Recept Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Můžeme upravit z různých zbytků masa. Čím je maso různější, tím je pečeně chutnější. Jde zde o druh paštiky.

Není-li zbytků, udusíme na másle kousek svíčkové, kousek vepřového, kousek telecího, telecí játra, uvaříme si do měkka telecí jazyk, oloupame jej a vše dáme vychladnouti.

Studené nakrájíme a umeleme se slaninou dvakrát na masovém strojku. Pak vše utlučeme v hmoždíři, přidáme syrová husí játra, utřená, nebo prolisovaná v mléce namočenou prolisovanou housku, syrová vajíčka, sůl, paštikové koření, utlučený bílý pepř, trochu šťávy z dušeného masa (tolik, aby byla hmota dosti vláčná), na nudličky nakrájený lanýž, pečárku, nebo hřib, trochu madeirského vína, nebo rumu a dle potřeby strouhané housky.

Vše dobře promícháme a polovinu vložíme do dlouhé slaninou vyložené chlebíčkové, nebo paštikové formy a poklademe na tvrdo vařenými zchladlými vejci, ze kterých odřízneme špičky. Na ně urovnáme druhou polovinu hmoty a povrch poklademe slaninovými plásty a pečeni dobře v troubě v páře (ve vodní lázni) upečeme asi 3/4 hodiny.

Z upečené slijeme pak tuk a dáme ji vychladnouti. Studenou nakrájíme a zdobíme rosolem a ředkvičkou.

TIP:Svíčkovou můžeme připraviti též bez vajec.

Recept je z kategorií: Směsi mas



Nahlásit recept

  • 13.01.05 vloženo
  • 10618x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 100g svíčkové
  • 100g libového vepřového masa
  • 100g telecího masa
  • 100h telecích jater
  • 50g másla na dušení
  • sůl
  • 1 malý telecí jazyk
  • malá husí, nebo kachní játra
  • 50g housky
  • 100g slaniny
  • 3 vejce dovnitř
  • 2 lžíce madeirského vína nebo rumu
  • 1 kousek lanýže, pečárky, nebo hřibek (asi 50g valký)
  • na špičku kulatého nože paštikového koření
  • 4 zrnka bílého pepře
  • sůl
  • 50g strouhanky
  • 5 vajec uvařených natvrdo

Doporučená příloha

  • Bramborový neb zaleninový salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji...

protože se jedná o český recept, tak zde je české paštikové koření:
30g hřebíčku, 30g nastrouhaného muškátového oříšku, 15g bílého pepře, 8g kayenského pepře, 15g muškátového květu, 15g bobkových listů a 15g tymiánu dobře smícháme a v hmoždíři utlučeme na prášek (mám na tyto případy starý kafe mlínek, který už používám jenom na koření). Přesijeme a v dobře uzavřené kořence uschováme. Do paštiky dáváme jenom na špičku kulatého nože. Takže se můžeš podělit s kamarádkama, nebo často připravovat paštiku ;o)))

 
Eja
3615 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci (PRA).

Babi, taky jsem se mohla zeptat najednou - prosím co je paštikové koření ??? Smícháním čeho se to dá nahradit ?

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji...

v receptu je napsáno 50g, tedy asi něco tak. Konsistence je spíš kašovitá, jako na paštiku (ona to tedy paštika je) ;o)))

Pěkný večer!

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Sekaná svíčková s vejci (PRA) - Ejinko

No to si dovedu představit! Ale v tomto receptu to bude jistě zcela bááječná chuť.

 
Eja
3615 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci (PRA).

Babi, píšeš strouhanky dle potřeby… jaká by na pohmat měla být konsistence ? Asi jako na normální sekanou ? nebo vláčnější ?

P.S. Eleeen, dnes jsem se poprvé s chutí zasmála - představila jsem si různé velmi dobré věci, ze kterých by dohromady určitě velká dobrota nebyla, hehe.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci (PRA).

Babi, nemohla bys přehodit název receptu a první dát Sekaná svíčková s vejci a pak teprve Klasická česká kuchyně???
Mnohem lépe by se pak člověk orientoval v přehledu receptů na úvodní stránce.
Ale jedno se musí nechat - jistě to bude převeliká laskomina! Z tolika dobrých věcí muže být jenom zase velká dobrota.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist