Recept Jednoduché osvědčené zázvorky Pra

(Hodnoceno 7x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jednoduché osvědčené zázvorky

Postup

V míse třeme cukr, zázvor, vejce a žloutky tak dlouho, až vše zhoustne. Poté přidáme většinu mouky. Umícháme v těsto.

Na vál dáme zbytek mouky, přendáme těsto z mísy a ještě vypracujeme. Potom těsto vyválíme na 3/4cm plát a vykrajujeme zázvorkovou formičkou cukroví. Poklademe je na pergamenovým (pečícím) papírem vyložené plechy a necháme je vzduchem usušit po 3 hodiny.

Pak je v troubě vyhřáté na 150°C upečeme (délka pečení záleží na velikosti cukroví a jeho tloušťce). Během pečení jednou plech rotujeme, aby bylo cukroví stějnoměrně upečené. Zázvorky nesmí být moc upečené, jenom zespodu nafouklé. Mají mít skoro bílou barvu. Nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodek. Zázvorka drží pohromadě a je zespodu skoro nepoznatelně narůžovělá.

Uskladňujeme ve vlhku a chladnu, nejlépe ve vzduchotěsné nádobě s kouskem jablečné slupky, kterou sem tam vyměníme. Zázvorky jsou výborné nejenom k čaji, ale také k vínu.

Recept mám z babiččiných zápisků, které používala moje maminka a nyní já, právě tak jako formičku na vykrajování, která je ručně vyrobená z konce předminulého století. Dnešní tvar vypadá jako kostička.

TIP: Je dobré pracovat s menší částí těsta a zbytek přikrýt
plastickým filmem, protože těsto rychle oschne.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované Vánoční cukroví



Nahlásit recept

  • 22.09.02 vloženo
  • 118802x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • 420g mletého, prosátého cukru (moučkového)
  • 3 celá střední vejce
  • 3 žloutky ze středních vajec
  • 8g mletého zázvoru
  • 420g mouky (polovina hrubé + polovina hladké, používám polohrubou) smíchané s 1/2 lžičkou amonia (přinejhorším prášku do pečiva + jedlé sody)

Doporučená příloha

  • čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

katasta69 05.12.16 17:49

Před pečením jsem si pročetla hodně komentářů k receptu a docela jsem se děsila, co z toho vzejde. Pravda je, že by to skoro chtělo nějaký video-návod. Zajímalo by mě, jak dlouho je potřeba těsto zpracovávat při dodržení ingrediencí, protože já ho zpracovávala víc než půl hodiny (počítáno bez šlehání vajec s cukrem) a stále nebyla žádná známka houstnutí těsta na požadovanou konzistenci. Jelikož jsem u toho nechtěla stát celý den, tak jsem nakonec přidala 150g mouky. Těsto bylo i tak hodně lepivé a takové zvláštní konzistence, ale už z toho šlo alespoň něco válet a vykrajovat :-) Pekla jsem na 150° na horkovzduch 10-15 minut. Místo amonia jsem použila obyčejný prdopeč, ale i s ním zázvorky krásně vyběhly a chutnají dobře. :dance:

Odkaz na uvaření

Nysmo 30.11.15 16:23

Pekla jsem o víkendu, byla potřeba do těsta přidat cca 150g polohrubé mouky na víc, aby se těsto dalo zpracovat a vykrajovat. Do těsta jsem dávala čerstvý nastrouhaný a vymačkaný (bez šťávy) zázvor: první várka s 30g, ale bylo to málo zázvorové, duhou várku jsem pekla s 55g a byly úžasné (Přítel má rád vice zázvoru). Těsto jsem zpracovala, vykrájela a nechala na vzduchu schnout cca 8hod. Pak jsem zázvorky na plechu otočila a pekla na 150C cca 18min. Recept je skvělý a chuťově jsou užasne, doporučuji.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

HaninkaKM 06.12.14 19:36

Je opravdu potřeba přidat 150 g mouky (opět půl hl. na půl pol.), jinak těsto jsem dala do mixéru a nádherně se vypracovalo, vyválela jsem ho a vykrájela, den ho nechala na plechu odležet a pak pekla. Z uvedeného množství jsem vykrájela 4 plechy (4 řady po 9 kusech). Jsou moc dobré a dokonce už i měknou :) Doporučuji.

Odkaz na uvaření

platerka 30.11.14 13:40

Jednoduše skvělé. Těsto se hodně lepilo, přidala jsem tedy cca 100g mouky. Na výsledku to nic nemění, chutnají skvěle…Asi zmizí ještě do vánoc :-)

Odkaz na uvaření

Labužník Lištička02 07.12.13 11:42

Jsou vynikající. Vzpomínka na moravskou babičku, od které chutnaly úplně stejně…

Odkaz na uvaření

kaatja22 05.12.11 14:58

S těstem jsem trochu zápolila, pak jsme si na sebe zvykli :). Jednak jsem měla pouze vejce velikosti L, takže jsem do těsta rovnou přidala 100g mouky. Snažila jsem se vydržet a míchala asi půl hodiny až +- ztuhlo na přijatelnou konzistenci kdy šlo vzít do ruky a za pomocí mouky na vále zpracovat. Při dané konzistenci stačilo tvary nechat na plechu oschnout 3 hodiny a pak péct. Krásně držely tvar. Jsou měkké, chuťově výborné. Nejbližší zázvorkám, které pekla Moje babi. u tohohle receptu zůstanu, zkusím těsto nechat odležet do druhého dne už proto, že používám čerstvý zázvor.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Shira313 08.01.11 10:45

Asi som bola málo trpezlivá, alebo som použila veľké vajcia, nedalo sa mi nepridať múku - až to bolo 700g!
Ale napokon to dopadlo dobre, ďumbieru som aj tak dala viac, takže voňali a chutili výborne.
Pekne sa nafúkli a vôbec sa neroztekali :o)
Dobre sa namáčajú do čaju - pripomínajú mi cukrárenské piškóty

Odkaz na uvaření

motiv 04.12.10 15:52

Zázvorky jsem pekla na přání manžela,který je zbožňuje a já dosud ani nevěděla,co to je. Zázvorky se mi hned napoprvé povedly a dle manžela jsou vynikající,jen by tam prý toho zázvoru dal klidně víc. Díky za recept!

Odkaz na uvaření

bocianka 30.11.10 13:19

Dobrý recept. Vždy se mi podaří.

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Jednoduché osvědčené zázvorky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
katasta69
1 příspěvek 05.12.16 17:46

Před pečením jsem si pročetla hodně komentářů k receptu a docela jsem se děsila, co z toho vzejde. Pravda je, že by to skoro chtělo nějaký video-návod. Zajímalo by mě, jak dlouho je potřeba těsto zpracovávat při dodržení ingrediencí, protože já ho zpracovávala víc než půl hodiny (počítáno bez šlehání vajec s cukrem) a stále nebyla žádná známka houstnutí těsta na požadovanou konzistenci. Jelikož jsem u toho nechtěla stát celý den, tak jsem nakonec přidala 150g mouky. Těsto bylo i tak hodně lepivé a takové zvláštní konzistence, ale už z toho šlo alespoň něco válet a vykrajovat :-) Pekla jsem na 150° na horkovzduch 10-15 minut. Místo amonia jsem použila obyčejný prdopeč, ale i s ním zázvorky krásně vyběhly a chutnají dobře. :dance:

 
Febe
1 příspěvek 03.03.15 11:15
Amonium

Pro ty, co nemohou sehnat amonium: amonium se prodává též pod názvem „cukrářské droždí“, zkuste se na ně poptat třeba v drogerii.

 
babi
6360 příspěvků 08.12.14 03:49

@Ráducháá, to mam obrovskou radost! Zazvorky vypadaji krasne uz I neupecene :mavam:

 
Ráducháá
1 příspěvek 03.12.14 23:21

:potlesk: :potlesk: Fantastický recept, povedly se dokonale, moc děkuji :hug:

 
glama  13.12.11 13:49

Midlo, taky peču na plynu..ale nemám pocit, že by to na měknutí mělo vliv.
Ve městě jsem cukroví dávala do papírové krabice na balkon. Chráněné před deštěm. Změklo to nádherně a…asi i rychle ;-)
Ted ukládám do suchého sklepa, nebo na chladnou verandu. Obojí je dostačující. Zvlhne tak akorát, aby se na jazyku rozplývalo. :-)
Každopádně to musí být studené prostředí, ideální balkon či suchý sklep :-)

Za barikované cukroví :palec: :potlesk:
:mrgreen:

 
jolana
5022 příspěvků 13.12.11 13:34

..veru..to je tym vzduchom..tiez mame viac suchy byt dako zvlast nevykurujeme ..medovnicky nezmaknu ako treba.. ale chalani pochrustaju aj tak :mrgreen: … vravim si ze furt lepsie ako vlhky.. :lol:

 
midla
266 příspěvků 13.12.11 13:12

No já mám dojem, že Sandtnerka píše, že za tři dny změknou a já je mám hotové už přes týden. Ale mě v Praze nezměkly jednou ani perníčky. Na chalupě je mívám v takovém starém dubovém šifonéru a tam to změkne krásně, jak víno. To mám pak perníčky tak říkajíc barikované… V Praze to nějak nefunguje. Může to taky být troubou, peču na plynu a možná jsou vysušenější než by zasloužily. Ještě mají čas tak uvidíme. V nejhorším je za trest odvezu na chalupu a chvíli je tam nechám…

 
M.Suskova
206 příspěvků 13.12.11 13:04

Jestli do vánoc změknou nevím, ale moje babička je dělávala jako první cukroví už koncem listopadu,ještě dříve než perníčky.

 
jolana
5022 příspěvků 13.12.11 12:46

..taak a ten koment v explorer je tiez napravoo :mrgreen:

 
jolana
5022 příspěvků 13.12.11 12:41

..tvary ci patvary pripominaju koren zazvoru= zazvorniky..Casino , tys nekam odbocil.. ze joo.. :mrgreen: a nielen ze tak ako zvycajne ale v prehliadaci mam tvoj koment uplne vedla ..a napravo!.. :mrgreen: ..zabral si dokonca reklamy :lol: ..idem ta nahlasit :-P ziadnych praviciarov tu nestrpime :mrgreen: :mrgreen:.. ..dako sa im ten server vymyka z ruk :mrgreen:

Midlo, zazvorniky si tak uchovas, ale bohvie ci zmaknu tesne uzavrete v chlade..neviem popravde, nemam skusenost..ale u nas tieto veci sa davaju do najchladnejsej izby, lebo zvacsa v najchladnejsej izbe, tam kde sa nekuri alebo malo je najvlhkejsie..aby nasali vlhkost a zmakli ..
Hezkej den :)

 
casino
4407 příspěvků 13.12.11 10:55

:-) …proč že se dělají tyto tvary?
Protože je to tradiční tvar pro zázvorkové korpusy (viz foto od kaatja22) :palec:
To na tom talířku, to je super-extra tvar podle, asi unikátního, vykrajovátka. babi někde (tuším) píše že je to staré (historické) udělátko. …moc si nedokážu představit tu práci s vykrajováním :wink: :potlesk:

 
midla
266 příspěvků 13.12.11 10:46

Já je dělala letos prvně a jsou tvrdé :cry: Máte někdo zkušenost za jak dlouho změknou. Mám je na balkoně, kousek jablíčka jsem taky dala.

 
Labužník Tonka02
4 příspěvky 13.12.11 09:52

Dívám se na ten tvar - má to asi být zázvor. Dost ho to připomíná.

 
jolana12
11 příspěvků 13.12.11 09:41

I moje babička dělala tento tvar, ani nevím proč. Ještě dělala ořechové cukroví polevané cukrovou polevou. Bože to byla chuť… Nemáte někdo podobný recept ?

 
babi
6360 příspěvků 05.12.11 18:01

kaatja, zaprve dekuji za vyzkouseni receptu a pridani pekneho obrazku :potlesk: Koukam, ze se Ti darilo a zarucuji Ti, ze priste to bude jeste lepsi. Clovek se totiz timto testem musi spratelit 8-) Osobne nechavam vykrajene zazvorky odlezet do druheho dne z praktickeho duvodu…zazvorky mne obsadi vsechny plechy :-) Vim, ze nekteri zazvorky behem suseni otaci, ale ja to nedelam. Libi se mi totiz, ze jsou na jedne strane ploche a na te druhe velice nafoukle…to je vsak uz osobni prednost. Ano, jsou vyborne, kdyz se namaceji do horkeho caje po navratu z venku, kdy je clovek cely zkrehly, avsak namocene ve sklence vina, jsou take dobre :-D Se zajmem jsem cetla, ze pouzivas cerstvy zazvor, zajimave.
Zdravim…

 
babi
6360 příspěvků 05.12.11 17:38

Shira, upozornuji v recepte a v poznamkach pod nim, ze testo na zazvorky je nazacatku hodne mazlave a clovek ma pocit, ze z toho nikdy nemuze udelat cukrovi :mrgreen: Avsak pomalu s trpelivosti zacne testo vlastne osychat a ‚umoudrovat se‘ a clovek muze testo po malych castech vyvalet a vykrajovat. Kdyz se testo lepi na formicku, je dobre namacet ji do mouky (vzdy mam kopecek mouky bokem). Tak at se Ti priste dari :palec:

 
kaatja22
6 příspěvků 05.12.11 14:58

S těstem jsem trochu zápolila, pak jsme si na sebe zvykli :). Jednak jsem měla pouze vejce velikosti L, takže jsem do těsta rovnou přidala 100g mouky. Snažila jsem se vydržet a míchala asi půl hodiny až +- ztuhlo na přijatelnou konzistenci kdy šlo vzít do ruky a za pomocí mouky na vále zpracovat. Při dané konzistenci stačilo tvary nechat na plechu oschnout 3 hodiny a pak péct. Krásně držely tvar. Jsou měkké, chuťově výborné. Nejbližší zázvorkám, které pekla Moje babi. u tohohle receptu zůstanu, zkusím těsto nechat odležet do druhého dne už proto, že používám čerstvý zázvor.

 
Shira313
117 příspěvků 08.01.11 10:45

Asi som bola málo trpezlivá, alebo som použila veľké vajcia, nedalo sa mi nepridať múku - až to bolo 700g!
Ale napokon to dopadlo dobre, ďumbieru som aj tak dala viac, takže voňali a chutili výborne.
Pekne sa nafúkli a vôbec sa neroztekali :o)
Dobre sa namáčajú do čaju - pripomínajú mi cukrárenské piškóty

 
babi
6360 příspěvků 09.12.10 18:59

motiv, to je utesujici zprava! Dekuji Ti, nejspis jsi trpeliva osoba a take pozorne ctes postup a jine poznamky k receptu. Udelalas mne nesmirnou radost…

 
motiv
2 příspěvky 04.12.10 15:52

Zázvorky jsem pekla na přání manžela,který je zbožňuje a já dosud ani nevěděla,co to je. Zázvorky se mi hned napoprvé povedly a dle manžela jsou vynikající,jen by tam prý toho zázvoru dal klidně víc. Díky za recept!

 
babi
6360 příspěvků 30.11.10 20:59

bocianko, to chce jenom na zacatku trochu trpelivosti, ze ano? Tvuj komentar mne udelal nesmirnou radost :-D Jeste jim porad, jakou mouku pouzivas a jak velka vejce? Diky!

 
babi
6360 příspěvků 30.11.10 20:54

Ivous, jen pockej, jednou se Ti podari a od te doby to bude nastalo :palec:

 
bocianka
528 příspěvků 30.11.10 13:19

Dobrý recept. Vždy se mi podaří.

 
Ivous0077
17 příspěvků 30.11.10 10:21

Tak to by byla fakt legrace, kdybys zaklepala na moje dveře se slovy, že jdeš vyřešit můj zázvorkový problém :-)

 
babi
6360 příspěvků 30.11.10 00:36

ivous, jedine na co muzu prijit jako zadrhel, jsou supr velka vejce. Jinak priprava testa mne netrva takovou dobu jak popisujes…v tom je zakopany pes! Jedine co by se dalo udelat, ze bych sedla na letadlo a zaklepala na Tvoje dvere, avsak zde musi byt jednodussi rozlusteni :-) Ja bych to jeste jednou zkusila (tim nerikam, ze to mas udelat) a byla bych trpeliva…

 
Ivous0077
17 příspěvků 29.11.10 20:50

Babi, to je v pohodě. Třeba se mi nakonec povedly. Budeš mít určitě pravdu, že recept je v pořádku. Ve staré kuchařce jsem našla podobný - poměr surovin je prakticky stejný. Komentáře jsem si naopak přečetla všechny, takže jsem věděla o uskalích a potížích, do nichž se někteří mí předchůdci dostávali, i tvá vysvětlení, co bylo špatně. Proto mě konzistence těsta nepřekvapovala. Vždycky, když jsem na chvíli zmalomyslněla, hned jsem si řekla: „Babi psala, že to takhle má být“ :-), a byla jsem zase v klidu. Asi jsem ho ale mohla zpracovávat o něco dýl, i když to v mém podání rozhodně nebyla žádná rychlovka. Dělala jsem těsto jen z dávky na 1 vejce a celá anabáze mi trvala dost dlouho. Mouky jsem nakonec přidávala jen trošku, takže uvidím, až budou patřičně uleželý. Chuť zkoušet další nové recepty mi to rozhodně nevzalo.

 
babi
6360 příspěvků 29.11.10 15:48

Ivous, pecu tyto a ne jine zazvorky od svych 14-ti let. V komentarich jsem doufam popsala vsechny vychytavky, tak jako jsem napsala, ze testo je ze zacatku ridke a ze pracuji s nozem, nebo cukrarskou kovovou sterkou a testo seskrabavam z pracovni desky. Clovek musi byt trochu trpelivy. Rozumim tomu, ze dnesni svet je uspechany svet a vsechno musi byt ‚instantne‘ hotove. Velice me mrzi, ze se Ti nevedlo! Kdybys vsak jeste chvilenku pokracovala s vypracovanim testa, prisla bys na to, ze najednou se omoudruje a zacina drzet pohromade a ne jako kase na pracovni desce, ale houstne v opravdove testo. Nakonec vsak zacne testo osychat(diky velkemu obsahu vajec) a proto se pracuje s jeho malou casti a zbytek testa se prikryva. Precetla jsi vsechny komentare pod receptem? Je v nic plno odpovedi. Popisuji zazvorky jako jednoduche, tedy vejce, mouka, cukr, zazvor zpracovat dohromady. Nerikam vsak, ze jsou snadne. Musim vsak rict, ze mne osobne pripadnou take snadne za ta dlouha leta co je pecu. Ja jsem kdysi mela jenom recept bez poznamek, vam zde predkladam take moje dlouholete poznatky. Ivous, pripadne mne, ze jsi neprecetla poznamky, ale rychle jsi roztirala testo na me. Vis, nase prababicky kolikrat nemely to co mame my a presto vytvorily dobre, chutne cukrovi takrka z niceho 8-)

 
Ivous0077
17 příspěvků 29.11.10 11:52

Tak se musím bohužel přidat k těm, komu se nedařily. Byl to můj první pokus, nikdy jsme doma zázvorky nepekli (ani babičky) a nejsem si jistá, jestli jsem je někdy jedla. Letos jsem si řekla, že trochu tradice neškodí.
Těsto bylo hrozně měkké, vůbec se nedalo válet, natož vykrajovat. Přestože mi bylo jasný, že je to blbost, těsto jsem nožem rozetřela! na vás. Nevím, co jsem si představovala, že budu dělat :-) Vykrajovat pochopitelně nic nešlo, tak jsem lžičkou a prsty dělala na plechu jako tyčinky. Pak jsem se naštvala, zase je seškrábla zpátky na vál a přidala mouku.
Jak chutnají nevím, dala jsem je rovnou do krabice, aby se rozležely.

 
glama  09.11.10 19:52

Na to jsem, Babi, přesně myslela…jak se asi vykrajují…
Ale takovýto tvar jsem ještě nikdy neviděla. Fakt jsem chvíli marně přemýšlela co by to tak mohlo být :-D a nepřišla na nic…
Já podobné cukroví vůbec nedělám. Pro mě „Vánoční cukroví“ znamení jenom máslo, ořechy a oříšky nebo kokos, vanilku, čokoládu a RUM!. Jen tyto tradiční chuti. Všechny ty „jiné“, kořeněné chuti, nebo i barevné zdobení mi nesedí, nemám je ráda. Nechutná mi to.
Ale…je pravda, že tvoje zázvorky jsem ještě nikdy neochutnala…třeba bych názor změnila.. :wink: :mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 09.11.10 19:43

glamo, muj manzel podedil recept (ktery je take v kucharce od pani Sandtnerove) zaroven s vykrajovatkem/for­mickou od sve babicky. Je to rucne delana formicka z tlusteho plechu, ktera neni ostra a tak mi trva chvili nez jednu zazvorku vykrojim hlavne take proto, ze ma zaludna mista, kde se testo drzi. Jednou jsem si koupila moderni formicku z tenkeho ostreho plechu, ktera vypadala jako kosticka, ale manzel o ni nechtel ani slyset :-) Cim Ty vykrajujes tradicni zazvorky? Tato formicka je vic jak sto let stara…

 
glama  09.11.10 19:29

Babi…mě by zajímal ten jejich tvar…zvláštní…
Co je to za potvory…? :mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 09.11.10 19:26

casino, tak je mi to snad jasne :-) Vy mate jinou Sandtnerku! Moje je z roku 1932 a jsou tam dva recepty na zazvorky, jeden se vari nad parou a pak tento. Z jedne davky recept zni: 140 g cukru, 140 g mouky (1:1 hladke s hrubou), 1 cele vejce, 1 zloutek, na spicku kulateho noze amonia, 1/4 dkg zazvoru, vosk. Oba recepty se take lisi svym postupem, pri zpracovani. Tento se mi zda jednoduchy a snadny, kdyz si je clovek vedom, ze testo je nazacatku mekke/tekute. To jsem vsak napsala ihned :-) Mela bych jeste dodat, ze jsem nenafotila nektere zazvorky zespodu, kde jsou krasne nafoukle. Takto se u nas vzdycky pekly a manzel (kontrola kvality) mi je odsouhlasil :-D

 
casino
4407 příspěvků 08.11.10 20:11

:-)
babi 06.11.10 23:23 píše:

…je dobre udrzet presne ingredience podle receptu a ten je take stejny od pani Sandtnerove tak jako rucne napsany podle me babicky, coz mohu ofotit, takze mne neni jasne kde casino vzal ty divne vahy ingredienci. …

Sandtnerová píše:

25 dkg cukru - 2 celé vejce - 2 žloutky - 1/4 dkg zázvoru - 30 dkg krupičkové mouky - na špičku nože amonia - vosk.

casino 20.11.09 02:03 píše:

…mám odzkoušeno podle Sandtnerky; po přepočtu na 3 vejce mi vyšlo 375g cukru a 450g polohrubé mouky. Toto těsto by tedy mělo být tužší. … …a 3 žloutky, samozřejmě (doplněno 20.11.09 02:07)

Příspěvek upraven 08.11.10 v 20:13

 
babi
6360 příspěvků 06.11.10 23:23

Mohu odpovedet k zazvorkam. Pecu tyto a ne zadne jine takrka pul stoleti a pecu je na Vanoce a na Velikonoce take, protoze jsou vyborne k bylinkovemu caji, ale take k vinu a navic to bylo cukrovi absolutne nejoblibenejsi meho manzela. Nikdy se mi zazvorky neroztekly, nikdy jsem je nemela tvrde, vzdy krehke a rozpoustejici se na jazyku. Uz jsem toho rekla pomerne dost ve svych komentarich pod receptem. Mohu dodat, ze je dobre udrzet presne ingredience podle receptu a ten je take stejny od pani Sandtnerove tak jako rucne napsany podle me babicky, coz mohu ofotit, takze mne neni jasne kde casino vzal ty divne vahy ingredienci. Z jedne davky recept zni: 140 g cukru, 140 g mouky (1:1 hladke s hrubou), 1 cele vejce, 1 zloutek, na spicku kulateho noze amonia, 1/4 dkg zazvoru. Chcete-li mit zazvorky krehke, tak nepridavat mouku! Pisi, ze testo je na zacatku lepive, ridke a tak pracuji s nozem, nebo cukrarskou spachtli. Testo rychle schne, protoze je tam hodne vajec, tak pracuji pouze s kouskem testa a zbytek prikryvam. Zazvorky nevyvalim prilis na tenko. Kazdopadne je na plechu necham oschnout minimalne 3 hodiny, nekdy do rana. Neobracim je. Nemohu presne udat na vterinu delku peceni, avsak zazvorky hlidam a spis je pecu pomalu, ale rychleji nez beze. Kazda trouba pece jinak, mouky jsou ruzne, vejce jsou ruzne velika a nekdy my nemame dost trpelivosti (to je ten nejvetsi zadrhel). Testo jako snad jedine z test na cukrovi nedavam do lednicky, jinak ostatni delam vesmes den dopredu. Cili to vypada v me kuchyni takto. Cely den vazim a davam dohromady testa, dam je do lednicky prikryji je plastickym filmem a nahoru prilepim 3m papirek s nazvem cukrovi a pripadnou poznamkou. Nakonec pripravim na plechy vykrajene zazvorky. Obvykle je noc a jdu spat. Rano zazvorky upecu, zacnu z lednice vytahovat testa a zacnu pect cukrovi…

Příspěvek upraven 09.11.10 v 19:13

 
svato
1398 příspěvků 20.11.09 05:00
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA). tentoraz

má Casino pravdu, recept tak, ako je tu napísaný, teda aj celé vajíčka, aj žĺtky, len trochu viac múky, než cukru

 
Labužník Falco02
5 příspěvků 20.11.09 04:39
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

To: Casino
Jistě není problém najít desítky receptů na zázvorky, ale do opravdu PRAVÝCH zázvorek se dává amónium, a to jsem jaksi našel právě tady v tomto receptu. Ten recept bude dobrý, akorát tam bude nějak zádrhel v těch vajíčkách. Asi to budu muset vyzkoušet jen 2 vejce a 2 žloutky. Možná, že jen 3 celá vejce. Ale já myslel, že podle tady tohoto receptu už někdo pekl a má s ním určité zkušennosti. Ale jak tak na to koukám, jsem první, kdo s ním má nějaké problémy.

 
casino
4407 příspěvků 20.11.09 03:57
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

Zadejte do vyhledavače Formičky a vykrajovátka :-) Je tam toho až, až…

 
alena45
585 příspěvků 20.11.09 03:49
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

Mám niekde tiež jeden veľmi starý recept, ale neviem ho nájsť. Cesto vyzeralo dosť riedko, ale nevzdala som to, nepridávala múku, ale dala do sáčku a do chladničky. Na druhý deň som len trochu poprášila dosku, vyvaľkala, vykrájala, dala na plech, ráno som všetky kusy otočila dolu hlavou a dala piecť. S cestom treba pracovať rýchlo, lebo teplom zasa tekutie (to slovo som asi teraz vymyslela). Do niektorých som slamkou urobila dierku a vešala ich na stromček namiesto medovníkov. Majú krásnu svetlú farbu a pekne sa na ňom vynímajú.
Niektoré zasa dostali červenú alebo zelenú stužku a zavesila som ich na luster. Voňali krásne.
Nikde ale neviem zohnať pôvodné formičky, kolegyňa mi každý rok požičia také hranaté, ktoré kedysi kúpila niekde na trhu a na stromček vykrajujem kométky, hviezdičky a pod. Ale tá tvoja formička, to je bomba, závidím.

 
Labužník Falco02
5 příspěvků 20.11.09 03:20
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

To: Casino
Nezlobte se, ale stále tomu nerozumím (asi proto, že nejsem kuchař, ale technik :-)).
Můžete mi sen tedy napsat ten recept (celý) tak, aby se z něj dalo zaručeně péct?
Předem děkuji.

 
casino
4407 příspěvků 20.11.09 03:06
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

Omlouvám se… vše jak píše Babi, akorát mouka, cukr jak píši já, resp. Marie Janků :o)

 
Labužník Falco02
5 příspěvků 20.11.09 02:24
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

Takže ne 3 celá vejce + 3 žloutky, ale jen 3 celá vejce nebo jen 3 žloutky?

 
casino
4407 příspěvků 20.11.09 02:07
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

…a 3 žloutky, samozřejmě :-(

 
casino
4407 příspěvků 20.11.09 02:03
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

Falco, mám odzkoušeno podle Sandtnerky; po přepočtu na 3 vejce mi vyšlo 375g cukru a 450g polohrubé mouky. Toto těsto by tedy mělo být tužší. Ledaže… zkuste menší vejce :-)

 
svato
1398 příspěvků 20.11.09 01:53
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA). Falco,

mala som podobný recept, len viac múky (750 g cukru a 1000 g múky), ostatné prí:,–(y približne rovnako v pomere k cukru. Až na to, že žĺtky a vajcia sa šľahali s cukrom nad parou do zhustnutia a po odstavení a pri postupnom pridávaní ďumbiera a múky sa šľahá do ochladenia/do zblbnutia. Potom sa vyvaľká, vykrojí a nechá na plechu odpočívať do druhého dňa. Ráno sa kúsky obrátia dole hubou a pri miernej teplote upečú. Netreba ani amónium a vskutku sa doslova rozpúšťajú v ústach, ale je to riadna otrava.

 
Labužník Falco02
5 příspěvků 20.11.09 01:31
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA).

Zázvorky jsou neodmyslitelně spjaty s mým dětstvím v Československu (nyní žiju v Německu). Zatoužil jsem je opět ochutnat a představit je i svým dětem. Uvedený recept jsem zkoušel už 2×, ale vždy bylo těsto připravené přesně podle výše uvedeného receptu příliš řídké. Abych přece jenom z něho něco upekl, musel jsem od oka přidat ještě poměrně značné množství polohrubé mouky. Aby těsto při pečení „vyskočilo“, přidal jsem i amónium, a aby se nevytratila zázvorová chuť, přidal jsem i zázvor. Vše pochopitelně od oka tak, aby se těsto dalo vyválet. Můžete mi říct, jaké zkušenosti s tímto receptem máte Vy a nebo, kde dělám chybu?

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA). - Salgo

Babi tu byla naposledy v květnu :-(

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Babi

nejdřív bych Tě chtěla pozdravit! Už jsem tu tak dlouho nebyla…po dlouhé době jsem se zase dostala k pečení a jako první zkusila své milované zázvorky (ale poprvé v životě) takže mě zaskočilo, že těsto bylo řídké a lepivé jak na piškot. Tak jsem přidala víc mouky a nakonec se upekly i naskočily, ale mám takový pocit, že jsou to spíš sušenky a že zázvorky, pokud je dobře pamatuji mají být křehké a rozplývat se na jazyku. To asi ta moc mouka. Ale v čem tedy byl problém, neporadíš? má se střeba těsto před vykrajováním šoupnout do lednice? nebo jsem moc našlehala vajíčka?Nebo je tajemství v tozležení?? Moc prosím o rady, nenechám to jen tak a chci to zkusit ještě jednou. Díky za odpověď a přeju moc krásné vánoční přípravy. Tvoje Salgo

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky - viktorko,

ještě jednou…je mi upřímně líto! Snad se příště povedou ;o)

Měj se moc pěkně!

 
marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Viktorko,

možná to bylo moukou. Já jsem dělala zázvorky poprvé v životě, také podle tohoto receptu a s velkými obavami. Ale vypadají překrásně a jestli jim pobyt ve sklípku změkčí náturu, budou určitě i dobré.Tak si z toho nic nedělej, příště bude líp!

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jednoduché osvědčené zázvorky (PRA) - Babi

myslim, ze jsem vse dodrzela a i oschnout jsem je nechala asi 2.5hodine. Nasi skoro kocce ovsem chutnaji naramne, mame je uz poschovavane po celem byte :-) No nic, tak snad priste! Hezky vecer!

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist