Recept Libanonské Tabbouleh Dia Veg

(Hodnoceno 1x) Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Libanonské Tabbouleh

Postup

Dát bulghur do mísy a zalít studenou vodou. Nechat bobtnat po 30min.. Slít přes jemné síto a vytlačit co nejvíc vody. Rozložit na čistou utěrku a nechat uschnout.

Ve vodě očistit petrželku, odřezat stonky, zabalit do čisté utěrky a dát do chladničky, kde zkřehne a uschne.

Vložit bulghur do mísy, přidat šalotky a vše rukama promačkat, aby bulghur nasákl vůní šalotek.

Nasekat na hrubo petrželku, mátu a přidat do mísy.

Našlehat olej s citronovou šťávou a zamíchat dovnitř sůl a pepř. Přidat do salátu a dobře promíchat.

Oloupat a odstranit semínka z rajčat a papriky. Nakrájet je na drobné kostičky. Lehce zamíchat do salátu a dát alespoň na 1hod. do chladničky před podáváním.

Podávat na míse vyložené salátem ozdobené černými olivami. Ve džbánku podávat extra citronovou směs pro ty, co si chtějí salát více ochutit.

° Bulghur je polotovar, připravený s uvařené, usušené a potom rozlámané pšenice. Je to tradiční, lehce stravitelné jídlo Blízkého východu. Doba přípravy je 15-20min. a používá se na příklad jako součást salátů místo rýže. Dostane se koupit v obchodech se zdravou výživou.

TIP: Podává se s libanonským chlebem. Recept je ZDE

Recept je z kategorií: Různé saláty



Nahlásit recept

  • 14.09.02 vloženo
  • 33404x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut + zalezeni

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 180ml jemného bulghuru
  • 1/2l vody
  • 1/2l na hrubo posekané petrželky
  • 125ml posekané zelené šalotky
  • 6 lžic posekané máty
  • 6 lžic olivového oleje, nebo jiného
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 uzrálá, ale tuhá rajčata
  • 1 zelená paprika bez semínek
  • černé olivy na ozdobu
  • 1 listový, zelený salát
  • 250ml citronové šťávy smíchané s 1/2 lžičkou soli

Doporučená příloha

  • studené na plátky nakrájené jehněčí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

suzanka 26.07.15 18:39

tento salát prostě patří k létu

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 15.11.10 20:22

To je vynikajici!

Diskuse k receptu Libanonské Tabbouleh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 26.09.11 21:36
:potlesk:
 
jolana
4987 příspěvků 20.09.11 19:33

ano, ano..navod na prave nesizene tabbolueh…a ako som sa ho naucila?to sme boli pozvany ku znamym a pomocnica v domacnosti zo sri lanka ..no a ja som si vliezla do kuchyne .. som ju lutovala , pani domaca ma hosti a ona na vsetko sama .. tak ze jej pomozem..a ako sa umyval riad, pieklo maso, a pripravovalo sa a my dve si klebetiime tak ma naucila ako sa robi tabbuleh..sri­lancanka … :lol: :lol: ..a ked som sa pytala potom znameho co je chef povedal ze ma svatu pravdu do pismenka a do bodky..tak sa robi prave neosizene tabbuleh…tie dievcata sa dostanu do sveta a po svete za pracou a su ozaj sikovne, clovek sa od nich nauci..

 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 19:19

jolanko, diky za Tvuj navod jak pripravit Tabbouleh. Muj postup jsem dostala od libanonskeho (pana) kartare/vestce, kam jsme jednou s kolegynemi pro zabavu zavitaly :roll: a od te doby byl salat casto v misce pro me pracovni obedy…Jeste jsem tam pridavala na kosticky nakrajeny libanonsky okurek zbaveny seminek (ten, co je v plastickem ochrannem obalu, aby nemusel byt osetren voskem). Dobrou chut :-)

 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 18:47

:-) Bento, opet moc dekuji za pridani pekne fotky Tabbouleh v Tvem podani s reckymi Keftedes…

 
glama  19.09.11 09:54

Bože, Jolano…to mi nedělej..se zatajeným dechem čtu tvůj popis přípravy , polykám sliny a snažím se nevnímat křeče ve slinných žlázách..!
Tohle je ale taaak neskutečná dobrota!!! :potlesk: Škoda, že si ji nedopřeji příliš často, protože nemám bylinkové plantáže.. :cry:
:mrgreen:

 
jolana
4987 příspěvků 19.09.11 08:38

..tak ked uz je rec o tabbule, tak len tak na okraj a predsa az sa dodrzi je to ina chut.....spravne tabbule sa reze na jeden raz ..to znamena ze petrzlen sa umyje, osusi a potom sa uklada pekne byl ku bylke , stonky sa odrezu a ten snop petrzlenu sa chyti poriadne a tuho a tesno a reze sa nozom kustik po kusticku na jeden raz! a na drobunko!..zadne ine sekanie, rezanie a neviem co…paradajka na drobne drobnucke kocky, papriku dava malokto, matu len v niektorych oblastiach, pepr nie.. a na 180 ml bulgur aspon! aspon pol kila petrzlenu..proste bulgur je tam len malinkata priloha na dochutenie a aby z toho bola ako taka masa…ochucuje sa az pred podavanim, ma byt nadychane a trosu navlhle…ked nakladame drzi spolu a predsa sa sype..ako ked mame navlhle vlasy a predsa su nadychane..take daco… olej, citron, sol po troske..ochucovadla to su a chute maju byt vyvazene..

 
Bento
794 příspěvků 19.09.11 03:26

:lol: babi,uz mame „zase“ leto …vcera 33 , takze co lepsie ako Tabbouleh , vela petrzlenu a Grecke fasirky „Keftethes“.
Fotka pridana :potlesk:

 
babi
6360 příspěvků 15.11.10 22:27

Glamo, ja koriandr nedavam, davam matu a ta se mi tam libi. Jinak pridam nekdy okurku, nekdy papriku, rajce, jednoduse neco pro barvu, ale chut musi stale byt petrzelkova. Kuskus, hlavne izraelsky (ten velky) je take dobry misto bulghuru. Dekuji Ti za komentar :-D

 
babi
6360 příspěvků 15.11.10 22:20

wydricko, ja take nepouzivam olivovy olej uplne na vsechno. Nejvice v oblibe mam olej z hroznovych seminek, ktery je jemny a nevyrazny a nepremlati vsechno ostatni v chuti. Je take zdravy a kupovala jsem jej v Jeseniku v tamejsim obchode zdrave vyzivy.

 
glama  15.11.10 22:00

Miluji tohle jídlo..!.dělá ho dcera veganka. Jen ještě stále mít dostatek koriandru a petrželky… V mátě jsem samozásobitelka..
Díky, babi :-)

 
wydra  15.11.10 21:21

Delam ho babi celkem casto, moc rada ho mam. Jen nedavam papriku. V Praze je libanonska kuchyne v Karavanseraji , cestovatelska rest a tam ho delaji a odtud ho znam. Ale davaji kuskus a strasne moc te petrzelky. Tvuj bulghur je lepsi a fotku uz jsem chtela dat mnohem driv, ale nez jsem ho vyfotila, byl sezran :-) Tak jsem ho dnes udelala k veceri . Uz davno nepouzivam olivovy olej, je tezky a nechutna mi. Davam podle toho, co je v obsahu, tak sem rostlinny, lehoucky, lahudkovy, citronovy.

 
babi
6360 příspěvků 15.11.10 20:53

wydricko, jsem rada, ze se Ti recept libi a mockrat Ti dekuji za pekny obrazek se slepickou! Tento salat jsem si cato pripravovala do prace a zvlaste v lete byl osvezujici a zaroven dostacujici…

 
wydra  15.11.10 20:22

To je vynikajici!

Příspěvek upraven 15.11.10 v 20:25

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh - mariaanne a jolano...

určité nuance v přípravě salátu jsou nesmírně zajímavé. Někdy je však těžké se rozhodnout, která variace je nejchutnější. Polohrubý bulghur zůstane křupavější a přidání trochy nového koření je víc jak zajímavé a vlastně důležité. Někteří přidávaji cizrnu a posekaný libanonský okurek, který nemá semínka (něco jako hadí).

Přeji Vám příjemný večer!

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh (veg).

Jolano, varianta s natí koriandru je také zajímavá.

babi, to je pravda, mě se ta rozmanitost jednoho daného receptu líbí, každý si najde tu svoji kombinaci chutí. :-)

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh (veg). Babi...

…tiez som chcela pridat, ze tabbuleh tuna v:,–(e solia a davaju citron tesne pred podavanim. Solou a citronom pusta stavu a vlhne. Pekny vecer …

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh - Jolano

právě jsem Ti chtěla napsat. Máš pravdu. Té petrželky, která je plochá, ne kudrnka, je v tomto receptě 500 ml nádoba (posekaná a natlačená), což je poměrně hodně. Je to pokrm vlastně založený na zelené petrželce. Ještě jsem zapomněla napsat, že salát je nejlepší ihned jíst. Děkuji Ti za informace o Syrii.

Pěkný večer!

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh (veg).

Babi, nielen rodiny , ale aj kazdy kraj. Napr. v Syrii v jednej oblasti pridavaju zeleny koriander ku petrzlenu a tiez je vyborne…

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tabbouleh - marianne

jsem Ti velice vděčna za Tvůj komentář! Zjistila jsem, že v různých rodinách mají malé odchylky v receptech, čímž se liší od těch jiných rodin, tak jako i u Baba Ghanoush/Ghanouj, Hummus atd.

Přeji Ti příjemný večer!

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh (veg).

Tabbuleh sa podava ako predkrm. Ale je vyborny aj ako priloha , hlavne k pecenym a grilovanym masam…osobne matu nedavam ani papriku,ani pepr ale potrebuje vela, vela petrzlenu. Spravnejsie sa dava burghul hruby. Len tak pre zaujimavost a usmev, obycajna rodina ( 4-5 clenna ) ak pripravuje Tabbouleh tak je toho aspon 3-5 litrova misa. :))

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Libanonské Tabbouleh (veg).

Vynikající originální recept! Doporučuji všem.
Podobný recept na „tabouli“, jak se název tohoto salátu vyslovuje, jsme získali od jedné libanonské rodiny - jen s drobnou obměnou: česnek (2 stroužky) místo cibule a navíc na drobno pokrájená chilli paprička. Chutný, osvěžující, oku lahodící pokrm.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Starý recept...nový obrázek...děkuji;o)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Holandská omáčka

Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist