Recept Kandované/krystalizované ovoce a citrusová kůra - domácí

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kandované/krystalizované ovoce a citrusová kůra - domácí

Postup

Používá se jako stonků k dekorativním květinovým ozdobám na cukrářských výrobcích. Náhrada: obarvený marcipán po několik dní zaschlý.

Recept na domácí přípravu - Oloupat dva grapefruity, nebo tři pomeranče (citrony) a odstranot jejich bílou část a zahodit ji. Kůry nakrájet na úzké proužky a vařit je ve vodě pokud nezměknou. Vylít vodu. V jiném kastrolku připravit cukrový sirup jemným povařením jedné části krystalového cukru (1 hrnek) s jednou částí vody (1 hrnek) do té doby, než se cukr rozpustí. Potom přidat dostatečné množství sirupu ke kůře tak, aby kůra byla úplně potopena. Přikrýt a na mírném ohni pomalinku vařit do té doby, než kůra zesklovatí. Slít, vychladit a skladovat v chladničce.

Také kandované květiny: Recept na domácí přípravu - Důležité je znát, které květiny a rostliny jsou jedlé!!! Použít čisté, suché květy, bez chemického postřiku. Vidličkou našlehat bílek z jednoho vajíčka se lžičkou vody. Pomocí malého štětečku potřít lístky kytičky a poskládat je na talíř posypaný jemně krystalovým cukrem a pocukrovat je. Otřepat přebytek cukru, poskádat na voskovaný papír a nechat je zaschnout do druhého dne. Fialky se také mohou kandovat bez povaření, ale jenom namáčení do cukrového sirupu, který se může trochu obarvit do fialkova. (Později přidám celý recept jenom o květinách)

Náhrada : kandované meruňky.

Domácí příprava stejná jako u citrusové kůry.

Domácí příprava stejná jako u citrusové kůry.

Při kandování se podle potřeby přidá jedlé barvivo.

Recept na domácí přípravu - přivéct 1 1/3 hrnku krystalového cukru a 1 hrnek vody do varu. Přidat tam kousky/plátky oloupaného čerstvého zázvoru a 20 minut ho podusit. Zázvor slít, osušit ho a nakonec jej obalit v jemném krystalovém cukru. Náhrada: 4 lžíce krystalizovaného zázvoru lze v receptě nahradit 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru s cukrem podle chuti. Nebo 1/2 hrnku posekaného krystalizovaného zázvoru v receptě lze nahradit 1 lžičkou mletého zázvoru. Také se může nahradit posekanými ořechy. Výborný je namočený v čokoládové polevě.

zelené a červené s použitím jedlého barviva.

Náhrada: Sušené třešně, nebo brusinky.

Také se můžete podívat:
Kandovaná citrusová kůra i jiné ovoce
Kandovaná kůra v čokoládě

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 11.12.06 vloženo
  • 23768x zobrazeno

Ingredience

  • ovoce dle potřeby
  • cukr
  • voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.05.12 18:37

Tak zatím jen z citronové kůry, ale časem „doplním zásoby“… :)
Mám ji ráda nejen do moučníků, ale i jen tak , na mlsání…
Kdysi ji dělávala moje maminka, ale nepamatuju se jak… No, a náhodou mi před pár dny padl do oka tento receptík :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Kandované/krystalizované ovoce a citrusová kůra - domácí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1826 příspěvků 16.05.12 13:07

Tak tento recept upřímně vítám :palec:
Protože kandované ovoce v obchodech je předražené a kolikrát ani není chuťově rozpoznatelné…
Takže si po troškách začni dělat vlastní zásobu :palec:
Mám ráda směs z citonové a pomerančové kůry a zázvor…
Zázvor a citrony mám naše, tak mám jistotu, že je to bez chemie (kupované citrony používám jen na šťávu, kůru se bojím… Ale kde sehnat chemicky neošetřený pomeranč, to asi bude dobrodružství :)
Ale i ten zázvor a citronová kůra se hodí (alespoň zatím) :kytka:

 
babi
6360 příspěvků 23.11.10 22:30

wydricko, na zimu si vyhravam s kandovanou kurou a najenom kurou. Miluji krystalizovany cerstvy zazvor, ktery take pouzivam do ruznych pikantnich i sladkych receptu. Je to nesmirna lahoda…

 
wydra  23.11.10 19:31

Tu kuru delala kdysi daaaavno moje tchyne a bylo to jedinecne ! Diky, udelam si po letech zase!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist