Recept Kuře na divoko - římský hrnec

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do předem navlhčeného (cca 20 minut) římského hrnce vložíme naporcované kuře (které jsme posolili a vylepšili některým z koření (na kuře či grilovací) a tymiánem) s anglickou slaninou, na plátky nakrájenými žampióny, nahrubo nakrájenou cibulí, nasekaným česnekem a pertželovou natí. Na kuře vložíme brusinkovou zavařeninu a zbytek koření. Celé to zalijeme šlehačkou a bílým vínem. Takto nachystaný hrnec přikryjeme víkem, vložíme do studené trouby a při teplotě 180-200°C pečeme 1,5-2 hodiny.

Jako přílohu doporučuji vařené brambory nebo houskový či karlovarský knedlík. Ale zajímavé to určitě bude s rýži nebo těstovinami. V nějakých country podmínkách (na chatě bo chalupě) by byl stylový i čerstvý domácí chléb.

Pár doprovodných snímků:

tady je o zkušenostech s římským hrncem ještě drobný pokec.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso



Nahlásit recept

  • 26.03.06 vloženo
  • 20977x zobrazeno

Čas přípravy

  • 150 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • větší kuře 1 ks
  • anglická slanina 15 dkg
  • cibule 2 ks
  • česnek 5 stroužků
  • žampióny 30 dkg
  • šlehačka 2,5 dcl
  • sůl
  • koření na kuře (či cokoliv podobného - dle zvyku a dle chuti)
  • hřebíček 10 ks (nebo i více)
  • tymián 3 lžičky
  • nové koření 10 ks
  • pepř celý 20 ks
  • bobkový list 4 ks
  • petrželová nať 1 kytička
  • brusinkový kompot 2 lžíce
  • bílé víno 1 dcl

Doporučená příloha

  • Něco pro stabilizování kardio-vaskulárního systému.....bo­rovička?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuře na divoko - římský hrnec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Obávám se,že veškerá má dnešní odpolední aktivita je silně ohrožena. Můžou za to vláčné pohyby, ruměnec ve tváři, lehce zastřený mozek…příznaky přejezení. Upekla jsem k obědu toto kuřátko na divoko a bylo tak dobré, že jsem úplně zdivočela a stále se vracela k pékači pro nášup . Bylo opravdu móóć chutné, a také jsem sklidila i velkou pochvalu od spolustolovníků.
Určitě se bude v naší kuchyni objevovat častěji, jen musím býti příště při konzumaci více zdrženlivější.
Trochu smetánky jsem přidala až ke konci pečení, aby mi zůstala výtečná smet. šťávička.

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Jsem rád že chutnalo.....i já měl z toho množství těch aromatických koření (zejména hřebíčku) strach a musím uznat, že během přípravy toho jídla se moje obavy ještě stupňovaly - opravdu jsem měl pocit jako bych byl ve „fabrice na koření“. Ve finále mi však ten pokrm přišel jako sice voňavý, ale velmi přijatelně.

 
lin
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Ivo, bylo to pohádkově dobré :o) Bála jsem se trochu toho hřebíčku, ale vyplatilo se být statečná, sklidila jsem pochvalu i od návštěvy :o) Díky :o))

 
svato
1398 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Kura zakúpené, hrniec oprášený, výsledok voňavý a rodinou schválený.

 
svato
1398 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Už to tak vidím, že cestou domov sa stavím pre kura a potom vyhrabem dobre (a dlho) uložený rímsky hrniec.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Tasmo, mluvíš mi z duše :-), ve středu si jedu koupit novou troubu a k ní přihodím i hrnec :-) Těším se :-)

 
Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Hele, neprovokuj. Máš štěstí, že jsem po dobrém obědě. Jinak bych psychicky nevydržela a mazala do prvního obchodu zakoupit římský hrnec a k tomu nějaké to kilčo krkovice.:))

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Tasmi, určitě to bude příjemné zpestření jídelníčku i v Tvém pekáčku…chtěl jsem ještě dodat, že pro následnou jednodušší úpravu omáčky, bych koření typu: hřebíček, pepř, nové koření a třeba i bobkový list dal do čajítka nebo plátěného pytlíku (viz diskuze, která tu před časem běžela) a toto umístil dolů do pekáčku pod maso.
Marmeládko - za chvíli se bude smát i moje srdce (a doufám, že i další vnitřní orgány) - právě v tuto chvíli se v římském hrnci saunují kotletky a plátky krkovičky…:-)))

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Tvá fotoreportáž k receptu je natolik vemlouvavá, Ivo, že začínám toužit po římském hrnci. Zatím aspoň budu následovat Tasmu a zkusím to také v litině.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

To se tedy povedlo! Jen se srdce směje! Zkusím!

 
Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuře na divoko - římský hrnec

Kuřátko vypadá moc chutně. Hrnec obsahuje samé pro mě dobré ingredience. Přesto, že nemám římský hrnec, tohoto hybrida určitě vyzkouším v mém prastarém litinovém pekáči. Obrázky mě utvrdily v tom, že fakt neprohloupím.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist