Recept Klasický vídeňský "Sachertorte"

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasický vídeňský

Postup

Rozehřát čokoládu v misce nad mírně vařící vodou, smíchat s máslem, až je vše hladké. Pomalu přidávat pudrový cukr a vejce jedno po druhém. Našlehat bílky s cukrem, jemně dovnitř vložit mouku se solí a vložit do čokoládové směsi.

Předehřát troubu na 180stupňůC. Vymazat formu na pružinu (asi 24cm diametr) a vysypat ji moukou. Směs dát do formy a péct po 45-60min. Dort nechat úplně vychladnout ve formě. Vyjmout.

Nahřát marmeládu, propasírovat ji přes sítko a pomazat s ní dort. Nechat stát po několik hodin.

Poleva:
Privéct cukr, čokoládu a 1/2 hrnkuvody do varu za neustálého míchání.
Snížit teplotu a pokračovat ve vaření po dalších 5min., až poleva začne houstnout.

Rozetřít polevu rychle a stejnoměrně na celý dort (nejlépe pomocí dlouhého nože namočeného ve vodě), včetně stran. (originální dort má pečeť v polevě jako jedinou ozdobu).

Dort může být připraven dopředu a vydrží po několik týdnů.

P.S.
Dort původně připraven (1832) pro kníže Metternich jeho 16tiletým kuchařským učněm Franz Sacher, který později založil hotel Sacher. Když však nastaly finanční potíže během druhé světové války, recept byl prodán cukráři jménem Demel. Později Sacher chtěl získat právo na recept nazpět, šel k soudu, ale do dnešního dne se připad nevyřešil a tak válka o Sachertorte pokračuje.

Recept pochází ze zápisků mé vídeňské tety Elsy.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 09.06.02 vloženo
  • 31892x zobrazeno

Ingredience

  • 150g dobré tmavé čokolády
  • 150g měkkého másla
  • 100g pudrového cukru
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 50g cukru (jemného krystalu)
  • 150g hrubé mouky
  • špetka soli
  • meruňková zavařenina
  • Poleva:
  • 200g dobré tmavé čokolády
  • 200g cukru (jemného krystalu)

Doporučená příloha

  • Neoslazená šlehačka a videňská káva.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasický vídeňský "Sachertorte"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Labužník Amy02
26 příspěvků 08.02.09 23:15
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

jedla jsem originál a ta poleva má být jemně krupičkovitá od cukru. Nevěřím, že tam dávají vosk, ale důkazy samozřejmě schází, každopádně poleva nemá být hladká, ani voskovitá. Dělám ji takto: 1 hrnek cukru a půl hrnku vody svařím na nit a vmíchám čokoládu. Je to husté dost, někdy je třeba trochu naředit vodou, podle toho, jak moc se převaří cukr.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Scarlet, zítra píši. Nechtěla jsem již otravovat se Sachry, ale já když se dám do nějaké honby za něčím tak …;o)

Krásný večer!

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨. Babi,

prosím o recept na sacher dort z hotelu Sacher. Děkuji mooooc.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

sim, dort jsem upekla před několika dny a to už po nevím kolikráté. Originál, tedy jeho dvě verze jsem ochutnala také. Mám ještě jeden recept z hotelu Sacher, který přidám, je-li zájem. Také jsem přidala podrobný postup přípravy polevy ZDE Jeden z triků je, přidat do měruňkové marmelády hodně Stroh rumu (rakouský, ale dobrý tuzemský je OK) a chceš-li mít opravdu ¨vlhký¨dort, tak jej horizontálně rozřízni, potři marmeládou, dej dohromady a povrch také potři marmeládou. Marmeládu nechej zaschnout a potom dort potři polevou. Jedno však zajisté každý ví, že originální recept je pod zámkem a normální smrtelník nemá šanci se k němu přiblížit. Takže, tento recept není ten originál ;o)

Zdraví Tě,

 
sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

ahojte
je tu niekto, kto ochutnal ozajstnu Sachrovu tortu a skusal potom tento recept?
zaujima ma, ci sa podobaju. som brandista :-))) a nechcem sa pustat do vyroby niecoho, co chuti inac (aj keby to bolo dobre, o com nepochybujem)…
 dik

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

jednak Te vitam zpatky, moc se mi po Tobe styskalo, opravdu :-)) A ted k Sacher tortu - mela jsem to stesti vyzkouset nekolik verzi praveho videnskeho, vcetne soudem priznaneho originalu. Co mne VELMI ZAUJALO a co bohuzel se mi zatim nepodarilo napodobit - je ona zvlastni „mokrost“ testa. Skoro to na mne pusobi jako kdyby cely dort nechali napit rozredenou merunkovou zavareninou. MOOOOC DOBRE. Kdyby nahodu jsi se nekdy doslechla onen slavny trik, tak se prosim podel… Jinak riskuju trvale poskozeni sveho dusevniho zdravi a hlavne slusnou nadvahu neustalym zkousenim :-))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Evi, napíši další dva recepty na Sachertorte pro porovnání. Mám i obrázky a postup pro polevu. Jenom jako zajímavost, v hotelu Sacher připravují polevu ze třech druhů různé čokolády! Tam pečou tz. ¨Originální Sachertorte¨. Asi se ten naprosto pravý recept nikdy nedozvíme ;o) Podle rozhodnutí soudu Sacher verze dostala exkluzivní právo na použití fráze ¨Originální Sacertorte¨a mohou na povrch umístut čokoládovou pečeť. Soud také přišel k závěru, že recept Franze Sacher je horizontálně rozkrojený napůl, potřený meruňkovou zavařeninou, a nakonet dvě spojené půlky jsou na povrchu i po stranách polité čokoládovou polevou. Verze od Demla se nerozřízne a jenom povrch dortu se potře meruňkovou zavařeninou a potom po jejím zaschnutí čokoládovou polevou.

Takže máme dvě verze, Sacher a Demel, ale aby toto nebylo dostátečné, máme ještě verzi od Walter Leschanz (peče pro ty nejlepší cukrárny a hotely ve Vídni, vyrábí čokoládu i zákuzky), který pekl jak Demel, tak Sacher verzi. Jeho Sachertorte je vysoký a má tři vrstvy. Někdy se potírá i jinou zavařeninou jeko je rybízová, malinová, nebo jahodová.

Lydia, děkuji Ti za pomoc! Nerozumím však poznámce o ztuhnutí polevy v troubě ;o)

Přeji Vám krásný den,

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Musim taky prinest svou trosku do mlyna, vubec kdyz se to tyka Sachertorte. Mozna z vas nekdo cetl knihu „Es muss nicht immer Kaviar sein“ od Johannes Mario Simmel (cesky titul nevim, doslova prelozene by to znamenalo nemusi to byt jenom kaviar). V teto knize se popisuje i Sachertorte a jeji poleva. Moje kamaradka ji tak dela a vzdy se ji povede: 90 g rozpustene cokolady, 125 g praskoveho cukru a 2 PL horke vody - dobre michat na horke plotne. Hotovy dort pomazat merunkovou marmeladou, polit polevou a nechat 1 minutu, opravdu jenom 1 minutu! v horke troube ztuhnout. Dort musi byt pred podavanim vychladly.
Babi, ale ten cokoladovy ganache urcite vyzkousim!

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Babi, před tvým receptem jsem dělalal sachr z hladké nebo polo mouky, ale nebylo to ono, tvůj korpus byl nejlepší! recept na polevu byl ale většinou ten o kterém loudím informace - věděla jsem, že někde dělám začátečnickou chybu :-) nepídila bych se, kdyby dort nebyl tak žádaný…

Jinak jsem zkoušela skoro všechny tvé francouzké moučníky - jednak „patee brise“ a pak jablečný koláč a koláče s hruškami - pokaždé vyžádáno opakování - díky :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

evi, mám většinou zkušenost se třtinovým cukrem. Já snad budu muset upéct ten Sachr v Česku, stejně si o něj už dlouhou dobu manžel říká. Použilas jemný krystal? No cukr tedy rozpuštěný být musí, ale jeden by řekl, že po dobu vaření se rozpustí?! Nevař ho ale na karamel, jenom jej nechej rozpustit ve vodě a potom pokračuj podle receptu. Zítra přidám ten druhý recept na Sacher OK?

Pro dnešek přeji pěkný večer ;o)

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨ - babi

Babi, děkuji za odpověď - už se i v Brně dají koupit šýcarské čokolády s vysokými procenty kakaa (já použila klasický český orion). jen ještě malinká otázka - korpus je pokaždé skvělý, ale problém byl v tom, že v polevě podle receptu byly krupičky cukru - nerozpustil se - neměla jsem nejdřív rozpustit cukr ve vodě a pak přidat čokopádu? Děkuju :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

evo, polevu jsem mnohokrát připravovala a většinou jsem měla úspěch. Fakt je, že potřebuje podstatně delší čas na tuhnutí (do druhého dne!), ale i na vaření, musí to být husté jako sirup, nebo jako karamel. Ono to však není vodou, ale kvalitou čokolády ;o) Koukla jsem se do jedné videňské kuchařky a tam je taktéž poleva s vodou (možná že i ten recept přidám na porovnání). Mám ještě jednu oblíbenou polevu, která sice také trochu dýl chladne, ale já to považuji za výhodu, nemusím nic roztírat nožem a mít strach, že to bude vidět ;o). Ta poleva se menuje ¨Čokoládový Ganache¨ a je na Labužníku mezi polevami. Používám ji na hodně věcí. Na Sachru vypadá úplně autenticky a taktéž dobře chutná. Totiž poleva na Sachertorte musí být velice tmavá jako ebony a lesklá s velice intensivní čokoládovou chutí.

Tak nevím, nevím, pomohlo to alespoň trošínku? Přeji krásný večer!

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨ - xgoni

xgoni, děkuju, určitě vyzkouším - vosk snad dostanu ve včelařských potřebách. dám vědět jak to dopadlo :-) pozdrav bratom na slovensko!

 
xgoni
63 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

evka, neporadím ti síce, ako na tú polevu s vodou, ale môžem ti pre inšpiráciu odporúčať trocha inú (samozrejme tú „zaručene“ pravú) ;o) verziu Sachertorte, kde je poleva robená z čokolády, tuku a včelieho vosku… skús sa pozrieť sem . Mimochodom, ten včelí vosk v poleve (nielen na Sachera) sa mi veľmi osvedčil, čokoláda je s ním „stabilnejšia“, tj. vydrží aj v teple a zároveň sa celkom dobre krája.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨ - Babi

využívám, že na labužníka přšel guru - Babi, prosím, nemohla by jsi poradit s tou polevou, jen z čokolády to není ono. dik :-)

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Bozko, dík za info. V říjnu budou další narozky a zase zkusím polevu, ale cukr na nit jen se třemi lžícemi vody… jednou nám to musí vyjít, když je tahle poleva u včech pra-recepisů na sachertorte :-)

 
Bozka
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

_evo_, asi to opravdu bude v tom větším množství vody. V receptu babi je sice o něco víc cukru než u anethky, ale jak jsem teď odměřením vyzkoušela, vody je asi 3-4× víc. S tou hrubou moukou to příště zkusím.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

dívala jsem se na recept anethky (19478)… možná to bude množstvím vody, 3 PL je míň než 1/2 hrnku?

ale zarazila mě hladká mouka, hrubá jak uvádí babi mi přijde lepší.

 
Bozka
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

_evo_, moc Ti děkuji za uklidnění. Dopadla jsem totiž s tou polevou úplně stejně. Bylo mi to dost líto, protože korpus se, myslím, docela povedl. A to jsem se ještě dle jiných receptů snažila i nejdříve svařovat cukr s vodou… Snad se to marmeládě povede a zkušenosti předá. Moc o to prosím a předem děkuji!

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Anethka tuhle ukládala Sachrův dort a v něm je podobný recept a voda se s cukrem vaří na nit. Ačkoliv jsme to avízovaly, nestlihly jsme ten recept vyzkoušet, takže bez záruky.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický vídeňský ¨Sachertorte¨.

Úplně jsem ztroskotala na polevě - čokoláda+cukr+voda. Byla z toho netuhnoucí kaše… možná se nejdřív rozpouští voda s cukrem, nevím. Jestli někdo máte zkušenost, prosím o radu a předem děkuju.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky ze sírovce

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Karbanátky Karbanátky
Reveňový koláč Reveňový koláč
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist