Recept Křehké těsto sladké-linecké (základní předpis)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Křehké těsto sladké-linecké (základní předpis)

Úvod

Jak říká název, těsto je skutečně křehké. Je sušší, avšak rozplývavé; křupavé, ale přesto jemné. Křehké těsto potřebujeme na nejrůznější pečivo, od vanilkových rohlíčků, které se v ústech rozplývají, až po pevný dortový plát, schopný nést bohatou náplň, jako například těžký krém tvarohového koláče.

Křehké těsto je bleskově hotové. Před pečením je musíme nechat půl hodiny v chladničce, aby opět pěkně ztuhlo a mouka měla čas zlepkovatět. Těstu se říká také těsto 1-2-3. To je mnemotechnická pomůcka na základní předpis:

Postup

*Křehké těsto je těsto, které potřebuje chladné ruce, říká se mu také hnětené, protože se zpracovává rukama. Důležité je, abychom si je předem zchladili, nejlépe pod studenou vodou. Teplo, byť jen rukou, křehkému těstu neprospívá; je pak lepkavé a měkké. A běda tomu, kdo se je pokusí zachránit přidáním mouky! Pak totiž vytáhne z trouby jakési betonové drobky.

Profesionálové při přípravě zpočátku nepracují přímo rukama. Vezmou si velký nůž a přísady přichystané v důlku v mouce na válu nejprve důkladně prosekají. Vzniknou tak hrubé žmolky, které se krátkým prohnětením spojí v pevné těsto. Někde se proto křehkému těstu říká sekané.*

Přísady odvážíme a zavčas vychladíme. Mouku prosijeme do kopičky na vál. Lžící uděláme v kopičce jamku. Do ní nasypeme cukr. Dále do ní rozklepneme vejce. Dobře vychlazené máslo posekáme na kousky. Kousky másla rozložíme na mouku Všechny přísady důkladně prosekáme nožem. Vzniklé žmolky rukama rychle uhněteme. z těsta uděláme hroudu, zabalíme ji do fólie a dáme chladit.

Uskladnění:
Křehké těsto lze týden uchovat v chladničce. Velmi dobře je lze zmrazit zabalené ve fólii. Rozmrazujeme je opět v chladničce, aby nezměklo.

Rady kolem těsta:

  • Přísady, ruce a pracovní plocha musejí být chladné. Nejlépe se pracuje na mramorové desce, která chladí.
  • Používáme co nejjemnější cukr. Hrubší cukr vytváří v těstě hnědé body. Pečivo bude zvlášť jemné, když použijeme nejjemnější moučkový cukr.
  • Nevadí, zůstanou-li v těstě neuhnětené kousky másla. Vždy je lépe těsto hníst kratší, než příliš dlouhou dobu.
  • Před pečením těstu bezpodmínečně dopřejeme odpočinek. Samozřejmě, že v chladničce. Potom se snáze dále zpracovává.
  • Čím více cukru obsahuje, tím je těsto křehčí (dobré na koláčový nebo dortový plát). Moučník však brzy sníme: cukr přijímá ze vzduchu nebo náplně vlhkost a těsto zvlhne nebo se rozmáčí.
  • Těsto uhnětené do hroudy a zabalené do průsvitné nebo hliníkové fólie necháme odpočinout.

Rady k pečení:

  • Křehké těsto obsahuje tolik tuku, že pečící plech nemusíme nezbytně vymastit nebo vyložit pečicím papírem.
  • Křehké těsto pečeme při teplotě dobrých 200-220° C, aby cukr zkaramelizoval a pečivo bylo pěkně hnědé a křupavé.
  • Na koláče se šťavnatou náplní (ovoce, krémy) upečeme plát křehkého těsta nejprve naslepo. Bude pak ještě křupavější a pod šťavnatou náplní se tak snadno nerozmáčí.

Slepé pečení:
Zákusky, jejichž základ tvoří křehké těsto, předpečeme naslepo - bez náplně nebo oblohy, aby se těsto hned nerozmočilo.

Do formiček zatlačíme těsto, vyložíme je papírem na pečení a zatížíme směsí luštěnin. Dno pak zůstane hezky rovné a okraj těsta nemůže sklouznout. Luštěniny samozřejmě použijeme opět jen na slepé pečení.

Čerpáno z knihy Pečeme od Arnolda Zaberta (1993).

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 05.04.04 vloženo
  • 30271x zobrazeno

Ingredience

  • 100 g cukru
  • 200 g másla
  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • *a k tomu* 1 vejce.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Křehké těsto sladké-linecké (základní předpis)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
casino
4389 příspěvků 12.12.11 00:55

ZDE je odkaz na zde tento recept
Na Labu má už patrně každý labužník svůj recept na linecké… Trošku jsem tam brouzdal, a že je tam toho k vidění :twisted: Např. teplota pečení až 250°C (snad to ještě znovu najdu, kdyby si náhodou někdo přál to vidět na vlastní voči :wink:
Já bych tedy nepekl (linecká kolečka) přes 180°C…

 
penda
4751 příspěvků 07.10.09 19:23
Re: Křehké těsto sladké-linecké (základní předpis)
;)
 
danda  07.10.09 03:46
Re: Křehké těsto sladké (základní předpis) - vladko :-)

díky za přehled na výrobu křehkého těsta, které je výborné jak na sladko, tak na slano, i pomůcka 1-2-3 je výborná. Toto těsto se musí péct v dobře vyhřáté troubě, aby nemělo jíškovou chuť, pokud se přidává prášek do pečiva, nemusí se nechat odležet v chladu, ale hned zpracovavávat. :-)

 
danda  07.10.09 03:38
Re: Křehké těsto sladké (základní předpis) - casino :-)

tebe bych chtěla mít doma, místo encyklopedie :-) Vypadá to, že jsi vyučený cukrář, nebo se pletu? :-)

 
casino
4389 příspěvků 06.10.09 21:13
Re: Křehké těsto sladké LINECKÉ (základní předpis)

Je s podivem, jak důsledně se autorka vyhýbá slůvku LINECKÉ :o() Já bych je dal i do názvu, už kvůli vyhledávání :o)))
Pouze maličkost: ad.2) Křupavé ano. Pěkně hnědé? Linecké se peče „bledé“. Možná tedy světle hnědé. Je na to taková amatérská (neekonomická) finta: rozpéci do stavu pevného korpusu, vyndat z pece a po zchladnutí teprve dopéci…:o) Při pečení obarveného (kakaového) těsta, je dobré dát na plech kousek nebarveného těsta - určitě pak např. Linecká kolečka nespálíme!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist