Recept Kosmatice

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kosmatice

Postup

Je čas na kosmatice!
Květy černého bezu opereme abychom neměli příliš bílkovin (brouků).
Rozšleháme vejce, zasypeme trochou mouky, osolíme a dobře rozšleháme.
Na pánvi rozpálíme olej, jednotlivé květy bereme za stopky a dobře omočíme v rozšlehaných vejcích a dáváme na rozpálený tuk do pánve. Nůžkami odstřihneme přečnívající stopky, kosmatice obrátíme a osmažíme i po druhé straně. Hotové vkládáme na papírové ubrousky a odmaštěné dáme na talíř a už si pochutnáváme.
Starý český recept.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 01.06.05 vloženo
  • 8636x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • asi 10 květů kosmatice (bezu černého)
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej
  • nůžky

Doporučená příloha

  • bramborová kaše, Via má pravdu!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kosmatice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
bedla  10.06.10 11:33
Re: Kosmatice - Jolan,

no můj muž se zpočátku až tak dobře netvářil … ale překonal se. Jedl to poprvé v životě, do té doby odmítal. Díky.

 
jolana
4988 příspěvků 10.06.10 05:45
Re: Kosmatice

Bedlo,tie kosmatice vyzeraju uzasne ;))..pekny vecer :)

 
bedla  10.06.10 04:27
Re: Kosmatice

Opět se osvědčila kysaná smetana s 1 vejcem, špetkou pepře, pikantní solí a 1 stroužkem česneku - rozšlehat, vložit květ, vidličkou přitisknout, nechat okapat a šup do strouhanky - osmažit. Pak nechat odsát tuk na papírovém ubrousku. Jen tak s rajčaty - chutná večeře.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice

Kosmatice z roku 1864:
Dej do hrnku žejdlík mouky, udělej důlek, vraz do něho dvě celá vejce, jeden žloutek, přidej šest lotů tlučeného cukru, trochu soli, dvě lžíce dobrých kvasnic, pak to jako na kapaninu pivem zadělej, dobře to promíchej a nech to zkynout. Opraš dobře bezový květ, namoč jej až k šťopce do zkynulého těsta a usmaž jej v rozpáleném, převařeném másle. Posypavši to cukrem, urovnej na mísu.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice

Další možností je podávat smažené kosmatice přelité třešňovou omáčkou: Třešně vypeckujeme, prosypeme pískovým cukrem a necháme chvíli odpočinout, až pustí šťávu. Potom je několik minut vaříme, aby omáčka zhoustla. Ještě horkou ji nalijeme na usmažené kosmatice; nebo s tatarskou omáčkou vylepšenou posekanou jarní cibulkou nebo petrželkou.

 
ejin
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice - vladko

Dobrej nápad! A taky je to výborný v pivním těstíčku.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice

další varianta: 12 čerstvých květenství černého bezu, na těstíčko: 250 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 2 vejce, 1 lžíce oleje, sůl.
Dají se podávat buď naslano s brambory nebo nasladko posypaná cukrem a mletou skořicí. ;o))

 
nede
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice

Do rozšlehaného vajíčka jsem přidala s moukou i trochu světlého piva a vegetu. S novýma bramborama a zeleninovou oblohou to byla veliká dobrota. :-)

 
petrunka
102 příspěvků 07.06.05 21:17
Re: Kosmatice

narazila jsem prave na tento recept:
8 kvetu bezu
200ghladne mouky
100g ovesnych vlocek
1/2l mleka
4 vejce
z ingredienci udlame testo, nechame 15 minut odlezet, na vymastenou panev dame testo, na to bez a usmazime takove amoletky. hm, taky vypada zajimave…

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice

Jéééé, Ejin, to je moje mládí. Mamka nám to často dělala. Musím si to zopakovat. A na zahrádce mám dva keříky. Tak nemám výmluvu…

 
ejin
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Via

už to tam doplňuji, my to hltáme hned narychlo s chlebem!

 
Labužník Via02
23 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice

Doporučuji s bramborovou kaší, je to moc dobré.

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice - ejin

jéé.. právě dnes jsem upozorňovala na rozkvetlé bezy na mezích :o)

díky za receptík a kosmatice :o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Cuketové placky Cuketové placky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist