Recept Jedna ze základních omáček - Španělská (klasická hnědá)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozpustit tuk, přidat mouku a usmažit zásmažku barvy lískových oříšků asi 10 min. Přidat 750 ml masového vývaru, dobře zamíchat a pomalinku vařit asi 4 hodiny. Sem tam zamíchat.

Přecedit, přidat tymián, rajčatové pyré, nebo pastu, a Mirepoix. Přilít zbytek (250ml) vývaru a pokračovat v pomalém vaření do té doby, až se omáčka zredukuje na 500 ml. Občas zamíchat.

Přecedit, osolit a opepřit.

Omáčka se používá k přípravě mnoha jiných omáček (viz pěkný článek o omáčkách ;0) Existuje také její rychlá příprava.

P.S. Omáčka se dá zmrazit, tak když už se s ní vařím navařím si ji do foroty.

Recept je z kategorií: Omáčky



Nahlásit recept

  • 15.11.04 vloženo
  • 10949x zobrazeno

Ingredience

  • Na 500 ml omáčky:
  • 4 lžíce sádla, nebo nesoleného hovězího loje, vepřového, nebo telecího výpeku
  • 4 lžíce mouky
  • 1 l hnědého masového vývaru (recept z Labužníka)
  • 1/2 lžíce posekaného tymiánu, nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 4 lžíce hustého rajčatového pyré, nebo 1 1/2 lžíce rajské pasty
  • 230 ml Mirepoix (Na jemno pokrájená zelenina, směs řapíkatého celeru, mrkve a cibule)
  • sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jedna ze základních omáček - Španělská (klasická hnědá)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Esmeraldo...

díky, že ses ujala vysvětlení! Asi to, co mám v ingrediencích v závorce, nestačilo :o)

Přeji Ti krásný den!

 
Labužník Kafka02
41 příspěvků 16.11.04 22:19
Re: Jedna ze zakladnich omacek - Spanelska (klasicka hneda).

Mnohokrat dekuji. Vyzkousim.

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jedna ze zakladnich omacek - Spanelska (klasicka hneda).

Mirepoix
A mirepoix is a mixture of diced vegetables, carrots, onions and celery (sometimes with ham or bacon), usually sauted in butter. It is said to have been created in the 18th century by the chef of the Duc de Levis-Mirepoix in France. Mirepoix is used to flavor stews, soups, stocks, etc. The usual mixture is 50% onions, and 25% each carrots and celery.

Je to nadrobno nakrájená zelenina: mrkev, cibule a řapíkatý celer, osmažená na másle.
Původem z Francie. Používá se na ochucení různých gulášů, polévek a vývarů. Obvykle se dává polovina cibule, čtvrtina mrkve a čtvrtina celeru.

 
Labužník Kafka02
41 příspěvků 16.11.04 11:04
Re: Jedna ze zakladnich omacek - Spanelska (klasicka hneda).

Mirepoix ? Ahoj Babi, nejak si nevim rady s timto slovem, to se prodava, nebo si to mam vyrobit?
Nejsme zrovna omackovi, ale mozna, ze je to proto, ze je neumim poradne udelat. Nejak mym omacka chybi sila. Ten MIREPOIX svym slozenim nabizi velice vydatne doplneni chuti. Mohla bych o tom vedet vice? Moc dekuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist