Recept Výborný domácí kečup Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Výborný domácí kečup

Úvod

Výborný domácí kečup z čerstvých, voňavých ingrediencí, který vám bude opravdu chutnat!

(Podle Jamieho Olivera)

Postup

Po vyzkoušení už nebudete kečup nikdy kupovat ;o)

Cibule nasekáme nadrobno a smažíme asi 15 minut. Mezitím si rozdrtíme v hmoždíři fenykl, koriandr a hřebíček, nasekáme zázvor, oloupeme a připravíme (přimáčkneme ke stolu dlaní) česnek, nasekáme chilli papričky (mnžství a sílu podle chuti) pepř a sůl. Vše vhodíme do cibulky usmažené dohněda a krátce prohřejeme, až to zavoní.

Přidáme rajčata nasekaná na větší kousky (já neloupu, nakonci stejně pasírujeme) a konzervu sterilovaných rajčat, dále vmícháme pouze nať ze svazku bazalky (lístky přidáme těsně před koncem), pak přidáme cukr a vinný ocet.

Asi 40 minut provaříme a přihodíme nasekané listy bazalky, která nám kečup nádherně provoní! Celý obsah hrnce rozmixujeme a propasírujeme do mísy.

Pokud chceme kečup uložit na delší dobu než asi 1-2 týdny v lednici, můžeme ho snadno „zavařit“ tak, že omyté sklenice a víčka ohřejeme v troubě asi na 100°C, vyndáme a naplníme kečupem až po okraj. Uzavřeme a dáme vychladit. Takhle mi vydržel v lednici přes měsíc, déle nikdy dávka u nás nevydržela :-)

Dá se samozřejmně přiostřit nebo přisladit, vše záleží na konkrétních chutích každého.

Dobrou chuť !

Recept je z kategorií: Dipy Omáčky k masům Omáčky na těstoviny Omáčky studené Omáčky zeleninové Studené omáčky



Nahlásit recept

  • 05.01.12 vloženo
  • 56813x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Ingredience

  • 3 ks červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1-2 čerstvé chilli papričky
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 kg sterilovaných rajčat (sekaných nebo celých)
  • 2,5 dcl vinného octa
  • 150-200 g cukru
  • 2 lžičky koriandru
  • 2 lžičky fenyklu
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 velké špetky mořské soli
  • 1 velká špetka pepře

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Mlsny_Honzik 05.01.12 21:44

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Výborný domácí kečup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Mlsny_Honzik
17 příspěvků 09.01.12 17:33

Vy to řešíte jako problematiku eutanázie. Kdo má chuť, ať si ho uvaří kdo ne ať nevaří, nebo uvaří v červenci či srpnu, vždyť tu stále bude, tak o co jde?
Tenhle server jsem tři roky vnímal jako zdroj informací a receptů bez ohledu na roční dobu…

PS: Lesní ovoce, třešně, kompot, porost zatracovaného bobra? :nevim:

 
glama  08.01.12 16:38

Wolfgu, neeeeeeee…podleh­nout lenoře … :mrgreen:

 
Wolfg
581 příspěvků 08.01.12 16:05

Podlehnout kečupu, Glamo??

 
glama  08.01.12 15:17

Ivo…jak sladké je někdy podlehnout…co? ;-)
:mrgreen:

 
iva  08.01.12 15:03

no tak je to vyřešeno… :lol:
V záložní lednici jsem objevila zastrčená keříčková rajčata, která jsou trochu unavená a už ne tak pevná, jak by měla na salát být. Bude z nich vzorek tohoto kečupu. Ale ne dnes, dnes mne zachvátila lenora. :mrgreen:

 
Eja
3616 příspěvků 08.01.12 13:42

Jejda, omlouvám se, že jsem spustila debatu o sezonních surovinách. To není o žádném desateru nebo o módních trendech, aspoň pro mne. Kachnu nebo svíčkovou ze mne v období konec dubna až konec října nikdo nevymámí, stejně tak v opačném období salát z rajčat a okurek, třeba. Ne z filosofických důvodů, prostě na to není chuť. Tak se ještě jednou omlouvám, navíc tohle je velmi lákavý recept, který rozhodně vyzkouším :hug:
(Jo, vyjímka je poštědrovečerní vyprošťovák - trochu cherry rajčátek a kupa petrželky, oliváč, balsamico. )

 
wydra  08.01.12 13:02

Ale tady nejde o velkovyrobu kecupu, jak je z mnozstvi patrno, ale ze to chceme s Ivou vyzkouset (ja urcite). Samozrejme, ze velka mnozstvi se delaji z prebytku v lete! Ale ja zahradku nemam, tak je mi to vlastne jedno. V lete stejne zavaruju jen z toho, co nekomu prebyde z prebytku a podaruje wydru :-)

kerickovy rajcata neeee, ale velky a fakt lepsi, nez mnoha letni. A 1kg si jeste za 40,– kc dovolit muzu.
No uvidime, podelim se o dojmy i chute .

 
glama  08.01.12 12:49

Wydro..mně přijde těch rajčat prostě škoda..
Ano, dají se koupit dobrá rajčata, jiná se ani nenamáhám kupovat, to je radši nekoupím..ale dobrá = drahá..např. datlová, drobná větvičková cherry, apod. Pak si je dám raději syrová, v salátu apod. (předpokládám, že z těch umělohmotných to dělat nebudeš.
Mám nějak zažito, že kečup se dělá, když je v sezóně přebytek rajčat a je potřeba je zužitkovat..
V zimě, z drahých lahůdkových mi to přijde prostě nesmyslné.. Stejné, jako ten kompot nebo džem..
To bych si raději recept schovala a vytáhla v srpnu… Ale..fakt ti nebráním.. ;-)
:mrgreen:

 
wydra  08.01.12 12:48

Zebulon, bazalku mam denne cerstvou od spoluobcanu z Asie. Maji na kazdem rohu ! A i kdyz je zima, voniiiii ! :-)
Tech rajcat smichanych se steril je tam par, ja taky nevim, co silej vsichni.
Toho cukru je na me moc, mozna nedam ani trochu. Bude to spis protlak, ale verim, ze vyborny. Resp omacka !? Cim vic reci o rajcatech, tim vic se na to tesim. Vid Ivo?

 
zébulon  08.01.12 12:34

Mně se ten recept líbí a kdybych ráda dělala věci do zásoby, hned bych se do toho dala. A co se týče rajčat - stejně se tu čerstvá míchají se sterilovanými, je tam spousta koření (větší problém, než rajčata bude ta čerstvá bazalka), dvacet deka cukru, tak co blázníte? Jako byste najednou všichni byli eko bio srostlí s přírodou :- ).

 
wydra  08.01.12 12:33

Kam svet speje, to se nedozvim ani ja, ani ty, ale presto si koupim rajcata na kecup abych ho vyzkousela, kdyz budu chtit. Nikde neni psany, ze ho budu delat litry (protoze tyrajcata jsou moc drahy). A ze maji v trznici rajcata dobry (nektery) to podepisu, protoze se bez salatu neobejdu a kupuju je v zime i v lete kazdy tyden. A jestli mi chces glamo tvrdit, ze v lete jsou vsechna rajcata sladka a dobra, tak tak ja opacim, ze mnoha jsou stejne bez chuti jako tahle v zimne (nevim odkud, nepatram). Vyhledavam v kazde rocni dobe pouze dobra rajcata (okurky i jahody) a docela se mi to dari. Tresne nekupuju ani v lete, jejich cena odpovida pozlacenym a zlato ja rada nemam.

Otazka, glamo. Ty bys ten kecup nejedla, nebo ti to prijde pouze zhuverile? A dobra rajcata bys taky ted nejedla?

 
glama  08.01.12 12:21

No…vy mě trošku děsíte… v lednu kupovat rajčata na kečup..? :think:
Tak to ještě přikupte nějaké jahody na marmeládu a pár kilo třešní na na kompot..
Kam ten svět spěje…? :roll:
:mrgreen:

 
Wolfg
581 příspěvků 08.01.12 11:38

Nemyslete, že jsem objevil nový, dechberoucí postup pěstování rajčat. Jen jsem se o ně loni nějak nestaral. Vodu dostaly jednou týdně, když mě trklo, jinak byly vystaveny skleníkové výhni, vpravdě kovářské. Výsledkem byly menší plody s výjimečně ostrou chutí. Z takových si dovedu kečup představit. Kdo podobné sežene v pražském obchodě, ať dá vědět. Osobně vyhledám Marušku Rettigovou, aby se s ní mohl vyfotit.

P.S. skoro bych řekl, že kdosi netuší, jak co má chutnat. Jestli to nebude jako s vizáží přírodního porostu zatracovaného bobra :-))

 
casino
4389 příspěvků 08.01.12 11:12

Hihi, wydra,
pýýýšu:
Je přirozené a normální vařit ze sezonních surovin…

Dodávám:
Pro normální je přirozené a normální vařit ze sezonních surovin… …aniž by to po nich desatero vyžadovalo :mrgreen:

 
wydra  08.01.12 10:19

V desateru se nic takovyho po mne nechce, tak jakypak cteni, natoz pak citeni!
Casino dela a zije vzdy pouze podle toho, co je prirozene a normalni - bomba!
Ivo, udelame si kecup a schvalne kdo pozna, ze je to z rajcat koupenych v lednu :P

 
casino
4389 příspěvků 08.01.12 06:19

Eja,
také to tak cítím, a ctím :)
Sice zrovínka včéééra jsem zhřešil a do zeleninové polévky přihodil kedlubnu :oops: , kdo chce ať hodí kamenem… Jaksi mi přijde proti přírodě, kupovat v zimě ČERSTVÉ jahody (nemyslím mražené), když už je Maruša nedovlíkne z lesa :)
Je přirozené a normální vařit ze sezonních surovin…

 
Eja
3616 příspěvků 07.01.12 20:41

Jak kečup vlastně vůbec nepoužívám při vaření, tak tenhle asi zkusím, v létě…voní mi z klávesnice..
Ano, jsme jistě ve 21. století, ale moc nechápu souvislost se sladkými voňavými rajčaty v našich zeměpisných šířkách v lednu… teď je snad doba kořenové zeleniny, kapusty a kapustiček, už ne úplně čerstvého zelí. Jo, přiznávám, mám v lednici pytlík polníčku, ale v troubě se peče červená řepa, na plotně se vaří brambory, zítra popustím uzdu fantazii, přivařím vajíčka, přidám trochu nastrouhané mrkve a zeleného z pórku a spáchám salátek jako přílohu k minutce z krůtích prsíček.
Kupř lečo v lednu považuji za něco zcela nepředstavitelného…

 
Mlsny_Honzik
17 příspěvků 07.01.12 20:22

Ano, ano v 21. století již není problém sehnat dobrá a čerstvá rajčata i v lednu ;)
Holešovické tržiště mohu jen doporučit.

 
wydra  07.01.12 18:17

Az prijedes do Phy, zajdi (nebo pujdu s tebou) do holesovicke trznice. Dalo by se rict, ze vzdycky mam dost dobry rajcata. Sladky a chutny. Zadne sklo. Pravda, 40,– Kc kilo.

 
iva  07.01.12 12:15

tak tohle zkusím. Raději koupím sterilovaná rajčata než chemický kečup. Jen nevím, jestli se výrobek teď v lednu nezkazí těmi čerstvými rajčaty, co prodávají v obchodech.

 
gmp
1594 příspěvků 06.01.12 22:12
+

Dej pokoj, Wolfe, furt mi lezou kolem chaty na Lysou horu. Kdyby jen to, ještě po mě řvou: „Dej sem ženicha dědku“.
Reces spis se mi líbí - jen to koření bych asi umlel. Já na to používám tříštivý mlýnek na kávu zn. Eta, zakoupen byl v sedmdesátých letech minulého věku, ale na mletí koření výtečný pomocník.

 
Wolfg
581 příspěvků 05.01.12 21:21
já se picnu

jeden chce rajčata ze zahrádky, druhá čerstvé lesní plody. Mařeno, ber košík a hybaj do lesa, vece Leden :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuře na medu Kuře na medu
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist