Recept Maková štola

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Trochu jiná vánoční štola

Postup

Kynuté těsto si každý může připravit tak, jak je zvyklý. Já dělám bez kvásku. Do mísy dáme prosátou mouku, kvasnice rozpustíme v mléce a nalijeme na těsto. Přidáme máslo, žloutky, cukr a vanilkový cukr, sůl a kardamom a uhnětem jemné těsto. Necháme alespoň půl hodiny vykynout.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Pomerančovou kůru, ořechy, mák a rum smícháme v míse a zapracujeme na pomoučněné pracovní ploše do vykynutého těsta. Kdo chce může přidat 1 čl skořice. Uděláme štolu, kdo má formu na štolu, vymaže jí máslem a dá těsto do formy a formu položí na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme asi 1 hodinu. Po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem a hodně pocukrujeme. Necháme vychladnout a zabalíme do folie. Štola by měla vydržet díky přidání kardamomu několik týdnů. U nás tak dlouho nevydržela.

Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Vánočky



Nahlásit recept

  • 11.12.16 vloženo
  • 322x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 100 ml vlažného mléka
  • 42 g kvasnic
  • 150 g měkkého másla
  • 75 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • špetka kardamomu
  • vanilkový cukr
  • 1 cl rumu
  • 140 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g máku
  • 50 g vlašských ořechů, hrubě posekaných
  • 100 g másla na potření
  • práškový cukr na posypání

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maková štola

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
lydia
1225 příspěvků 14.12.16 14:28

Ejo, já používám mák mletý, protože málo kdy dostanu koupit mák nemletý. Vzpomínám si, že Casino u nějakého makového koláče psal, že je lepší z nemletého máku. Já nevím, nemám vyzkoušené. Štola nám velice chutnala, dokonce i manžel pochválil! Ta kombinace je opravdu dobrá. Maková kolečka jsem sem taky někdy přidala, s Lemon curdem musí být výborná, já ráda používám marmeládu, vlastně želé z dřínu obecného. Ale to si kupuji.Tato specialita se dělá někde dál od nás, ale mám kamarádku, která mi ji někdy přiveze.
Casino, i bez vás :lol: :mavam: a mák mám taky ráda, možná proto, že chutná tak, jak Vám to přijde :lol: :lol:

 
casino
4431 příspěvků 13.12.16 21:24

@Eja
hihi, @lydia z nás bude mít druhé vánoce :mrgreen: nebo újmu na zdraví :kytka:

No, mák je nedoceněná ingredience, jak by neřekl Milošek :)
Já z něj, ne že z Miloška, dělám makronky, tedy korpusy i náplň :palec:
MAKRONKY řikajó:„Týýý maku! Ty chutnajó jak hašiš“ 8o
Nevím, mně to přijde jako marihuana 8)

 
Eja
3648 příspěvků 13.12.16 12:03

Mák mletý či nemletý - tipla bych nemletý, ale můžu se mýlit.
Kombinace pomerančové kůry s mákem a ořechy :potlesk:

Edit
Letos jsem zkusila jako novinku kolečka z těsta hodně podobného lineckému, v těstě nemletý mák, slepováno lemon curdem. Výtečná kombinace.

Příspěvek upraven 13.12.16 v 12:06

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Polévka z naťových cibulek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist