Recept Lečo klasické

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lečo klasické

Postup

Papriky omyté a zbavené jádřince nakrájíme na tenké proužky. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli a přidáme paprikové proužky. Krátce podusíme.

Nakonec přidáme k paprice spařená a oloupaná rajčata nakrájená na plátky, osolíme, opepříme a ještě chvíli spolu dusíme. To vše zalijeme rozkvedlanými vejci a zamícháme. Můžeme ještě přidat klobásku.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy



Nahlásit recept

  • 01.04.02 vloženo
  • 106617x zobrazeno

Ingredience

  • 6 - 8 světlých paprik ( nejlépe slovenských)
  • 6 - 8 rajčat
  • 2 cibule
  • 2 - 4 vejce
  • 80 g tuku
  • pepř, sůl

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 19.08.14 19:59

… ne že bych neuměla lečo, dělala jsem ho stejně, ale nedalo mi to, abych se nepodívala, zda se dá tento pokrm ještě trochu zvednout a ten fígl jsem nalezla právě u tohoto receptu. Už budu vždy dělat vejce na másle zvlášť… je to fakt super, prostě ještě lepší lečo, zvlášť, když se sklízí zelenina ze zahrádky.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.08.13 19:27

Oblíbená letní klasika…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Monulie 11.08.13 20:18

Konečně léto a čas na lečo! (oproti receptu je tam jen jedna cibule)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 10.08.11 19:31

Skvělé letní jídlo, jen by si zasloužilo více sluníčka :-)

Diskuse k receptu Lečo klasické

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3035 příspěvků 26.08.13 19:23

Taky zdravím Makronky – mně údajně narostou velké uši, králičí, ale nějak furt nic, byla jsem se podívat do zrcadla… :mavam:

 
jolana
4720 příspěvků 26.08.13 18:57

Casino, :mavam: a zdravim pani casinovu Nech zije zelena!..ja tiez pozujem vse co vidim…
Ejo, italiano leco..

 
Eja
3035 příspěvků 26.08.13 16:19

Rajčata svlékám před vnořením do kastrolu… :mavam: :mrgreen:
Ale pozlacená cibule :potlesk:

Je to věda, navrhuji přesun sem

Příspěvek upraven 26.08.13 v 16:54

 
casino
4195 příspěvků 25.08.13 19:46
Paní casinová říká, že je koza rodiny…

… prý že za celou famílii sežere qanta zelenýho. Mužská část rodiny to chápe spíše tak, že furt mele pantem :mrgreen:
I tento recept, resp. doporučení @jolana je podle jejího gusta…, až na maličkost: ona prý ráda cibulku dozlatova!!!
Takže tentokrát jsem část cibule pozlatilo a pak už dál podle @jolana
Koza se nažrala a já zůstalo celé :)
Opět to bylo výborné :palec:
Opět jsem ta rajčata udělalo moc… Napřed se mi zdála jen tak tak přihřátá…, ale než jsem se otočilo, už začala se striptýzem (čert ví, jestli to nevzala přes Prague Pride :nevim: :)

 
Eja
3035 příspěvků 15.08.13 11:35
To už tu bylo

Poměrně obsáhlá debata o leču je zde :mavam:

 
casino
4195 příspěvků 14.08.13 22:29
Omlouvám se, omlouvám se, omlouvám se!!!

Napřed jsem si říkal, čo že to tu tmolíte… :nevim: :) Učit labužníky lečo? Prečo?? :nevim: :mrgreen:
Posléze jsem vaši písanku prohnal editorem (2×) a byl jsem osvícen! Já vlastně celá léta dlouhou přípravou této krmě przním kvalitní ingredience ( pro gmp SUROVINY :mrgreen: a cpu do sebe a mých drahých, sice chutnou ale plpu, kterou raději ani nebudu popisovat, že aby se někomu neudělalo nedobře… ;)

Takže:
1:1:1, vše velmi nahrubo krájené (i mletou paprikou zapravené, ale bez vajec) a krátce na litině ohni vystavené. Příště přidám rajčata ještě o fous později (Plzeňáci by řekli: o fous dýl) aby byly o fous míň udělané. Bohužel, nezohlednil jsem tepelnou akumulaci litiny a než přišly MAKRONKY s foťákem, tak už lečo začínalo plavat.
Trošku dost mě irituje, že ač podobně dělám „čínu“, tak tady u leča mě to nenapadlo :evil:
Jen pro ilustraci uvádím, že příprava jídla mi trvala třetinu času než dříve a ač jídlo bez masa, tak to bylo MASO!!!

@jolana, omlouvám se, omlouvám se, omlouvám se… :kytka:

@jolana, díky, díky, díky… :hug:

 
casino
4195 příspěvků 14.08.13 22:20
S vejci či bez vajíček???

No, u nás to muší bejt half and half! Půlka bez vajíček pro paní a půlka s vejci pro pána :) Tady bylo vaření jednoduché; bez vajec a s paprikou jak píšete. Paní to snědla a pán si také moc pochutnal :) :potlesk:
Akorát MAKRONKY frflaly: „Lečo bez véc??? Dybyste řekl, tak sme vám snesly“ :mrgreen:

P. S.
Mít takovej nick jako vy, tak si dám takovej avatar:

 
jolana
4720 příspěvků 13.08.13 13:25

Leco je tak krasne jednoducha a prosta vara prostych ludi..do nizkeho sirokeho kastrola alebo vyssej sirokej panvici dame na mast cibulu a ked zavonia dame k nej papriku a ked zavonia dame k nej paradycky/paradajky a nakoniec rozklepneme vajco..ak davame klobasu tak ju davame az zavonmia cibula..mozno priodat mlety pepr a pariku..k tej cibuli aby korenie zavonalo tiez..leco nema byt rozvarene..preto pouzivame zelezny siroky kastrol alebo panvicu co dobre vedie teplo..nerozva­rit..vsetko ma zavonat, prejst teplom a len tak tak zacat pustat stavu..akonahle vam zelenina zmeni farbu na uvarenu a je tam vela stavy tak to uz leco veru ako ma byt nie je…je to ludova letna rychlovka..naj pomer surovin je 1:1:1..otec lovak, madar matka a ja taky krizovatka :mrgreen: :mavam:..madari varili letom leco a slovaci halusky, skoro rano sa varilo a nieslo zencom a hrabacom na polia a lany..sa zeny od skoreho rana rychlo obracali pri peci, potom zabalit do zajdy a pome ho ku chlapom aby stihli este klasky zbierat ci hrabat, okopavat a podobne..moja mati tak varila halusky a utekala s nimi co jej nohy stacili aaz sa potkla, spadla, a so zajdy halusky s korytkom na zem sa jej.. tak zenci aj s hlinou halusky s tvarohom jedli ani brvou nemrkli.. :mrgreen:..v tej zajde na chrbate aj mna na pole nosili veru.. :mavam:

http://www.youtube.com/watch?…

 
Ford53
8 příspěvků 12.08.13 14:40

Místo vajec polévkovou lžíci mleté maďarské papriky. Přidat do zpěněné cibule.
Zkuste a uvidíte

 
blanca.xy
648 příspěvků 02.07.12 22:03

Lečo se smetanou místo vajíček znám pod názvem Švýcarské lečo a je vynikající s rýží jako přílohou, dělám ho často a ráda :D.

 
majoš
5 příspěvků 01.07.12 16:36

..tak to ani náhodou

 
babi
6323 příspěvků 07.05.12 02:15

Drobku, zajimave je, ze ja o zadnem pohadani nevim 8o Mej se moc pekne…

 
Drobek  06.05.12 15:10
Glamo, Babi

se vší skromností – nejsem tak hodný, je co zlepšovat a pracuju na tom. Za to pohádání se se do morku kostí stydím. :think:

 
babi
6323 příspěvků 06.05.12 01:22

Ach, Drobku, Drobku, Ty sprymari :andel: …nemohu toho vic psat, nemam cas, varim leco…

Příspěvek upraven 06.05.12 v 01:24

 
glama  06.05.12 01:20

@Drobek
jenže tobě to hádání nevěříme, protože víme, že jsi zgruntu hodný a slušný člověk :mrgreen:

 
Drobek  06.05.12 00:14
Ejo,

Prostě v lednu nejím lečo a v létě pečenou kachnu. Já taky, ale kruci, dal bych si. I když, já toho leča v létě navařím tak deset sklenic, bez masa, bez vajec, jen zelenina. Bez zavařování, jen pořádně vymyté sklenice a do ledničky.
Výborné na rybu Vera Cruz na srbské žebírko, na…
Sylvie, někdy se to povede, někdy se mi zatmí před očima a pohádám se třeba s babi. Přitom ji mám rád a vážím si jí.

 
Eja
3035 příspěvků 05.05.12 22:38
Makaronky

:P Casino bude asi frflat…
Drobku „samozřejmé je vařit lečo ze zralých rajčat“, no to je právě ono. Nejsou zralá rajčata , nevařím lečo. Ani nedělám šopský salát.Jsou to sezonní jídla – už se na ně těším.
Plechovková rajčata i kvalitní protlak, používám ve velkém množství celoročně, i třeba na ratatouille, různé směsi do tajinového hrnce, samozřejmě na různé rajské omáčky, včetně omáček k těstovinám. Pokud základní finta receptu nejsou kousky rajčat rychle orestovane.Tam opět platí-je to sezonní jídlo. Stejně tak do leča a šopského salátu nedávám tlusťoučké masité papriky.
Prostě v lednu nejím lečo a v létě pečenou kachnu.
Ale taková rajská omáčka z kvalitních pikslových rajčat, vonící skořicí, tak tu mohu celoročně.

 
Sylvie
2305 příspěvků 05.05.12 22:29

Drobku, skláním se před Tvou anglickou diplomacií. Zde se stále mám co učit.

To já jsem si dnes zanadávala pěkně po moravsky a zbaběle na dvoře a ne tu. :oops:

 
Drobek  05.05.12 16:48
Casino a Makarónky

to je strašně jednoduché, sušená vejce do kuchyně nepatří, rajský protlak se naopak běžně používá. Zkuste protestovat ve francouzské kulinářské akademii, já se tohle dozvěděl od jednoho z absolventů. :mavam: Mimochodem, sušená vejce nejsou umělým výtvorem a protlak je?
Samozřejmé je vařit lečo ze zralých rajčat, teda pokud jsou k mání, a to je opravdu jen část roku. Ten zbytek roku jsou k dostání v obchodech rajčata sice červená, ale nezralá, skoro bych řekl bez chuti a bez zápachu, uměle na červeno dobarvovaná. :lol:
Proto se v kuchyních běžně používají rajčata z plechovky, mají chuť a vůni rajčat. Mohou se sklízet opravdu zralá, nemají před sebou dlouhou cestu z pole skrz sklady až na pult. To by tam nikdy nedojely, dovezli by vám podivnou břečku.
Já si ještě pamatuju doby, kdy udělat doma šopský salát byl problém, koupit najednou rajčata, papriky a okurky. Tak snad čtrnáct dní v roce.
K tomu chci jen podotknout, že je to Vaše kuchyně a vařte si co chcete a jak chcete.
Ten protlak je poznámka, nikoli zákon, můžu Vás ujistit, že na Vás gastronomická policie nepřijde.

Příspěvek upraven 05.05.12 v 18:22

 
Eja
3035 příspěvků 05.05.12 11:57
Lečo v květnu

Poměrně vyčerpávající diskuse o leču proběhla zde .. http://www.labuznik.com/…o-ho-neradi/
Casino :mavam: už se na lečo těším,ale ještě není jeho čas…

Příspěvek upraven 05.05.12 v 11:58

 
casino
4195 příspěvků 05.05.12 11:42

casino frfle, že vařit v květnu na Květoslavu lečo z živých rajčat je stejně jako hnát Marušku sněhem k měsíčkům pro jahody…
Jak si macecha s Holenou pošmákly už B.N. nepýýýše :mrgreen:
Drobku, ten protlak je fajn věc… Papriky ze skla, paradajky z plechu… Tak by se dalo dělat lečo i bez rajčat, sezóóóna nesezóóóna, že? :mrgreen: A proč Mistři nevyzkoušejí zahustit sušenými vejci, he? :mrgreen: :mrgreen:
Zdaví MAKRONKY :kytka:

Příspěvek upraven 05.05.12 v 11:42

 
Drobek  04.05.12 17:00
Pokud rajčata pustí moc vody,

bylo by potřeba spousty vajec na zahuštění. Od Mistrů jsem se poučil přidat rajský protlak. Krásně to zahustí.

 
Sylvie
2305 příspěvků 04.05.12 11:39
Bestie mlsné

Dle labužnice Evy jsem míchaná vejce udělala zvlášť (na másle) a přidala malinký kousek feferonky. Doporučuju hlavně ta míchaná vejce, je to opravdu mnohem lepší.

Příště zkusím wydřinu variantu se smetanou. Docela mě to zaujalo, protože velmi nerada přidávám do jídel míchaná vejce (jen v leču mi nevadí).

Mám ráda na Labužníku, že i z obyčejného leča dokážu nakonec udělat manu nebeskou. Manžel vždy podotkne, že labužníci zde jsou bestie mlsné. :srdce:

 
wydra  10.08.11 19:37

Já nedávám do leča vajíčka, ale šlehačku s troškou hladké mouky. Nesrovnatelně lep­ší.

 
Terie
66 příspěvků 10.08.11 19:31

Skvělé letní jídlo, jen by si zasloužilo více sluníčka :-)

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo klasické

Rajčata v lednici, paprika též, klobásu koupím, vajíčka již koupena… Co bude dnes k večeři? A možná vyzkouším Evinu radu… juj, ještě cuketku asi také přimíchám…

 
Labužník eva
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Lečo

Labužníkům, kterým nevadí umazané nádobí navíc, doporučuji vylepšení – základ na lečo zvlášť, míchaná vajíčka taky zvlášť a pak teprve lehce promíchat dohromady a podávat. Vizuální rozdíl je výrazný a chuťový také. Stejně dělám i smaženici z hub. Labužníci s plechovým jazykem dají do zeleninového základu na lečo jednu feferonku.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
TOPlist