Recept Linecké těsto - vánoční pečení klasicky

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Linecké těsto - vánoční pečení klasicky

Úvod

Základní linecké těsto pro začátečníky (na vykrajovaná kolečka, čtverečky, oválky, srdíčka apod.)

Chcete-li poprvé péci vánoční cukroví:

1. Domluvte se nejdříve s maminkou, tchýní, nebo se poraďte s naším Labužníkem a opište si od nich vyzkoušené a ve vaší rodině oblíbené recepty na vánoční cukroví.
2. Všechny ingredience si předem vypište a nakupte.
3. Nachystejte si vál, váleček, vykrajovátko, mašlovačky a plechy. Pak teprve začněte vážit.
4. Těsto tvarujte na všechny připravené vymazané plechy najednou a pak jen pečte. Tak nic nespálíte.

Postup

Mouku i cukr prosijeme na vál. Přidáme mírně změklý tuk, žloutek, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Krátce zpracujeme. Můžeme tvarovat hned, nebo zabalit do alobalu nebo mikroténového sáčku a uložit až do druhého dne do chladničky.
Těsto pak na pomoučeném vále vyvalujeme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme tvary. Klademe je na plechy vymazané tukem.

V horkovzdušné troubě pečeme zpravidla dva plechy najednou, v běžné elektrické nebo plynové, středně vyhřáté, jen jeden plech.

Upečené tvary klademe po vychladnutí do krabic a na plata tak, aby tvary zůstaly rovné.
Pak je plníme marmeládou, máslovým krémem a ořechy, kávou nebo kakaem. Poléváme zvolenou polevou. Po ozdobení a zaschnutí oba tvary slepujeme.

Bílková poleva:
1 bílek,
140 g prosátého moučkového cukru

Mícháme až se tvoří “cestička”. Tato poleva dobře a rychle schne.


Čokoládová poleva:
100 g čokolády na vaření,
50 g ztuženého tuku (100%)

Vložíme v nádobce do vroucí vodní lázně. Tekutou polevou ihned horní tvary poléváme. Ozdobíme je půlkou vlašského ořechu, kouskem kandovaného ovoce, kouskem želé apod. Klademe na rovnou mřížku a necháme zaschnout. Pak teprve spojíme.


Linecké těsto výborně chutná i v nejjednodušší úpravě. Spodní tvary potřeme výraznější (rybízovou) marmeládou. Vrchní tvar jen pocukrujeme.

Dobrá rada nakonec:
Linecké cukroví připravujeme nejméně 14 dní před vánocemi. Mělo by být ovšem dobře schované. Uchovávejte v krabicích ve spíži, na balkoně nebo v lodžii.

Záchranná páka: Máte-li málo času, pak si kupte těsto hotové jako polotovar. Ovšem jen v prodejně, kde je velký odbyt a těsto se tam dlouho neskladuje.

Recept je z kategorií: Cukroví Cukroví vykrajované Vánoční cukroví



Nahlásit recept

  • 03.11.03 vloženo
  • 74817x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 žloutek
  • kůra z poloviny citronu
  • mouka na vál
  • tuk na plech

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.12.13 13:23

Tradiční dávkování… klasika, která nikdy neomrzí :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 25.12.13 18:30

S domácim marhuľovým džemom výborné.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Linecké těsto - vánoční pečení klasicky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3034 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Linecké těsto--vánoční pečení klasicky

Pekarko, receptů na linecké je na Labu víc, liší se jen trochu, ale pokud mohu doporučit, tak bezkonkurenčně nejlepší a naprosto spolehlivé je "toto ":http://www.labuznik.com/recipe.php?… , jiné už několik let nepeču. I letos už ho mám v krabici na balkoně a krásně měkké je už teď. Výborně se s ním pracuje.

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Linecké těsto--vánoční pečení klasicky

To vypadá tak jednoduše, že to jdu hned zkusit.

 
Eja
3034 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Linecké těsto--vánoční pečení klasicky

Taky už se těšíte na pečení ? My během roku na sladké vůbec nejsme – za celý rok udělám tak 2× jahodové a 2× meruňkové knedlíky a 2× švestkový koláč, ale vždycky si nechám na začátek prosince nějaké volno a peču. Mám skvělý recept na pracny, příští týden ho napíšu do Labužníka. Jinak peču hlavně kvanta lineckého – různé tvary a velikosti, nechám dva týdny v krabicích v lodžii a týden před vánoci slepuji a zdobím. Klasiku s rybízovou marmeládou, kakaovo-oříškovou náplň s čokoládovou polevou sypanou mletými ořechy, kokosovou náplň s polevou z bílé čokolády sypanou čokoládovou „rýží“, kakovou-rumovou náplň s tmavou polevou ve které ještě udělám ornamenty polevou z bílé čokolády… Část těsta se může přibarvit kakaem, ale já to většinou nedělám. Linecké je velice vděčné, vyplatí se dát si záležet na těstě a nechat opravdu aspoň 2 týdny rozležet a pak už se dá kouzlit tolik variant, že nikdo nepozná, že je to v podstatě to samé. Pokud mrzne, tak na krabice přehodím „bublinkovou fólii“, ale i pokud by linecké trošku přešlo mrazem, tak mu to nijak neublíží. Na rozdíl od Pampelišky nejdřív slepuji a pak namáčím v polevě – chce to trochu cviku, ale jde to rychle a nejsem upatlaná ani já ani cukroví ani kuchyň. A pak ještě dělám vanilkové rohlíčky, ale úplně maličkaté, jsou menší než poslední dva články malíčku. Takže vlastně jen tři druhy a vypadá to, že jich peču 8. Začátečnice, nebojte se, udělejte si těsto samy, kupované nikdy není ono. Jen velmi doporučuji zeptat se zkušených, jestli nemají špatnou zkušenost s určitým druhem mouky – od předminulých vánoc nenakupuji mouku v jednom nejmenovaném řetězci supermarketů – z té by poživatelné cukroví asi neudělal ani kouzelník. To jsem se ale zapovídala,už toho nechám, mějte se všichni hezky.

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Přidán nový obrázek k tomuto receptu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 04.11.03 12:58
Marto a Petro1

Marto, dekuji za mail, kde jsi mne pozadala o jednoduchy a strucny popis a postup na linecke pecivo.Sama ted vidis, ze neni potreba se stydet za to, ze jsi zacatecnice. Vidis, ze v Labuzniku Ti rad kazdy poradi i pomuze. Vsichni jsme jednou zacinali a neumeli pect jako pises o sobe. Dulezite je, ze mas zajem a chut do prace. Klidne se na Labuznika zaregistruj, budes mit vice moznosti, napriklad ukladani svych oblibenych receptu na sve stranky atd. Petro 1, Tobe taky moc dekuji za bezvadny dodatek. Prisla jsi jakoby na zavolanou. Vsem Labuznikum preji, aby se jim peceni vanocniho peciva darilo a hlavne vsem chutnalo.
Hezky den

 
petra1
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Linecke testo--vanocni peceni klasicky.

Ještě pro začátečníky:

Rychlé zdobení:
do vrchního tvaru (většinou kolečko nebo hvězdička) vykrojte malinké kolečko a pak teprve spojujte marmeládou – tohle je opravdu nejlepší klasika.

Jinak se dá vykrajovat hříbeček a hlavičku namočíte v čokoládové polevě.

A když nazdobíte linecké citrónovou nebo bílkovou polevou můžete zdobení zvýraznit tak, že namočíte párátko do čokolády a v polevě utvoříte jemné vzory. Poleva ještě nesmí být zaschlá. Tohle je moc pěkné.

A jiné rychlé zdobení je, že do polevy vsypete nějaké zdobení, které koupíte – barevnou rýži, barevné kuličky, čokoládovou rýži, stříbrné či zlaté kuličky nebo nasekanou barevnou čokoládu. Zaručené, rychlé akorát pokud máte malé děti, celé vánoce sbíráte kuličky po bytě (děti aspoň u nás je milují).

No a samozřejmě do čokoládové polevy můžete vmáčknout třeba půlku mandle. Záleží na tom jaký tvar cukroví vykrájíte.

Jo a ještě ta citronova poleva – šťáva z citronu a cukr moučka a mícháme a mícháme podle toho jak ji chceme pevnou.

A ještě jedna má zkušenost pro urychlení a čistější práci – místo vymazávání plechu si kupte pečící papír. Já peču cukroví ve své horkovzdušné troubě tak, že si nachystám cukroví na 8 – 10 papírů (jakoby na osm až deset plechů) a potom mrskám čtyři plechy najednou do trouby a mám vždy v zásobě další várku nachystanou. Je to super vynález, tedy ten papír, no i ta trouba. A když vytáhnu plech z trouby, pouze sundám papír i s cukrovím z horkého plechu, hned na něj šoupnu další, ať to frčí a teprve potom se zabývám sundáváním cukroví a třeba linecné vždcky nechám chvilinku prochladnout, ať se mi potom nekroutí. A když sundám cukroví a dávám na ten samý papír další a zůstaly mi nějaké drobečky, tak ty smetu buď štětce nebo papírem od tuku, na kterém ovšem už tuk samozřejmě nemusí být.

Jůůů, to jsem se rozepsala, takže zkušené kuchařkya kuchaře pozdravuji a těším se na další inspirativní recepty (letos budu zcela jistě měnit své tradiční cukroví za inspiraci z Labužníku) a těm co začínají přeji hodně úspěchů v pečení a zdobení.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kozí brada

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
TOPlist