Recept Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Buffalo wings je jedlo so slavnou historiou a pomerne presnym postupom vyroby. Preto si vam ho dovolujem predstavit v tejto podobe aj napriek uz existujucemu podobnemu receptu na Labuznikovi.

Buffalo wings prekvapivo nie su vyrobene z bizona, nazov v skutocnosti signalizuje povod v meste Buffalo v americkom state New York, kde dna 3. oktobra 1964 pani Teressa Bellissimo, spolumajitelka baru Anchor narychlo pripravila toto pohostenie pre svojho syna a jeho priatelov. S ohladom na to, ze v Amerike sa dovtedy kuracie kridelka povazovali za odpad a vyhadzovali, v lepsom pripade pouzili do vyvaru, bol toto vlastne epochalny objav. Jedlo zaujalo a rychlo sa rozsirilo po celom state, potom po celych US a dnes si na nom mozeme pochutnat takmer vsade.

POSTUP

ROKFORTOVA OMACKA:

Syr postruhame a zmiesame so vsetkymi ingredienciami. Ochutime podla potreby. Cielom je pomerne husta omacka s hrudkami syra, ktora bude po namoceni obalovat kridelka a tak znizovat ich palivost.
Tuto omacku pripravujeme ako prvu a dokladne ju vychladime.

KRIDELKA:

Kridelka omyjeme a nakrajame/nasekame v klboch na tri kusy. Treti diel – spicku odlozime na vyvar, pripadne vyhodime. Kridelka mierne nasolime, nakorenime a osmazime v rozpalenom tuku. Priblizne hodnoty – 190 st. Celzia, 10 minut.

PALIVA OMACKA:

Pocas vyprazania si pripravime palivu omacku.
Americania pouzivaju kupene hotove omacky, povodna sa volala Durkee's Franks Original Red Hot Cayenne Pepper Sauce.
My pouzijeme svoju oblubenu palivu chilli omacku,, ktoru vmiesame do rozpusteneho masla spolu s lyzicou bieleho octu. Palivost si riadime pomerom chilli, masla a pripadne pridanim tabasca.

Ked sa kridelka dosmazia, osusime ich kuchynskou papierovou utierkou, vlozime do plastovej krabice s vrchnakom, polejeme palivou omackou, dobre zatvorime a poriadne potrasieme, aby sa kridelka dobre obalili. Cielom su kridelka pokryte omackou, nie polievka, preto pozor na mnozstvo omacky.

PRILOHA:

Stonky celeru ocistime a nakrajame na palicky cca 10cm. Rozmery nie su podstatne, ide len o to, aby sa dali rozumne zjest, cize namocit do syrovej omacky a 2–3 krat odkusnut.

Tip na podavanie: Podavame jednu velku spolocnu misu s kridelkami, jednu misu so syrovou omackou, dalsiu misu s prilohou a tanierik na kosti.

VARIANTY:

Kridelka neoddelovat, namiesto smazenia piect, pripadne oboje.
Obidve omacky sa daju kupit, aj ked tato varianta neposkytuje taku kucharsku radost a zjeme aj latky, ktore sme neplanovali.
Paliva omacka sa da podla chuti pripravit zo zakladnych surovin.
Celer sa da doplnit mrkvou nakrajanou na rovnake palicky.

Samozrejme, kridelka sa daju obalit, mozeme vynechat syrovu omacku a celer atd., len to uz nebudu autenticke Buffalo wings.

Viac info a obrazok na Wikipedii

Recept je z kategorií: Křídla



Nahlásit recept

  • 16.01.06 vloženo
  • 17503x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • KRIDELKA
  • 24 ks kuracich krideliek (cca 2kg)
  • sol
  • korenie
  • olej na fritovanie
  • PALIVA OMACKA
  • 1/4 hrnku rozpusteneho masla
  • 1/4 hrnku palivej chilli omacky
  • 1 PL bieleho octu
  • ROKFORTOVA OMACKA
  • 3/4 hrnku majonezy
  • 1/2 hrnku smotany
  • 1 PL citronovej stavy
  • 1 PL bieleho octu
  • 15 dkg syru s modrou vnutornou plesnou, napr. Niva
  • 1 pretlaceny strucik cesnaku
  • trochu nasekanej cibulky
  • trochu nasekaneho petrzlenu
  • sol
  • korenie
  • PRILOHA
  • stonky celeru

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
ashleyyork
1 příspěvek 17.07.10 02:10
Re: Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

Buffalo wings???Není co dodat!!!Kdo měl možnost ochutnat tuto pochoutku připravenou originálním způsobem,tak mi dá za pravdu,že se to amíkům velice povedlo.Do USA cestuji celkem často,a vždy když tam sem,tak si je prostě neodpustím.Potom si domů přivážím nějaké množství origoš majdy na ty slepice.Není nad to si posedět s přáteli v HOOTERS,s pří­jemnou obsluhou,dát si talíř pálivých křídel s blue cheese deepem,k tomu nakrájenou nať porku,jak to mají a samozřejmě to pivko.Když tam sníte větší množství těch křídel (asi tak 70 a výše) tak se můžete dostat na nástěnku rekordů :-)).Navíc tam nabízejí extra pálivý křidélka a říkají tomu 911 (což je volací číslo na záchranou službu).Ženy při tom omdlévají,děti to nemohou ani vidět,a muži se těší do té doby než to ochutnají:-)).Nee,fakt je to dost pálivý a přebíjí to chuť masa.Zahřeje vás to 3X.Poprvé vás to zahřeje u srdíčka,že máte možnost to ochutnat:Po druhé,když to dáte do pusiny a s kamenou tváří se tváříte,že to nepálí:Po třetí,když chcete vykonat potřebu:-)).Kdo jich sní 20,tak to chce potlesk a úctu:-)).Zkoušel jsem v našich podmínkách z různých receptů a ingrediencí vyrobit Buffalo wings omáčku,,je to ale jak vibrátor--- nahradí a potěší.Originál je prostě originál a přes to nejede vlak:-).Všem gurmánům podobných chutí,a samozřejmě i negurmánům přeji hezký den a úsměv na tváři.Bez toho by to asi v dnešní době moc nešlo.Mějte se fajn.R

 
ohms
1 příspěvek 29.11.09 05:09
Re: Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

úžasná na křídla je taky bufalo chipotle souce, dá se sehnat i u nás http://www.paliveomacky.cz/…auce-23.html

 
Yvette
697 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

Buraci, ja ty kridelka v omacce marinuji, nejlepe pres noc a nebo je vrazim do mraznicky a vyndam nekolik hodin pred pouzitim. Po upeceni kridelek je vlozim do misky, na kterou najdu viko a pridam jeste trosku Frank's Red Hot sauce, uzavru vikem a protrepu. To je pak sila, az mi tecou z oci slzy a moje tvaricky jsou identicke jako Marfusciny z Mrazika. Ale dobre, moc dobre…ta omacka dela opravdu sve a je bajecna.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

My je take peceme v troube, na poslednich 10 minut je potreme Frank's Red Hot, a kdyz se pak ta trouba otevre, to ma clovek slzy v ocich, jak na nej foukne to odparene chili:-)

 
Yvette
697 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

Buraci, Frank's Red Hot omacka, a to jsem vyzkousela desitky omacek (koupenych ci doma vyrabenych), je u nas take nejoblibenejsi. Buffalo wings jsou u nas na tydennim programu, jen s tim rozdilem, ze kridelka pecu v troube. Take jsem je smazila nebo spise fritovala, ale postupem casu nam zacaly chutnat „troubovky“ a kridelka namacime v Ranch sauce a zapijime pivem.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kridelka z Buffalo - Buffalo wings

Ano, ano, od te doby, co je manzel v US ochutnal, mame je doma pravidelne. Pouzivame Frank's Red Hot Buffalo Wings Sauce. Pokud mate moznost, nechte si ji urcite dovezt. Ale tahle doma delana take neni spatna.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
TOPlist