Recept Kančí kýta se šípkovou zavařeninou Pra

(Hodnoceno 7x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kančí kýta se šípkovou zavařeninou

Postup

Maso z kýty divokého vepře zbavíme sádla, vypereme a naklepeme. Pak maso vložíme do kameného hrnce, zalijeme mořidlem a zatížíme a dáme do studena na 4 dny (je-li maso z mladého kance, stačí 24 hodin) odležet. Sem tam otáčíme.

Příprava:
Na rozehřáté na jemno nakrájené slanině na prudko osmažíme maso, přidáme kořenovou zeleninu z mořidla, koření vyhodíme a přidáme čerstvé koření. Vše dobře osmažíme do zlatova. Podlijeme trochou hovězí polévky, osolíme a dusíme. Mezi dušením podléváme maso červeným vínem a mořidlem. Dusíme tak dlouho, až maso změkne.

Pak zahustíme omáčku žlutou řídkou jíškou (nebo na másle osmaženou strouhankou), dle potřeby zalijeme polévkou, přidáme šípkovou zavařeninu, citronovou kůru i šťávu, podle chuti soli navíc a popřípadě cukru a dobře povaříme.

Maso vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a potom nakrájíme na plátky. Mezi tím přidáme do omáčky madeirské nebo Portské víno, prohřejeme a propasírujeme na maso. Podáváme horké, obložené plátky citronu.

Mořidlo:
Vodou zředěný ocet, na lístky nakrájenou zeleninu, cibuli a koření (svázané do kuchyňské gázy) povaříme asi 5min. Necháme vychladnout.

Podáváme s přílohou ZDE nebo ZDE

Recept je z kategorií: Divočák


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.07.02 vloženo
  • 57225x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 1/2kg kančího masa z kýty
  • 100g slaniny
  • sůl
  • 5 zrnek pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 3 bobulky jalovce
  • 1 bobkový list
  • proutek tymián
  • 1/4 litru červeného vína
  • hovězí vývar dle potřeby
  • 30g másla
  • 30g mouky, nebo housky
  • 120g šípkové marmelády z Labužníka, nebo koupené
  • 1/2 citronu bez vosku kůra i šťáva
  • 1/8l madeirského vína, nebo Portu
  • Mořidlo:
  • 1/3 l octa
  • 1/2 l vody
  • 120g kořenové zeleniny (cerel, mrkev petržel)
  • 120g cibule
  • citronová kůra ze 1/4 citronu bez vosku
  • 10 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 5 bobulek jalovce
  • 1 bobkový list
  • proutek tymiánu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jury 06.07.15 11:14

S tím octem někde někomu ujela ruka, prostě stačí ochutnat mořidlo a dát ho tam jen tolik, kolik je pro mě akorát, jinak to nemá chybu

Odkaz na uvaření

van.Thomas 01.02.15 13:21

S trochou úprav je to vynikající pochoutka. Mořidlo jsem vynechal úplně, protože moc dobře znám ty vaše octové radovánky. Uděláte z chutného masa univerzální šťovík. Takže žádný ocet, žádný citron, vína jen aby se neřeklo. Všechno ostatní už bylo skoro podle receptu (jenom portské jsem neměl) a je to báječná lahodná divočina.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

borman46 17.12.14 11:24

Ten ocet,jeho množství v mořidle určil šílenec a ne kuchař.Takovou kyselinu jsem už dlouho neochutnal

Odkaz na uvaření

Labužník lidka02 28.04.13 11:59

Díky za recept, jen jsem dle rady v diskuzi dala 1/2 dávky octa a vedle divočáka jsem dala i srnčí a jelení kýtu a jako přílohu kombinaci knedlíků a bramborových noků a všem to chutnalo.

Odkaz na uvaření

Ivushka1502 31.01.13 12:00

Omáčku jsem včera dodělala, jedla jsem jí jen jednou a chtěla udělat přesně tak, jak mi tenkrát chutnala. Ze všech receptů jsem si vybrala tento a musím říct, že se opravdu podobala té co jsem ochutnala. Jen ten ocet, kdybych dočetla všechny komentáře, tak jsem nemusela mít 10 litrů omáčky. Část omáčky jsem naředila šlehačkou (i když by tam jinak neměla být) a zbytek doředím vývarem. Jinak opravduvýborná, příště dám octa do mořidla tak třetinu.

Odkaz na uvaření

venky 09.01.12 21:29

maso jsem naložil na dva dny tak jak je v receptu a pak jsem koření vyndal dal nové a při 180° C jsem pekl v troubě až je maso mněké tak jsem ho vyjmul i s kořením přidal šípkovou marmeládu rošlehal jsem omáčku se zeleninou a nemusel jsem ani zahušťova. Výborné

Odkaz na uvaření

bendoma 29.01.11 14:09

Posílám fotku. Místo doporučených příloh jsem zkusila bramborové knedlíky a hodily se výborně.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Kančí kýta se šípkovou zavařeninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4448 příspěvků 27.12.14 18:42
Technická

@birkana
a proč by měl @borman46 číst komentáře?
Stojí-li v rcp bez bližší specifikace psáno OCET, tak v našich zem. šířkách se má za to, že jde o kvasný lihový 8%ní.
Na nedorozumění má lví podíl nejspíše autorka rcp, neb @borman46 stejně jako @radast níže nemohli tušit, kde autorka žije a že patrně použila ocet vinný…

Stejně tak jak píšete, si myslím, že uvedené množství octu je příliš a asi by mi taky kroutilo hubou jako tomuto smilníkovi ;)

Edit:
Ach ty hruppky :oops: Děkuji za upozornění :kytka:

Příspěvek upraven 28.12.14 v 19:25

 
birkana
1654 příspěvků 27.12.14 13:29

@borman46, kdyby sis před uvařením pozorně přečetl komentáře, dozvěděl by ses, že se jedná o 4%-ní ocet. Zvěřinu připravuji často a ráda; z vlastní zkušenosti dávám množství octa do mořidla dle stáří kusu zvěře. Délka moření je také na věku zvěře dost závislá. Nezatracuj ten recept, jen příště dej obyčejného octa (8%-ního) polovinu nebo i mírně méně. Při dušení (pečení) raději podlévej vínem, nežli mořidlem (já ředím mořidlo na podlévání vínem v poměru 1 díl mořidla : 3 díly vína). Uvidíš, že si pochutnáš. :mavam:

 
venky
1 příspěvek 09.01.12 21:28

maso jsem naložil na dva dny tak jak je v receptu a pak jsem koření vyndal dal nové a při 180° C jsem pekl v troubě až je maso mněké tak jsem ho vyjmul i s kořením přidal šípkovou marmeládu rošlehal jsem omáčku se zeleninou a nemusel jsem ani zahušťova. Výborné

 
bendoma
15 příspěvků 29.01.11 14:09

Posílám fotku. Místo doporučených příloh jsem zkusila bramborové knedlíky a hodily se výborně.

 
bendoma
15 příspěvků 29.01.11 14:07

To je škoda, že jsem si nepřečetla diskuzi dřív. Bylo to moc dobré maso, ale taky kyselejší. Nechalo se to, snědli jsme to, snažila jsem se to zachránit, že jsem přidala vývar z kančích kostí a teď máme hafo omáčky, ale všichni si pomlaskávali, takže tak strašné to nebylo. Chybami se člověk učí, příště budu chytřejší. :-?

 
Karl
1 příspěvek 06.03.10 22:05
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Tak jsem vařil podle tohoto receptu už podruhé (poprvé s kancem, podruhé s hovězím) a chtěl bych jen upozornit jako už někteří předemnou, že toho octa byť pravého vinného který je slabší je v receptu příliš mnoho, zejména pokud by člověk měl využít veškeré mořidlo (a je škoda jej nevyužít). Bohatě stačí menší štamprlička, resp. nejlepší je mořidlo před přidáním masa ochutnat, kyselost by neměla podle mého názoru kroutit „hubu“, nesmíme zapomínat že taky další ingredience ještě přidají kyselosti. Navíc pokud by se dodatečně zjistilo že je výtvor málo kyselý, nic nebrání tomu jej dokyselit, ale pokud jej překyselím už na začátku, nic s tím později nenadělám.
Jinak je to dobrota, jen jsem dal trochu více toho koření. (jsem vyučený kuchař)

 
radast
3 příspěvky 23.02.09 17:30
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Díky za radu. Škoda, že jsem to s tím octem nevěděla dříve, vinný ocet mám, takže by to nebyl žádný problém. Já jsem ty poměry samozřejmě kontrolovala i s jinými recepty, a ve všech to bylo plus mínus podobné. Bohužel opravdu bylo všechno strašně moc kyselé, a zachránit se mi to nepodařilo. Bylo mi líto vše vyhodit a tak jsem se snažila alespoň maso použít na salát (jako se dělá z hovězího masa), ale bohužel i tak mělo takovou zvláštní nepříjemnou kyselou příchuť.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.02.09 21:52
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Octem v mořidle je většinou myšlen vinný ocet, který je 4% a ne obyčejný kvasný, který je 8%.

 
Alis
2617 příspěvků 20.02.09 20:18
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA), Radastko...

… nejsem na zvěřinu nijaký odborník, ale podívala jsem se do Myslivecké kuchařky, tento recept je v podstatě identický s receptem v ní uvedeným. I mořidlo je stejného složení, nechápu, proč se ti nepovedlo a proč se ti pokrm zdál tak extrémně kyselý, v kuchařce dokonce ponechávají maso v mořidle až 8 dní. To se to fakt nedalo nijak zachránit?

 
radast
3 příspěvky 20.02.09 19:20
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA) - pro mrtvolu

Když je napsáno ocet, použila jsem ocet. Obyčejný, tudíž 8%ní. Jaký tam měl být?

 
mrtvola
1394 příspěvků 15.02.09 21:46
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Radaste, nepoužilas náhodou 8% ocet?

 
radast
3 příspěvky 15.02.09 16:35
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Jsem moc zklamaná, vše můžu vyhodit, jak moc je to kyselé - naprosto nepoživatelné. A to jsem toho octa pro jistotu dala o trochu méně, než doporučuje recept. Už nikdy více!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Dano, moc Ti děkuji za uvaření tohoto staročeského receptu. Mám jich na divočáka povíc, ale k tomuto se často vracím ;o)

Příjemný večer!

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta se šípkovou zavařeninou (PRA).

Ukuchtila jsem, ale bez jalovce - neměla jsem ho, tak jsem tam šoupla rozmarýn - a byla to mňamka mňamózní. Za ušima jsme se olizovali takovým fofrem až jsem měla za nima modřiny.:-)3

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Znovu odzkoušený recept i s přidaným obrázkem...

děkuji Ti Pepíčku moc ;o) Recept je to báječný a budu ho opětovně vařit!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta se šípkovou marmeládou.

Hej, sevi, nechytej za slovo. Dobře víš, že zde mluvím o kančí kýtě a v textu se mně tam vloudil vepř. No a co??? Recept je to však vynikající, což Tě asi vůbec nezajímalo :-)

 
sevi
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta se šípkovou marmeládou.

Tak tohle je špica, až na to maso z kýty divokýho vepře. Kde se sežene takový divoký vepř? To se asi malý kaneček odchytí, vykleští, pustí do lesa a nechá dorůst v divokého vepře, který se potom odstřelí. Zase jsem o něco chytřejší. Co ti labužníci neudělají pro své choutky…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist