Recept Květáková polévka skoro bez květáku

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z květáku olámeme listy, vykrojíme košťál který zbavíme dřevnaté vrstvy (pokud ji má) a pokrájíme jej na drobné kostečky.
Listová žebra pokrájíme na kousky a listy nadrobno.
Na másle zpěníme mouku, přidáme cibuli nadrobno a krátce osmažíme. Zalejeme vodou a přihodíme „květák“. Osolíme a vaříme téměř doměkka. Můžeme okořenit, přidat i brambory a samozřejmě i nějakou květákovou růžičku.

Dietní verze: Uvaříme listí v osolené vodě. Můžeme zahustit záklechtkou a ovonět .

Zdroj: dietní verzi jsem vařil kamarádům pod mostem; listí nosili z marketu :-)

Recept je z kategorií: Polévky



Nahlásit recept

  • 04.05.09 vloženo
  • 4718x zobrazeno

Čas přípravy

  • krátká

Ingredience

  • květák
  • máslo
  • cibule
  • sůl
  • hladká mouka
  • (pepř, oříšek, květ).

Doporučená příloha

  • Chleba ?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Květáková polévka skoro bez květáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
mrtvola
1394 příspěvků 05.05.09 00:54
Re: Květáková polévka skoro bez květáku - Františko,

majíc v rodině odborníka sděluji: nejvíc škodlivin (z nadužívání hnojiva, herbicidů, zamoření půdy těžkými kovy atp.) se akumuluje v kořenech, hlízách a listech.

Obecně k té hospodárnosti v kuchyni - neměla by se konzumovat zelenina ani jiné potraviny ovadlé, špatně skladované a už vůbec ne nahnilé či naplesnivělé, a to ani po okrájení.
U zeleniny a ovoce obzvlášť platí, že je vhodné připlatit za čerstvost a kvalitu. I proto je dobré preferovat zeleninu z lokálních zdrojů, že se vyloučí skladování během dopravy.

 
Frantiska
920 příspěvků 04.05.09 20:13
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

nechci vyvolávat hysterii atd, jen by mne zajimala pravda … Už nevím, kde jsem četla, že nejvíce škodlivin je pravě v košťálu. Je to pravda a nebo je to jedno?

 
anickav
2903 příspěvků 04.05.09 19:53
Re: Květáková polévka, casino,

myslíte iba na recepty, alebo hospodárnosť v kuchyni všeobecne? (napr. úspora energie a pod.) V podstate je to jedno, my šetrnejší si to nájdeme… Každopádne, sa teším.

 
casino
4378 příspěvků 04.05.09 19:50
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

Vali, odpouštím, ale šetřete dechem, ať nezůstanu na foru jako kůl v plotě :-)
A co se týká těch mladých (mezi které se jěště počítám:-)), moc bych si nefandila. Nebo máte na mysli: „Ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko. Až ja budem Jano, neohneš ma, mamo!“

 
Vali
1326 příspěvků 04.05.09 19:23
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

..ještě jsem si na něco vzpomněla…můj tatínek (už je to 30 let, co zemřel) neměl moc rád karbanátky…proč? Protože maminka - hospodárně vždy zpracovala veškeré zbytky z ledničky, ovšem tehdy nebylo tolik dobrých dochucovadel a tak asi byly pořád na jedno brdo a proto mu moc nechutnaly. Já nedávno koupila ve slevě brokolici, bylo potřeba ji okamžitě zpracovat malinko žloutla a tak jsem udělala brokolicový nákyp neboli prejt a taky jsem do toho semlela co se dalo…ztvrdlý uzený sýr, nějaký seschlý párek a správným dochucením vznikla dobrota. Včera jsem zjistila, že tu mám 4 housky, co by už mohly skončit u slepic, chudinky nenažerou se jich…už je z nich upečený Slezský makovník - dobrůtka pro mě.
Snad mi promineš, že jsem si tak zavzpomínala pod Tvým receptem… :-)))) …jo a Vali je velkorysá nejen ke svému protějšku… ;-)

 
Vali
1326 příspěvků 04.05.09 19:13
Re: Květáková polévka skoro bez květáku -casino
  • máš moje sympatie, hospodárnost, šetrnost, to je moje hobby…i když si vyčítám to, že jsem celý život šetřila na sobě a moje už ne „drahá polovička“ se mi za to nepěkně odměnila…a to téma budu ráda pročítat, možná i přispěji nějakou radou…takto zpracovávám košťály z brokolice…co to dát do Začínáme od píky…ať se mladí učí šetřit, určitě se jim to v životě hodí, kdoví co je čeká
 
casino
4378 příspěvků 04.05.09 18:54
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

jj :-), anickav, hotovím se nastoliti ve fóru téma HOSPODÁRNOST V KUCHYNI… (snad Vali velkoryse přehlédne krádež ze svého deníčku :o) Mému naturelu by spíše odpovídalo VAŘÍME Z ODPADU… ale znáte lidi :-) Zatím nevím, zda do MIMO MÍSU nebo HLEDÁM RECEPT; co myslíte ???

 
jolana
4987 příspěvků 04.05.09 18:38
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

kostial je superlahodka ;)) chodim olupovat nasho zeleninara o kostiale o)) a potom ich olupujem (kostiale)a chrumem a ak stihnem aj do polievky dam ;-)):))

 
anickav
2903 příspěvků 04.05.09 18:24
Re: Květáková polévka skoro bez květáku

Pekný receptík ako všetko zúžitkovať! Že ma to nikdy nenapadlo… veď celý karfiol je vlastne jedlý…

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist