Recept Koložvárska kapusta

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Bravčové mäso umyjeme vcelku a zomelieme s časťou cibule. Pridáme soľ, rascu, korenie a podusíme na oleji. Pridáme udusenú vychladnutú ryžu a zamiešame. Na zostatku oleja opražíme druhú časť cibule, pridáme posekanú kyslú kapustu a zamiešame. Do vymasteného pekáča dáme polovicu kapusty, vrstvu mäsa s ryžou, ktorú posypeme pokrájanou klobásou a prikryjeme druhou časťou kapusty. Zalejeme smotanou, v ktorej rozmiešame červenú papriku a dáme do rúry udusiť a zapiecť.

Recept je z kategorií: Vepřové maso



Nahlásit recept

  • 26.04.07 vloženo
  • 23412x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 kg bravčového pliecka bez kosti
  • 200 g klobásy
  • 80 g oleja
  • 350 g ryže
  • 200 g cibule
  • 200 ml smotany 16%
  • 1,2 kg kyslej kapusty
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • rasca
  • mletá červená paprika

Doporučená příloha

  • chlieb, varené zemiaky

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Koložvárska kapusta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4720 příspěvků 26.06.11 10:57

Esme, dakujem :)..uz som si aj vybrala od ww.prestige.co­.uk…peknu nedelu :)

 
esmeralda
4770 příspěvků 26.06.11 01:59

Jolanko, ten můj pomalý hrnec je starý snad sto let, jeden z prvních modelů, ale stále slouží.
Já bych koupila ten největší. Ve velkém hrnci se dá udělat i málo jídla, naopak to jde dost těžko.

Všimla jsem si že zde na trhu je i s vložkou místo z keramiky z hliníku (die cast). Má to tu výhodu že si můžeš maso a zeleninu napřed na sporáku orestovat.
Já mám sporák indukční, takže mi to moc platné není, ale nápad je to dobrý.

Já mám ráda jednoduchost, takže nepoužívám žádný časovač. Jenom vyšší nebo nižší příkon.
U pomalého hrnce totiž na nějaké té hodince nezáleží.

 
jolana
4720 příspěvků 25.06.11 23:55

Esme,rozhodnutie uz padlo ze sa kupi pomaly hrniec, cez net..ale aky neviem..je ich plno..prosim,porad :)..sme jedaci,varime vela, takze urcite velky..

Manano, ty koule v koprovce za to mas :potlesk: :palec: ..to je napad, to bude obed ..mlask :)..pozdravujem.. uz som asi mesiac aj dva u teba nebola..chcelo by to zmenu na stol, to je fakt :)

Pekny vecer:)

Příspěvek upraven 26.06.11 v 00:04

 
esmeralda
4770 příspěvků 25.06.11 23:38

Podobný recept dělám v pomalém hrnci: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Tato kombinace surovin se mi (a mému žaludku) moc líbí.

 
Manana
1517 příspěvků 25.06.11 22:53
Re: Kološvárské zelí

Tohle výborné jídlo bejvalo za bolševika dovážené z Maďarska v konzervách Kolosvári Töltöt Káposzta a i když bylo z konzervy, byla to jednička, spolu s bákoňským vepřovým Szertés Borda Bákonyi Modra a koulema v koprovce Húsgombócok Tejföles Kaprosmartásban. Hned bych si je dal všechny tři!
Aby nebyla mejlka: píšu česky, tak píšu zelí.

Příspěvek upraven 25.06.11 v 23:03

 
jolana
4720 příspěvků 25.06.11 20:52

Vlastibulka, teeeda… :-) ..kolozvarsku mam rada velmi..a bez klobasy ..dobru chut vsem :)

 
ataata
43 příspěvků 10.12.09 02:37
Re: Koložvárska kapusta

Kdysi nám ho dělávali ve školní jídelně a vždy jsem se ho mohl „přežrat“ a kuchařky měly ze mne radost. Ale to bylo skoro před 50ti lety. Budu to muset zase vyzkoušet (vzpomínky jsou krásná věc – když jde o jídlo).

 
alena45
573 příspěvků 21.02.09 21:53
Re: Koložvárska kapusta

Dnes som robila koložvársku, mám presne tento recept v knižke, a už som to robila niekoľkokrát, ale vždy zabudnem na to, že by som chcela vyskúšať zaliať to sladkou smotanou. Pretože keď to zalejem tou kyslou, tak to má taký zvláštny pach. Možno sa to len mne zdá, ale aj vadí mi to aj na francúzskych zemiakoch a preto ich zalievam sladkou smotanou. Neskúšali ste to niekto ?

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta, Jandule,

odkedy sem chodím, vážim o 3 – 4 kg viac…

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta, Jandule

Od všeho jen trošku ( pravda taky se dovedu přežrat ) zobat, ale jíst vlastně celý den, no a pak to jistí nějaký pohyb…

 
DanaJ
1112 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

Je, miradko promiň, to jsem ale trubka. Pak dám vědět, jak to dopadlo.

 
Labužník jandule02
1019 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

Recept vlastibulky je opravdu monstrózní. Určitě fantasticky chutná, ale jen ho čtu, tak mám o kilo víc. Lidi jak to děláte, že takto papkáte a nevážíte 200 kilo?

 
miradka
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta - DanaJ

Danka, pripomenula si mi s tou Mirandou prvú telenovelu Izabela :-)))) Jedna z nich sa volala Miranda.
Teší ma, že sa Ti recept a aj ostatným labužníkom páči. Keď tak, znovu čosi prihodím. Zdraví Ťa Miradka ;-)

 
DanaJ
1112 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta-kltko, miranda

Kltko, záleží na uskladnění. My máme kysané zelí doma ve sklepě dobré až do doby než ho sníme, takže bereme třeba i o velkých prázdninách.:-)3
Miranda, díky za zajímavý receptík, dávám do oblíbených a odzkoušíme.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta,Vlastibulka,

ty teda vieš, od čoho muchy kapú…Ja varím zhruba tak,ako Miradka -ale mäso nemeliem ,ale kocky a pikantný perkelt, ale k Tebe by som sa na toto dala veľmi rada pozvať…

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

recept je fajný, len pravá doba už trochu pominula, kysnutá kapusta (kysané zelí) je najlepšia tak do konca februára (února) a zo streilovanej v kyslom náleve to nie je ono. Takže odporúčam uložiť si do pamäti alebo do obľúbených a spraviť v ideálej dobe ;o) potom to len bude zážitok!

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta - miradko...

na tuto variantu se moc těším. Něco podobného dělávám, ale je to trochu o něčem jiném.

 
Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

My to robíme celkom tak ako Miradka, len zalievame kyslou smotanou. A zapekám normálne na 220°C, vôbec nič sa tým nepokazí.

 
vlastibulka
81 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

vďaka za pochvalu, mne sa páči aj tvoja light verzia :-)

 
miradka
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

Vlastibulka, pri čítaní Tvojej koložvárky sa mi začali zbiehať sliny…mmm…to určite vyskúšam :-)

 
vlastibulka
81 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta - miradka,

moja koložvárska je náročnejšia na suroviny aj čas a je určená pre viac papkáčov:
najprv udusím asi kilo kyslej kapusty (zelí), na jednej cibuli udusím asi pol kila pliecka pokrájaného na malé kúsky a dosť okorením, z ďalšieho kila urobím ostrý perkelt, 5 vajec uvarím natvrdo, po vychladnutí ich pokrájam na plátky a nakoniec udusím 20 dkg ryže v masovom vývare. Cca 40 dkg dobrej klobásy nakrájam na kolieska, štvrť kila slaniny na plátky. Ryžu zmiešam s masom uduseným na cibuli a ideme do finále: vyššiu misu vymažem masťou a ukladám jednotlivé prí:,–(y v tenkých vrstvách: najprv vrstvu kapusty, potom vajcia, na ne plátky slaniny, potom kolieska klobásy. Na ne príde vrstva perkeltu aj so šťavou a pokropím sladkou smotanou, nasleduje ryža zmiešaná s masom, vajíčka, slanina, klobása, perkelt, smotana, kapusta atd., až do vyčepania zásob. Posledná vrstva musí byť kapusta. Preto si treba nechať bokom aj kapustu aj smotanu, ktorou všetko štedro zalejem (smotany treba asi pol litra). Vo vyhriatej rúre zapekať asi 40 minút. Soliť opatrne, perkelt pripraviť bez kmínu a zápražky. Radšej dávam štipku štiplavej papriky, trošku cesnaku, pokrájané rajčiny, prípadne aj kápiu. Hrniec je v rúre a ja medzitým naklepem 8 menších bravčových kotliet, posolím a na panvici s masťou opečiem. Hotovú koložvársku dám na tanier, každú porciu korunujem osmaženou kotletou, papáme bez prílohy, zapíjame bielym tramínom alebo chladenou dvanástkou :-)

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

Miradka, dekuji moc! I já radeji k této kapuste dobrý chleba. A smetany dám trochu víc. Dekuji za prání, urcite to bude výborné.

 
miradka
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

Teší ma, že sa Ti recept páči. My sme ho dnes robili v škole. Keďže je mäso podusené a ryža uvarená, stačí zmes zapiecť. Záleží aj od výkonu a typu trúby. Tak, aby sa vytvorila pekná kôrka. Odporúčam 30 – 45 minút pri 160 stupňoch. Pokiaľ máš kombinovanú – pečie zhora aj zdola, stačí tých 30 minút. My sme mali prílohu zemiaky, ale pripadalo mi to suché (možno to bolo aj tým, že sme nedali klobásu, ale len slaninu). Prípadne sa to môže podliať väčším množstvom smotany. Mne tento recept pasuje viac s chlebom. Prajem úspešný výsledok :-)

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koložvárska kapusta

Kolosvárskou kapustu mám v oblibe a recept je mi sympatický. Rád bych jej vyzkousel. Muzes upresnit jak dlouho se to pece a pri jaké teplote? Predem dekuji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
TOPlist