Recept Masopustní koblihy Pra

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Masopustní koblihy

Úvod

Když masopust, tak koblihy, a u nás ještě pracky. U nás na Slovácku. Musí to být ale koblih! To není žádná „kobliha“, to není ten kus těsta ze sámošky. Koblih, to je nadýchaný obláček z těsta.
Recept mojí maminky, vycházející z kuchařky z roku 1892.
Končiny sa blížijú a bude po masopustu, tož ty koblihy moc neodkládajte.
 http://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust

Postup

Těsto
Zaděláme kvásek z kvasnic, vlažného mléka, lžíčky cukru a lžičky mouky. V teple necháme vzkypět. Rozměklé máslo, cukr a žloutky vyšleháme metličkou do pěny. Přidáme štamprlu rumu a našleháme. (Neupíjet! Rum je důležitý, aby těsto nesálo tolik tuku). Smícháme s kváskem a s moukou, do které jsme zamíchali špetku soli. Vše zpracujeme do těsta (vařečkou nebo v hnětači). Množství vlažného mléka, které zapracujeme do těsta, je závislé na kvalitě mouky. Po důkladném vypracování je těsto hebké. Mělo by být vláčné, ne tuhé, aby se dalo rozválet. V míse, v teple necháme těsto kynout až zhruba ztrojnásobí svůj objem.

Vykrajování a náplně
Na pomoučeném vále těsto opatrně (to není těsto na pizzu :-) ) ručně zpracujeme a vyválíme do placky asi 1 cm na výšku. Vykrájíme, třeba skleničkou, kolečka 5-7 cm, která dáme na pomoučený plech pod utěrku do tepla ještě nakynout.

Zbytek těsta znovu zpracujeme do placky. Rádýlkem ji rozdělíme na různé obdélníkové patvary velikosti 5-7cm, a do každého patvaru uděláme rádýlkem z jedné strany dva až tři zářezy. Vzniknou tak jakési „pracky“, které také dáme kynout do tepla.
Koblih je bez náplně uvnitř. Ovocný džem patří nahoru. Nicméně pokud někdo trvá na náplni (uznávám, že čokoláda uvnitř je lahůdka), postup je následovný: na vykrojené kolečko položíme čtvereček čokolády (třeba té na vaření, nebo cokoliv jiného), čisté okraje kolečka potřeme bílkem a přiklopíme dalším kolečkem těsta. Okraje po obvodě zmáčkneme prsty, čímž se velikost vzniklého kolečka poněkud zvětší a znovu skleničkou vykrojíme hezké kolečko, okraje se tak dokonale spojí.

Smažení
Smažíme v kastrolku na dobrém domácím sádle při teplotě kolem 170°C, ze sádla by se nemělo kouřit. V nouzi nejvyšší lze sádlo nahradit olejem nebo tukem na smažení, či kombinovat, ale sádlo je sádlo. V kuchařce je ještě varianta přepuštěném másle, má-li někdo chuť a trpělivost, pak tedy prosím… Výška sádla musí být taková, aby vhozené koblihy plavaly a nedotýkaly se dna. I při smažení necháme těsto stále hezky v teple pod utěrkou.

Při smažení postupujeme následnovně: vezmeme opatrně do ruky kolečko těsta, prstem vytlačíme doprostřed důlek a položíme důlkem dolů do sádla. Nasázené koblihy by měly na sádle volně plavat, přiklopíme pokličkou. Koblihy pod pokličkou krásně naskočí na výšku cca 5 cm a za 1-2 minuty zespoda hezky zhnědnou. Odklopíme pokličku, koblihy otočíme a dosmažíme z druhé strany. Již nepřikrýváme. Dohněda (správná je kaštanová barva) usmažené koblihy s krásným světlým proužkem uprostřed položíme na papírový obrousek, důlkem nahoru. Necháme vsáknout do ubrousku přebytečné sádlo.

Do důlku dáme meruňkový džem a pocukrujeme.
Pracky po usmažení obalujeme v mletém cukru s vanilkou, ani skořice není špatná. Ale těsto je tak dobré, že stačí jemně pocukrovat.

Správný koblih je jako obláček, když ho roztrhnete, je to NIC obalené 2-3 mm těsta :-).
U nás sa jijú koblihy teplé přímo z plotny. Neustále sa čeká kdy bude zas neco dosmaženého.

Tož veselý masopust.

Recept je z kategorií: Koblihy



Nahlásit recept

  • 04.02.12 vloženo
  • 55651x zobrazeno

Ingredience

  • 50 deka hladké mouky "00extra"
  • 5 deka másla
  • 5 deka cukru moučka
  • 4 žloutky
  • 2 deka čertsvých kvasnic
  • štamprla rumu (půl deci)
  • špetka soli
  • 1 deci vlažného mléka
  • půl kila domácího sádla na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Penzion Hájenka Seč 30.01.16 12:33

Dnes jsem zkusila tento výborný recept.Mohu jen doporučit.Usmažené koblížky byly ,, raz dva ,, hotové. A jak byly rychle hotové,tak ještě rychleji snězené…Masopustní hosté byli nadšení..

Odkaz na uvaření

Alis 12.02.13 20:44

Trochu rozmařilé odpolední masopustní posezení :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

mrtvola 20.02.12 22:03

Dnes jsem smažila, protože končí masopust. Je to jednoduše nejlepší recept na koblihy, jaký jsem kdy vyzkoušela. Nic neměňte, jen postupujte přesně podle předpisu a výsledek je zaručený. Návštěva jich spolykala z kila mouky a nečinilo jí to žádné potíže :).

Odkaz na uvaření

Frantiska 15.02.12 12:25

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

KaiQ 04.02.12 16:50

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Masopustní koblihy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Alis
2617 příspěvků 11.02.13 20:49

Připomínám a vytahuji na světlo… je nejvyšší čas :-)

 
gabi
551 příspěvků 29.01.13 12:18

Vyborny recept…ja som skoro identicky kedysi davno nasla v mojej najoblubenejsej „kucharke“ od Evy Safarovej Z českej kuchyne…dava tam trosku viac mlieka…boli to šišky-koblihy lahucke ako pierko…zo zvysnych bielkov som vzdy uslahala nad parou sneh a pridala don jahody, cucoriedky alebo maliny a v zime dzem…peny bola plna velka miska, ale nikdy z nej neostal ani gram…teraz uz nemam šiškovych jedakov, tak uz len narychlo sem-tam robim sisky z tvarohu

Příspěvek upraven 29.01.13 v 12:23

 
Sylvie
2302 příspěvků 29.01.13 11:43

Teda, škoda, že autor už recepty nepřidává.

 
Sylvie
2302 příspěvků 29.01.13 11:41

Právě jsem je dohledala a jdu na ně. Dětem se dnes budou hodit. :-)

 
Paska12
1 příspěvek 05.01.13 21:12
Paráda

Dnes jsme vyzkoušela Váš recept a přímo mě uchvátil. :) Lepší koblížky jsem nejedla a ani se mi doposud nepodařilo udělat, tak krásně vláčné těsto. Děkuji za recept. :potlesk:

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.02.12 20:48
Jsem vítěz nad vítězi

Díky vaší podpoře jsem koblihy usmažila k velké spokojenosti. Nadýchané těsto, já sama jsem jich teď snědla asi pět. Jinak koblihy nejím, tedy ty z obchodu.

Děkuji!!

Příspěvek upraven 25.02.12 v 21:38

 
KaiQ
6 příspěvků 21.02.12 21:01

mrtvolo díky a gratuluju ke spokojené návštěvě.
Alis tak to je na medaili, škvařit sádlo, kvůli koblihům, ale co by člověk neudělal pro vrnící potomky :lol:
Smažení se nebojte. Dámy to píšou dobře, pokličku zvedat rychle, pozor na sraženou vodu. Smažím v dvou litrovém kastrolku, po třech koblihách. Důležité je aby plavaly, tedy ty koblihy ))).

Příspěvek upraven 21.02.12 v 21:02

 
gmp
1594 příspěvků 21.02.12 13:14
=

smaž to v menšim kastrulku a toho tuku tam musí být moc a moc, resp. tolik aby se ti koblih sám obrátil. Pak je to ono. Jestli chceš podrobnější popis tak si najdi A. Zápotockého Barunku, tam je to velmi dobře popsáno.

 
casino
4389 příspěvků 21.02.12 12:30

Sylvie,
pro všecky připadky (jak pýýýše mrtvola na konci) dejte do lednice pytlík mouky :)

 
mrtvola
1394 příspěvků 21.02.12 12:09

Sylvie, jedna jediná rada. Když budeš odklápět pokličku při smažení, zdvihni ji kolmo do výšky, nenakláněj a rychle odtáhni zponad pánve. Jde o to, zabránit vodě, která zkondenzovala na spodní straně poklice, aby skápla do sádla, které by pak vystříklo a šeredně ti popálilo ruce.

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.12 11:45

Souhlasím, nejlepší recept, nejlepší koblihy. Dokonce jsem kvůli nim i sádlo domácí vyškvařila, což dělám jednou za tři roky… Potomci vrněli blahem :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 21.02.12 11:32
Smažení

Mrtvolko, tak já se do těchto pustím taky. Bojím se trochu toho smažení, to se mi nikdy nevede. Snad tentokrát podle tohoto postupu uspěju. Takže držte mi palce, pak poreferuji.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.02.12 22:03

Dnes jsem smažila, protože končí masopust. Je to jednoduše nejlepší recept na koblihy, jaký jsem kdy vyzkoušela. Nic neměňte, jen postupujte přesně podle předpisu a výsledek je zaručený. Návštěva jich spolykala z kila mouky a nečinilo jí to žádné potíže :).

 
Sylvie
2302 příspěvků 15.02.12 15:48
:D
 
di
2391 příspěvků 15.02.12 13:59

gmp: :lol:

 
gmp
1594 příspěvků 15.02.12 13:51
-

di - čím Vám ten recesspis ublížil, že se zaň přimlouváte :D

 
di
2391 příspěvků 15.02.12 13:36

Taky se přimlouvám za to, aby tento recept nebyl smazán. Poctivě jsem si prošla všechny místní „koblihové“ recepty a tenhle je opravdu jiný a byla by jej škoda.

 
anka22
95 příspěvků 15.02.12 11:07

Kai, já naopak prosím: víc takových receptů pro nás začínající pekařky, kde bude podrobně popsaný postup, váhy, teploty a časy. Konečně někdo, kdo pochopil, jak moc záleží na dobrém receptu. Díky.

 
KaiQ
6 příspěvků 15.02.12 10:31

Receptů na koblihy je zde dost, ale takovýhle recept je zde jenom jeden. I podle počtu shlédnutí, ten recept zajímá hodně lidí. Potvrdila se také moje teorie, že Labužník to je něco víc než jen „suroviny+ mizerný postup“, admin recept nesmazal. Mnoho známých, si mi často stěžuje, že si s některými recepty něvědí rady, proto moje recepty budou vždycky obsáhlé jako pro začátečníky. Vychytávky, to je to, co i mě na receptech nejvíc zajímá. Tolik vzkaz místním „aktivistkám“, které mi radily ať to smažu :mavam:

A smažte koblihy, ještě je čas, masopust je až do popeleční středy 22.2.2012

Příspěvek upraven 15.02.12 v 17:12

 
glama  06.02.12 19:05

Že by tu bylo stále málo koblih…? cca..okolo min 50 receptů…

http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…

Příspěvek upraven 06.02.12 v 19:06

 
sveva
751 příspěvků 04.02.12 23:04

Také se mi moc líbí, ale protože nic nesmažím a musím zajet pozdravit sestřenku na Slovácko, tak si je vyprosím. Dělá je stejně.

 
mrtvola
1394 příspěvků 04.02.12 22:46

Moc krásný recept, příští týden několikrát vyzkouším. Díky!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist