Recept Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso nakrájím na kousky velikosti sousta, pokud možno stejně vysoké a veliké, kvůli stejnoměrnému propečení. Raději slabší plátky, lépe se prosmaží. Bílky našlehám hodně vidličkou nebo metličkou, opravdu hodně, do takového tekutého sněhu (já vím, že to zní podivně, jako tekutý písek… prostě šlehám hodně, ale ne do tuha). Do našlehaných bílků přidám vodku (víno), škrob a sůl.
Se solí zacházím opatrně nebo štědře – podle toho, co mám zrovna za lubem.

Maso namáčím do těstíčka a okamžitě smažím. Smažím po malých částech, aby olej nechladnul, smažím dozlatova (je dobré, pokud chybí zkušenosti, jeden kousek osmažit, nechat okapat na ubrousku a ochutnat, jestli je maso hotové, nesyrové a nepřepečené). Postupně osmažím všechno maso, nechám okapat na papírových utěrkách.

Nastává čas na vysvětlení, jak jsem to myslela s množstvím soli:
Na jaře dělávám prý tradiční čínské jarní jídlo – dozlatova osmažené kousky masa dám na mísu, na druhé servíruji horu mladých zelených cibulek a na několika menších miskách sůl smíchanou s pepřem (podle všeho by měl být jamajský, u nás to bývá pepř bílý). Jedna mistička je vyhrazena pro mě – sůl smíchaná s chilli. Těstíčko skoro nesolím (jenom mírně), protože stolovníci si nabírají hůlkami maso, namáčí v misce se solí a pepřem a přikusují mladé cibulky.

Je to zvláštní jídlo, ač smažené, přesto velmi jedlé, podstatě neznám množství, které by se ještě nesnědlo. Je proto mazané nejprve stolovníky trochu přelstít. Když mám chuť ctít čínský tématický večer, začnu nenápadným předkrmem, popřípadě kuřecí polévkou se skleněnými nudlemi. K jídlu samotnému většinou podávám chuťově neutrální a přesto voňavou thajskou rýži, nicméně fantazie otvírá velmi širokou škálu možností. Podotýkat, že v těstíčku je možno smažit veliké množství druhů zeleniny, syrové či lehce předvařené – to by bylo nošení dříví do lesa, co?

Jindy během roku, pokud někdo dlouho prosí, dělávám maso v těstíčku, postup smažení je zcela identický, jen ho nakonec vložím do předem uvařené omáčky, kterou udržuji teplou. Namátkou mě napadá omáčka se zázvorem a s černými houbami, omáčka s bambusovými výhonky či omáčka sladkokyselá s ananasem, omáčka s krevetami, trochu modifikovaná a lehčí mistrovská omáčka apod.
V tomto případě solím těstíčko přiměřeně, stejně jako omáčku.

Rýže jako příloha je sázka na jistotu, příjemným překvapením může být rýže vhodně ochucená nebo rýžové nudle.

Recept je z kategorií: Drůbež



Nahlásit recept

  • 27.04.09 vloženo
  • 24048x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 - 800 g dobrého kvalitního masa
  • (kuřecí prsa, vykoštěná stehna, krůtí prsa, ryba s pevným masem - kapr, pangasius apod.)
  • těstíčko:
  • 2 bílky
  • 2 PL škrobu (maizena, solamyl)
  • 50 ml vodky nebo bílého vína (pokud možno hodně vychlazeného)
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Alis
2617 příspěvků 06.06.09 18:32
Re: Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii, Míšo...

to mě těší, doufám, že mi tentokrát slečna nic nevzkazuje :-)))
 A.

 
Sylvie
2302 příspěvků 03.06.09 19:53
Re: Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii

Dnes jsem měla toto těstíčko ještě „vymakanější“ než minule. Osmažila jsem v něm kousky pangase. Výborné!!

 
Alis
2617 příspěvků 02.06.09 06:21
Re: Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii, Ivo...

co se polévky na závěr týče, tohle náhodou vím. Prý ji jedí v misce se všemi drobky a zbytky po ostatních chodech, polévka je pak pokaždé trochu jiná a nezbudou žádné odpadky na vyhození :-)

 
Alis
2617 příspěvků 02.06.09 05:39
Re: Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii, Ivo

… máš naprostou pravdu, to je to nejdpodstatnější. Abych pravdu řekla, kantony a jejich prolínání na asijském kontinentě s ostatními kuchyněmi jsou mi dost jedno, pokud je to jedlé :-))))

 
iva  02.06.09 05:38
Re: Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii

alis, ještě k čínskému tématickému večeru: polévka (málo výrazné chuti a řídká) se zá:,–(ně podává až na konec hodování. Viz prohlášení tchána mého synovce - na co si budu objednávat pití, když mám polévku…

 
iva  02.06.09 05:33
Re: Maso v těstíčku po čínsku - alis

samotná čínská kuchyně má 4 naprosto odlišné styly, které místy prolínají. No a když se k tomu někde na ostrově přidá ještě další (podle okupantů), je v tom pěkný zmatek.
Ale hlavně, když nám chutná, viď?

 
Alis
2617 příspěvků 01.06.09 05:22
Re: Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii, Ivo...

… možná máš pravdu, možná se opravdu nejedná o čistě čínský recept (pokud mluvíme o masu v těstíčku máčeného do soli a pepře). Dnes jsem pátrala trochu víc do hloubky po původu receptu, který mě naučila Zdeňkova maminka, dlouhá létra pobývala v Kambodži, tam se kromě francouzské kuchyně vařila hlavně kuchyně khmérská, podobná thaiské a čínské, možná tento zvyk máčet maso v těstíčku pochází odsud.

Hezký večer
Alis

 
Alis
2617 příspěvků 31.05.09 06:16
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii), Jolanko...

omáčka, o kterou sis psala, konečně vložena

 
Alis
2617 příspěvků 31.05.09 06:06
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii), Vlastibulko...

omáčka, o kterou jsi prosila, konečně vložena)

 
iva  04.05.09 00:19
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

musím přiznat, že se mi nezdá autentická mistička se solí a pepřem. Když jsme na Taiwanu (Čínská republika - R.O.C.) požádali v restauraci o sůl, měli problém nám přinést aspoň pár zrnek. Jídlo je téměř neslané, dochucuje se při jídle kořeněnými omáčkami. Řekla jsem si však „Vyděržaj, pioněr“, a nedosolila. A musím říct, že mi téměř vše chutnalo. Akorát mne neoslovilo smažené plněné tenké střevo a smradlavé tou-fu.
Zkusím tedy toto jídlo předložit mančaftu bez soli s čínskými omáčkami.

 
ajta
590 příspěvků 03.05.09 20:47
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

jo jo, taky mi to připomnělo jeden dávno zapomenutý receptík… Chunanský hejk

 
tea63
935 příspěvků 03.05.09 20:34
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

S tím těstíčkem jste mi připomněli trochu zapadlý, ale výborný recept na Kapra liu. Až vám bude nějaký kapřík zbývat vyzkoušejte. ;-) Kapr Liu

 
Sylvie
2302 příspěvků 03.05.09 20:03
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Tak jsem se děcek, které se při vzájemném pošťuchování proloženém láskyplnými kopanci pod stolem cpaly tímto jídlem, ptala, co mám vyřídit Alis. Někdo (Barunka) s plnou pusou rozežraně zvolal: Vyřiď jí, že je to hnusný.
Tak to vyřizuji:-))

 
sveva
751 příspěvků 03.05.09 05:18
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Do mističek se solí a pepřem můžete přidat trochu olivového oleje, třeba i kapku hořčice nebo balsamico. Do (nejlépe skleněné) mísy dát studenou vodu s ledem, zastrkat stonky řapíkatého celeru, dlouhé tyčinky mrkve, mladou cibulku, čekankové listy, tyčinky z okurky a co vás ještě napadne. Každý si bere zeleninu a ochutí si ji v mističce. Může to být i předkrm a dojí se k masu. Je to čerstvé, lehké a velmi choreografické.
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 03.05.09 05:11
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Do mističek se solí a pepřem můžete přidat trochu olivového oleje, třeba i kapku hořčice nebo balsamico. Do (nejlépe skleněné) mísy dát studenou vodu s ledem, zastrkat stonky řapíkatého celeru, dlouhé tyčinky mrkve, mladou cibulku, čekankové listy, tyčinky z okurky a co vás ještě napadne. Každý si bere zeleninu a ochutí si ji v mističce. Může to být i předkrm a dojí se k masu. Je to čerstvé, lehké a velmi choregrafické.
Zdravím.

 
casino
4378 příspěvků 03.05.09 03:18
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Jako RUM v koblihách. To množství? Dejte 1/3 vodky a do 50ml dolejte vodou :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 03.05.09 02:22
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Prosím, jaký význam má ten alkohol? Vodka má více alkoholu než víno…Proč se dává vodky stejně jako vína?
 Díky

 
mrtvola
1394 příspěvků 03.05.09 01:16
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Tak! Během půl hodiny uvařeno - krevety, mladý kedluben a bílý špargl usmaženy v těstíčku (zeleninu jsem opravdu jen minutově oblanšírovala). Do těstíčka jsem z použila zbytek suchého porta a můžu vřele doporučit. K tomu arašídová omáčka a jasmínová rýže jen povařená.
Mančaft krochkal blahem a oblizoval se tak důkladně, že vylízal i letitou špínu z uší. Takže óbrsukces. Díky!

 
jolana
4987 příspěvků 02.05.09 00:12
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Alis, prosim neospravedlnuj sa, ved nie je za co ;)).. a za omacku vopred dakujem ..:)
Aj tebe a vsetkym krasny maj ;))

 
Sylvie
2302 příspěvků 01.05.09 23:11
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

V neděli s radostí udělám. Ještě jednou dík!
Sylvie

 
vlastibulka
81 příspěvků 01.05.09 22:41
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

alis, recept fajny, prihováram sa aj za vloženie omáčky zo zázvoru a čiernych húb. Ďakujeeeeem.

 
Alis
2617 příspěvků 01.05.09 20:19
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii) Jolanko...

omlouvám se, že jsem neodpověděla hned, nebyla jsem tu… Recept na omáčku vložím, dnes jsem si ověřila, že tu není, napíšu ho, jen co zbude chvilka, ano?
Pěkný májový den
 A.

 
Alis
2617 příspěvků 01.05.09 20:17
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii), Aničko...

mám radost, že chutnalo, taky bych si dala :-)

 
anickav
2903 příspěvků 30.04.09 02:47
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Pretože nemalo zmysel prosiť niekoho, aby mi to uvaril, dnes som sa na to dala. Použila som krásne bravčové stehno (vepřová kýta), smažilo sa úplne bez problémov. Príloha čínske ryžové rezance a smažená zelenina.
Aby som nezabudla, mančaft krochkal.
(Iba jeden rýpal požadoval omáčku, ale dnes mal ťažký deň, tak som bola zhovievavá.)
Posielam velikááánsku jednotku s hviezdičkou.
 A.

 
jolana
4987 příspěvků 28.04.09 05:16
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Alis, tak jo…zajtra mame obed ;-)).. v tom cesticku su fajnove smazene jedle kvety, naj su tekvickove a spol…
Mozem ta poprosit ? ..ako robievas o tu sladkokyselu s ananasom ?;))
Vdaka. :)

 
Mrakoplas
50 příspěvků 28.04.09 04:41
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Jasně, na čínská jídla míchám vždy maso s bílkem, solamylem a solí. A to i když je v receptu uvedeno celé vejce. S bílkem je to prostě lepší a navíc se tím maso lépe obalí a v oleji ve Woku nezůstanou cucky. Navíc každému kuchtíkovi vždy zbývá hafo bílků po přípravě rúzných zálivek, knedlíků, těstovin…

 
Sylvie
2302 příspěvků 28.04.09 04:19
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii), Alis

Milá Alis, moc Ti za všechny děkuju. :-) Bezva počteníčko!
Maso v těstíčku je pro mé chlapy vyloženě za odměnu. No, a já se natřásám blahem, když jim chutná.

 
gabi
551 příspěvků 28.04.09 01:39
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

u nas je to velmi oblubene cesticko, robim ho uz roky-na 2 bielka davam 1 lyzicu maizeny a 2 lyzice mineralky

 
mrtvola
1394 příspěvků 28.04.09 01:26
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Nesmysl, nejezdi autobusem, Bedřich tě v pátek sveze, stejně to bude až na neděli :)).
To těstíčko se mi líbí právě proto, že s jen bílkem je lehčí než klasické tempurové.

 
Alis
2617 příspěvků 28.04.09 01:20
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

oproti mému pseudo čínskému masu v křupavém těstíčku dělám to, co nazývám tempurou obalené v těstíčku z celého vejce, mouky a vody, jenže já to mám všechno vyčtené nebo naposlouchané, zkušenosti se světem žádné :-)

Mrtvolko, ať chutná, koukám, že budou hody, napíšu, kdy mi jede autobus, jo? :-)

 
casino
4378 příspěvků 28.04.09 01:10
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

No, trochu to připomíná Tempuru-hoďte očko do japonské kuchyně …

 
mrtvola
1394 příspěvků 28.04.09 00:56
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Dala bych půl mililitru vodky nebo 50ml bílého vína, to by bylo vědecký, ne?

Recept se mi líbí, mančaft bude krochkať blahom. Konečně vím, jak skončí pytel tygřích krevet, které zabírají půl šuplete v mrazáku. Nastavím mírně ovařenou kedlubnou a kdybych nebyla škrt, obětovala bych i nějaký špargl, ale nedám - ten je jen můj ;)). A ještě si budou myslet, jaká jsem na ně hodná nebo, že snad něco slavíme. K tomu pálivá arašídová omáčka a alisina thajská rýže.

 
anickav
2903 příspěvků 27.04.09 23:43
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Mala si napísať pol deci a hotovo, alebo „trocha“ vodky.
Každý máme nejakú slabinu…mne napr. nejdú matice a determinanty.
Uvažujem, u koho z okolia začnem prosiť…:-))

 
Alis
2617 příspěvků 27.04.09 23:36
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii), a jéje...

to jsem se zase odkopala… :-))))

 
anickav
2903 příspěvků 27.04.09 23:32
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

..ale veď tam máš stále 0,5 ml!!!to je pol mililitra…za 5-kou núl môže byť hocikoľko…:-))

 
Alis
2617 příspěvků 27.04.09 23:27
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii), Casino...

jste velmi pozorný, děkuji, už jsem opravila.
Ryba s pevným masem - pangasius… ano chápu, proč se vám to nezdá, pangasius má někdy tendenci se rozpadat při tepelné úpravě, zvlášť pokud je dlouho zmražený. Ale syrový pro obalený v těstíčku vyhovuje víc než dobře (aspoň dle mých zkušeností) :)
 A.

 
casino
4378 příspěvků 27.04.09 23:16
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Asi se vloudila… 0,5 ml=10 kapek :-)
Ryba s pevným masem - pangasius?

 
Alis
2617 příspěvků 27.04.09 23:14
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii) Aničko...

ty prosit nemusíš, a už vůbec ne dlouho, ty prostě projevíš přání a vše je vyplněno :-)))

 
anickav
2903 příspěvků 27.04.09 23:11
Re: Maso v těstíčku po čínsku (pro Sylvii)

Vieš, že ja by som veľmi, veľmi prosila, iba neviem, ako dlho…

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist