Recept Květáková polévka Veg

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Květáková polévka

Úvod

Květáková polévka nemusí být vždy jako ze školní jídelny - zvláště pak, pokud si dáte záležet.

Postup

Očištěný, omytý a na růžičky rozebraný květák uvaříme ve slané vodě. 

Květák obvykle zahustíme světlou zásmažkou z mouky a zamícháme do vody s květátem.

Jako alternativu k zahušťování jíškou, můžeme vyjmout část květáku (kterou vrátíme jako ozdobu do talířů) a zbytek rozmixovat tyčovým mixérem.

Povaříme a zjemníme mlékem nebo smetanou.

Dochutíme muškátovým květem a posekanou petrželkou, kterou můžeme polévku ozdobit.

Recept je z kategorií: Polévky Zeleninové polévky



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 10.04.04 vloženo
  • 157130x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 menší květák
  • 1 PL hladké mouky
  • máslo nebo olej
  • 50 ml mléka nebo 30 ml smetany
  • muškátový květ
  • petrželka
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

lacole 11.10.16 12:41

Přesně takovou jsme mívali ve školní jídelně. Je pravda, že někomu nechutnala.

Odkaz na uvaření

teresska.a 02.09.14 16:53

Výborná polévka. Ovšem místo jíšky jsem ji zahustila ovesnými vločkami. :) Palec nahoru!

Odkaz na uvaření

Mlsny_Honzik 18.11.12 22:09

Zahušťuji jedině bezjíškově a je to vždy dobré…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Ačraj 22.07.12 14:21

Máslovou jíšku rozředím vodou, přidám na drobno rozebraný květák a vařím do změknutí. Přidala jsem trochu mé kořenové zeleniny s pórkem a paprikou z mrazáku. Ochutím-dochutím.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Květáková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník jandule02
1070 příspěvků 31.10.16 12:01

Zkuste jako základ použít bešamel. Ten rozředit zeleninovým vývarem (z květáku, event. jiné zeleniny), poté všechno rozmixovat do hladka. Do hotové polévky vložit pár růžiček květáku, které jsme si dali stranou, event. trochu zeleného hrášku.

 
Sylvie
2302 příspěvků 22.11.12 12:43
Joli

A Ty se přestaň ušťuřovat!

 
jolana
5024 příspěvků 22.11.12 12:39

..hehehehe.. :kytka: :hug:

 
Sylvie
2302 příspěvků 22.11.12 12:33

Lidi, já mám takový hlad, že bych snědla i to mastný oko.

 
Zuzka1973
1787 příspěvků 22.11.12 08:55

@danda Já to nemyslela ve špatném slova smyslu, já v květákovce také to máslo ráda, jak už jsem zmínila, jen ho nesmím vidět, cožuž jsem taky zmínila ;)
S tím olejem - to jsem nikdy nezkoušela, proto jsem to tak nějak pojmula jako tip :oops: Dík za vysvětlení :oops: Nějak mmi to v tu chvíli nemyslelo :oops:
Ale ta diskuze svůj účel splnila: jen co bude po neděli čerstvý závoz zeleniny u nás v konzumu, jdu koupit květák - protože teď je akorát to správné roční období na takovouto polévku :palec:

 
danda  21.11.12 23:37
:kytka:
 
Mlsny_Honzik
17 příspěvků 21.11.12 23:34

Dando neboj, ten talíř je hluboký, polévky i másla akorát ;)

 
danda  21.11.12 23:33

Zuzko, já o medu :-), olej by ji spíš zkazil narozdíl od decentního množství másla, do kterého by se mohla vhodit i petrželka nebo najemno kousek cibulky při rozpouštění :mavam:

 
danda  21.11.12 23:22

Honzíku, dík za odpověď, jsem si myslela na máslo. Ve květákové ho mám taky ráda, zjemní ji a provoní :-), i když do tvé porce bych si musela dát ještě sběračku polévky :-), jestli neklame fotka oko :-)

 
Mlsny_Honzik
17 příspěvků 21.11.12 21:07

Ahoj vespolek,
to žluté kolem na fotce je rozpuštěné máslo. Takhle je to prezentováno kvůli barvě a po zamíchání do polévky samozřejmě i pro výbornou chuť ;)

Dobrý den i dobrou chuť!

 
Anitta
521 příspěvků 21.11.12 17:52

Zasmazku uz dlouho nepouzivam, staci rozmixovat trochu polevky a je zahusteno.
Stejne, jako je napsano v tomto receptu. Ale misto toho tuku kolem (i kdyz to barevne ladi) :mrgreen: bych kapla truffle olej :kytka:

 
Zuzka1973
1787 příspěvků 21.11.12 12:43

:palec: jj… tu fintu (nejen) s rejží znám :kytka:
Ale pro oko je to pěkný obrázek… Barevně pěkně laděný…
U mně je to složité… od mala mám averzi k jídlům, kde je mastnota vidět - půlka rodiny pochází z kraje, kde jak se jídlo netopí v tuku, tak se to prý nedá jíst a asi to ve mě nějak zakořenilo… :nevim:
Takže pro mne tak ta zmíněná jedna lžíce, pěkně vmíchat - aby oko nevidělo… pak je to v pohodě ;)

 
casino
4407 příspěvků 21.11.12 12:27
Nevím, jestli to vypadá hezky...

…ale možná místo zásmažky by pomohlo zahustit rýží… Loupanou8)

 
Zuzka1973
1787 příspěvků 21.11.12 10:51

@danda Myslím, že to bude spíš to máslo… Ono to je fajn na chuť, v téhle polévce (i ten olej, jak píšeš ty), ale nejhorší je, že mně to vždy prožene… :oops: Já si mohu bohužel dopřát jen tak jednu lžíci, ale vypadá to hezky… to zase jo :kytka:

Příspěvek upraven 21.11.12 v 10:51

 
danda  20.11.12 20:35

Na med to nevypadá :-), i když do květákové dycinky decku jednodruhového řepkového, velice delikátně ovoní a po zamíchání, když se chutě propojí, je to neuvěřitelně lahodné, přímo gurmánské :P
Dnes jsem se dověděla, že v bioprodejně mají dokonce DIA med :-)

 
casino
4407 příspěvků 20.11.12 00:16
No co, co, co je to...

…do květákové polífky jedině medu :mrgreen: květového :P

 
danda  20.11.12 00:04

Na dno to nevypadá, ale snad se dozvíme :-)

 
Zuzka1973
1787 příspěvků 19.11.12 18:00

@danda Také už mně to napadlo, co to je…
Třeba je to jen barevné dno talíře, protože jestli je to vážně máslo, tak bych jako pozadí volila roličku papíru (ale néé toho na pečení… ;) )
Nic ve zlém, ale vážně mně to napadlo :kytka:

 
danda  19.11.12 16:11

Mám dotaz: co je to žluté v polévce po obvodu talíře? Máslo? olej? Dík.

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Květáková polévka-anickav

po přečtení úvodní věty tvého příspěvku se nabízí otázka - a co děláš NEoblíbenému manželovi? :))
Kopr mám ráda v koprové omáčce nebo kyselu, ale nevím, jestli by mi u této polévky nepřehlušil právě tu chuť květáku.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Květáková polévka,Sylvie,

…v podstate všetky polievky, kde dávam mlieko a smotanu, dochucujem koprom…(bramborovú, fazuĺovú, z luskov, hubovú…), ale oblíbenému manželovi robím extra bez mlieka, s petržlenovou vňaťou a krupicovými haluškami…čo už s ním? Neznáša kôpor.
(foto z dov. na maili už máš - všetkých chlapov!)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Květáková polévka, Andulko

Kopr by mě nenapadl, dík za nápad. Květáková bude v neděli, to je dobře, že jsi recept vytáhla. Hlavně vytáhni fotky z dovolené!!!!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Květáková polévka

…pridávam mlieko a šľahačku (ak mám) a dochucujem kopou čerstvého kôpru…

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Květáková polévka

kokosko, mrkni se na chat… :-)) teď hned… :-))

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Štika na smetaně Štika na smetaně
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist