Recept Katovy bůčkové špalky

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Katovy bůčkové špalky

Postup

Bůček (či jiný druh masa – ra­mínko, plecko), vykostíme, od­straníme křupky a nakrájíme na špalíčky. Osolíme, mírně opepří­me, přidáme lisovaný česnek, mletou papriku, na plátky nakrá­jené oloupané žampióny, na tenké plátky nakrájenou cibuli a případně posypeme mletou (drcenou) sušenou feferonkou.

Vše řádně promícháme, roze­střeme na pekáč, podlijeme tro­chou studené vody a pečeme ve vyhřáté troubě doměkka (zhruba 1–1,5 hodiny). Občas promícháme a případně dolije­me teplou vodu (ale ne moc, maso se bude vypékat). Asi hodinu pečeme pod alobalem (druhým pe­káčem), po zbytek ča­su dopékáme v otev­řeném pekáči. Dobře se dělá i v remosce.

Po­kud bychom se rozhodli dělat v papiňáku, cibuli na kostičky nakrájenou osmažíme dozlatova, potom osmažíme maso, zasypeme 2 hrs­tičkami hladké mouky, opražíme, podléváme vodou, přidáme všechny pří­sady a dusíme podle svého zvyku (hlavně nedáváme moc vody, neměli bychom šfávu, ale omáčku).

Příloha – pečivo, pokud chceme podávat jako běžné jídlo, tak s brambory nebo rýží, můžeme posypat pažitkou či petrželkou.

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku



Nahlásit recept

  • 24596x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 g vepřového bůčku (raději libovějšího) nebo krkovičky či plecka
  • 150-200 g žam­piónů
  • 3-5 lžic rajčatového protlaku
  • 3-5 stroužky česne­ku
  • 2 lžičky sladké mleté pap­riky
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř
  • kdo má raději pikantnější, při­dá menší špetku feferonkové­ho prášku.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

iva 18.11.11 19:13

Odkaz na uvaření

iva 18.11.11 19:13

Diskuse k receptu Katovy bůčkové špalky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
helenko
2 příspěvky 24.07.12 13:42
Katovy bůčkové špalky

Mohu jenom doporučit, opravdu výtečné jídlo :potlesk:

 
iva  18.11.11 19:08

i u nás je toto ve stálém repertoáru. Dělávám k obědu s vařenými brambory. Dávám protlak i rajčatové pyré, podle toho, co je v lednici otevřené, nebo co mi přijde pod ruku.
Dobré byly i s hranolkami a bramboráčky a úspěšně jsem vařila i v pomalém hrnci. V tomto případě rajský protlak ani šťáva není vhodná, nejlepší je kašovitý protlak.

Příspěvek upraven 18.11.11 v 19:17

 
Fris
4 příspěvky 18.11.11 14:26

Tento recept je fakt moc dobrý. Vaříme ho rádi i návštévám, které lepší pochotku snad ani nejedli. Místo rajčatového protlaku však používame hustou domácí rajčatovou šťávu.

 
Padre
192 příspěvků 27.01.09 22:58
Re: Katovy bůčkové špalky

Mohu jen doporučit. Připravil jsem to na víkendovou oslavu z cca dvojnásobné dávky ( bůček + krkovička ), dále jsem přidal několik kuřecích křidýlek a 2 stehna pro ty, kteří mají raději kuře. Jednoduchá příprava, ale výsledek je velmi voňavý a chutný. Jako příloha byl čerstvý chléb, pivečko nechybělo…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Houbová smaženice

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
TOPlist