Recept Kuřecí KUNG PAO z Číny

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuřecí KUNG PAO z Číny

Postup

Nakrájet kuře na jednosoustové kousky. Přidat sójovou omáčku, škrob a bílek. Dobře vše promíchat. Nechat marinovat po 30min.

Mezi tím si připravit zbytek ingrediencí, což je velice důležité v jakékoliv orientální kuchyni, specielně pro recepty ve Wok kotlíku.

V misce smíchat dohromady ingredience pro omáčku a dát stranou. Odkrojit vrch papriček, rozkrojit je na půl a seškrábnou z nich semínka (nebo je později přidat celé). Nakrájet je na 2cm čtverečky. Oloupat/oškrábat zázvor, nejlépe hranou lžičky, nakrájet ho na plátky a ty nakrájet na úzké proužky. Nakrájet česnek na tenké plátky.

Ve Wok kotlíku, nebo v hluboké pánvi rozehřát 1 1/2 lžíce oleje a opražit na něm za stálého míchání burské oříšky. Pozor, nespálit je (když se to stane, tak začít znovu). Vyjmout je dát stranou.

Rozehřát Wok a nalít do něj 2-4 hrnky oleje (pozor, olej může být nanejvýš míň jak polovina obsahu nádoby!). Postupně v něm usmažit kuřecí kousky, asi 1min. Vyjmout kuře a dát stranou. Slít olej z Wok kotlíku, nebo pánve (může se znovu použít). Tuto část přípravy je nejlépe dělat ve fritovacím hrnci.

Ve Wok kotlíku rozehřát 2 lžíce oleje, přidat chili papričky a osmažit je do tmava. Přidat zázvor, kuře a za stálého míchání vše bleskově osmažit. Zamíchat ingredience pro omáčku a nalít ji do Wok kotlíku, nebo pánve a za stálého míchání nechat vše zhoustnout. Přidat burské/arašidové oříšky těsne před podáváním.

P.S.: Recept je Čínský a o žádném receptu z Vietnamu pod tímto jménem nevím (což nic neznamená).

Recept je z kategorií: Stehna



Nahlásit recept

  • 25.01.03 vloženo
  • 109741x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600g kuřecích stehen (vrchní část nohy), bez kosti
  • 2-8 sušených, červených chili papriček (záleží na tom, jak pálivou stravu snesete)
  • 1/2 hrnku (125ml) pražených a bez slupek, nesolených burských oříšků (arašidů)
  • 1 plátek, asi 3cm čerstvého zázvoru
  • 1 česnek, oloupaný a na jemné plátky nakrájený

Marináda:

  • 1 bílek, trochu našlehaný
  • 1 1/2 lžičky kukuřičné moučky (škrobu)
  • 1 lžíce sójové omáčky

Omáčka:

  • 2 lžíce tmavé, čínské sójové omáčky
  • 1 lžíce čínského rýžového vína, Mirin (japonského) vína, nebo suchého sherry vína
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa z rýžovýho vína, jablečného vína, nebo vinného
  • 1 lžíce škrobu
  • 4 lžíce kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • +
  • 2-4 hrnku arašidového oleje na smažení
  • 3 1/2 lžíce na nízké smažení

Doporučená příloha

  • Miska pro každého s napařovanou rýží.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 29.09.10 12:34

Diskuse k receptu Kuřecí KUNG PAO z Číny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
hippolyta
359 příspěvků 19.05.14 22:55

Dyt to rikam.

 
Lyduska
243 příspěvků 19.05.14 22:19

https://www.nestleprofessional.com/…ambor-cr.pdf

Blanšírování představuje předstupeň pro další způsob úpravy.
Rozlišujeme:

  • Blanšírování ve vroucí osolené vodě při poměru cca. 5 dílů vody a 1 díl brambor, např. pommes risolées, parisienne, olivettes, berrichonne, boulangere, atd.
  • Blanšírování v oleji při teplotě cca.130 °C, např. pommes Pont Neuf nebo pommes frites

Příspěvek upraven 19.05.14 v 22:20

 
exczech
297 příspěvků 19.05.14 22:16

@casinoDefinition: Blanching is cooking technique in which food is briefly immersed in boiling water or fat.

Vegetables such as green beans are often blanched in order to enhance their natural green color. Blanched vegetables are typically plunged into an ice water bath afterward to halt the cooking process.

Blanching helps loosen the skins on tomatoes and other foods. Also, when preparing white stocks such as chicken or veal stock, the bones are blanched beforehand in order to rid them of impurities.

When making French fries, the cut potatoes are often blanched in medium-heat oil and then cooled before frying them a second time at a higher temperature.

 
hippolyta
359 příspěvků 19.05.14 21:57

Tak v Cesku je to asi tak vzite. Nevim, co je verohodny zdroj, ja to mam z domova, ale treba tady:

http://chefsimon.lemonde.fr/…lanchir.html

 
casino
4378 příspěvků 19.05.14 21:09

Dosud jsem žil patrně v bludu, že se blanšíruje ve vodě :oops:
Odkaz na nějaký věrohodný zdroj by nebyl?

 
hippolyta
359 příspěvků 19.05.14 20:50

Blansiruje se i v oleji (typicky priklad pommes frites neboli hranolky - pri prvni koupeli v oleji, takzvanem predsmazeni, podle gastronomicke terminologie blansirujete). Francouzsti kuchari maji pro blansirovani jeste dalsi dva vyznamy - ovareni syrove potraviny ve vode a slehani vajec ci masla s cukrem do peny. Snad jsme si to, casino, ujasnili. Nebo vam vadilo to „Z“? Tomu neverim.

 
casino
4378 příspěvků 19.05.14 20:31
Rád si s vámi budu povídat, pane kolego...

@exczech… ale napřed si ujasněme, co je to BLANŠÍROVÁNÍ :?:
Píšete: Cinani ten vetsi obsah oleje pouzivaji na tak zvane blanzirovani i zeleniny… :think: ;) 8o :)

 
exczech
297 příspěvků 19.05.14 19:32

@casino Tak za a: Cinani ten vetsi obsah oleje pouzivaji na tak zvane blanzirovani i zeleniny a maji ho v jednom voku na vice pouziti! a za B: Mel jsem v New Yorku restauraci hned vedle Cinske restaurace a jelikoz jsme si caso menili jidla abychom nemuseli denne jist jenom z naseho jidelnicku tak jsem casto byl v jejich kuchyni a pozoroval pripravu naseho jidla. Takze Cinana jsem tedy asi poznal! Kdyz nerozumite technologiji Cinske kuchyne, tak si laskave nechte ty poznamky pro sebe, je to smesne! :cert: :pocitac:

 
babi
6360 příspěvků 10.05.14 22:58

Birkana, mas naprostou pravdu. Take se pouziva 蜘蛛 (cesky preklad je pavouk viz prilozeny obrazek). Jidlo takto jinak chutna, avsak to hluboke smazeni se muze vypustit a nalozene maso lze ihned vhodit do Wok kotliku a pokracovat dle receptu.. Jedla jsem oboji a je v tom poznatelny rozdil.
Nemam tuseni proc, avsak casino neuznava cokoliv vyjde z me ‚kuchyne‘. Skoda, ze musi svoji nechut vnucovat take druhym.
 8o

PS: Fotografie je moje, tak jako nacini, jenom jsem ji jednou pridala na Alenky Blog

Příspěvek upraven 11.05.14 v 00:20

 
birkana
1490 příspěvků 10.05.14 15:29

@babi, lovit maso (smažené) z oleje jsem viděla na vlastní oči takovou kouzelnou pletenou naběračkou (asi ze štípaného bambusu). Pak se upravovalo dále v jiné nádobě.

@casino, kdyby sis občas pustilo v TV naučně-cestopisné snímky z Asie, to smažení v přehršli oleje a následné lovení bys vidělo. Tak vaří asiaté jejich fast food v ulicích - mimochodem velmi chutně a dostupné bez nadsázky 24 hodin denně. 8o

 
babi
6360 příspěvků 10.05.14 04:10

Casino, dovolim si napsat nekolik poznamek. Receptu na Kung Pao je hodne a Cina je velika. Recept, ktery jsem zde udala jsem videla pripravovat. Nekolik velkych Wok kotliku zasazenych v desce nad plameny bylo v provozu. V jednom se smazilo zvlast marinovane kure (kousky), ty se vylovily z oleje a hodily do druheho rozpaleneho Wok kotliku na trochu oleje, pridala se zelenina, vse se zalilo pripravenou omackou dle receptu a zhoustnuti se pridaly zvlast za syrova oprazene buraky. Pouzily se tedy dva Wok na pripravu receptu, to vsak proto, ze kure bylo hluboce smazene… ano Cinany.

Recept jsem psala v roce 2003, kdy u nas byl zakazano pouziti secuanskeho pepre, ktery do receptu patri a zajistuje tu identickou chut pokrmu. Nyni je pepr povolen a dostane se koupit take v CR. Dalsi ingredienci jsem neuvedla a to je glutasol… nemam jej rada, jednoduse jej nepouzivam. Vino je Shaoxing, prinejhorsim Mirin, jednoduse ryzove vino (nahrada suchy vermouth, Scotch, suche bile vino, nebo suche sherry)
To, ze se pouzivaji v tomto receptu 2-4 hrnky oleje neznamena, ze na kazdou porci je tolik oleje… kdyz ctete pozorne. Take to neznamena, ze recept nelze pripravit v jednom Wok kotliku. Popisuji pouze navstevu cinske kuchyne, tak jak jsem ji videla ja nekdy v roce 2001, blahe pameti.

Srovnavat se s panem Klimou jsem se nikdy neminila a zajiste neminim. Pouze jsem si dovolila napsat recept…

Příspěvek upraven 10.05.14 v 04:12

 
casino
4378 příspěvků 10.05.14 00:40
Habanovo Kung Pao

@exczech
Habana rcp opsal z kuchařky M. Klímy který, patrně jako první v ČSSR, otevřel ve Vodičkově ul. Čínskou restauraci. Asi byste si s M. Klímou rozumněli (nebo byste se dranžírovali), přijde mi, že jste podobného naturelu… Použití cukru M. Klíma zdůvodňuje TADY v diskuzi
*****
Koukám, že jste zde z tohoto rcp celej vodvázanej…, ale povězte: Potkal jste kdy Číňana, kterej by Kung Pao kuchtil na 3× (resp. ve třech Wok pánvích) jak je popisováno výše a kterej by na 4 porce použil 2–4 hrnky oleje, jak též stojí psáno v rcp??? 8o :roll: 8)

 
exczech
297 příspěvků 07.05.14 05:47
Habanovo Kung Pao

@casino To Habanovo Kung Pao muze byt dobre, ale nejni v jeho receptu ani zminka o cerstvem zazvoru a sesamovem oleji a take to vino a cukr je dost pochybne. V tom souhlasim s babi a ja jsem navstivil dost Cinskych hospod v New Yorku a take znam par Cinskych kucharu kteri by me to urcite potvrdili, kdyby se tady nahodou ocitly :)

 
exczech
297 příspěvků 07.05.14 05:41
Kung Pao

@babi konecne je tady recept na Kung Pao jak ho znam z Cinskych restauraci v New Yorskem Chinatownu. Kudos babi :) @Wydra Peanuts, sesame oil a zazvor jsou prave ty ingredience ktere tu pravou Cinu delaji ;)

 
wydra  11.07.11 18:43

Ví jen babi, ze ktereho kantonu je tohle kung pao. Ale o mandlich v kung pao slysim prvne. Stejne jako o zazvoru a sezamovem oleji.
Chtelo by to labuznika Stana, aby posoudil ! 8-o

 
casino
4378 příspěvků 11.07.11 18:10

Bane, nepatří. Ani náhodou.
Ale klidně si tam dejte co chcete :-) Kolegyňky Vám to beztoho poradí :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 11.07.11 18:07

Rekla bych, ze asi podle oblasti, ale hlavne buraky, nekdy kesu :-)

 
Honza23
1 příspěvek 11.07.11 17:45

Nepatri nahodou do Kung-pao misto arasidu prazene madle???Teda alespon co mam vycteno a dokonce overeno primo z ciny:)

 
casino
4378 příspěvků 08.05.10 03:54
Re: Kuřecí KUNG PAO z Číny.

Habanovo kuřecí Kung-Pao
Hmmm, nevím jak moc má babi šikmé oči, ale co se Kung Pao týká, tak Habana je má asi šikmější :-)))))

 
jolana
4987 příspěvků 07.05.10 22:35
Re: Kuřecí KUNG PAO z Číny.

Babi, vdaka :)

 
dag
527 příspěvků 16.04.10 21:34
Re: Kuřecí KUNG PAO z Číny.

Skvělý recept

 
Carlito
2 příspěvky 16.04.10 18:25
Re: Kuřecí KUNG PAO z Číny.

Luxusní, díky ;)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
...

Děkuju!!!

 
gastrotop
2 příspěvky 31.01.03 18:55
...

super !!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Karbanátky Karbanátky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist