) nebo sterilujeme při 85 °C.

Tento sirup je účinný při žaludečních potížích, podporuje trávení, dále je vhodný pro pití v horkých dnech, protože mentol ochlazuje.

Pozn. Mátu trháme celou, může být i kvetoucí, účinky se nesnižují (jestli ano, tak to nepoznáte)

Recept je z kategorií: Nápoje



Nahlásit recept

  • 19.07.03 vloženo
  • 25592x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • asi 180 g čerstvé máty
  • 4 litry převařené a vychladlé vody
  • asi 50 g kyseliny citronové (podle chuti více či méně)
  • 4 kg krystalového cukru

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mátový sirup 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
HelcaK
958 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

A z máty Nana (Mentha longfolia tuším) je to naprosto nepřekonatelné…

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup - ne hodin!

Mělo být osm minut, omlouvám se.

 
jolana
4655 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup-Ji

..tu su tie dalsie receptiky..:))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Prima, už si píšu louhování. Díky

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Omlouvám se už to vidím, to se nějakou dobu nechá louhovat.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Bedli, já ji jenom spařuju vroucí vodou a nechám asi osm hodin louhovat. Když se máta vaří, vylouhuje se z ní něco, co nám nechutná a taky by se hustý sirup špatně rozvařené máty zbavoval a zbytečně by stydl.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Gemmo, ta máta se jen spařuje? Nebo se vaří v té vodě s cukrem? Díky

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mátový sirup

Nedělám mátový sirup jako lék, ale jenom na chuť a tak ho dělám podstatně jednodušeji: na 1l vody, 1,5kg cukru a svazek čerstvé máty (velikost svazku záleží na vaší chuti, mně se ten můj skoro nevejde do ruky). Mátu zlehka opláchu a ve větším hrnci spařím vroucí vodou jako bych děla čaj, pak vsypu cukr, dám na oheň a vařím a míchám, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Vařící sirup hned leju do vypařených menších lahviček. Ihned zazátkuji a zátky zaleju voskem. Uchovávám ho normálně ve sklepě, ještě nikdy se mi nezkazil. Načatou lahvičku mám v lednici.
Je výborný na moučníky s čokoládou i s ovocem, na zmrzlinu, do vody nebo na coctail.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
TOPlist