Recept Jitrnicová polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jitrnicová polévka

Postup

Do osolené vody dáme vařit oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Když změknou, přidáme náplň z jitrnic, masox, česnek utřený se solí, majoránku, vše dobře rozmícháme a necháme projít varem.
Nakonec přidáme nasekanou petrželku a případně dochutíme.

Podáváme jako rychlou a sytou večeři.

Recept je z kategorií: Masové polévky



Nahlásit recept

  • 29.09.07 vloženo
  • 6307x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 jitrnice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší brambory
  • 1 a 1/4 l vody
  • 1/2 masoxové kostky
  • majoránka
  • zelená petrželka

Doporučená příloha

  • pečivo nebo topinka

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jitrnicová polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4732 příspěvků 28.03.14 18:53

Dadoa, to tazko pochopis.. tu radost ked si dalekooo a mas daco co vonia a chuti za rodnym krajom..a este sa s tym dakde podelis trebars len slovkom… :mavam:

 
Dadooa
212 příspěvků 28.03.14 17:49

@exczech tady to jime bezne

 
exczech
222 příspěvků 28.03.14 17:38
Jaternicova polevka zvana take prdelonka ;)

Me se pri vareni jelitek par zostrhlo tak jsem s toho udelal polevku a musim rict ze neco tak dobreho jsem uz dlouho tady v Americe nejedl.

 
Labužník jandule02
1021 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Pro Sarkaf: On je podstatný rozdíl když se dělá polévky litr, dva a nebo když se dělá v kotli 30–50 litrů. Aby totiž polévka nebyla sražená (což jsou skoro všechny, které se prodávají občas u řezníků jako svačinové), tak se musí t.zv. "vymíchat. Napřed krev rozvařit velmi důkladně a pak míchat do schladnutí. Ono totiž když se to nemíchá, tak při tom množství se udělá na vrchu tuková krusta a polévka se zhusta zkazí – zkysne. Ale to ví asi každý, kdo dělá zabijačky.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka,chválim!

Bola som zvedavá, aké to bude – kúpila som veľmi slušné jaternice, pridala som do polievky ešte dosť cesnaku, majoránu, voňavého nového korenia, dokonca trocha ryže od včera. Výsledok skvelý, nevarila som naposledy, stravníci spokojní…
Zdravím!
 A.

 
Vali
1310 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka - tea63

můžeš se podívat tady

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Vali,co je Gefr? Myslím, že to tu nedávno proběhlo, ale nevím kde:-)

 
Vali
1310 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

…jen doplním, použila jsem jen jednu jitrnici, byla skoro dvaceticentime­trová. Na litr vody jsem uvařila brambor trochu víc, po povaření s pokrájenou jitrnicí jsem vzala šťouchadlo na brambory a všechno trochu rozšťouchala. Tím se polévka dobře zahustila. Česneku bylo také přiměřeně víc. Jako každou polévku tak i tuto jsem dochutila i sušeným celerovým listem a oblíbeným Gefrem. Doporučuji pro všechny optimisticky laděné lidičky, pesimistům asi chutnat nebude…jo a pro někoho bude určitě nezdravá, ale je mňam :-))))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-Vali,

pochvaly od Tebe si velmi vážím. Jsem ráda, že chutnalo! Pa Bona

 
Vali
1310 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka - bono

velká chvála, konečně můžu bez problémů zužitkovat jitrnici, kterou si dědouš koupí a prohlásí „není dobrá“…moc dobrá byla tato polévka, po Celerové krémové…další, kterou budu častěji zařazovat do našeho jídelníčku…díky

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-Ejo,

jsem ráda, že jste si pochutnali…
Já jsem to s tím „dodržováním“ zas tak ortodoxně nemyslela…:-)). Každý si recept malounko (nejpozději na talíři) upravuje podle svých chutí a zvyklostí…
Zrovna včera jsem dělala zapékané makaróny s brokolicovým krémem podle Kopretinky a už od pohledu mi tam chyběl česnek; dala jsem ho a udělala jsem dobře, bez něj by to pro nás bylo dost mdlé… A přístě dám místo goudy nivu… Prostě je to tak – co rodina, respektive co člověk, to jiné chutě…
Pa a hezký večer B.

 
Eja
3036 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka - Bono

Byla včera večer, z domácí jitrničky, skvělá !! Prima recept. Vařila jsem přesně podle receptu :).

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-jandule

Takto vaří prdelačku předpokládám někde v jihovýchodním Mongolsku.
CO JE NA TÉTO POLÍVCE 3 HODINY K VYMÍCHÁVÁNÍ ??????????

 
Labužník jandule02
1021 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Setkala jsem se i s tím, že prdelačku někdo dělá tak, že do vepřového vývaru dá rozpustit jelito. Kdo dělal a ochutnal skutečnou prdelačku, vyje hrůzou. Ale ono to vymíchávání do hladka třeba 3 hodiny každý nezvládne. Zrovna tak zabíjačková – bílá, kdy se do zcezeného vepřového vývaru nakrájí na kostičky brambory, kousky masíčka z ovaru, ochutí majoránkou a česnekem, troškou pepře… Ale každému, co jeho jest.

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Ještě, asi už dnes naposledy. Většinou, skoro každý rok, okolo vánoc koupím vepřové kosti, kde bývají i kusy masa, tyto uvařím, koupím i vepřovou krev do sklenice, kroupy, uvařím, a udělám polívku , která se leckde nazývá – prdelačka. Co již nelze sníst ani s pomocí přátel, se dá zmrazit na někdy jindy.
Nikdo mi nepřesvědčí, že z jitrnic a jelit udělá lepší !

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-Danda

Tisíceré díky za pozvání. Nepůjdu, nemusím mít vždy jen to nejlepší. S chutí a kvalitou některých jitrnic , naprostý souhlas.
Obávám se, že se to netýká pouze jitrnic.
Ale tak už to přináší život, takový, jaký je.
Nechci ani nebudu to dál rozvádět.
 Pa.

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-bona

Svatá pravda . Nejen, že věřím, ale jsem o tom přesvědčen !

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka - sarkaf :-)

doplň o sobě nějaké informace a dostaneš pozvání na polévku z jitrnic a jelit, pak se budeš olizovat až za ušima :-), jen je občas v dnešní době těžké sehnat u nás opravdu dobré, ale opravdu dobré, kupované jitrnice .-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Ale sarkaf, toho Ti smutno být nemusí, jsou horší věci k trápení, to mi věř…

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-bona

Je mi to jasné . Nejdřív pan řezník pracně udělá jitrnice , ať doma nebo ve výrobně, tyto se pak vaří, čímž se také sterilisují aby chvíli v chladu vydržely, pak přijde labužník, rozpárá je a uvaří z toho opět, už velmi zředěnou, něco, jako polívku, a všichni se voblizují , co dobrého dostali k papu. Hlad je mocný čaroděj !
To se týká i polívky z konservy typu -Bohušu pospěéš- I jiných podobných „dobrot“. Hlavně, že to chutná manželovi. Ať zkusí pípnout.
Je mi z toho všeho nějak smutno.
 Pa.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

sarkaf, nerozumím…:-(

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Toto mi připomíná čs. film, v němž pan Hlinomaz hraje krejčího. Název filmu jsem již zapomněl. Nejdřív mu dají hedvábnou látku na padák, a pak z padáku chtějí ušít šaty.
Jen tak dál !
Kdo umí, ten umí .

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Tak také přispěji svojí troškou do mlýna. Polévku dělám jako klasickou „prdelačku“ – 1 jitrnice, 1 jelítko, kroupy, aby to bylo masovější kousek jater a bůčku na kostičky, majoránka, sůl, pepř, česnek. Už jsem ji dlouho nedělala, dobrý nápad, Boni. Díky.

 
Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka

Zatím jsem vždy používal jelítka. Tohle je dobrý nápad. Dík, ukládám.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka-Blanco,

to jsem tak jednou improvizovala, protože nám manželovi rodiče přivezli zásobičku ze zabijačky a přestože jsem něco rozdala dál a něco se snědlo v původní formě, tak jsem už nevěděla, co s tím…:-))
No a osvědčilo se to, takže od té doby občas jitrničky na polévku i koupím. Nech si taky chutnat!

 
blanca.xy
648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jitrnicová polévka- boni,

to je dobrý nápad! Když se může udělat takto polévka z kroupových jelítek, proč by nešla z jitrnic? Už se těším, až seženu nějaké dobré jitrničky a hned to vyzkouším. Díky za inspiraci :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
TOPlist