Recept Kvarteto variací na základní Shortbread

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kvarteto variací na základní Shortbread

Postup

I. Čokoládoví ¨Skottie¨pejsci (asi 8-12 podle velikosti):
Sledovat první bod v přípravě Shortbread, ale prosít 1/2 hrnku kakaa společně s moukou a solí. Vyválet těsto na 6mm, vykrájet formičkou pejsky, nebo jiné tvary, poskládat je na plechy a nechat je ztuhnout. (Také se může těsto napěchovat do kulaté dortové formy na pružinu, na povrch se pomocí nože naznačí nářezy/klíny, tak jako v základním receptě, Péct trochu déle asi 50min.).
Péct asi 20-25min.

II. Prsty z hnědého cukru (asi 16 podle velikosti):
Zaměnit bílý cukr v základním receptu za 1/2 hrnku hnědého cukru. Z těsta vyválet obdélník asi 12mm vysoký a velikosti 13cmx30cm. Odkrojit okraje na úhledný obdélník. Naznačit zážezy do těsta každých 2cm, na proužky. Chcete-li tak pomocí vidličky udělat okrasný vzoreček do kždého proužku/prstu. Péct asi 30min. Po upečení dokrojit nakrojené prsty.

III. Mandlové shortbread hvězdičky (asi 2 tucty podle velikosti):
Nastrouhat oloupané mandle najemno a přidat je do utřeného másla s cukrem v základním receptě. Může se přidat 1 lžička mandlového extraktu, nebo několik kapek oleje Dr Oetkera. Těsto vyválet na lehce pomoučeném vále asi na 6mm. Vykrajovací formičkou vykrájet hvězdičky. Upéct je do pevna a do bodu, kdy se právě začínají barvit, asi 15-20min. Zchladlé je obalit v mletém cukru.

IV. Kuličky z lískových oříšků (asi 3 tucty):
V prvním bodě připravy základního těsta přidat do utřeného másla s cukrem 1/2 hrnku jemně posekaných lískáčů. Z těsta ušoulat asi 2cm kuličky a poskládat je na plechy. Péct je do pevna a do bodu, kdy se začínají zbarvovat, asi 20-25min.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované



Nahlásit recept

  • 12.01.05 vloženo
  • 6791x zobrazeno

Ingredience

  • Základní předpis pro "Shortbread":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16756
  • I. + 1/2 hrnku kakaa
  • II. + 1/2 hrnku hnědého cukru.
  • III. + 1/2 hrnku oloupaných a nastrouhaných mandlí + 1 lžička mandlového extraktu, nebo mandlového oleje
  • IV. + 1/2 hrnku na jemno posekaných lískových oříšků.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvarteto variací na základní Shortbread

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Pilko...

jak pěkně jsi to napsala! A navíc, vím to podle sebe samotné, nejdůležitější ingredience je láska a chuť něco připravit. Jednou, během modrého měsíce nemách zrovna náladu něco připravovat a pak se mně nic nedaří a udělala bych mnohem lépe, kdybych vše odložila na později, až se mně moje normální nálada vrátí ;o)

Překrásný den Ti přeje,

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi dík

A máš pravdu, navíc nikomu z Labužníka asi nedělá problém si s jídlem trošku pohrát, a co teprve, když vidíme, že ostatním chutná. Ani nemusí mluvit, to se pozná !!! A ty sušenky vypadají fakt k snídani k čaji jak dělané. Můj muž snídá jako pravý Skot (a přitom je z Ukrajiny), stačí mu 1-2 kousky.
Vyzkouším postupně určitě všechny druhy, já osobná mám moc takové ty maličko pečením připražené lískové oříšky, no a mandle, ani nemluvím. Tak je prostě jen neobalím v cukru.
Ještě jednou díky a vyzkouším (jak se znám, popadne mě to třeba v úterý ve 21:00, ještě že jsem sova večer a skřivan ráno, jinak by asi můj zaměstnavatel moc nejásal). Měj se moc hezky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pilko...

jsou to sušenky z mouky, cukru a másla, tedy jednoduché. Všechno, co je domácí musí být lepší než kupované, proto se s tím doma pečeme, že ano ;o))). Musím žíct, že když si nevybereš ty hvězdičky (jsou dosti sladké), tak zbytek bude dobrý i ten základní předpis, kterému dávám přednost já.

Přeji Ti krásný víkend!

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, i Ty, kdos už upekl

Prosím pěkně, jsou to tvrdé sušenky? A jsou hodně mastné nebo aspoň trochu míň mastné než cukroví? Můj muž má rád k snídani sušenky, to kupované je fakt „hnůj“, vždycky ho lituju, když to jí. Ale cukroví zas nejí vůbec, je mu přeslazené a moc mastné.
Podle poměrů to vypadá, že by to bylo docela tak akorát. (?????)
I když zas na druhou stranu, když to není dobré, sní toho málo a neztloustne. Když mu to bude chutnat, následky jsou celkem jasné. A to nemluvím o tom, že si přidělám práci, ale ono mi to ve skutečnosti nevadí, pro lidi, které mám ráda. Že, milí Labužníci, takoví už jsme.
Díky předem za odpověď a mějte se moc hezky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky Pepíčku za obrázky...
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvarteto variací na základní Shortbread.

To jsem zvědava, který shortbread upečeš. Všechny jsou snadné, ale těsto se nesmí moc přepracovat. Počkej si na obrázky ;o)

Pa pa,

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvarteto variací na základní Shortbread.

teda mým favoritem určitě budou mandlové hvězdičky… je jen otázka, jestli se mi to povede upéci…

přeji hezký den :o)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist