Recept Lečo s klobásou a vejci

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lečo s klobásou a vejci

Postup

Na hodně rozpálený tuk dáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kolečka nakrá­jenou klobásu, na nudličky na­krájené papriky zbavené jader a vše dusíme.

Po několika minu­tách dušení (za častého míchá­ní, aby se směs nepřipálila) při­dáme na plátky nakrájená olou­paná rajčata, osolíme, opepří­me, několik minut dusíme, přidáme vejce a dusíme a mí­cháme tak dlouho, až pokrm s vejci zhoustne.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 04.12.03 vloženo
  • 85126x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g paprikových lusků
  • 200 g rajčat
  • 100 g cibule
  • 200 g klobásy
  • 4-6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • tuk (pokud můžeme, dá­me 60 g sádla).

Doporučená příloha

  • čerstvý chléb.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

milapan 04.09.12 18:29

mňamka

Diskuse k receptu Lečo s klobásou a vejci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
daduuja
1002 příspěvků 02.09.14 19:18

Musím vytáhnout toto http://www.labuznik.cz/…lovane-leco/ lečo.
Je vynikající, protože anička nejdřív dusí rajčata a až potom dodá papriky.

 
jolana
4988 příspěvků 02.09.14 14:55

@di, cumim, zeby to bol dakto z mojej rodiny?!..mno.. som slovenka a dokonca som zaryta slovenka a takmer panslavista ale moji priamy predkovia su tiez madari..a aki! Szekely! ti co obdarovali ludstvo segedinskym gulasom! tak ako sumeri obdarovali ludstvo pismom a kolesom! :mrgreen:

 
di
2387 příspěvků 02.09.14 14:25

Jolanko, já jí to vyřídím. Jak je ta napůl Slovenka a napůl Maďarka, jistě s tím bude souhlasit a nebude to vůbec komentovat. ;-) (Už ji v duchu vidím, je nesmírně temperamentní - lékařka-záchranářka, pro nějaké to impertinentní slovo si opravdu nejde daleko.)
Jandule, asi mi víc chutná to česko-moravsko-slovenské lečo - ostatně pravé ratatouille je taky poměrně nepoživatelné (aspoň pro nás doma, předušenou zeleninu prostě rádi nemáme, radši tu křupavou - samozřejmě s výjimkou ajvaru, ljutěnice apod., ale to už je něco o dost jiného). P. S. Letos na podzim se na pár dní do Maďarska taky chystáme, už se těším.

 
Labužník jandule02
1064 příspěvků 02.09.14 08:03

Loni v zimě jsme byli ve Villanyi, což je vyhlášená vinařská oblast na jihu Maďarska a majitelé domu, kde jsme bydleli, tvrdili, že správné lečo je jen cibule, rajčata, papriky, sůl, na sádle, samozřejmě, - vše se dusí 4-5 hodin. Nevím, nezkoušela jsem to, protože to bude určitě kaše. Ale tak pravili.

Příspěvek upraven 02.09.14 v 08:04

 
jolana
4988 příspěvků 01.09.14 23:15

Di, leco je madarske..bolo to usmiatie o tych predkoch.. ta tvoja kamaratka z Novych Zamkov ma dost zaujimavy recept na leco..kolko ludi, tolko chuti, ale leco to nie je..a paprika tam ide.. :lol:

 
di
2387 příspěvků 01.09.14 19:05

Jolanko, slovenské předky nemám, ale recept mám od mojí starší slovenské kamarádky od Nových Zámků (se vzdáleným maďarským příbuzenstvem) - resp. vždycky jsem takhle lečo dělala a až ona mi potvrdila, že podle její rodiny a zvyklostí u nich v kraji je to tak správně, ani tu mletou papriku do leča rozhodně nedávají (výslovně jsem se ptala).
Ale co, každému chutná něco jiného, každá rodina má jiný recept; je to jako s gulášem nebo se svíčkovou, každý se bude přít, že jen ten „jeho“ recept je ten pravý. Nám to chutná takhle, jsme na tuhle chuť zvyklí, měnit to nebudeme. To už mi jako větší prohřešek přijde ten kmín a vegeta, když už.

 
jolana
4988 příspěvků 01.09.14 18:50

@di, s cesnakom? leco s cesnakom? 8o..este dobre ze nemas madarskych predkov, inac by sa v hroboch obracali.. :mavam: do leca ide paprika mleta..ach jo..

 
di
2387 příspěvků 01.09.14 18:44

Musím se přiznat, že klobásu ani vejce (a ani kmín nebo jiné koření) do leča nedávám, místo sádla používám slunečnicový olej a po mírném opečení cibule přidám několik stroužků posekaného česneku. Vše dusím jen do křupava, „na skus“, nejhorší věc je předušené lečo. Zrovna zítra toho „našeho“ budu dělat velký hrnec (a pekáč tvarohových a povidlových „honzovek“ k tomu), dcéra se po 36 dnech vrací z výpravy na Island a výslovně toto si přála.

 
jolana
4988 příspěvků 01.09.14 17:11

Jezevcicko, tak to uz nie je leco :mrgreen: :lol:

 
birkana
1517 příspěvků 01.09.14 16:43

@jezevicka, já solanin ničím teplem (varem) :cert: :cert: :cert: A ta Vegeta ze zdravé výživy je jakého složení? Patrně obyčejná sušená zelenina se spoustou soli - když se s ní dá solit :think: A kolik stojí? 8o

 
jezevicka
1 příspěvek 01.09.14 16:24
lečo pikantní á la Iva Jezevíčka.

Osvědčilo se mi dávat rajčata s paprikou půl na půl. K tomu nahrubo nastrouhané 2 stroužky česneku, nezbytný pepř, ale především drcený kmín, asi mocca lžičku! Ten působí proti účinku solaninu v lilkovitých rostlinách, jako jsou brambory a rajčata. Do hotového leča se sraženými vajíčky přisypu sekanou pažitku - horkem „projde“ a dodá leču svěží chuť. Solím Vegetou ze Zdravé výživy bez glutamátu.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist