Recept Jak zbavit okurku hořkosti

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jak zbavit okurku hořkosti

Postup

Toto sice není recept jako takový,ale všichni,kdo rádi připravujeme saláty víme,
jak nám taková hořká okurka může zkazit celý salát.

Okurku omyjeme,NEOLO­UPEME!,seřízne­me špičku a pak oběma řezy kroužíme po sobě až se začne tvořit pěna,kterou opláchnem.
Do pěny se stáhla veškerá hořkost (kdo nevěří ať ochutná,ale brrr)
Dále už zpracováváme podle vlastního receptu :-))

Recept je z kategorií: Saláty



Nahlásit recept

  • 07.07.06 vloženo
  • 9024x zobrazeno

Ingredience

  • Okurka :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 11.08.15 10:55

Tak na ty moje okurky postup nezabírá :cert: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Jak zbavit okurku hořkosti

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1488 příspěvků 13.08.15 15:04

@Bento, arménskou okurku jsem už zkusila pěstovat - jak píše @jolana, ta „naše“ okurka to není. Stejně jako jinak chutná skleníková „hadovka“ a jinak venku pěstovaná salátovka či nakládačka :think:. Snad bude příští rok léto milosrdnější, letos vařím z cuket, tykví a příští týden možná i z lilků :mavam:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 13.08.15 13:48

@daduuja U nakládaček mi to nevadí, tam to zmizí samo, ale naštěstí se mi to stalo v životě jen několikrát a ne v takové míře, jako letos :)
U salátovek mi to udělaly letos jen ty, na které nezbylo místo ve skleníku, ale po odříznutí špičky to jde (a slepicím ty špičky docela chutnají :) )
Ty nejhorší jsem naložila jen tak do kameninového hrnce, zmizely natošup :)

Díky za ten tip - ty ještě neznám, vypadají zajímavě… :mavam:

 
daduuja
953 příspěvků 13.08.15 10:47

@Zuzka1973 Dneska jsou v podstatě všechny okurky geneticky vyšlechtěné proti hořkosti.
Nakládačky kupuju hrubosrsté, jsou celkově odolnější, jen trhání je trochu nepříjemné :-)
A i z nahořklých nakládaček po čase hořkost zmizí, aspoň jsem nikdy nenarazila u sterilovanýc hkupovaných okurek na hořké :-)

A ještě jeden typ, který jsme pěstovali ve skleníku http://www.ireceptar.cz/…rkymi-plody/

Příspěvek upraven 13.08.15 v 10:47

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 13.08.15 10:04

Budu to muset také zjistit, co nabízí u nás v zahradnictví, když nebudou mít, tak holt objednat jinde, přeci jen se mi nechce věřit, že za rok bude léto zase normální, raději se poohlédnu po těch vyšlechtěných - nehořknoucích :)
Jistota je jistota :)

 
daduuja
953 příspěvků 13.08.15 08:56

Kamarádka už léta pěstuje http://www.ireceptar.cz/…kova-okurka/ nakládaná jako okurka je dobrá, ale není to klasika a já vloni měla http://www.zahradnictvikruh.cz/…4-skup58.php byly zajímavé :-)

 
jolana
4987 příspěvků 12.08.15 23:49

Bento, tuna sa to vola faggus, naklada sa na kvasaky a inac sa to je len tak sa chrusta..ako kvasaky je vyborny :palec:…nasim doma na vychode pekne rastol, ale uhorka to pre nich nebola..ani pre mna to uhorka nie je, a to ho mam rada, kupujem nakladacky a nakladam.. :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 12.08.15 23:22

Zuzka1973, uplne vazne ako sa meni klima treba zmenit aj odrodu. Ja kupujem tieto ktore nie su uhorky aj ked vyzeraju a chutia ako uhorky je to v podstate melon. A co je hlavne nehorknu -Arménská okurka (Cucumis melo var. flexuosus)

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 12.08.15 18:36

@birkana To zelí znám… je to skoro stejné jako z cuket, ale jsou hodně rychle hotové… :)

@Bento už jsem je také zaregistrovala, ale ještě jsem je nikdy nekoupila (semena),protože při běžném klimatu nehořkly nikdy ani ty obyčejné, pokud se jim člověk věnoval… Ale letos hořknou konečky i salátovkám, jenže v tomhle počasí jim nemohu zaručit pravidelně udržovanou vlhkou půdu - ráno zaleju a v poledne už je to rozpraskané, navíc přes den je skoro 40 stupňů a v noci to prudce klesne a právě tyto skoky okurky zrovna moc dobře nesnášejí a nahořknou…
Ty ve skleníku jsou v pořádku, tam ty skoky nejsou tak znát…

:mavam:
 
Bento
794 příspěvků 12.08.15 16:30

Tak ako soudruzy v NDR posrali tie lyzicky tak daaky debil zacal pestovat uhorky ktore horknu? som 30 rokov vonku a nikdy som nemal horke uhorky su aj ine odrody ktore nehorknu. ZMENTNE odrodu!

 
birkana
1488 příspěvků 12.08.15 16:11

@Zuzka1973, někde je tady recept na okurky jako zelí - nevím přesný název :nevim:. Já jsem je dokořenila česnekem a drobně sekanou feferonkou (vlastní sklizeň ze skleníku :lol: ). Bylo jich dost, původně jsem si je chtěla nechat na 2× - jenže žravost zvítězila :cert:.

 
daduuja
953 příspěvků 12.08.15 14:53

Tak mne napadlo, jíme hořkou čekanku, která má právě díky hořkosti dobrý vliv na trávení, není tedy škoda se zbavovat hořkosti u okurek?

Pivo je hořké, zdraví prospěšné, hořký Fernet kudy teče, tudy léčí :-)

Ani s bílým albedem u citronu si nedělám velké vrásky.

Příspěvek upraven 12.08.15 v 15:17

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 12.08.15 13:40

@birkana Díky za tip :mavam:
Já byla ráno (chodím za chládku) očesat část švestek a odrbala jsem všechny venkovní okurky… vytahala všechny kedlubny a vše, co už jen zbytečně bralo vláhu… Takže večer a ráno mně čeká maraton to vše uskladnit, v pátek zbytek švestek a nechám jen to ve skleníku, kde se snáz zalévá, brambory (moc jim už nechybí a jdou ven také), cukety a druhou satbu hrachu, dýně, lilky…
Jindy už jsem měla pomalu druhou várku koření, teď zalévám oschlé pahýly po prvním sestříhání (naštěstí žijí - kontroluji je…)

Příspěvek upraven 12.08.15 v 13:42

 
birkana
1488 příspěvků 12.08.15 13:11

Dnes dopoledne jsem si udělala k svačině okurky dušené. Poctivě odříznuta půlka od stopky, nastrouhat, posolit, nechat odstát, vymačkat tekutinu, šup s tím na drobet cibulové jíšky a podlité trochou vývaru dusit. Jedla jsem jen tak bez přílohy. Hořké to nebylo :potlesk: ; příště budu ždímat i do salátu. Sice je to hřích, ale letos asi nebude zbytí :think:.

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 12.08.15 11:13

@daduuja Venkovní máme nahořklé kompletně všechny, holt je otrhám a naložím do soudku… Tam se to ztatí…
Ve skleníku se zatím drží a Vokurkojc (sousedé) vypadají, že nezahořkli… jen se občas tváří děsně kysele :mrgreen: Holt se musí lépe naložit… :lol:
Zrovna včera totiž povídám sousedovi: „Co se tváříš tak kysele?“ A on na to: „Jako Vokurka si to můžu dovolit, zvlášť, když se du právě naložit do bazénu…“ :D

 
daduuja
953 příspěvků 11.08.15 22:19

Do dnes okurky hořké nebyly, jen jste s tím začly, tak naposled utržená salátovka je jak pelyněk :mrgreen: Ve skleníku nakládačky se plazí po víně ke střeše a rostou před očima a jsou dobré. Salátovka ve skleníku taky. Nakládačky venku jsou dobré. Salátovky venku budou asi hořké.

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 11.08.15 19:33

@birkana ono to zalévání moc nepomáhá :( Když jsem prostudovala, co vše vede k hořknutí, tak letos tomu vévodí to, že v noci je chládek a ve dne pařák, prý jsou na ty prudší změny hodně háklivé… Jenže to neovlivníme…
Naštěstí slepicím ty hořké špičky nevadí :mrgreen:
Je to letos začarované - všeho je sice dost, ale vše je malé, maliny opadávají ještě nedozrálé, a to je zaléváme :(
No… snad bude příští rok lépe…

K tomu směru loupání: zkoušela jsem kdysi, ale moc to nepomohlo :(
Nejlépe opravdu odříznout ty špičky a okurku pořádně co nejdřív po oloupání omýt, aby se hořká chuť ze slupek nestihla „zapít“ do oloupané okurky…

 
birkana
1488 příspěvků 11.08.15 19:05

@Zuzka1973, prostě odkrajuji 1/3 - 1/2 od stopky :roll:, letos to asi jinak nepůjde i když poctivě zalévám 2× - 3× denně :,(

@goralka, jsem skeptik. Jestli by pomohl směr loupání? :think:

 
goralka
266 příspěvků 11.08.15 16:56

No ja mám len kupované a našťastie dobré, ale pamätám si dávno prečítanú radu, že uhorky sa majú šúpať od kvetu k stopke, nie naopak.
Vyskúšajte.

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 11.08.15 13:35

Proti hořkosti nic nepomáhá…
Zvlášť v tomhle počasí máme nahořklé všechny venkovní, ty ve skleníku naštěstí jsou dobré…
Ty nahořklé jedině pěkně naložit do soudku - já už jich pár naložila jen tak do malého kameninového hrnce, snědly se na posezení, tak naložím i ty zbylé venkovní…
Na zavaření a mlsání musí postačit ty ze skleníku a z fóliáku - tam také ještě nezhořkly…
Přitom jindy jsou dobré i ty zvenčí… Bude to tím, že jsou hrozné výkyvy teplot… v noci chládek a ve dne parno…
Navíc jim nedělá dobře ani to, že se proschnuté hodně zalijí, jenže sucho jim taky nedělá dobře, co se hořkosti týče…
Se jim člověk nezavděčí :nevim:
Přeci jen ve skleníku udržuju rosení a aspoň trochu stálé podmínky, což těm chuděrám venku letos zajistit neumím… Jindy stačí jen to, že je udržuju ve stejné vlhkosti půdy - letos to prostě nejde :?
Jak už se do okurky jednou hořkost dá, už jí nic nepomůže…

 
Labužník Nancy02
32 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak zbavit okurku hořkosti

Zkoušela jsem podle receptu zbavit okurku hořkosti, ale okurka je hořká stále.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak zbavit okurku hořkosti

Zkusím, zrovna včera jsem měla tu zkušenost. Na ochutnání hořká nebyla, nechala si to okurka jedna až do salátu.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Tatranské kuře Tatranské kuře
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist