Recept Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Můžeme upravit z různých zbytků masa. Čím je maso různější, tím je pečeně chutnější. Jde zde o druh paštiky.

Není-li zbytků, udusíme na másle kousek svíčkové, kousek vepřového, kousek telecího, telecí játra, uvaříme si do měkka telecí jazyk, oloupame jej a vše dáme vychladnouti.

Studené nakrájíme a umeleme se slaninou dvakrát na masovém strojku. Pak vše utlučeme v hmoždíři, přidáme syrová husí játra, utřená, nebo prolisovaná v mléce namočenou prolisovanou housku, syrová vajíčka, sůl, paštikové koření, utlučený bílý pepř, trochu šťávy z dušeného masa (tolik, aby byla hmota dosti vláčná), na nudličky nakrájený lanýž, pečárku, nebo hřib, trochu madeirského vína, nebo rumu a dle potřeby strouhané housky.

Vše dobře promícháme a polovinu vložíme do dlouhé slaninou vyložené chlebíčkové, nebo paštikové formy a poklademe na tvrdo vařenými zchladlými vejci, ze kterých odřízneme špičky. Na ně urovnáme druhou polovinu hmoty a povrch poklademe slaninovými plásty a pečeni dobře v troubě v páře (ve vodní lázni) upečeme asi 3/4 hodiny.

Z upečené slijeme pak tuk a dáme ji vychladnouti. Studenou nakrájíme a zdobíme rosolem a ředkvičkou.

TIP:Svíčkovou můžeme připraviti též bez vajec.

Recept je z kategorií: Směsi mas



Nahlásit recept

  • 13.01.05 vloženo
  • 9547x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 100g svíčkové
  • 100g libového vepřového masa
  • 100g telecího masa
  • 100h telecích jater
  • 50g másla na dušení
  • sůl
  • 1 malý telecí jazyk
  • malá husí, nebo kachní játra
  • 50g housky
  • 100g slaniny
  • 3 vejce dovnitř
  • 2 lžíce madeirského vína nebo rumu
  • 1 kousek lanýže, pečárky, nebo hřibek (asi 50g valký)
  • na špičku kulatého nože paštikového koření
  • 4 zrnka bílého pepře
  • sůl
  • 50g strouhanky
  • 5 vajec uvařených natvrdo

Doporučená příloha

  • Bramborový neb zaleninový salát.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6239 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji...

protože se jedná o český recept, tak zde je české paštikové koření:
30g hřebíčku, 30g nastrouhaného muškátového oříšku, 15g bílého pepře, 8g kayenského pepře, 15g muškátového květu, 15g bobkových listů a 15g tymiánu dobře smícháme a v hmoždíři utlučeme na prášek (mám na tyto případy starý kafe mlínek, který už používám jenom na koření). Přesijeme a v dobře uzavřené kořence uschováme. Do paštiky dáváme jenom na špičku kulatého nože. Takže se můžeš podělit s kamarádkama, nebo často připravovat paštiku ;o)))

 
Eja
2906 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci (PRA).

Babi, taky jsem se mohla zeptat najednou – prosím co je paštikové koření ??? Smícháním čeho se to dá nahradit ?

 
babi
6239 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji...

v receptu je napsáno 50g, tedy asi něco tak. Konsistence je spíš kašovitá, jako na paštiku (ona to tedy paštika je) ;o)))

Pěkný večer!

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Sekaná svíčková s vejci (PRA) - Ejinko

No to si dovedu představit! Ale v tomto receptu to bude jistě zcela bááječná chuť.

 
Eja
2906 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci (PRA).

Babi, píšeš strouhanky dle potřeby… jaká by na pohmat měla být konsistence ? Asi jako na normální sekanou ? nebo vláčnější ?

P.S. Eleeen, dnes jsem se poprvé s chutí zasmála – představila jsem si různé velmi dobré věci, ze kterých by dohromady určitě velká dobrota nebyla, hehe.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická česká kuchyně - sekaná svíčková s vejci (PRA).

Babi, nemohla bys přehodit název receptu a první dát Sekaná svíčková s vejci a pak teprve Klasická česká kuchyně???
Mnohem lépe by se pak člověk orientoval v přehledu receptů na úvodní stránce.
Ale jedno se musí nechat – jistě to bude převeliká laskomina! Z tolika dobrých věcí muže být jenom zase velká dobrota.

Vložit nový komentář
 

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
TOPlist