Recept Janovská Focaccia

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Janovská Focaccia

Postup

Rozpustit kvasnice ve vlažné vodě s cukrem a nechat vzejít po 10min. Přesít mouku do mísy, udělat do ní důlek a nalít tam kvasnice, 2 lžíce oleje a sůl, vše pokojové teploty. Postupně zamíchávat mouku a přidat trochu vlažné vody, aby vzniklo vláčné těsto.

Přendat na pomoučený vál a hníst těsto asi po 10min., až je hladké a pružné. Vrátit těsto do mísy a přikryté ho nechat na teplém místě po 2 - 2 1/2 hodiny, až se zdvojnásobí v objemu.

Pěstí zbouchnout těsto a znovu jej po několik minut zpracovat. Vymastit plech, položit na něj kruh z dortové formy na pružinu bez dna a natlačit do něj těsto (těsto se může dát na plech i bez formy, rozprostřené pomocí rukou do kruhu). Přikrýt utěrkou a nechat odpočinout po dalších 30min.

 

Předehřát troubu na 200°C. Ukazováčkem do těsta udělat hluboké důlky, asi 2-3cm od sebe po celém povrchu.
Pro č. I nalít nahoru zbytek oleje a celý povrch potřít pomocí štětce a
posypat solí.
Přo č.II posypat povrch cibulí, pokapat ji zbylým olejem, posypat solí a pošplíchat trochou studené vody, aby se nevytvořila kůrka.

Péct po 20-25min. do světle zlatova. Nechat vychladnout na mřížce. Chléb je nejlepší ten stejný den, ale také se krásně zmražuje.

TIP. Jednoduché podávání focaccia chleba. Na talířky si každý stolovník dá trochu dobrého olivového oleje, trochu balsamického octa a namáčí si chleba. Spolu s nějakým dobrým italským salátem, je to výborná večeře.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 10.07.03 vloženo
  • 8579x zobrazeno

Ingredience

  • Na 25cm kruhový tvar chleba
  • 25g čerstvých kvasnic
  • 120ml vlažné vody
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400g nebělené pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 5 lžic olivového oleje
  • č. I - Hrubá mořská sůl na posypání
  • č. II - 1 červená cibule na tenké plátky nakrájené, 1 1/2 lžičky hrubé možské soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Janovská Focaccia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Janovská Focaccia.

Babi, dneska zkusím a dám vědět,ale s olivkama.Páček - shledáček Butu

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Janovská Focaccia.

buraci, může to být polohrubá, ale já bych ji smíchsla 1:1 s hladkou (když není nebělená). Italové mají taktéž jiné druhy mouky, než jsou v ČR ;o) Přeji si, aby se focaccia povedla a hlavně chutnala!

Dobrou noc,

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Janovská Focaccia. - jaka mouka?

Babi, jakou mouku mam pouzit k vyrobe tehle focaccii? Staci polohruba? Diky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Možná pro zajímavost...

těsto různě kyne v různých nadmořských výškách a mouka s tím má také co dělat. Ale jinak s Tebou ve všem souhlasím ;o) Osobně někdy peču Focaccii jenom s černými olivami a nahoře posypanou solí a posekaným čerstvým rozmarýnem. Tu s tou cibulí máme také moc rádi. Příště tam zkusím dát mozzarellu jak říkáš. Variací je asi mnoho, že ano? Měj se pěkně!

 
vrba
106 příspěvků 25.01.09 03:43
Kynutí

babi, nemůžu si pomoci, ale já jsem ten chleba dělala již několikrát(nej­raději ho mám s Mozzarelou a černými olivami) ale nikdy mi to nekynulo 2 hodiny. Za hodinku bylo těsto víc jak dvojnásobné. Jednou jsem to neustále srážela, ale i tak se mu podařilo utéci z mísy..... A to jsem dělala chlebík jen ze 250 g mouky. Jo mimochodem, je to opravdu dobrotka, já dám do těsta nakrájenou mozzarelu na kostičky a na proužky olivy, trovu šalvěje a k vínu je to ideální.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mandle s čokoládou

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist