Recept Jihočeská kulajda

(Hodnoceno 6x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jihočeská kulajda

Postup

Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté houby. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou brambory i houby měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu.

Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr nebo petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme ztracenými vejci, která rozklepneme do naběračky, vložíme opatrně do vroucí okyselené vody a 5 minut vaříme. Nebo čerstvá vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa.

Recept je z kategorií: Polévky



Nahlásit recept

  • 14.04.04 vloženo
  • 69244x zobrazeno

Ingredience

  • 1 l vody
  • 1/2 l mléka
  • 1 velká cibule
  • kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • miska čerstvých hub nebo hrst sušených, namočených do vody či mléka
  • 5 brambor
  • několik snítek kopru nebo petrželky
  • 4 vejce
  • sůl
  • lžička octa.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Semovka 26.08.14 14:48

můj manžel měl nejraději tu od své maminky jak jinak :-) . Ale po tom co jedl tuhle uznal že je lepší než ta od maminky. jen jí dělám taky víc hustou a s více bramborami.

Odkaz na uvaření

Lilienka11 14.01.14 18:33

Skvělý recept, pochutnala si cela rodina. Kvůli manžela jsem přidala lžíci cukru.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

mandisan 19.02.12 12:04

Repect výborný, Kulajda moc dobrá, určitě doporučuji

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

honanek 09.01.12 14:14

Exkluzivní.

Odkaz na uvaření

Onisek82 09.08.11 07:50

Dobrůtka :)

Odkaz na uvaření

Jehnik 09.07.11 13:47

Tento recept doporučuji.

Odkaz na uvaření

wydra 26.01.11 17:17

jedine tak a ne jinak ! Stejne u nas doma co jsem na svete. Nekdy dam jeste i sladkou smetanu . Rozhodne na zaver ztracim vejce :-)

Odkaz na uvaření

danda 12.09.07 00:00

Původně byla Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka, ale maso se snědlo, omáčka zůstala, dostala jsem košík hřibů, tak vznikla moc dobrá Jihočeská kulajda od fanyho.

Diskuse k receptu Jihočeská kulajda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Dahlia63
1 příspěvek 13.10.13 08:43

Takhle jí dělala moje babička, tak si ji pamatuji ze svého dětství. Ráno jsme s babičkou došli na houby a v poledne byla kulajda na stole. S čerstvými kozáky a hříbky je nejlepší. :) :potlesk:

 
wydra  18.03.12 13:33

esmeralda, to bude asi kopr nalozeny, ktery se tu prodáva.

 
Uživatel je onlineAdmin Labužník.cz
590 příspěvků 21.02.12 10:21

Příspěvky mimo recept jsem smazala. Pokud o tom chce někdo diskutovat, pište do diskuse nebo ke mně do zpráv. Debatovat s odlišným názorem se dá slušně bez záludných výpadů a napadání. To na Labužníka nepatří. Tereza

 
gmp
1559 příspěvků 21.02.12 08:56
+

Je to podivné, ale tohle mě osobně velmi zajímá jak a kde se polivce řikávalo. Hlavně jaké jsou domácí recespisy. Kulajda – koprovka

 
wydra  21.02.12 05:08

Je opravdu nutne, zadupavat lidi nekonecnymi elaboraty do zeme pro jejich nazor pokazde, kdyz ho nesdili? Kdyz nekdo nesnasi kopr a jinak ma tuhle polevku rad, nesmi ji rikat kulajda? Je treba napravit lidstvo kvuli tomu, ze si dovoli nazvat tenke platky ananasu carpacciem ?
Ja bych rekla ze je mnohem horsi lidem organizovat nazory a dozadovat se za kazdou cenu uznani toho vlastniho, jedineho spravneho a mozneho.

 
casino
4213 příspěvků 21.02.12 02:25

glama, a vy že jste opravdu pracovala (nebo působila) v gastronomii? Hmmm… 8o A jako co?

No, možná jste nyní zvolila správný směr, ale pro změnu jste to vzala za špatný konec :mrgreen:
Sice jste mohla vybrat i horší příklady…, třeba „Bramborový tatarák“, či „Ananasové carpaccio“ :mrgreen: ale podle vaší podivné logiky (Dršťková z masáků) by se kulajda bez kopru musela jmenovat „Kulajda s petrželkou“
Nevím, kdo to je ŠÁRKA , ale pokud byste hodila oko na poslední řádek v ingrediencích, tak se dočtete, že.: sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)

 
glama  20.02.12 23:36

Asi úplně stejně, jako je Dršťková z masáků… nebo hlívy ústřičné

 
casino
4213 příspěvků 20.02.12 23:26

Myslí si někdo, že kulajda je i bez kopru? 8o

 
esmeralda
4773 příspěvků 20.02.12 01:37

Nevím co s tím má co dělat Picasa3. Asi si budu muset zakoupit česko český slovník abych pochopila některé zde uveřejněné výroky.

Ať dám kopru celý svazek polévka takto zelená nebude a nebude.

 
casino
4213 příspěvků 20.02.12 00:18

No, mandisan snad pochopí… :) esmeralda, znáte „Picasa3“ :mrgreen:

 
esmeralda
4773 příspěvků 19.02.12 22:53
Mandisan

čím jsi docílil té krásné zelené barvy?

 
mandisan
9 příspěvků 19.02.12 12:04

Repect výborný, Kulajda moc dobrá, určitě doporučuji

 
honanek
7 příspěvků 09.01.12 14:14

Exkluzivní.

 
Onisek82
3 příspěvky 09.08.11 07:50

Dobrůtka :)

 
Jehnik
4 příspěvky 09.07.11 13:47

Tento recept doporučuji.

 
Sylvie
2305 příspěvků 16.06.11 15:02

Na ocet pozor, pak nejsou ztracená jen ta vejce. :cry:

 
M.Suskova
205 příspěvků 27.01.11 00:59

U nás se dělala kulajda pouze z lišek,jiné houby se do ní nedávaly.Pak ale nastal nedostatek lišek tak jsem ji začala dělat i z jiných hub.Jedinou změnu mám a to,že do ní dávám vejce uvařené natvrdo a nasekané na hrubší kousky.

 
Alis
2552 příspěvků 26.01.11 22:43

Ale zajisté, milé casino! Vycházím z vlastní zkušenosti, kdy moje babička, ze všech babiček nejmilovanější, dělávala geniální kulajdu. Jako geniální ji její vnučka Alenka označovala jenom proto, že babička respektovala, že její milovaná Alenka kopr (a nedejbože petrželku!!!) nerada a pro Alenku oddělovala speciální geniální porci bez kopru a ostatních zelených nesmyslů. :-)
Přesto to byla (nebo právě proto) kulajda geniální a babičkovsky láskyplná. Jediné mne mrzí: že babička nezažila dobu, kdy Alenka přišla kopru na chuť…

 
esmeralda
4773 příspěvků 26.01.11 22:35

Casino, podle mě je kopr v kulajdě nezbytný. A ne „několik snítek“ ale celý svazek.

 
casino
4213 příspěvků 26.01.11 17:41

„několik snítek kopru NEBO petrželky“

Nechci provokovat (tedy ne příliš :-) ), ale myslíte, že to bude KULAJDA, pokud v ní nebude kopr :?:

 
wydra  26.01.11 17:17

jedine tak a ne jinak ! Stejne u nas doma co jsem na svete. Nekdy dam jeste i sladkou smetanu . Rozhodne na zaver ztracim vejce :-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Teda lidi, tohle je táák vynikající, že to snad naši dceru naučí jíst houby…:-)), už si přidala! Vzhledem k množství hříbků v mrazáku (a neodolatelné chuti i podobě) u nás bude často!! Recept jsem dodržela, jen jsem místo zakysané smetany dala kefír, který mi zahálel v ledničce… Fany, děkuju za recept. Bona

 
lesni_bytost
119 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Tedy musím ale dodat, že já ji dělám asi téměř z dvojnásobného množství „pevných“ ingrediencí – především brambor, při zachování množství vody, mléka a smetany, mouku rozmíchávám v tom mléce… takže polévka je to potom opravdu velmi hustá :-)
Nicméně nám tak pokaždé chutná a ještě se opravdu pořádně „napucnem“ ;-)

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Premluvili jste me, dneska bude k veceri:-)

 
lesni_bytost
119 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Nedá mi to a musím se připojit, je vážně úžasná :-)

 
onimalu
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

hm mnam mnam je fakt skvela :)

 
Sylvie
2305 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Děkuji za připomenutí, už jsme ji dlouuuho neměli. Hub je teď dost, takže hurá na ni.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda - fany :-)

posíláme ti se Zdendou dík za recept.....

 
Tammy
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Výbornééééé. Toto je už natrvalo naše oblíbená polívka.

 
Labužník Aliga02
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

teda vytvorila jsem kulajdovou bombu, milujeme polevky ve kterych stoji lzice a tato kulajda je ..... super.

 
Kopretinka
561 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Fany, tak už jsem po obědě, ještě jednou chvála :o)) mám plné bříško (k čertu s kaloriema :-))) Dnešek zvládnu levou zadní, ikdyž jsem tu sama :o)

Je to paráááda :o)))

 
Kopretinka
561 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Fany, dneska jsme s Hančou vařily tvoji kulajdu :o) teda ne přesně podle receptu ale tak jak ji Hanča zná, ale když si srovnávám postup, kterým jsem ji ukuchtily, tak je to téměř na chlup ta tvoje :o) Bylo to moc dobré, jedla jsem ji poprvé v životě a moc mi chutnala. Ještě mám nachystanou mističku na zítra do práce :o) To se budu mít :o)))

 
Fany
69 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

Eleeen.Naopak vice kulajd, vice chuti a napadu.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Fany,

budeš se zlobit, když na Labužníka přidám jinou kulajdu?
PS- ty houby v ní musí být fajn!

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

je škoda, že loni houby moc nerostly, už nemám žádné v zásobě, protože po této dobrotě se mi začíná již stýskat :))

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeská kulajda

cítíte tu vynikající chuť?…já jo…u této pochoutky zapomínám i na kalorie…můžu ji na hektolitry…mňam

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
TOPlist