Recept Lepenice podle mojí babičky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lepenice podle mojí babičky

Úvod

Variace na téma lepenice - tahle je podle mojí babičky z jižních Čech.
Když máme čerstvé škvarky a křupavé kysané zelí, je to úžasná dobrota.

Postup

Brambory se uvaří v osolené a okmínované vodě do měkka, scedí se a rozmačkají (jako na šťouchané brambory - měly by tam být větší kousky).
Mezitím se scedí kysané zelí (nevaří se!) a na se sádle rozehřejí škvarky s troškou kmínu (aby se opražil).
Rozmačkané brambory se polijí sádlem se škvarky a opraženým kmínem a přidá se kysané zelí, vše se to lehce promíchá a pak už jen šup s tím na talíř.
Vypadá to opravdu jako slepenec, ale je to neskutečně dobré.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 18.07.10 vloženo
  • 7876x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min.

Ingredience

  • brambory oloupané, pokrájené na kousky
  • kysané zelí (bílé)
  • vepřové škvarky
  • vepřové sádlo
  • sůl
  • kmín celý

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 21.09.13 14:27

Lepenice - li, pak bez škvarků, zato s osmaženou cibulkou a nezbytnou jitrnicí a jelítkem (a se špejlí, samozřejmě!).

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Lepenice podle mojí babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4987 příspěvků 21.09.13 20:37

Jj..to boli filmy :srdce: naspamat priam ich pooznam..kazdu nedelu film pre pamatnikov a Nedelna chvilka poezie..to snad uz ani pravda nie je, lidicky..vtedy este boli lidi lidmi a v parku na rybniku sa decka korculovali aj o polnoci..
PS: ti nezavidim..dufam ze mna take daco nepostihne, to by som tazko prekusla..jater­nice, slaninu, klobaskya spol. mozem a sporadam v pozehnanom mnozstve, viac ako si vobec dokazes predstavit :mrgreen: :)

 
tlustá bába
1186 příspěvků 21.09.13 17:18

Asi takto? http://www.youtube.com/watch?… :mavam:

 
tlustá bába
1186 příspěvků 21.09.13 17:10

Nemyslete si, že jsem nějak šetrná, nebo co, o tom ostatně svědčí stav našeho účtu, ale Klepišovu jitrnici a jelito prostě nesním celé najednou ani já. Mám to vyzkoušené. Škvarky, slibuji, vyzkouším příště. My jen s cibulkou a zelí malinko oteplit, aby neochladilo brambory. Ale je tu recept na lepenici zapečenou, na tu se také podívám (Danda, tuším, nebo ne?)! :mavam:

 
birkana
1490 příspěvků 21.09.13 16:40

Kočičák vždy se syrovým kysaným zelím, se zabíjačkou nebo bez :think:, ale rozpečené škvarky chybět nesmí :mavam: :lol: :kytka:

 
jolana
4987 příspěvků 21.09.13 15:49

Vrazedkyne..takhle pulit a masakrovat jelitko a jitrnicku..ked si sa zahryzla, tak si si ani neuzila obstrek brady, spolustolovnika, obrus.. :mrgreen:..dufam, ze ste to aspon nejedli priborom! :cert: :mrgreen: :mavam:

 
Eja
3566 příspěvků 21.09.13 14:59
Lepenice

Bez škvarků, bez jitrnice, jelítka, jen tak s osmaženou cibulkou - nejlépe z nádoby velikosti prádelního hrnce. Kdykoli…Z dobrého tepelně neupraveného kysaného zelí :potlesk:

 
2905
753 příspěvků 20.07.10 11:46
Re: Lepenice podle mojí babičky (R)

jo, jo, dobrota, souhlas:)

 
Labužník tonicka02
29 příspěvků 19.07.10 19:44
Re: Lepenice podle mojí babičky (R)

U babičky v jižních Čechách tomu říkali kočičák. Je to lahůdka.

 
rastoba
492 příspěvků 19.07.10 17:52
Re: Lepenice podle mojí babičky (R)

no túto dobrotku by som si dala hneď ,na tieto dobré domáce recepty akosi zabúdame.V naj­bližšej dobe to budem mať určite na tanieri.Ale najprv si musím vyrobiť tie škvarky

 
Drobek  19.07.10 08:46
Re: Lepenice podle mojí babičky (R)

Potvrzuju, možná to nevypadá zrovna pětihvězdičkově, ale je to strašidelně dobrýýýýý.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Cibulačka Cibulačka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist