Recept Koláčky Škaredky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláčky Škaredky

Postup

Nejprve si připravíme nádivky - jsou v každé základní kuchařce, já je dělám od oka, takže nepřikládám recept. Nádivky musí být tužší konzistence - aby se z nich daly dělat hrudky.

Kvásek: rozmělníme droždí, přidáme vlahé mléko, cukr a trošku mouky. Necháme v teple nakynout.

Část mouky si oddělíme - na podsypávání. Na vál prosejeme mouky, sůl, do důlku vklepneme vajíčka a žloutky, přidáme kvásek a nožem rychle zapracujeme (jinak se nám tekuté ingredience rozlijí po stole). Zapracujeme sádlo a máslo (nakrájené na menší kousky). Pro méně zkušené - mouku, vajíčka a kvásek raději předzpracujte v míse.

Těsto důkladně prohněteme na vále. Zpočátku lehce podsypávat moukou, aby se nelepilo. Vznikne polotuhé vláčné těsto. Některá mouka váže více tekutiny, jiná méně. Proto je dobré část mouky ponechat stranou a dle hustoty zapracovávat, nebo přidat ještě trochu mléka.

Pozor ! Těsto nenecháme kynout !

Těsto rozdělíme na 3 díly. Vyválíme placku a rádýlkem rozkrájíme na čtverce cca 4×4 cm. Já používám takové mechanické rádýlko, které nakrájí rovnou pěkně stejné čtverce (prodává se na každém jarmarku).
Doprostřed každého čtverce položíme nádivku a sbalíme.
V misce rošleháme vajíčko. Koláčky namáčíme spojenou stranou ve vajíčku a pak v cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na cca 180°C do růžova. Upečené sypeme cukrem s vanilkou. A po vychladnutí si na nich pochutnáváme.
Z uvedené dávky je cca 160 ks koláčků - Škaredek.

Recept jsem získala od mé kamarádky a sousedky Emilky (ta ho má od babičky z jihu Moravy - z Vlčnova). Koláčky už peču asi 15 let ke všem slavnostním příležitostem. Také na třech svatbách. Jsou to skutečně vyjímečné koláčky, protože jsou nejen výborné chuti, ale jsou i trvanlivé - posílám je bez úhony balíkem do zahraničí.
Pokud se podivujete nad množstvím tuku, nejste sami. Když jsem recept získala, domnívala jsem se, že je v něm chyba a dávala jsem několik let jen 25 g másla a byly také dobré. Doporučuji ale dávku 250 g másla dodržet - jsou mnohem křehčí.

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 26.12.05 vloženo
  • 55903x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • 750 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky (3 kostky) cukru
  • 18 pol.lžic mléka
  • 2 kostky droždí (po 42 g)
  • 300 g kvalitního škvařeného vepřového sádla
  • 250 g másla
  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • sůl
  • na namáčení:
  • 1 vejce
  • cukr moučka
  • Nádivky (hustší):
  • maková
  • tvarohová
  • ořechová

Doporučená příloha

  • kakao, kafíčko, čaj s citronem a rumem nebo také bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jana babča 13.09.15 09:44

Koláčky jsou výborné.a protože jsem neodhadla množství nádivky a bylo jí málo,tak jsem zbytek naplnila naslano(salám,sýr,kap­ku kečupu)a posypala hrubou solí a sezamem a byly taky mńam.

Odkaz na uvaření

casino 21.06.14 17:28

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

uursik 18.05.14 11:49

recept super, koláčků mám 200 kusů - uf ale dalo to zabrat. Příště peču když budu mít volno a ne mezi nočními. Hlavně, že maturanti budou mít co baštit :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 20.06.06 00:00

Hejo, toto těsto je k nezaplacení :-), je perfektní i na velké koláče. Nechtělo se mi zbyteček máku mrazit :-)) Díky :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 18.06.06 00:00

Komentáře ke koláčkům mne navnadily a nelituji, jsou opravdu výborné. Jenomže, když jsem se chystala spařit mák, zavolala kamarádka a já s telefonem u ucha a myšlenkami kdesi daleko od pečení, do mléka nasypala celý 250g pytlík.
Takže zase zítra…-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Koláčky Škaredky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník Irenka02
2 příspěvky 26.08.14 18:05

Uzasny, skvely, vynikajici! Dnes jsem je pekla jiz podruhe s tvarohovou naplni (tvaroh, rozinky, strouhany pernik na zahusteni, cukr). Mizeji rychlosti blesku :roll:. Dekuji za vyborny recept! :hug:

 
casino
4377 příspěvků 30.06.14 22:00
Krájená drobenka, Hlučínské koláče

Tak jsem to zkusil, oboje…
Ten V-krouhač nebyl dobrý nápad :evil: Z bílé drobenky jsem vyrobil rudou posypku ;) :P
Ty kostičky se dělají poměrně jednoduše z plátu vyváleného na tl. 5mm a následně pokrájeného na četverečky 5×5mm :palec:
A tady jsou ty Hlučínské koláče @uursik díky za inspiraci :mavam:

Příspěvek upraven 30.06.14 v 22:10

 
jolana
4987 příspěvků 22.06.14 19:11

@casino, ja uuumrem… :mrgreen: Ale tie kolacky su bozi a na Cestny Rad..to je fakt!

 
uursik
3 příspěvky 22.06.14 17:49

@casino jsem se nasmála při čtení příspěvku. k té drobence - taky se podobná používá u Hlučínských koláčů - to mi napsala kamarádka. takže já teď pekla něco jako škaredky - s kostičkama drobenky a pak ty hlučínské - ať jsem zdaleka od Hlučína. nakonec klasické hlučínské bylo asi šest kousků - jinak jsem sypala kostičkama. Protože dělat válečky a kytičky na tolik koláčků - to bych dělala dva dny. :) ad makronky - to musím jednou zkusit.

 
casino
4377 příspěvků 22.06.14 12:08
Tak, mám v lednici na jindy skoro půl kila posypky...

… protože napřed jsem udělal drobenku, že jí zkusím nakrájet jak pýýýšu nižejc a až následně jsem si znovu přečetl rcp, ve kterém drobenka vlastně vůbec nefiguruje 8)
Nakonec jsem si málem zadělal na infarkt, když jsem zadělal z kila mouky a začal jsem obkličovat tvarohovou plnku těstem. Nepodělal jsem se z toho jen díky MAKRONKÁM, které též přiložily ruce k dílu. Ušmrdolili jsme 170 kousků a už krátce po vytažení upečených z pece jsme degustovali. Jsou výýýborné! Skoro jako makronky Stejně jako makronky se v ústech přímo rozplynou :palec:
„Eště tak, dyby se to nemuselo polykat! Dyť je to na udušení“ řekla jedna.
„Taky mi málem zaskočilo!“ řekla druhá.
„Dusivky só to“ řekla třetí MAKRONKA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mají recht… Všechno jsem rozdal a jen to co zbylo po focení na talíři jsem schoval, že je nechám aklimatizovat do zítřka a že až pak to otestuju na „dusivost“…pěti jsem se málem udusil, než naskočil kávovar…čtyři jsem si dal ke kafi…tři jsem slupl, když jsem dával talíř nahoru na linku, že abych to sesežral ještě dnes…nakonec jsem usoudil, že namá smysl dva sirotky „sušit“ do zítřka na skříni a slupl jsem je taky! :oops:
Dyť řikám, dusivky só to! :) :D :lol:

 
casino
4377 příspěvků 17.06.14 22:44
Krájená drobenka?

Nížejc je řeč o jakési chytré ženě…
No, nevím která baba, natož chytrá, by krájela drobenku :mrgreen: Ale tady je na ni odkaz A jak jsem to tak četl, jsem si uvědomil, že dělám něco trošku podobného: těsto na drobenku nechám v lednici pořádně vytuhnout a pak ho strouhám na hrubém struhadle… Jsou to spíše pokroutky, ale fffčíl mě napadlo, že kdyby se to strouhalo na V-krouhači, tak by to mohly být jakési minihranolky :)
Asi to upeču… Mám sice ověřený rcp Ale u tohoto mě zaujal poměr hrubá:hladká a samozřejmě to sádlo (a pokud byste měli doma lůj, tak to je teprve maso). Akorát bych asi zadělal 2× z poloviční dávky, že aby mi to předčasně nevykynulo.
Vyzkoušíme…, uvidíme :)
@uursik dík za vytažení rcp :hug:

 
uursik
3 příspěvky 17.06.14 13:19

@HelcaK taky jsem se s tím setkala - tedy, četla jsem, že paní dala na koláčky krájenou drobenku a vyhledávač našel - krájená drobenka (kostičky) místní krajová specialita jisté malé pekárny. no a protože mi to nedalo - dala jsem hledat dál a našla. dejte si vyhledávat „krájená posypka“ - a vyhodí to recept na chytré ženě. :)

Příspěvek upraven 17.06.14 v 13:20

 
goralka
266 příspěvků 23.12.12 11:05

Plnky mám hotové, dokonca aj kokosovú. Tvaroh som si večer uvarila vlastný, akurát ho idem ocediť a konečne vyskúšať tento vychválený recept.

 
jolana
4987 příspěvků 19.04.11 11:14

Frantisko,vyta­hujem…kazdy by mohol daco vytiahnut na svetlo labuznikovo aby sme si mohli vyberat:)

Jehneci robievam ako je recept od Vali Pastyrske skopove a priloha zemiaky alebo aj ryza a salaty..ale najcastejsie ak robim, tak plec nalozim s bylinkami ako tymian alebo estragon, olivovy olej trosku so solou a citron.stavou dobre votriet a cele nove korenie, skorica drievko, cibula, cesnak pozapichujem cely do plece a feferonky a potom to dam vsetko cele do sacku na pecenie a k tomu aj cle emiaky a do rury..nepotrebuje to robotu a krasne sa upecie..samo..:-)

 
Frantiska
920 příspěvků 19.04.11 10:58

jolanko a nejaky tvuj oblibeny recept na jehneci nahodou nemas? :) jinak dekuji za vytazeni vsech tech receptu

 
jolana
4987 příspěvků 19.04.11 10:41

A este vytahujem tieto kolacky,mozno sa dakomu zidu :)

 
jolana
4987 příspěvků 10.10.10 15:38

Tak, vytahujem na svetlo aby nezapadli ;-))

 
HelcaK
959 příspěvků 11.02.09 04:36
Re: Koláčky Škaredky - posypka

Jezdíme každoročně do sklípku na jih Moravy, a kdosi z rodiny domácích vždycky napeče koláčky. Tedy - něco, co vypadá zhruba jako tyhle škaredky, jenže místo toho máčení v cukru je to „posypané“ něčím… bude to nějaká cukrová posypka, jenže na každém tom bobíku je několik kostiček této hmoty. Nejsou to žmolky, fakt trochu rozpečené kostičky, velikost asi půl krát půl cm. Jako kdyby se ta hmota vyválela, nakrájela a naházela na koláčky, nebo se protlačovala čtverhraným „struhadlem“, těžko říct. Ptala jsem se domácích, ale nevěděli, dostanou je každý rok napečené. Nemáte s tím někdo zkušenost?

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

No, Jolanko, v půl šesté bývám nejmrtvější mrtvola ze všech, ale asi se do toho v pátek pustím… Snad;)

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Sylvie, boli take skarede az boli prekrasne a chutneee-BOLI-uz su neni..zmizli ako keby carovnym prutikom utal (do skoly detom)..plnila som datlovou a mandlovou plnkou. .. zacala som zo zalepenymi ocami o pol siestej rano, cesto do chladnicky.. skoncila daco po siedmej…pokial jeden plech zabalim a pokladiem, prvy upeciem a tak… mohli sa ulezat viac ale" rano mudrejsie vecera"…cize vecer sa lenosilo a rano sa tiez nechcelo ale uz sa inac nedalo…o)) ;-))…bolo ich 118 kuskov..

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Jé tohle je recept pro celou tu mojí menažerii. Ale řekněte poctivě - to válení a balení 160 kousků, jak dlouho to trvá? Když teda nebudu bazírovat na kráse a řeknu si, že Škaredky můžou bejt šeredky. Toho se zas bojím já, toho, co je v malých kouscích.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Určitě je nemáš tak hezké jako já, že ne? Jolano!!!!

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Znova vytahujem na svetlo labuznikovo, lebo su bajecne…kedze potrebujem plnu misu kolackov, od rana zamieseno, napeceno… nielenze su chutne ale aj vdacne na pocet..;-)) ..diky Hejo..:))

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Hejo, tak som sa rozhodla a upeceno z masla a trosku butter ghee namiesto :,-(la…tvarohove, makove aj orechove…su fantasticke, vonavunke a okrem toho je ich vela co sa mi zrovna hodi… navyse nic moc „roboty“… robia sa rychlo.. …dik..:)

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Hejo - peču je na velikonoce, budou perfektní na stůl!

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky, MichaelaP

Nikoliv, koláčky se namáčejí do vejce a cukru skutečně tou spojenou stranou !!
Viz obrázek.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky, Hejo

Výborný recept. Konečně jsem napekla podle počtu strávníků a ještě chutně.
Konečně hospodyňka jak má být. :-)Hejo, díííky

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

někde jsem četla, že řídnutí tvarohu způsobuje moučkový cukr, má se dávat krupicový.....

 
Lindaa
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky-pro Machnacanku

U nás je tvaroh (lépe receno to co pouzívám místo tvarohu) taky docela rídké a tak vzdycky pridám vanilkový pudinkový prásek, rozmíchám a event. pridám zloutky atd. jak je to v receptu. Tvaroh se tím cástecne zahustí a pri pecení v buchte zhoustne úplne. A na chuti to skoro nepoznás. A nebo muzes pridat jiný svetlý pudink - citrónový, karamelový, ananasový apod. a moucník dostane novou príchut.

 
Michaelap
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Jen bych k receptu podotkla, že by se měly koláčky namáčet nespojenou stranou, tou spojenou položit na plech.

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Dnes jsem se konečně dostala ke Škaredkám, opět nezklamaly. Rozvíraly se mi ty povidlové, pravda, povidla byla řidší, tvarohové jsou nádherné. Jsem zvědavá, kolik jich zbyde do zítra.

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Mám tento recept také, několikrát jsem je už pekla a vždy s velkým úspěchem, je jich hodně, ale když se nesní, tak vydrží dlouho vláčné. Díky za připomenutí, brzy je udělám.

 
Usinka
27 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Tak tohle zkouším, hned dnes večer :o) sádlo používám jen do vánočních perníčků - a ty čím jsou starší, tím jsou vláčnější. Konečně jsem našla něco, co bude poživatelné i na druhý den, nějak se mi s kynutými koláčky nedaří :o( Ozvu se hned zítra :o) jej já se těším domů :o))) zkoušel někdo s jablečnou náplní? mám jablek doma tolik, že bych mohla prodávat :o)

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Sú perfektné!!!!!!! Zaradené medzi „skvosty“.
Namiesto sádla používam 100% tuk, inak zvyšok maslo - všetko podľa receptu. Niekedy robím placky, z toho rohlíčky, lepšie sa balia, hlavne ak je teplo a musím sa ponáhľať…

 
lydia
1214 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Tak ty koláčky vypadají opravdu krásně, ale myslím, že já na ně nemám trpělivost. Vzpomínám si, že mi kamarádka jednou dala recept na podobné koláče a řekla, že jich bude asi 45. Já jsem jich měla 9 :-(
Ale třeba se do nich pustím, až bude trochu chladněji. Když jsem zvládla kardinálské řezy, tak se mi koláče taky musí podařit :-)

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Tak jsem taky neodolala :-), ve 20°° jsem zadělala z poloviční dávky. Těsto bylo krásně měkké, elastické, moc dobře se s ním pracovalo. Jen místo čtverečků jsem tím krásným udělátkem z jarmarku vykrajovala malé koláčky, lépe se mi balily. Teď jsem douklidila kuchyň a když vidím, jak pyramida na míse dostává povážlivé trhliny, mám chuť zadělat ještě jednou :-) Jsou výborné a určitě zůstanou delší dobu v popředí naší mlsoty :-)) Hejo, dííík :-)

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky-MilenoD,

Tvému příspěvku jsem se s chutí zasmála. Zrovna tak nějak to bylo, když jsem je poprvé pekla já. To množsví je skutečně „nezlikvidovatelné“ průměrnými jedlíky. Doporučuji zamrazit v plastové uzavřené krabici. O vánocích je většinou všechny nesníme, protože jim konkuruje cukroví a frgály a v únoru si na nich pochutnáváme - po rozmrazení při pokojové teplotě jsou stejně dobré, pěkně rozležené. Vyzkoušej. (rozmrazí se rychle, protože neobsahují moc vody, takže je to i dobrá pohotovostní zásoba pro nenadálé návštěvy).
O snad nejzajímavější úpravu Škaredek se postarala skvělá pošta. Cestou někam za moře je v balíčku doprovázela becherovka, která ale transport nepřežila bez úhony. Část se jí vylila a nasákla do koláčků. Protože adresát je vášnivým žroutem těchto koláčků, nejenže nepohrdl takto znehodnocenými koláčky, ale rozplýval se nad tím, jak skvěle se snoubily chutě těchto dvou česko-moravských specialit.

 
MilenaD
125 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Zachutnaly? Milá drahá Hejo, staly se mou noční můrou a obscesí, posedlostí, když jsem nedávno, při asi tak čtrnácté noční výpravě za účelem kontroly, jestli se koláče nekazí a nelezou mi do nich mravenci usoudila, že opravdu nejde, abych dávku z kila mouky snědla sama, v podstatě během jedné dlouhé bezesné noci, dala jsem jich dceři více, než polovinu, pro kamarády. Donesla mi, symbolicky řečeno, okousaný tác . . . ! Já mám podobný recept, také bez kynutí, jenže bez sádla, i když já ho tam trochu přidávám, ale tyhle, díky fintě s namáčením spoje do vajec a cukru nemají konkurenci, a že o koláčích, jako rodilá Moravanka a potomek babičky, která byla „ze selského“ něco vím! Chválím Tě, kudy chodím, a občas spokojeně brumlám i ze sna! Měj se prima a díky - ovšem, máš na svědomí má dvě kila navrch, což je v určitém věku už docela průšvih, neb to nejde dolů . . .
Jo, s tím, kynutím, právě u tvarohových - které všichni svorně milujeme - mají ty z vykynutého těsta, jak už jsi podotkla, snahu otevřít hubičky a tvářit se udiveně. No, na chuti jim to neubírá, jen mě to rozčiluje, jsem, jak říká kamarád Kid, chorobný estét . . . Ještě jednou díky za recept!

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky, milé spolulabužnice,

Nikdy jsem si nelámala hlavu nad tím, jestli mi začíná těsto kynout už na vále. Koláčkům to na kvalitě neubírá. Peču je vždy z celé dávky najednou (dokonce když jsem je pekla na svatby, dělala jsem těsto vždy po dvou dávkách najednou) a začínám vždy tvarohovými (ty jediné mají tendenci se v troubě někdy rozevírat) Makové a ořechové drží kuličky pěkně. Šátečky jsem nikdy nezkoušela. Mám radost, že Vám všem tyhle skvělé koláčky zachutnaly.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

… kynutí těsta jsem vyřešila tím, že jsem zadělala z poloviční dávky, to pak šlo rychleji zpracovat. Když jsem těsto zpracovala, tak jsem zadělala další dávku, mezitím se ty předchozí pěkně upekly a tak jsem mohla pokračovat, těsto na vále jsem taky občas poplácala a ono spadlo, ale nebylo to potřeba více než dvakrát…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Idealni je pracovat v chladu na mramorove pracovni desce, ale kdo z nas ji ma… Ja mam zkusenost, ze drozdi (kupuju porad stejnou znacku) je nekdy divocejsi nez by clovek cekal a pak nic nepomuze, kyne to i v lednici. Resila bych to asi maximalnim zrychlenim zpracovani. Ale nevim, jestli to az tak vadi, pokud testo zacne kynout uz behem zpracovani, rekla bych ze ne. Nebo jak to je?

 
MilenaD
125 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Tyhle vynikající koláčky jsem nedávno dělala ve větším množství a neřád těsto mi začalo kynout - nepomohlo ani to, když jsem ho vrazila do chladničky. Napadlo mě, že bych si na ně mohla sednout - jenže já nechtěla dělat frgále nebo, jak říkávala babička obdobným koláčům, lopatňáky . . . Jak to řešíte, kuchařky a kuchtíci?

 
Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Koláčky Škaredky

Marmelado, přesně jak říkáš. Nic jiného než takové polo šátečky mi dělat nešly. Poslala jsem je rodičům na oslavu a dostala jsem pochvalnou SMS. Taťka sladké nejí, ale tyhle chválil a chválil. Prý lepší koláče v životě nejedl. Asi to bude tím sádlem, protože jinak jí hlavně maso ;-) Trvanlivost ověřena! Pekla jsem ve čtvrtek a i v neděli byly výýbornéé. Ne-li lepší. Určitě zopakuju. Díky moc.

 
marmat3
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Díky za úžasný recept, už je dělám po třetí, po každé na 3 plechy. Největší úspěch slavím s těmi tvarohovými. Aby tvaroh netekl, přidávám do 1 kostky tvarohu 1 kostku tvrdého tvarohu na strouhání. Ten nastrouhám a ponorným mixerem rozšmelcuju se žloutkem. Také jsem zjistila, že delším stáním tvaroh řídne, takže náplň začnu dělat, až když mám čtverečky těsta rozložené na stole. Rozinky dávám suché až nahoru na kopeček z tvarohu, lépe se to pak sbalí.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky - Hejo

Příště to zkusím dle tvé rady. Tedy, ne že bych ty šátečky chtěla dělat. To těsto bylo dost křehké, tak se mi nic jiného nepovedlo. Ale já se s tím poperu! (dobrý ale byly i v tomhle tvaru - můj muž je vychvaloval tak, že podobné ovace od něj nepamatuji.)

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky - vynikajici!

delala jsem variantu s potrenim rozpusteneho masla a rumu po upeceni a je to fakt moc dobre,urcite vyzkousim i to vajicko a cukr pred pecenim. Dekuji za vyborny recept!

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky-Marmeladko, Celerko,

Příště asi přidejte trochu více mléka, pokud chcete dělat šátečky. Originál Škaredky se totiž dělají podobně jako plněné knedlíčky - úplně uzavřené, neuhlazené kuličky, spojenou stranou namočené v rozšlehaném vejci a pak v práškovém cukru a pečou se na plechu tím cukrem nahoru, což pečením vytvoří výbornou krustu. Viz přiložené fotografie. Po upečení se už jen posypou vanilkovým cukrem. Doporučuji vyzkoušet !

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky - Celerko

Pekla jsem je včera. Je jich pěkný tác - dělala jsem je ze čtverečků 5×5cm a bylo jich na 3 plechy nahusto. Plnila jsem mákem a tvarohem. Ty makové se balily o poznání lépe. Těsto jsem měla také křehké, nakonec z tohot tedy vznikly opravdu „škaredky“. Po upečení ještě horké na plechu jsem je potřela rumem s cukrem a pak ještě cukrovala. Jsou opravdu výborné, chodí je průběžně ujídat i manžel, který to jinak nedělá. Jestli jsou trvanlivé, to se mi asi nepodaří zjistit :)).

 
Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Včera jsem je pekla a pekla… Bylo to nekonečné, ale výsledek stojí za to. Pekla jsem je na sobotu na oslavu, ale nevím, kolik jich zbyde. Musela jsem měnit místo úkrytu, abych nějaké zachránila. :-) Tak uvidíme jak budou chutnat po třech dnech.
Při pečení mě překvapilo, že těsto bylo docela křehké. Klasické kynuté těsto se při plnění nádivkou krásně natáhne. Tohle ne. Je to tak v pořádku? Když jsem chtěla těsto přetáhnout nad nádivkou tak se roztrhlo. Pak už jsem si dávala pozor tak to šlo. Díky za dobrý mňam, mňam recept.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky, MilenoD,

děkuji za vysvětlení.

 
MilenaD
125 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Sákryš, to je chyb, omlouvám se. Jak jsem nedávno psala Daniele, nesnáším, když někdo odpálí text a pořádně si ho po sobě nepřečte. No, a mám to z Prahy doma, jak říkávala moje zlatá bábi . . .

 
MilenaD
125 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Pokud vím, sádlo způsobuje křehkost a dlouhotrvající vláčnost. Říkávala to moje baička a ta měla, hlavně pokud jde o vaření, vždycky pravdu. Já dávám rozpuštěné sádlo i do taženého štrůdlu (místo jiných doporučovaných tuků, tedy másla nebo oleje), a také do jakéhokoliv kynutého těsta, tam část másla vždy nahradím sádlem. Chci-li mít jistotu, že se mi nepřisuší těsto k formě čiplechu - a to já chci - používám na vymazánání sádlo . . . Na chuť to nemá žádný negativní vliv.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Jolanko, obávám se, že sádlo je pro tyto koláčky důležité. Skutečně nevím. čím je právě to sádlo důležité. Snad by mohla poradit některá zkušenější pekařka. Já je dělám vždy ze sádla.
Jandule, dík za inspiraci. Sice už mám svatby za sebou, ale Tvou verzi pidikoláčků určitě vyzkouším. Zatím jsem je dělala vždy s tou krustou z vajíčka a moučkového cukru. S tím mražením máš stoprocentní pravdu, skutečně jsou pro mražení velmi vhodné a po rozmražení jsou stejně chutné, snad ještě vláčnější.

 
Labužník jandule02
1052 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Jsou to také skvělé svatební minikoláčky, jen v tom případě doporučuji zadělávat v menším množství - aby nezačaly kynout. Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem (toho rumu hodně) a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou. Jdou výborně i mrazit. Díky.

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláčky Škaredky

Heja, nemam k dispozicii bohuzial bravcovu mast ( a to je na daco dobre-moji by sa potom gulali, zboznuju chleba s mastou), mozem pouzit len maslo alebo maslo a heru ?Diky!

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist