Recept Jihotyrolské noky

(Hodnoceno 2x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jihotyrolské noky

Postup

1. Brambory oloupeme, omyjeme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Asi 25 min. vaříme.

2. Ještě teplé brambory prolisujeme do mísy. Přidáme vejce a máslo. Ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým ořiškem. Necháme vychladnout.

3. Mouku zapracujeme do téměř studené hmo­ty, která musí být suchá, ale tuhá.

4. Pomocí dvou lžic vykrajujeme z těsta noky, které vkládáme do vařící osolené vody. Vaříme asi 8–10 min.

5. Uvařené noky vyjmeme z vody a necháme je dobře okapat.
Vhodná příloha ke králičimu stehnu nebo také jako hlavní jídlo s hříbky.

Tip: Nočky můžeme dělat i z vařených brambor zbylých z předešlého dne.

Recept je z kategorií: Těstoviny



Nahlásit recept

  • 22.04.02 vloženo
  • 8303x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g moučných brambor
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 22.02.12 03:07

Povedlo se mi převařit salátové brambory, druhý den byly noky. Strouhané brambory jsem nahřála, přidala jednu polévkovou lžíci škrobu + mouku, lehce prohlábla vidličkou a nechala odpočinout asi 20min. Přidala jedno vejce a místo másla sádlo. Těsto šlo zpracovat ručně. vařeno 7 minut, 3 minuty odpočinek ve vodě. Ochutnáno hned po uvaření, jemné, hodně bramborové, mouka nebyla vůbec znát. Po částečném zchladnutí se krájí lépe, a co je hlavní, nelepí se na příbor. Vejce lze vynechat, pak už to bude škubánkový nok .) Už promýšlím další pokus, myslím že půjde i naplnit.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

wydra 20.02.12 18:39

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

wydra 06.02.12 13:13

Občas je potřeba změna a tak jsem zabrousila na tyhle noky. Samozřejmě je to obdoba bramborovych knedliku, nebo bramborovych noků ale hezky to vypadá a je to dobré. Recept je hodně variabilní, do těsta lze přidat cokoliv od sýra tvrdého po bryndzu, kmín pražený, nebo bylinky a pod. Tentokrát jsem uvařila jak píše Pepíček, s muškátovým oříškem.

Diskuse k receptu Jihotyrolské noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
2905
753 příspěvků 22.02.12 03:07

Povedlo se mi převařit salátové brambory, druhý den byly noky. Strouhané brambory jsem nahřála, přidala jednu polévkovou lžíci škrobu + mouku, lehce prohlábla vidličkou a nechala odpočinout asi 20min. Přidala jedno vejce a místo másla sádlo. Těsto šlo zpracovat ručně. vařeno 7 minut, 3 minuty odpočinek ve vodě. Ochutnáno hned po uvaření, jemné, hodně bramborové, mouka nebyla vůbec znát. Po částečném zchladnutí se krájí lépe, a co je hlavní, nelepí se na příbor. Vejce lze vynechat, pak už to bude škubánkový nok .) Už promýšlím další pokus, myslím že půjde i naplnit.

 
casino
4213 příspěvků 20.02.12 16:24

Čert ví, co to pepicek nafotil…, myslím ale, že ne ňoky z těsta podle tohoto receptu :think:
Pod dojmem komentářů jsem chtěl dát vejce až nakonec… a nakonec jsem je nedal vůbec a těsto i produkt byly OK :palec:
Už druhý den mi na plotně bublá cosi jako consommé z kusu krávy, tak jsem noky šupl na chvilku k tomu masu. Nokům to rozhodně prospělo a doufám, že vývaru to neuškodilo ;)
Mladé noky byly dobré (ani jsem neočekával nic jiného). Uvidíme, jaké budou zítra ty staré, ohřívané :mrgreen:

 
glama  19.02.12 19:21

Dneska jsem měla noky ohřívané (MW) a musím říci, že byly mnohem lepší než včera čerstvé.
Tak nějak se zpevnily, nebyly tak klouzavé a křehké a lépe se jedly.
Takže já od příště dělám den předem.. :-)

 
wydra  18.02.12 19:16

Alis, myslis, ze nemusim davat vejce ani do bramborovych muffin?
http://www.labuznik.com/…ove-muffiny/
Ze bych tam pro chut dala treba jen 2 zloutky?
Delam tyhle bramborove rada, chutnaj mym klukum a Davidka bavi je delat.

 
wydra  18.02.12 18:53

No a pak ze se clovek neuci cely zivot !
Tohle mi udelalo doslova radost, nemusim davat tolik mouky do muffinek :dance:

 
glama  18.02.12 18:48

Alis díky, už jsem si je uložila.
Ty mé noky byly kypré až dost, právě bych je klidně i trochu utužila. Ale přičítám to malému obsahu mouky :-)

Wydro nemusí..dělám brklíky někdy i bez vajec a dcera je tak dělá úplně běžně, jsa vegankou :-)

 
wydra  18.02.12 18:43

Alis, a tam vejce byt nemusi ? Do houskovych knedliku ho nedavam, to vim, ale do brambor take nemusi byt? prave mi vzdycky vadi, ze se to zredi !

 
Alis
2552 příspěvků 18.02.12 18:26

Glamo, měli jsem velmi podobný oběd – burgundský guláš a noky. Noky:"
www.labuznik.com/…o-pratestvi/"dělám bez vajec, vejce těsto za prvé zředí (takže je potřeba víc mouky) a za druhé utuží, nejsou tak kypré.

Příspěvek upraven 18.02.12 v 18:31

 
casino
4213 příspěvků 18.02.12 15:58

No, pepicek obvykle věděl co pýýýše…
glama, když jste dala "téměř jednou tolik ", tedy méně než 100g, nebylo to potom moc řídké :?: :think: :mrgreen:

 
glama  18.02.12 15:53

A navíc..vařila jsem je cca 4 minuty a už vyplavaly nahoru.
8 – 10 minut není možné, to by se totálně musely rozvařit.
Tady je vidět, jak jsou co nejpřesnější údaje někdy zavádějící a nesmyslné.. :think: Řídit se jenom podle nich rozhodně nestačí.
:mrgreen:

 
wydra  18.02.12 15:37

glama, ja tu mouku davala od oka, to zalezi hodne na bramborach a taky, timhle se neridim. Ovsem pro zacatecnika je to hodne zavadejici.
Jinak recept opravdu sotji za to.

 
glama  18.02.12 15:25

Opravdu jsou výborné!
Ale..mouky jsem přidala ještě téměř jednou tolik, než kolik je psáno v receptu (což je stále jen cca polovina množství, které by šlo do bramborových knedlíků)
Noky jsou krásně nadýchané, jemné, opravdu výborné. Dokonce bych si je dovedla dobře představit ještě i tužší. Proto si nedovedu představit, že by stačilo jenom těch 100g.. (na 700g brambor).. :think:
Jako příloha k nim byl http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

Editace po termínu – zpolopatičtění pro nechápavé soudruhy.. ;)

Příspěvek upraven 18.02.12 v 17:08

 
alena45
573 příspěvků 06.02.12 17:00

viem si to predstaviť aj k špenátu

 
wydra  06.02.12 13:14

Jeden oběd byly noky s opečenou cibulkou na slanině, dnes s karotkou, polité přepuštěným máslem.
Pepíčku, čest tvojí památce, bylo to výborné a ani králíka nebylo třeba :potlesk:

 
wydra  06.02.12 13:13

Občas je potřeba změna a tak jsem zabrousila na tyhle noky. Samozřejmě je to obdoba bramborovych knedliku, nebo bramborovych noků ale hezky to vypadá a je to dobré. Recept je hodně variabilní, do těsta lze přidat cokoliv od sýra tvrdého po bryndzu, kmín pražený, nebo bylinky a pod. Tentokrát jsem uvařila jak píše Pepíček, s muškátovým oříškem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kinder řezy

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
TOPlist