Recept Jak zbavit okurku hořkosti

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jak zbavit okurku hořkosti

Postup

Toto sice není recept jako takový,ale všichni,kdo rádi připravujeme saláty víme,
jak nám taková hořká okurka může zkazit celý salát.

Okurku omyjeme,NEOLO­UPEME!,seřízne­me špičku a pak oběma řezy kroužíme po sobě až se začne tvořit pěna,kterou opláchnem.
Do pěny se stáhla veškerá hořkost (kdo nevěří ať ochutná,ale brrr)
Dále už zpracováváme podle vlastního receptu :-))

Recept je z kategorií: Saláty



Nahlásit recept

  • 07.07.06 vloženo
  • 9109x zobrazeno

Ingredience

  • Okurka :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 11.08.15 10:55

Tak na ty moje okurky postup nezabírá :cert: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Jak zbavit okurku hořkosti

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1500 příspěvků 13.08.15 15:04

@Bento, arménskou okurku jsem už zkusila pěstovat - jak píše @jolana, ta „naše“ okurka to není. Stejně jako jinak chutná skleníková „hadovka“ a jinak venku pěstovaná salátovka či nakládačka :think:. Snad bude příští rok léto milosrdnější, letos vařím z cuket, tykví a příští týden možná i z lilků :mavam:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 13.08.15 13:48

@daduuja U nakládaček mi to nevadí, tam to zmizí samo, ale naštěstí se mi to stalo v životě jen několikrát a ne v takové míře, jako letos :)
U salátovek mi to udělaly letos jen ty, na které nezbylo místo ve skleníku, ale po odříznutí špičky to jde (a slepicím ty špičky docela chutnají :) )
Ty nejhorší jsem naložila jen tak do kameninového hrnce, zmizely natošup :)

Díky za ten tip - ty ještě neznám, vypadají zajímavě… :mavam:

 
Uživatel je onlinedaduuja
977 příspěvků 13.08.15 10:47

@Zuzka1973 Dneska jsou v podstatě všechny okurky geneticky vyšlechtěné proti hořkosti.
Nakládačky kupuju hrubosrsté, jsou celkově odolnější, jen trhání je trochu nepříjemné :-)
A i z nahořklých nakládaček po čase hořkost zmizí, aspoň jsem nikdy nenarazila u sterilovanýc hkupovaných okurek na hořké :-)

A ještě jeden typ, který jsme pěstovali ve skleníku http://www.ireceptar.cz/…rkymi-plody/

Příspěvek upraven 13.08.15 v 10:47

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 13.08.15 10:04

Budu to muset také zjistit, co nabízí u nás v zahradnictví, když nebudou mít, tak holt objednat jinde, přeci jen se mi nechce věřit, že za rok bude léto zase normální, raději se poohlédnu po těch vyšlechtěných - nehořknoucích :)
Jistota je jistota :)

 
Uživatel je onlinedaduuja
977 příspěvků 13.08.15 08:56

Kamarádka už léta pěstuje http://www.ireceptar.cz/…kova-okurka/ nakládaná jako okurka je dobrá, ale není to klasika a já vloni měla http://www.zahradnictvikruh.cz/…4-skup58.php byly zajímavé :-)

 
jolana
4988 příspěvků 12.08.15 23:49

Bento, tuna sa to vola faggus, naklada sa na kvasaky a inac sa to je len tak sa chrusta..ako kvasaky je vyborny :palec:…nasim doma na vychode pekne rastol, ale uhorka to pre nich nebola..ani pre mna to uhorka nie je, a to ho mam rada, kupujem nakladacky a nakladam.. :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 12.08.15 23:22

Zuzka1973, uplne vazne ako sa meni klima treba zmenit aj odrodu. Ja kupujem tieto ktore nie su uhorky aj ked vyzeraju a chutia ako uhorky je to v podstate melon. A co je hlavne nehorknu -Arménská okurka (Cucumis melo var. flexuosus)

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 12.08.15 18:36

@birkana To zelí znám… je to skoro stejné jako z cuket, ale jsou hodně rychle hotové… :)

@Bento už jsem je také zaregistrovala, ale ještě jsem je nikdy nekoupila (semena),protože při běžném klimatu nehořkly nikdy ani ty obyčejné, pokud se jim člověk věnoval… Ale letos hořknou konečky i salátovkám, jenže v tomhle počasí jim nemohu zaručit pravidelně udržovanou vlhkou půdu - ráno zaleju a v poledne už je to rozpraskané, navíc přes den je skoro 40 stupňů a v noci to prudce klesne a právě tyto skoky okurky zrovna moc dobře nesnášejí a nahořknou…
Ty ve skleníku jsou v pořádku, tam ty skoky nejsou tak znát…

:mavam:
 
Bento
794 příspěvků 12.08.15 16:30

Tak ako soudruzy v NDR posrali tie lyzicky tak daaky debil zacal pestovat uhorky ktore horknu? som 30 rokov vonku a nikdy som nemal horke uhorky su aj ine odrody ktore nehorknu. ZMENTNE odrodu!

 
birkana
1500 příspěvků 12.08.15 16:11

@Zuzka1973, někde je tady recept na okurky jako zelí - nevím přesný název :nevim:. Já jsem je dokořenila česnekem a drobně sekanou feferonkou (vlastní sklizeň ze skleníku :lol: ). Bylo jich dost, původně jsem si je chtěla nechat na 2× - jenže žravost zvítězila :cert:.

 
Uživatel je onlinedaduuja
977 příspěvků 12.08.15 14:53

Tak mne napadlo, jíme hořkou čekanku, která má právě díky hořkosti dobrý vliv na trávení, není tedy škoda se zbavovat hořkosti u okurek?

Pivo je hořké, zdraví prospěšné, hořký Fernet kudy teče, tudy léčí :-)

Ani s bílým albedem u citronu si nedělám velké vrásky.

Příspěvek upraven 12.08.15 v 15:17

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 12.08.15 13:40

@birkana Díky za tip :mavam:
Já byla ráno (chodím za chládku) očesat část švestek a odrbala jsem všechny venkovní okurky… vytahala všechny kedlubny a vše, co už jen zbytečně bralo vláhu… Takže večer a ráno mně čeká maraton to vše uskladnit, v pátek zbytek švestek a nechám jen to ve skleníku, kde se snáz zalévá, brambory (moc jim už nechybí a jdou ven také), cukety a druhou satbu hrachu, dýně, lilky…
Jindy už jsem měla pomalu druhou várku koření, teď zalévám oschlé pahýly po prvním sestříhání (naštěstí žijí - kontroluji je…)

Příspěvek upraven 12.08.15 v 13:42

 
birkana
1500 příspěvků 12.08.15 13:11

Dnes dopoledne jsem si udělala k svačině okurky dušené. Poctivě odříznuta půlka od stopky, nastrouhat, posolit, nechat odstát, vymačkat tekutinu, šup s tím na drobet cibulové jíšky a podlité trochou vývaru dusit. Jedla jsem jen tak bez přílohy. Hořké to nebylo :potlesk: ; příště budu ždímat i do salátu. Sice je to hřích, ale letos asi nebude zbytí :think:.

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 12.08.15 11:13

@daduuja Venkovní máme nahořklé kompletně všechny, holt je otrhám a naložím do soudku… Tam se to ztatí…
Ve skleníku se zatím drží a Vokurkojc (sousedé) vypadají, že nezahořkli… jen se občas tváří děsně kysele :mrgreen: Holt se musí lépe naložit… :lol:
Zrovna včera totiž povídám sousedovi: „Co se tváříš tak kysele?“ A on na to: „Jako Vokurka si to můžu dovolit, zvlášť, když se du právě naložit do bazénu…“ :D

 
Uživatel je onlinedaduuja
977 příspěvků 11.08.15 22:19

Do dnes okurky hořké nebyly, jen jste s tím začly, tak naposled utržená salátovka je jak pelyněk :mrgreen: Ve skleníku nakládačky se plazí po víně ke střeše a rostou před očima a jsou dobré. Salátovka ve skleníku taky. Nakládačky venku jsou dobré. Salátovky venku budou asi hořké.

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 11.08.15 19:33

@birkana ono to zalévání moc nepomáhá :( Když jsem prostudovala, co vše vede k hořknutí, tak letos tomu vévodí to, že v noci je chládek a ve dne pařák, prý jsou na ty prudší změny hodně háklivé… Jenže to neovlivníme…
Naštěstí slepicím ty hořké špičky nevadí :mrgreen:
Je to letos začarované - všeho je sice dost, ale vše je malé, maliny opadávají ještě nedozrálé, a to je zaléváme :(
No… snad bude příští rok lépe…

K tomu směru loupání: zkoušela jsem kdysi, ale moc to nepomohlo :(
Nejlépe opravdu odříznout ty špičky a okurku pořádně co nejdřív po oloupání omýt, aby se hořká chuť ze slupek nestihla „zapít“ do oloupané okurky…

 
birkana
1500 příspěvků 11.08.15 19:05

@Zuzka1973, prostě odkrajuji 1/3 - 1/2 od stopky :roll:, letos to asi jinak nepůjde i když poctivě zalévám 2× - 3× denně :,(

@goralka, jsem skeptik. Jestli by pomohl směr loupání? :think:

 
goralka
266 příspěvků 11.08.15 16:56

No ja mám len kupované a našťastie dobré, ale pamätám si dávno prečítanú radu, že uhorky sa majú šúpať od kvetu k stopke, nie naopak.
Vyskúšajte.

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 11.08.15 13:35

Proti hořkosti nic nepomáhá…
Zvlášť v tomhle počasí máme nahořklé všechny venkovní, ty ve skleníku naštěstí jsou dobré…
Ty nahořklé jedině pěkně naložit do soudku - já už jich pár naložila jen tak do malého kameninového hrnce, snědly se na posezení, tak naložím i ty zbylé venkovní…
Na zavaření a mlsání musí postačit ty ze skleníku a z fóliáku - tam také ještě nezhořkly…
Přitom jindy jsou dobré i ty zvenčí… Bude to tím, že jsou hrozné výkyvy teplot… v noci chládek a ve dne parno…
Navíc jim nedělá dobře ani to, že se proschnuté hodně zalijí, jenže sucho jim taky nedělá dobře, co se hořkosti týče…
Se jim člověk nezavděčí :nevim:
Přeci jen ve skleníku udržuju rosení a aspoň trochu stálé podmínky, což těm chuděrám venku letos zajistit neumím… Jindy stačí jen to, že je udržuju ve stejné vlhkosti půdy - letos to prostě nejde :?
Jak už se do okurky jednou hořkost dá, už jí nic nepomůže…

 
Labužník Nancy02
32 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak zbavit okurku hořkosti

Zkoušela jsem podle receptu zbavit okurku hořkosti, ale okurka je hořká stále.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak zbavit okurku hořkosti

Zkusím, zrovna včera jsem měla tu zkušenost. Na ochutnání hořká nebyla, nechala si to okurka jedna až do salátu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Chléb s celerem Chléb s celerem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist