Recept Laskonky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Laskonky

Postup

Hmota na laskonky se šlehá v teplé vodní lázni – vůbec ne za varu a tak si do nádoby, ve které to budu připravovat nasypu cukr a zaleju ho bílkama. Nechám to stát – zatím bez ohřívání, jen aby se cukr snáze rozpouštěl a dám se do krému.
Opět ve vodní lázni, šlehám vejce s cukrem  – asi 10 min. za varu.
Nádobu s horkou hmotou přendám do dřezu se studenou vodou a vychladím, zprvu to ještě intenzivně šlehám, po chvíli jen občas promíchnu do úplného vychladnutí.
Do studené hmoty zašlehám máslo, kdo má rád, přidá kapku rumu. Pražené lískáče přidávám na závěr a raději je ručně vmíchám, než bych riskovala sražení krému.
A teď se pustím do laskonek.
V teplé vodě ušlehám do tuha bílky s cukrem a na závěr vmíchám lískáče s prdopeč. Nemám formu na laskonky a tak je stříkám pytlíkem na pečící papír a suším v troubě při 100°C určitě hodinu. Používám horkovzdušnou troubu a tak do ní dám klidně 3 plechy současně. Ale když se topí v ÚT, naaranžuju papír na peč. i s laskonkama na radiátory a na výsledek si počkám do rána. Úspěch je zaručený!

Recept je z kategorií: Cukroví Vánoční cukroví



Nahlásit recept

  • 21.10.07 vloženo
  • 31997x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min + sušení

Ingredience

  • 4 bílky
  • 320 gr. mletého cukru
  • 100 gr. opražených, oloupaných, namletých lískáčů
  • půl mocca lž. prdopeč
  • na krém :
  • 3 vejce
  • 200 gr. cukru
  • 250 gr. másla
  • trochu pražených lískáčů, případně griliáš, rum

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 18.12.14 14:11

Jako obvykle ne laskonky ale mini tvary. Na talířku čokosušenka a Sněhurčin ořechový dortíček.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Laskonky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3108 příspěvků 24.11.13 16:17
Minilaskonky

Podle tohoto receptu doporučuji!

 
Vergelika
44 příspěvků 13.12.11 13:46

Bezva recept, hned napoprvé se mi povedly a jsou křehoučké, žádný tvrdolíni jako vždycky při pokusech o bílkové cukroví. Děkuji :potlesk:

 
Atram
1 příspěvek 15.11.10 00:49

Nechápu, proč se trápíte s tvořítkama na laskonky, vždyt v domácích potřebách prodávají běžně formy ve třech velikostech, každá forma kolem 70 kč. :lol:

 
anickav
2903 příspěvků 13.12.09 22:38
Re: Laskonky

Mám dotaz, prosím, kde skladujete laskonky? Na balkóne „cesto“ navlhne a vnútrajšia teplota neprospeje určite krému…Ďakujem!

 
Eja
3108 příspěvků 13.12.09 15:34
Re: Laskonky

Vytahuji tento recept na světlo, protože je skvělý. Včera jsem udělala dva plechy laskonek velkých jako nehet od palce, tentokrát jsem dělala klasicky v troubě ( i když trik s ústředním topením mám vyzkoušený a fakt to funguje skvěle). Pokud nevíte co byste ještě upekli – tak doporučuji. Slepuji až pár dní před Vánocemi a po slepení naskládám hustě vedle sebe a ozdobím tenoučkými čárkami tmavé polevy do tvaru mřížky – všechny najednou.
Pozn. – pokud se vám nepodaří vyšlehat sníh úplně do tuha, nevadí. Po přimíchání oříšků vznikne hustá kaše. Maličkatou lžičkou dělám pidi hromádky a po upečení, vlastně usušení, vzniknou maličkaté placaté laskonky.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky,Heja,

prosím, akú máš inšpiráciu pre šablónu? Dnes, príp. zajtra sa chcem pustiť do laskoniek, ale tiež nemám šablónu…
Vďaka!
 A.

 
Eja
3108 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky

Já jsem věděla, že je ještě jedno cukroví, které nesmí chybět – teď jsem náhodou narazila na fotku talířku s cukrovím z loňských Vánoc. Doporučuji, sice trochu pracnější, ale naprosto dokonalé. Trik se sušením na topení vyzkoušen – v troubě se může zatím péct něco jiného. Vloni to byl u nás absolutní hit a v práci šel recept na dračku.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky

díky, tak já budu šlehat příště vytrvaleji… k jídlu jsou, tak o tolik nejde.

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky- pro HelcuK

Pokud jsou vysloveně „hutné“, pak je to málo vyšlehaným sněhěm. Já jsem jednu dávku tentokrát také „uspěchala“. Na vyhození to však není, krém tomu pomůže.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky -ji

Dneska přes noc jsem „pekla“ laskonky na topení, ale připadá mi, že jsou tvrdé. Ukousnot jdou, ale do křehkosti kupovaných to má daleko. Nevíš, co jsem udělala špatně? Jeslti byly třeba ještě málo našlehané bílky, nebo jsem vzala moc malou mokka lžičku na kypřící prášek…? Nebo tomu nějak pomůže dodatečně krém? V to moc nedoufám…

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky- pro Heju.

Jsou rovnější, když použiješ hladkou (bezzubou) špičku.
Jinou variantou téhož cukroví jsou „Kávoví šneci“. Postup je stejný, jen místo oříšků zašlehám na konec 1 PL rozpustné kávy, kterou zředím trošičkou vody na kašičku. Místo oválků tvaruji kolečka. Krém pak ochutím stejným způsobem. Kdo rád kávové, bude spokojen, U nás jsou populárnější, než ty oříškové.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky, Eji

dříve jsem malé laskonky dělala také tak, že jsem těsto dala do pytlíku s tenší hladkou trubičkou a na plechu s papírem jsem kroužila spirálky dokulata nebo do oválku. Tak se dá docílit, že jsou všude stejně silné, ale pravý vzhled laskonky se daří jen s laskonkovou šablonou.Letos jsem to zkusila s tím stojánkem na vajíčka, takže je mám poněkud větší.

 
Eja
3108 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky

Hejo, maličkou lžičkou jsem na pečícím papíře dělala malinké kulaté placičky, samozřejmě nemají dokonalý tvar, ale to nevadí.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky, Ejo,

a čím jsi ty malinké laskonky tvořila ? Ještě mi zbyly bílky a chci udělat variantu s mandlemi.

 
Eja
3108 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky

Tak jsem včera udělala krém a slepila, jsou maličkaté, asi jako kovová padesátikoruna. Pokud někdo ještě váháte, zda obohatit vánoční repertoár cukroví, tak doporučuji – tohle je náš letošní favorit, dnes peču další várku, jsou naprosto DOKONALÉ!!!!!!

 
Eja
3108 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky

Ji, trošku nedůvěřivě jsem četla trik pečení na radiátoru ústředního topení… nicméně bylo málo času, tak jsem poslední „plech“ riskla – nemá to chybu, stejně dobré neli lepší než ty z trouby ! Souhlasím s Hejou, super recept.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky, Ji

Tak konečně jsem podle Tvého receptu vyrobila naprosto profesionální laskonky, o které jsem se marně pokoušela řadu let. Vždy byly výborné (dle mých milých), ale nebyly to ty pravé laskonky. Až teď tyhle. Jsou bílé, křehké a výborné. Do diskuze zároveň vkládám mou inspiraci pro šablonu. Takže, Ji, díky moc.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky - teo63

Já sice takového kutila doma nemám, ale třeba něco vymyslím sama a pak dám vědět. Dík za inspiraci. Zatím to řeším spirálkami vytočenými na pečící papír tenkou hladkou zdobičkou.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Laskonky- Ji, Heja

Ji, děkuji za receptík, vidím, že to máš vychytané do puntíku:-), tak já se snad do toho také musím pustit, když už mám to „udělátko“.:-)
Hejo, dnes mne u:,–(ila moje teta, když jsem se aktuálně :-) zmínila o formě na laskonky. " Ale holčičko, to já už mám dávno! " Tak jsem se dozvědala, že ji manžel uřízl lino ve velikosti plechu, do toho vyřízl stejné oválky, ona to pak celé položí na plech s pečícím papírem, stěrkou zamázne ty otvory těstem, lino sundá a je to.
Není nad to, mít doma kutila! :-)) Hezkou neděli. Tea

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
TOPlist