Recept Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka

Úvod

Italský nazev ‚arrosto di maiale al latte‘

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Připravit vepřové. Odkrájet přebytečný tuk až na tenkou vrstvu. Kosti žeber a tuk udrží maso nevysušené.

Rozehřát olej na velkém pekáči a osmažit na něm maso po všech stranách. Vyjmout maso a slít tuk (upotřebit na něco jiného). Na pekáč rozložit bylinku a na ni česneky (bylinky vyvýší maso, takže se nevaří v mléce, ale peče do křupava). Položit na ně maso. Maso polít mlékem a osolit ho a popepřit. Vrátit na oheň a přivést do varu. Znovu odstavit a přidat na pekáč citronovou kůru i šťávu.

Vložit pekáč do trouby a péct maso po 20min. Snížit teplotu na 150°C a péct dále po 1 až 1 1/2 hodiny. Záleží na tloušťce masa. Je-li zapotřebi, tak sem tam přilít trochu víc mléka, aby výpek byl tekutý. Polévat pečínku výpekem každých asi 30min. Nepřikrývat, aby se šťáva z masa nakonec vypekla a tuk na povrchu masa se stal křupavým.

Jak vyzkoušet, je-li maso upečené. Zapíchnout do masa kovovou jehlu, počítat do 10 a vytáhnout ji. Položit ji pod vnitřní stranu zápěstí na ruce. Jestli je jehla horká na dotek, tak je maso upečené. Nechat maso stát po 10min. před krájením.

Chcete-li, tak přecedit omáčku, nebo ji rozmixovat bez bylinky, ale nemusíte, bude vypadat zdrcnutá, ale chutnat výborně. Podávat omáčku bez bylinky v omáčníku.

Jako příloha je výborný podušený fenykl, Cavolo nero, nebo zapečená zelenina.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně



Nahlásit recept

  • 14.02.05 vloženo
  • 52160x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1400g vepřového karé s odejmutou kůží a zadní kostí (aby se pěčínka dala krájet mezi kostmi žeber)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku rozkrojených napůl
  • 3/4 hrnku šalvěje, nebo rozmarýnu
  • 1l plnotučného mléka
  • nastrouhaná kůra ze dvou citronů
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Yvette, vyzkoušelas někdy tento recept? Jinak díky za pěknou a milou poznámku ;o)

lidko, mám velkou radost z úspěchu receptu u Vašich chuťových buněk a jeho vyzkoušení vůbec ;o)

Přeji Vám příjemné prožití zbytku nedělního dne!

 
Labužník lidka02
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Perfektní recept, moc všem chutnal.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Babi,
dekuji a take dekuji za hezky pozdrav. Ono, kdyz clovek pise tolik krasnych receptu jako Ty, tak si to clovek ani neuvedomi. Ale, kdyz tento receptik mi hned vlitl do oka a koukam, ten bych mohla vyzkouset. Prave ty bylinky mne tam fascinuji. Dekuji.
Mej se moc hezky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Kamilio...

děkuji Ti za přečtení receptu. Osobně Tě za laika nepovažuji a samouci jsme zde snad všichni ;o) V tomto receptě se jedná o čerstvé bylinky, ty vytvoří s česnekem takovou voňavou podložku pro maso (Pepíček ten obrázek vypustil), aby to neleželo v tekutině a raději se peklo než vařilo ;o) Měla jsem snad upřesnit, že všechna ta bylinka se v konečné omáčce nepoužívá a omáčka se přecedí (tak zní recept). To s tím rozmixováním jsem přidala, ančto tak to dělám já.

Pěkný den Ti přeje,

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Yvette, děkuji Ti za bystré oko ;o)

Ulítla mně jedna nula, a moc se za to omlouvám !

Moře pozdravů do USA,

 
kamilio
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Babi,
a skutečně tam patří udávané množství rozmarýnu? Vím, že je velký množstevní rozdíl mezi sušeným a čerstvým? Já rozmarýn k vepřovému masu rád, ale tolik? Promiň, táže se tě laik a samouk.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Babi,
tento receptik mne velice zaujal, uz je v oblibenych. Nemam nejake velke zkusenosti s veprovym karem, a chtela bych tuto krasne labuznickou pecinku zkusit. Babi, prosim nezlob se, urcite je to pouze presmycka, ktera se stane kazdemu, ale prosim, kolik mnozstvi masa. 140 g se mi zda pro sest osob malo. Nema to byti 1,40 kg?
Babi, mej se moc hezky a at se dari.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist