Recept Jihotyrolské noky

(Hodnoceno 2x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jihotyrolské noky

Postup

1. Brambory oloupeme, omyjeme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Asi 25 min. vaříme.

2. Ještě teplé brambory prolisujeme do mísy. Přidáme vejce a máslo. Ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým ořiškem. Necháme vychladnout.

3. Mouku zapracujeme do téměř studené hmo­ty, která musí být suchá, ale tuhá.

4. Pomocí dvou lžic vykrajujeme z těsta noky, které vkládáme do vařící osolené vody. Vaříme asi 8–10 min.

5. Uvařené noky vyjmeme z vody a necháme je dobře okapat.
Vhodná příloha ke králičimu stehnu nebo také jako hlavní jídlo s hříbky.

Tip: Nočky můžeme dělat i z vařených brambor zbylých z předešlého dne.

Recept je z kategorií: Těstoviny



Nahlásit recept

  • 22.04.02 vloženo
  • 7199x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g moučných brambor
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 22.02.12 03:07

Povedlo se mi převařit salátové brambory, druhý den byly noky. Strouhané brambory jsem nahřála, přidala jednu polévkovou lžíci škrobu + mouku, lehce prohlábla vidličkou a nechala odpočinout asi 20min. Přidala jedno vejce a místo másla sádlo. Těsto šlo zpracovat ručně. vařeno 7 minut, 3 minuty odpočinek ve vodě. Ochutnáno hned po uvaření, jemné, hodně bramborové, mouka nebyla vůbec znát. Po částečném zchladnutí se krájí lépe, a co je hlavní, nelepí se na příbor. Vejce lze vynechat, pak už to bude škubánkový nok .) Už promýšlím další pokus, myslím že půjde i naplnit.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

wydra 20.02.12 18:39

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

wydra 06.02.12 13:13

Občas je potřeba změna a tak jsem zabrousila na tyhle noky. Samozřejmě je to obdoba bramborovych knedliku, nebo bramborovych noků ale hezky to vypadá a je to dobré. Recept je hodně variabilní, do těsta lze přidat cokoliv od sýra tvrdého po bryndzu, kmín pražený, nebo bylinky a pod. Tentokrát jsem uvařila jak píše Pepíček, s muškátovým oříškem.

Diskuse k receptu Jihotyrolské noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
2905
753 příspěvků 22.02.12 03:07

Povedlo se mi převařit salátové brambory, druhý den byly noky. Strouhané brambory jsem nahřála, přidala jednu polévkovou lžíci škrobu + mouku, lehce prohlábla vidličkou a nechala odpočinout asi 20min. Přidala jedno vejce a místo másla sádlo. Těsto šlo zpracovat ručně. vařeno 7 minut, 3 minuty odpočinek ve vodě. Ochutnáno hned po uvaření, jemné, hodně bramborové, mouka nebyla vůbec znát. Po částečném zchladnutí se krájí lépe, a co je hlavní, nelepí se na příbor. Vejce lze vynechat, pak už to bude škubánkový nok .) Už promýšlím další pokus, myslím že půjde i naplnit.

 
casino
4061 příspěvků 20.02.12 16:24

Čert ví, co to pepicek nafotil…, myslím ale, že ne ňoky z těsta podle tohoto receptu :think:
Pod dojmem komentářů jsem chtěl dát vejce až nakonec… a nakonec jsem je nedal vůbec a těsto i produkt byly OK :palec:
Už druhý den mi na plotně bublá cosi jako consommé z kusu krávy, tak jsem noky šupl na chvilku k tomu masu. Nokům to rozhodně prospělo a doufám, že vývaru to neuškodilo ;)
Mladé noky byly dobré (ani jsem neočekával nic jiného). Uvidíme, jaké budou zítra ty staré, ohřívané :mrgreen:

 
glama  19.02.12 19:21

Dneska jsem měla noky ohřívané (MW) a musím říci, že byly mnohem lepší než včera čerstvé.
Tak nějak se zpevnily, nebyly tak klouzavé a křehké a lépe se jedly.
Takže já od příště dělám den předem.. :-)

 
wydra  18.02.12 19:16

Alis, myslis, ze nemusim davat vejce ani do bramborovych muffin?
http://www.labuznik.com/…ove-muffiny/
Ze bych tam pro chut dala treba jen 2 zloutky?
Delam tyhle bramborove rada, chutnaj mym klukum a Davidka bavi je delat.

 
wydra  18.02.12 18:53

No a pak ze se clovek neuci cely zivot !
Tohle mi udelalo doslova radost, nemusim davat tolik mouky do muffinek :dance:

 
glama  18.02.12 18:48

Alis díky, už jsem si je uložila.
Ty mé noky byly kypré až dost, právě bych je klidně i trochu utužila. Ale přičítám to malému obsahu mouky :-)

Wydro nemusí..dělám brklíky někdy i bez vajec a dcera je tak dělá úplně běžně, jsa vegankou :-)

 
wydra  18.02.12 18:43

Alis, a tam vejce byt nemusi ? Do houskovych knedliku ho nedavam, to vim, ale do brambor take nemusi byt? prave mi vzdycky vadi, ze se to zredi !

 
Alis
2541 příspěvků 18.02.12 18:26

Glamo, měli jsem velmi podobný oběd – burgundský guláš a noky. Noky:"
www.labuznik.com/…o-pratestvi/"dělám bez vajec, vejce těsto za prvé zředí (takže je potřeba víc mouky) a za druhé utuží, nejsou tak kypré.

Příspěvek upraven 18.02.12 v 18:31

 
casino
4061 příspěvků 18.02.12 15:58

No, pepicek obvykle věděl co pýýýše…
glama, když jste dala "téměř jednou tolik ", tedy méně než 100g, nebylo to potom moc řídké :?: :think: :mrgreen:

 
glama  18.02.12 15:53

A navíc..vařila jsem je cca 4 minuty a už vyplavaly nahoru.
8 – 10 minut není možné, to by se totálně musely rozvařit.
Tady je vidět, jak jsou co nejpřesnější údaje někdy zavádějící a nesmyslné.. :think: Řídit se jenom podle nich rozhodně nestačí.
:mrgreen:

 
wydra  18.02.12 15:37

glama, ja tu mouku davala od oka, to zalezi hodne na bramborach a taky, timhle se neridim. Ovsem pro zacatecnika je to hodne zavadejici.
Jinak recept opravdu sotji za to.

 
glama  18.02.12 15:25

Opravdu jsou výborné!
Ale..mouky jsem přidala ještě téměř jednou tolik, než kolik je psáno v receptu (což je stále jen cca polovina množství, které by šlo do bramborových knedlíků)
Noky jsou krásně nadýchané, jemné, opravdu výborné. Dokonce bych si je dovedla dobře představit ještě i tužší. Proto si nedovedu představit, že by stačilo jenom těch 100g.. (na 700g brambor).. :think:
Jako příloha k nim byl http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

Editace po termínu – zpolopatičtění pro nechápavé soudruhy.. ;)

Příspěvek upraven 18.02.12 v 17:08

 
alena45
573 příspěvků 06.02.12 17:00

viem si to predstaviť aj k špenátu

 
wydra  06.02.12 13:14

Jeden oběd byly noky s opečenou cibulkou na slanině, dnes s karotkou, polité přepuštěným máslem.
Pepíčku, čest tvojí památce, bylo to výborné a ani králíka nebylo třeba :potlesk:

 
wydra  06.02.12 13:13

Občas je potřeba změna a tak jsem zabrousila na tyhle noky. Samozřejmě je to obdoba bramborovych knedliku, nebo bramborovych noků ale hezky to vypadá a je to dobré. Recept je hodně variabilní, do těsta lze přidat cokoliv od sýra tvrdého po bryndzu, kmín pražený, nebo bylinky a pod. Tentokrát jsem uvařila jak píše Pepíček, s muškátovým oříškem.

Vložit nový komentář
 

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
Cibulačka Cibulačka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
TOPlist