Recept Knäckebröd - chrupavý chléb Veg Pra

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Knäckebröd - chrupavý chléb

Úvod

Upravila jsem původní recept z Mezinárodní kuchařky (J. A. Fialová a kol., Avicenum 1967, 1975), který je na internetu též hojně opisován. Těsto mi umíchala pekárna na chleba - program Dort (bez předehřevu).

Část žitné mouky je možné nahradit moukou pšeničnou, množství cukru můžete upravit podle vlastní chuti. Chléb sice obsahuje velké množství vlákniny, ale v žádném případě to není nic dietního!

Z uvedeného množství jsem upekla 20 kusů po 27 g.

Nutriční hodnoty
ve 100 g: energie 1921 kJ/457 kcal; bílkoviny 8,454 g; tuky 22,539 g; sacharidy 61,653 g
v 1 plátku: energie 519 kJ/123 kcal; bílkoviny 2,283 g; tuky 6,085 g; sacharidy 16,646 g

Postup

Chladné mléko, rozdrobený tuk, sůl, cukr a mouku vypracujeme na hladké těsto. Necháme asi půl hodiny odpočinout.

Těsto vyválíme na sílu stébla, hustě propícháme vidličkou a rozkrájíme na obdélníky (6×12 cm) nebo jiné tvary. Pečeme na pekáči vyloženém nepřilnavou teflonovou fólií nebo pečicím papírem v dobře vyhřáté troubě do jemného nahnědnutí povrchu. Raději hlídáme, přeženeme-li dobu pečení, rychle se pečivo začne po okrajích pálit.

Uskladnit nejlépe v uzavřené nádobě, v suchu a chladnu.

Recept je z kategorií: Pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.12.16 vloženo
  • 575x zobrazeno

Ingredience

  • 400 gr žitné celozrnné mouky
  • 1 PL cukru
  • 1/2 PL soli
  • 250 ml mléka
  • 160 g tuku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 17.12.16 14:00

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Knäckebröd - chrupavý chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1642 příspěvků 20.12.16 19:15

@jolana, já jsem se domnívala, že právě ti seveřani dávají tuk a pak používají knäckebrot na doplnění energie (např. při pobytu venku při celodenním mrazu) - místo dnešních sladkých tyčinek. Já jsem zkusila jeden plátek toho mého tučného „chlebíka“ rozlámat do talíře s horkým vývarem - kam se hrabou zavářkové těstoviny :think:.

@casino, v noci je snad lepší bohatýrsky zakrojit do dobrého sýra a zapíjet vhodným vínkem :hug:. Tedy mně by se po suchárcích prášilo od úst :lol: :mavam:

 
jolana
5053 příspěvků 20.12.16 18:31

Pekny recept. Ja ho robievam normalne bez tuku.Aj ti severania ho robievaju bez tuku a najlepsi je s zitnou mukou.
Cim dalej tym viac je pooriadne na figu si daco kupit. Do vsetkeho davaju vsetko, len aby toho bolo viac..a tym padom viac penazi…citala som zrovna predvecerom studiu o glycosade, ten je v krmivach…mno…ne­budeme si kazit vianoce a chut ma maso, klobasy a podobne pochutiny.. :mavam:

 
casino
4444 příspěvků 20.12.16 16:07

No, mě ale ten tuk vůůůbec nerajcuje :)
Na máslo, sádlo, špek su jak kat a horší než filmový Krejčík na klobásy :)
Podle theorie, co rok to +kilo na váze, už bych se neunesl a zatím jsem pořád docent :mrgreen:
Experimenty na vlastní schráně jsem asi po třech letech došel ke stejnému poznání jako dr. Hay před sto lety a fakt mi nešlo o neotylost, byť prý se honosím mííírnou nadváhou :oops:
Knäckebrotem se vycpávám spíše kolem půlnoci, že abych se furt nefutroval jenom čokoládou a uzeným a přitom abych se ráno nevzbudil mrtvý hlady :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tož tak :mavam:

 
birkana
1642 příspěvků 20.12.16 13:18

Ještě pro zajímavost nutriční hodnoty (zdroj: Kalorické tabulky) ve 100 g některých výrobků pod názvem Knäckebrot z obchodů.

Knäckebrot žitný s vlákninou Racio - 1461 kJ; B = 9,7 g; T = 1,6 g; S = 66,5 g;
Knäckebrot Classic 3 Saat - 1959 kJ; B = 16,5; T = 22,1 g; S = 46 g;
Knäckebrot Vollkorn Knäcke Roggen žitný - 1048 kJ; B = 11 g; T = 3 g; S = 45 g;
Knäckebrot žitný s mlékem RIVERCOTE - 1357 kJ; B = 10,5; T = 1,6 g S = 64 g;… a nakonec: Karotte & Quark Knäckebrot (Dr. Karg) - 1779 kJ; B = 16,4 g; T = 15 g; S = 50 g.

Takže nejsou všechny stejně dietní (ve smyslu energie a obsahu tuku), jak by se snad mohlo předpokládat.

Znám jednu zakulacenou dámu z mého okolí, která bez uzardění „posvačí“ celý 200-gramový balík tohoto křehkého pečiva, ale obyčejný krajíček chleba prý nemůže, neb ten je kalorický :mrgreen: :potlesk:.

 
dag
536 příspěvků 19.12.16 23:07

Dobrý den Casino, ten obsah tuku mně také překvapil.

 
birkana
1642 příspěvků 18.12.16 09:15

Milé @casino, zajisté, že průmyslově vyrobené budou nakypřeny různými kypřidly a tak budou méně kalorické - přibližně o čtvrtinu mají méně, než ty moje :oops:. Firma Wasa vyrábí i kypřený kváskem. Na trhu jsou však i energeticky bohatší výrobky (se sýrem, různými semínky).

V mém případu se jedná o jakési pseudokřehké těsto; co se týče množství tuku, dodržela jsem původní recept z uvedeného zdroje. Také proto v úvodu vypisuji nutriční hodnoty, aby nedocházelo k omylům. Ono těch receptů bude více, stejně jako na různé chleby, housky a rohlíky - tukové i netukové :nevim:.

P. S. Příště zkusím dát jako tuk mleté škvarky se sádlem :idea: :think:.

 
casino
4444 příspěvků 17.12.16 23:33
tuky 22,539

Mám ho rád; nikdy jsem nepátral jak se vyrábí, ale netušil jsem, že kupovaná dusivka jako K-B obsahuje tolik tuku :think:
NEVĚŘÍM 8) :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist