Recept LAKSA neboli polévka z Malaysie

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rýžové nudle uvařte ve vodě 4 minuty, zceďte, propláchněte a znovu zceďte.
Do rozpáleného woku nebo kastrolu dejte curry pastu a smažte jednu minutu.
Přidejte vývar a vařte.
Po pěti minutách přidejte postupně rybu, mušle a krevety. Vařte další tři minuty.
Přidejte kokosové mléko a cukr a přiveďte znovu k bodu varu.
Mezitím rozdělte nudle do dvou větších misek.
Navrch dejte sojové výhonky, jarní cibulky, koriandr a mátu.
Vše zalijte vařící polévkou s mořskými živočichy.
Pokapejte šťávou z limetky.
Otrlejší mohou přidat čili papričku nakrájenou na plátky.

Poznámka: Laksa je souhrný název pro více druhů polévek tohoto rázu.
Slovo LAKSA pochází ze Sanskritu a znamená MNOHO, což zřejmě referuje na rozmanitost surovin které do ní mohou přijít.
Toto je jedna z nejoblíbenějších verzí. Nazývá se Singapurská Laksa, nabo Laksa Lemak.
Například Penang Laksa je řídká rybí verze bez kokosového mléka.
Mají snad jedinou společnou přísadu: Vietnamskou mátu, která se také nazývá Vietnamese cilantro, Laksa leaf, Cambodian mint a hot mint. Vietnamské jméno je Rau răm. V Malaysii a Singapuru je to daun kesom nebo daun laksa.

Recept je z kategorií: Polévky



Nahlásit recept

  • 03.02.06 vloženo
  • 7006x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 100 gr rýžových nudlí
  • 300 gr rybího filé bez kostí pokrájeného na kousky
  • 10 velkých syrových krevet, oloupaných a bez hlavy
  • 10 černých nebo novozélandských mušlí
  • 2 lžíce laksa pasty nebo červené curry pasty
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 lžička palmového nebo hnědého cukru
  • 1 hrnek čerstvých sojových výhonků nebo jedna cca 300 gr plechovka
  • 4 jarní cibulky nakrájené našikmo
  • 4 lžíce čerstvého koriandru nakrájeného na kousky
  • 20 lístků vietnamské máty
  • měsíčky limetky

Doporučená příloha

  • Zelený nebo jasmínový čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu LAKSA neboli polévka z Malaysie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: LAKSA neboli polévka z Malaysie-Esme

Díky za radu. Je v oblíbených a brzy vyzkouším!

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: LAKSA neboli polévka z Malaysie - Scarlet,

ha ha, Mick říkal třeba hlemýždě. Klidně ty mušle ale vynech, nic se nestane. Dej tam více té ryby nebo krevet. A kdybys náhodou sehnala mušle, tak jakékoliv.
Napsala jsem do receptu černé nebo novozélandské, protože těch se tu prodává nejvíce. Ale ve skutečnosti je to opravdu jedno.

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: LAKSA neboli polévka z Malaysie

Esme, daly by se něčím nahradit ty mušle? Já jsem taky milovník asijské kuchyně!

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: LAKSA neboli polévka z Malaysie - Babi a Alčo,

měla jsem to napsat do receptu hned, tak jsem to tam dodatečně dopsala: že Laksa je souhrnný název pro více polévek. Ani si nejsem jistá, zda název POLÉVKA je ten správný. Sice to jako polévka vypadá, ale je to vlastně celé jídlo. Jsem ale ráda že mám v oblibě asijských kuchyní spřízněné duše. Já bych klidně přežila na Laksách a vietnamských PHO navěky.

 
alca
148 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: LAKSA neboli polévka z Malaysie

Připojuji se k babi s doporučením této dobrůtky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: LAKSA neboli polévka z Malaysie

Esme, Laksu velice dobře znám a mám na ni i jiný recept. ;o) Každopádně všem ji velice doporučuji!

Příjemný den!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist