Recept Klasický punčový dort, nebo řezy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku utřeme v míse po 25min. Pak přidáme zlehka sníh z bílků a krupičkovou mouku. Lehce promíchané těsto rozdělíme na polovinu. Jednu rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme dorůživa.

Druhou polovinu rozdělíme na 3 díly. Jeden díl necháme neobarvený, druhý obarvíme bretonem a do třetího zamícháme nastrouhanou čokoládu. Na malý plech s vysokým okrajem rozetřeme pruh jednoho těsta (asi stejně vysoko, jako těsto v dortové formě), vedle něho pruh druhého těsta, a pak vedle pruh třetího těsta. Upečeme dorůžova.

Vychladlé nakrájíme na stejné proužky, nebo kostečky. Vychladlé těsto z dortové formy rozkrojíma na dva plásty a pomažeme zavařeninou. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vložíme do ní jeden plást zavařeninou nahoru, na něj urovnáme barevné kostky, nebo proužky namočené v punčovině. Celá plocha musí být vyplněna. Polijeme zbytkem punčoviny.

Druhý plást položíme zavařeninou dolů na kosky, přikryjeme pečícím papírem, na který jsme položili prkénko a dort zatížíme. Necháme ve formě do druhého dne.

Druhý den odděláme formu, papír a dort přeneseme na mísu. Zdobíme punčovou polevou (nebo rumovou). Ozdobíme kandovaným ovocem, nebo šípky (teké cukrové fialky jsou na tomto dortu pěkné).

Můžeme také na čerstvou punčovou polevu nastříkat tenké rovné čárky z čokoládové polevy s odstupem a projet špejlí střídavě na jednu stranu a pak na druhou. Nebo nastříkat z čokolády spirálu a pak protahovat špejli od středu jednou k okraji a podruhé ke středu (vznikne ¨pavučina¨)

Punčovina:
Vodu s cukrem povaříme na slabou niť, přimícháme zavařeninu a vaříme po 2min. Necháme vychladnout a přimícháme citrusovou štávu, rum a punč.

Poleva:
Přísady dobře mícháme (punče přidáme dle potřeby), až poleva zhoustne.

P.S. : Stejným způsobem lze připravit ŘEZY.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 13.08.02 vloženo
  • 29164x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 200g krystalového cukru
  • 10 žloutků
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1/2 nevoskovaného citronu
  • 10 bílků na sníh
  • 190g krupičkové mouky
  • 20g másla + 20g mouky na formy
  • 2 kapky červeného bretonu (jedlého barviva)
  • 30g tmavé čokolády
  • 150g rybízové zavařeniny
  • Punčovina na na namáčení:
  • 120g krystaového cukru
  • 1/8l studené vody
  • 160g rybízové zavařeniny
  • šťáva z 1 citronu + 1 pomeranče
  • 1/16l rumu + 1/16l bílého punče (musíte-li, použijte 1/8l bílého rumu)
  • Poleva:
  • 300g práškového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 kapky červeného bretonu
  • podle potřeby bílého punče

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasický punčový dort, nebo řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ještě jednou Majko...

recept je od babičky (v tomto případě moji, ale Tvoje měla nejspíš stejný, nebo hodně podobný). Něsmírně si vážím Tvé chvály mých receptů! A ještě něco Majko, na Labužníku si všichni tykáme. S přáním všeho dobrého,

 
Labužník M_a_j_k_a02
5 příspěvků 24.11.02 21:49
Puncovy dort

Mockrat dekuji za recept. Pripomnel me nasi babicku, ktera ho casto pekla. Pisete zajimave a vyborne recepty!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Cuketové placky Cuketové placky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist