Recept Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d"églantiers

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Veškerou kořenovou zeleninu buď na řežeme na drobné nudličky, nebo nastrouháme, osolíme a přidáme ocet a necháme macerovat 2 hodiny. Připravíme nějakou keramickou nádobu do které uložíme kýtu posypeme macerovanou zeleninu včetně octa, zalejeme láhvi Bourgogne a uložíme na chladné místo kde necháme macerovat 3-4 dny.
Nákrájíme na drobno cibuli na jemné plátečky. Výjmeme kýtu a na másle a oleji ji osmažíme. Výjmeme a na výpeku smažíme cibuli. Jakmile začne zlátnout přidáme zeleninu kterou jsme vyjmuli z vinného láku a dusíme do měkka za občasného podlévání lákem. Jakmile je zelenina měkká, přidáme kýtu a za častého podlévání dusíme do dohotovení. Kýtu výjmeme a necháme na teplém místě. Do zeleniny pídáme uvedené utlučené koření, přidáme protlak z šípků, voršestrovou omáčku, provaříme, propasirujeme anebo rozmixujeme. Omáčku zredukujeme do požadované hustoty a vložíme kýtu zpět do nádoby a na velmi mírném ohni prohřejeme. dochutíme eventuelně soli a podáváme. Pro ty, zvyklé na více omáčky, mohou tuto nastavit tmavou jiškou.

Recept je z kategorií: Divočák



Nahlásit recept

  • 08.03.10 vloženo
  • 13522x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kýta z mladého kance
  • 200 gr cibule
  • 100 gr mrkve
  • 100 gr petržele
  • 100 gr celeru
  • 100 gr slaného másla
  • 100 gr protlaku z šípků
  • 5 cl oleje
  • 5 cl vinného octa
  • 4 listy bobkové
  • 1 moka lžičku pepře
  • 1 moka lžičku nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 láhev Bourgogne červené
  • 2 polévkové lžice voršestrovou omáčku
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Brambory v páře a hrušky ve víně! Myslím že nebude chybou, když použijete i český kneddlík!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d"églantiers

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
ester
288 příspěvků 11.03.10 11:24
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d´ég

už ho čtu poněkolikátý.­.............­..je geniální.....­........
Alis,díky žes „sáhla“ po tak dobrým vínu.....

 
Louis
129 příspěvků 11.03.10 09:43
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d´ég

mea culpa........­...........sta­čilo jen si přečíst recept! :-)))

 
sveva
751 příspěvků 11.03.10 06:12
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Ten divočák by byl raději marcasSin. Určitě to bude jenom další překlep.
Zdravím

 
karminek
757 příspěvků 11.03.10 00:43
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Aničko-se zelím, ale ta šípková mně na myslivně nemine.

 
kltko  10.03.10 22:30
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

snáď ma neubijete, ale v mrazáku mám stehno mladej ovce, myslím že v bile predávajú šípkový džem (alebo rovno omáčku?), takže si recept „trošičku“ pozmením ;o)

 
anickav
2904 příspěvků 10.03.10 14:58
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Se šípkovou, alebo se zelím? :o

 
Alis
2617 příspěvků 10.03.10 01:17
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

ano, Pinot Noir = Ruladské modré :)
Jsem trubka, ještě jsem překlep dvakrát zkopírovala

 
sveva
751 příspěvků 09.03.10 23:01
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Kltko

Právě jsem na to chtěla upozornit, pravděpodobně překlep (Bougogne je něco jiného). Dobrý postřeh a děkuji za českou variantu.
Zdravím

 
kltko  09.03.10 22:50
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

takže ak je to pinot noir, tak v našom preklade rulandské modré. Len ma mýlil rozpis, ktorý uvádza „Bougogne“ čo je o jedno písmenko menej ako „BouRgogne“ - čo je v texte - a nevedel som, či to zase nie je niečo úplne iné.

A keby náhodou nebol akurát poruke, tak to vidím ako plnohodnotne zastupiteľné aj suchým cabernetom

 
danda  09.03.10 21:58
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Bourgogne A.O.C.

Označení A.O.C. (Appelation d´Origine Controlée) nesou všechna francouzská vína, jejichž původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody, technologie zpracování hroznů a kvalita produktů jsou sledovány, kontrolovány a potvrzovány specializovanými úřady. V případě burgundských vín se jedná o označení Bourgogne A.O.C.

Bourgogne Passe-tout-grain A.O.C.

Burgundská červená vína, která vznikají scelováním vín odrůd Pinot Noir a Gamay.
a ještě zajímavé stránky

 
Alis
2617 příspěvků 09.03.10 21:48
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Kltko,...

moje chabé vědomosti znají z oblasti Bougogne bílé Chardonay a červené Pinot Noir. Na viniciích Bougogne se možná pěstují i jiné odrůdy, to nevím. Osobně bych sáhla po Pinotu a moc bych to dál neřešila :)

A.

 
ester
288 příspěvků 09.03.10 21:42
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

To je fakt Jandule,díky za tip,jinak by se z tak parádního jídla,stalo pouze jídlo sezónní......­.............­.....teda pokud by někdo neměl šípky v mrazáku :-).......

 
kltko  09.03.10 19:00
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

no fajn, k danému vínu som našiel len odkaz hovoriaci o bielom. Čo to je zač za sortu? V našich obchodoch určite bežne k dostaniu v origináli nie je, ale určite sa dá niečím úspešne nahradiť. Je suché, sladké, kyslé, trpké…? (frankovka, cabernet, vavrinec, andré, portugal, rulandské…)

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 09.03.10 16:29
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Babi v podobném receptu používá šípkovou zavařeninu a myslím, že to je lepší.

 
ester
288 příspěvků 09.03.10 16:07
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Právě proto je tam ten protlak z šípků......­........:)...­.......Ten se musí vyrobit?

 
Drobek  09.03.10 06:09
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Slyšel jsem, že kančí kýta je nejlepší na šípkové omáčce. Jen jedno mi chybí, kanec. V Americe na severozápadě nějak nejsou. To už snáz seženu kýtu z medvěda. :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mozzarellové balíčky

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist