Recept Kvasena kapusta- Zeli

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z kapusty ocistime povrchove listy, hlavky prekrojime na polovice, vyrezeme hluby a kapustu rezeme na jemne rezance bud specialnymi nozmi v drevenom rame, alebo – pri mensom mnozstve – na kuchynskom struhadle. Nakrajanu kapustu presolime, pridame rascu, premiesame s nastruhanou cibulou a jablko. Tlacime do nadob tak, aby sa vytlacil vsetok vzduch a aby uvolnena stava vystupila na povrch. Pri vacsom mnozstve plnime kapustu do vymytych, vyparenych drevenych sudkov alebo skopov. Na male mnozstva staci kameninovy hrniec. Pri opatrnom tlaceni sa mozu pouzit uhorkove flase. V drevenej nadobe sa kapusta tlaci ubijanim, v malej nadobe sa natlaca pastou. Kapusta sa musi natlacit dokladne, aby riadne kvasila, aby v nej nezostali vzduchove bubliny, ktore by umoznili rast plesni. Nad kapustou nechavame asi 10 cm volneho priestoru na zataz. Vrchnu vrstvu zakryjeme listami, na ktore polozime dosticku a zatazime ju starostlivo umytymi kamenmi alebo drevena mriezka, porcelanovy hrncek bez ucha so zavazim, ktore vsak nesmie prist do styku so stavou. Nadobu prikryvame plachtickou. V miestnosti, kde je 18 az 20 st. C, zacina kapusta v priebehu troch dni penit, az stava preteka. Neskor – pri mliecnom kvaseni – pena upadne a kapusta je do troch tyzdnov vykvasena natolko, ze ju mozeme odoberat. Dobra kapusta je trosku priesvitna a ma jemnu kyslastu chut.
Ak chceme aby kapusta dlho vydrzala, uskladnujeme v chlade. Za kazdym odberom venovat potrebnu starostlivost, umyt kamen alebo dosticku, odstranit hnedastu kapustu z povrchu i zo stien. Vysychajucu stavu doplname studenou slanou vodou ( na 1 liter vody pouzijeme 10 gr soli ). Ak vidime ze sa na povrchu usadzuju biele supiny, odstranujeme ich vychladnutou prevarenou slanou vodou, ktoru dolievame az do roviny.
Doslovne opisane a dlhorocne odskusane v 5 litrovych flasiach od uhoriek. Ked je moc teplo, sterilizujem.
Kniha Jan Silvester Kascak : Ako sterilizovat zeleninu a maso. Su to stare poctive recepty. Odporucam.
Pozn.: Nie je to napisane v knihe, ale viete ze, kvasenu kapustu ku nam priniesli mongoly kdesi – kedysi , ked na nas robili najazdy?! V mongolsku to je hlavne jedlo doteraz. V ich prirodnych podmienkach nerastie vlastne okrem tej kapusty nic ine a aj tu si len, len stihnu.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvasena kapusta- Zeli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
cofola
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvasena kapusta- Zeli

Ešte drobnôstka – podľa krajových zvyklosti sa pridáva, cvikľa, chren, bobkový list, jabĺčka (plánky), hroznový list apod.

 
jolana
4584 příspěvků 20.06.06 19:31
Re: Kvasena kapusta- Zeli

Vies janp1, aj my sme sa cudovali ako ty, ale je to pravda ! Stale som si myslela, ze je to nas vynalez, ale bohuzial. Dokonca ju robia aj korejci atd. v mensej obmene napr. tam davaju feferony. Dokonca asi v Indonesii, alebo dakde okolo vyskumali, ze je proti vtacej chripke, a vtedy tam stupla fantasticky konzumacia kyslej kapusty.
Navyse- este aj mlete maso- je od mongolov! Ked robili najazdy, tak si maso schovali pod sedla. Ako sa tak nadrciavali , maso sa im tam utlklo a zistili, ze je ovela chutnejsie a lahsie na zaludok. To od nich prevzali turci a turci to dalej rozsirili. Dokonca este doteraz najdes v tureckych domoch, ze robia maso v takych mazdiaroch, tlcu ho tam takym tlcikom. mlyncek potom vymyslel asi dajaky fiskus, bohvie kto, ale ulahcil nam to.

 
JanP
141 příspěvků 20.06.06 19:05
Re: Kvasena kapusta- Zeli

Nie som si isty, ci kapustu priviezli k nam Mongoli. /Ak je k tomu nejaky pisomny pramen, rad sa necham poucit./ Jazdecke narody velmi dlho nepoznali ani nevedeli a nemohli prakticky vyuzivat hrnce.
Mam za to, ze kvasena kapusta je mozno Keltsky, mozno Slovansky pokrm.
Ked sa James Cook chystal na druhu prieskumnu vypravu //1693?/ bral so sebou proti skorbutu ako novinku sudy s kvasenou kapustou. Vtedy o nej hovorili ako o Nemeckej specialite. Tato sa ale u muzstva velmi netesila oblube. Za to Cook ako mudry clovek ich nutil jest denne pridely.
Inak s receptom a postupom i s diskutujucimi suhlasim. Ja to robim doma prave tak.

 
jolana
4584 příspěvků 19.06.06 21:32
Re: Kvasena kapusta- Zeli

To je dobra rada, diky!

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvasena kapusta- Zeli

Osvědčilo se mi zakrýt zelí igelitovým sáčkem nebo pytlem napuštěným vodou a dobře zavázaným. Musí být dost velký, aby pokryl celou plochu nakrouhaného zelí. Dobře zakryje zelí, to tudíž neokorá a není třeba odebírat zelí, kříst se netvoří.

 
jolana
4584 příspěvků 19.06.06 18:44
Re: Kvasena kapusta- Zeli

Pre Trikolku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový koláč s drobenkou

Inzerce

Chutné recepty, ze kterých nepřiberete

21.04.14 | V dnešní době se většina z nás snaží o zdravý životní styl, kdy je většinou hlavním cílem zhubnout přebytečná kila nebo si udržet postavu. K tomuto fenoménu patří především kvalitní a správné stravování... (číst dále)

 

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky -...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
Karbanátky Karbanátky
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát -...
TOPlist