Recept Květáková polévka skoro bez květáku

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z květáku olámeme listy, vykrojíme košťál který zbavíme dřevnaté vrstvy (pokud ji má) a pokrájíme jej na drobné kostečky.
Listová žebra pokrájíme na kousky a listy nadrobno.
Na másle zpěníme mouku, přidáme cibuli nadrobno a krátce osmažíme. Zalejeme vodou a přihodíme „květák“. Osolíme a vaříme téměř doměkka. Můžeme okořenit, přidat i brambory a samozřejmě i nějakou květákovou růžičku.

Dietní verze: Uvaříme listí v osolené vodě. Můžeme zahustit záklechtkou a ovonět .

Zdroj: dietní verzi jsem vařil kamarádům pod mostem; listí nosili z marketu :-)

Recept je z kategorií: Polévky



Nahlásit recept

  • 04.05.09 vloženo
  • 4933x zobrazeno

Čas přípravy

  • krátká

Ingredience

  • květák
  • máslo
  • cibule
  • sůl
  • hladká mouka
  • (pepř, oříšek, květ).

Doporučená příloha

  • Chleba ?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Květáková polévka skoro bez květáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
mrtvola
1394 příspěvků 05.05.09 00:54
Re: Květáková polévka skoro bez květáku - Františko,

majíc v rodině odborníka sděluji: nejvíc škodlivin (z nadužívání hnojiva, herbicidů, zamoření půdy těžkými kovy atp.) se akumuluje v kořenech, hlízách a listech.

Obecně k té hospodárnosti v kuchyni - neměla by se konzumovat zelenina ani jiné potraviny ovadlé, špatně skladované a už vůbec ne nahnilé či naplesnivělé, a to ani po okrájení.
U zeleniny a ovoce obzvlášť platí, že je vhodné připlatit za čerstvost a kvalitu. I proto je dobré preferovat zeleninu z lokálních zdrojů, že se vyloučí skladování během dopravy.

 
Frantiska
922 příspěvků 04.05.09 20:13
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

nechci vyvolávat hysterii atd, jen by mne zajimala pravda … Už nevím, kde jsem četla, že nejvíce škodlivin je pravě v košťálu. Je to pravda a nebo je to jedno?

 
anickav
2904 příspěvků 04.05.09 19:53
Re: Květáková polévka, casino,

myslíte iba na recepty, alebo hospodárnosť v kuchyni všeobecne? (napr. úspora energie a pod.) V podstate je to jedno, my šetrnejší si to nájdeme… Každopádne, sa teším.

 
casino
4386 příspěvků 04.05.09 19:50
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

Vali, odpouštím, ale šetřete dechem, ať nezůstanu na foru jako kůl v plotě :-)
A co se týká těch mladých (mezi které se jěště počítám:-)), moc bych si nefandila. Nebo máte na mysli: „Ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko. Až ja budem Jano, neohneš ma, mamo!“

 
Vali
1326 příspěvků 04.05.09 19:23
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

..ještě jsem si na něco vzpomněla…můj tatínek (už je to 30 let, co zemřel) neměl moc rád karbanátky…proč? Protože maminka - hospodárně vždy zpracovala veškeré zbytky z ledničky, ovšem tehdy nebylo tolik dobrých dochucovadel a tak asi byly pořád na jedno brdo a proto mu moc nechutnaly. Já nedávno koupila ve slevě brokolici, bylo potřeba ji okamžitě zpracovat malinko žloutla a tak jsem udělala brokolicový nákyp neboli prejt a taky jsem do toho semlela co se dalo…ztvrdlý uzený sýr, nějaký seschlý párek a správným dochucením vznikla dobrota. Včera jsem zjistila, že tu mám 4 housky, co by už mohly skončit u slepic, chudinky nenažerou se jich…už je z nich upečený Slezský makovník - dobrůtka pro mě.
Snad mi promineš, že jsem si tak zavzpomínala pod Tvým receptem… :-)))) …jo a Vali je velkorysá nejen ke svému protějšku… ;-)

 
Vali
1326 příspěvků 04.05.09 19:13
Re: Květáková polévka skoro bez květáku -casino
  • máš moje sympatie, hospodárnost, šetrnost, to je moje hobby…i když si vyčítám to, že jsem celý život šetřila na sobě a moje už ne „drahá polovička“ se mi za to nepěkně odměnila…a to téma budu ráda pročítat, možná i přispěji nějakou radou…takto zpracovávám košťály z brokolice…co to dát do Začínáme od píky…ať se mladí učí šetřit, určitě se jim to v životě hodí, kdoví co je čeká
 
casino
4386 příspěvků 04.05.09 18:54
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

jj :-), anickav, hotovím se nastoliti ve fóru téma HOSPODÁRNOST V KUCHYNI… (snad Vali velkoryse přehlédne krádež ze svého deníčku :o) Mému naturelu by spíše odpovídalo VAŘÍME Z ODPADU… ale znáte lidi :-) Zatím nevím, zda do MIMO MÍSU nebo HLEDÁM RECEPT; co myslíte ???

 
jolana
4988 příspěvků 04.05.09 18:38
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

kostial je superlahodka ;)) chodim olupovat nasho zeleninara o kostiale o)) a potom ich olupujem (kostiale)a chrumem a ak stihnem aj do polievky dam ;-)):))

 
anickav
2904 příspěvků 04.05.09 18:24
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

Pekný receptík ako všetko zúžitkovať! Že ma to nikdy nenapadlo… veď celý karfiol je vlastne jedlý…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky ze sírovce

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Kuře na medu Kuře na medu
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist