Recept Kvarteto variací na základní Shortbread

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kvarteto variací na základní Shortbread

Postup

I. Čokoládoví ¨Skottie¨pejsci (asi 8-12 podle velikosti):
Sledovat první bod v přípravě Shortbread, ale prosít 1/2 hrnku kakaa společně s moukou a solí. Vyválet těsto na 6mm, vykrájet formičkou pejsky, nebo jiné tvary, poskládat je na plechy a nechat je ztuhnout. (Také se může těsto napěchovat do kulaté dortové formy na pružinu, na povrch se pomocí nože naznačí nářezy/klíny, tak jako v základním receptě, Péct trochu déle asi 50min.).
Péct asi 20-25min.

II. Prsty z hnědého cukru (asi 16 podle velikosti):
Zaměnit bílý cukr v základním receptu za 1/2 hrnku hnědého cukru. Z těsta vyválet obdélník asi 12mm vysoký a velikosti 13cmx30cm. Odkrojit okraje na úhledný obdélník. Naznačit zážezy do těsta každých 2cm, na proužky. Chcete-li tak pomocí vidličky udělat okrasný vzoreček do kždého proužku/prstu. Péct asi 30min. Po upečení dokrojit nakrojené prsty.

III. Mandlové shortbread hvězdičky (asi 2 tucty podle velikosti):
Nastrouhat oloupané mandle najemno a přidat je do utřeného másla s cukrem v základním receptě. Může se přidat 1 lžička mandlového extraktu, nebo několik kapek oleje Dr Oetkera. Těsto vyválet na lehce pomoučeném vále asi na 6mm. Vykrajovací formičkou vykrájet hvězdičky. Upéct je do pevna a do bodu, kdy se právě začínají barvit, asi 15-20min. Zchladlé je obalit v mletém cukru.

IV. Kuličky z lískových oříšků (asi 3 tucty):
V prvním bodě připravy základního těsta přidat do utřeného másla s cukrem 1/2 hrnku jemně posekaných lískáčů. Z těsta ušoulat asi 2cm kuličky a poskládat je na plechy. Péct je do pevna a do bodu, kdy se začínají zbarvovat, asi 20-25min.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované



Nahlásit recept

  • 12.01.05 vloženo
  • 6832x zobrazeno

Ingredience

  • Základní předpis pro "Shortbread":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16756
  • I. + 1/2 hrnku kakaa
  • II. + 1/2 hrnku hnědého cukru.
  • III. + 1/2 hrnku oloupaných a nastrouhaných mandlí + 1 lžička mandlového extraktu, nebo mandlového oleje
  • IV. + 1/2 hrnku na jemno posekaných lískových oříšků.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvarteto variací na základní Shortbread

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Pilko...

jak pěkně jsi to napsala! A navíc, vím to podle sebe samotné, nejdůležitější ingredience je láska a chuť něco připravit. Jednou, během modrého měsíce nemách zrovna náladu něco připravovat a pak se mně nic nedaří a udělala bych mnohem lépe, kdybych vše odložila na později, až se mně moje normální nálada vrátí ;o)

Překrásný den Ti přeje,

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi dík

A máš pravdu, navíc nikomu z Labužníka asi nedělá problém si s jídlem trošku pohrát, a co teprve, když vidíme, že ostatním chutná. Ani nemusí mluvit, to se pozná !!! A ty sušenky vypadají fakt k snídani k čaji jak dělané. Můj muž snídá jako pravý Skot (a přitom je z Ukrajiny), stačí mu 1-2 kousky.
Vyzkouším postupně určitě všechny druhy, já osobná mám moc takové ty maličko pečením připražené lískové oříšky, no a mandle, ani nemluvím. Tak je prostě jen neobalím v cukru.
Ještě jednou díky a vyzkouším (jak se znám, popadne mě to třeba v úterý ve 21:00, ještě že jsem sova večer a skřivan ráno, jinak by asi můj zaměstnavatel moc nejásal). Měj se moc hezky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pilko...

jsou to sušenky z mouky, cukru a másla, tedy jednoduché. Všechno, co je domácí musí být lepší než kupované, proto se s tím doma pečeme, že ano ;o))). Musím žíct, že když si nevybereš ty hvězdičky (jsou dosti sladké), tak zbytek bude dobrý i ten základní předpis, kterému dávám přednost já.

Přeji Ti krásný víkend!

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, i Ty, kdos už upekl

Prosím pěkně, jsou to tvrdé sušenky? A jsou hodně mastné nebo aspoň trochu míň mastné než cukroví? Můj muž má rád k snídani sušenky, to kupované je fakt „hnůj“, vždycky ho lituju, když to jí. Ale cukroví zas nejí vůbec, je mu přeslazené a moc mastné.
Podle poměrů to vypadá, že by to bylo docela tak akorát. (?????)
I když zas na druhou stranu, když to není dobré, sní toho málo a neztloustne. Když mu to bude chutnat, následky jsou celkem jasné. A to nemluvím o tom, že si přidělám práci, ale ono mi to ve skutečnosti nevadí, pro lidi, které mám ráda. Že, milí Labužníci, takoví už jsme.
Díky předem za odpověď a mějte se moc hezky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky Pepíčku za obrázky...
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvarteto variací na základní Shortbread.

To jsem zvědava, který shortbread upečeš. Všechny jsou snadné, ale těsto se nesmí moc přepracovat. Počkej si na obrázky ;o)

Pa pa,

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvarteto variací na základní Shortbread.

teda mým favoritem určitě budou mandlové hvězdičky… je jen otázka, jestli se mi to povede upéci…

přeji hezký den :o)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist