Recept Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka

Úvod

Italský nazev ‚arrosto di maiale al latte‘

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Připravit vepřové. Odkrájet přebytečný tuk až na tenkou vrstvu. Kosti žeber a tuk udrží maso nevysušené.

Rozehřát olej na velkém pekáči a osmažit na něm maso po všech stranách. Vyjmout maso a slít tuk (upotřebit na něco jiného). Na pekáč rozložit bylinku a na ni česneky (bylinky vyvýší maso, takže se nevaří v mléce, ale peče do křupava). Položit na ně maso. Maso polít mlékem a osolit ho a popepřit. Vrátit na oheň a přivést do varu. Znovu odstavit a přidat na pekáč citronovou kůru i šťávu.

Vložit pekáč do trouby a péct maso po 20min. Snížit teplotu na 150°C a péct dále po 1 až 1 1/2 hodiny. Záleží na tloušťce masa. Je-li zapotřebi, tak sem tam přilít trochu víc mléka, aby výpek byl tekutý. Polévat pečínku výpekem každých asi 30min. Nepřikrývat, aby se šťáva z masa nakonec vypekla a tuk na povrchu masa se stal křupavým.

Jak vyzkoušet, je-li maso upečené. Zapíchnout do masa kovovou jehlu, počítat do 10 a vytáhnout ji. Položit ji pod vnitřní stranu zápěstí na ruce. Jestli je jehla horká na dotek, tak je maso upečené. Nechat maso stát po 10min. před krájením.

Chcete-li, tak přecedit omáčku, nebo ji rozmixovat bez bylinky, ale nemusíte, bude vypadat zdrcnutá, ale chutnat výborně. Podávat omáčku bez bylinky v omáčníku.

Jako příloha je výborný podušený fenykl, Cavolo nero, nebo zapečená zelenina.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně



Nahlásit recept

  • 14.02.05 vloženo
  • 51177x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1400g vepřového karé s odejmutou kůží a zadní kostí (aby se pěčínka dala krájet mezi kostmi žeber)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku rozkrojených napůl
  • 3/4 hrnku šalvěje, nebo rozmarýnu
  • 1l plnotučného mléka
  • nastrouhaná kůra ze dvou citronů
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Yvette, vyzkoušelas někdy tento recept? Jinak díky za pěknou a milou poznámku ;o)

lidko, mám velkou radost z úspěchu receptu u Vašich chuťových buněk a jeho vyzkoušení vůbec ;o)

Přeji Vám příjemné prožití zbytku nedělního dne!

 
Labužník lidka02
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Perfektní recept, moc všem chutnal.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Babi,
dekuji a take dekuji za hezky pozdrav. Ono, kdyz clovek pise tolik krasnych receptu jako Ty, tak si to clovek ani neuvedomi. Ale, kdyz tento receptik mi hned vlitl do oka a koukam, ten bych mohla vyzkouset. Prave ty bylinky mne tam fascinuji. Dekuji.
Mej se moc hezky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Kamilio...

děkuji Ti za přečtení receptu. Osobně Tě za laika nepovažuji a samouci jsme zde snad všichni ;o) V tomto receptě se jedná o čerstvé bylinky, ty vytvoří s česnekem takovou voňavou podložku pro maso (Pepíček ten obrázek vypustil), aby to neleželo v tekutině a raději se peklo než vařilo ;o) Měla jsem snad upřesnit, že všechna ta bylinka se v konečné omáčce nepoužívá a omáčka se přecedí (tak zní recept). To s tím rozmixováním jsem přidala, ančto tak to dělám já.

Pěkný den Ti přeje,

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Yvette, děkuji Ti za bystré oko ;o)

Ulítla mně jedna nula, a moc se za to omlouvám !

Moře pozdravů do USA,

 
kamilio
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Babi,
a skutečně tam patří udávané množství rozmarýnu? Vím, že je velký množstevní rozdíl mezi sušeným a čerstvým? Já rozmarýn k vepřovému masu rád, ale tolik? Promiň, táže se tě laik a samouk.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Babi,
tento receptik mne velice zaujal, uz je v oblibenych. Nemam nejake velke zkusenosti s veprovym karem, a chtela bych tuto krasne labuznickou pecinku zkusit. Babi, prosim nezlob se, urcite je to pouze presmycka, ktera se stane kazdemu, ale prosim, kolik mnozstvi masa. 140 g se mi zda pro sest osob malo. Nema to byti 1,40 kg?
Babi, mej se moc hezky a at se dari.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist