Recept Jak si můžeme doma vyrobit tvaroh?

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Doma lze tvaroh vyrobit ze zkyslého mléka, (ale pozor není vhodné mléko trvanlivé v krabičkách). Nejlepší je obstarat si mléko čerstvě, které necháme zkysnout. Pak ho zahřejeme za občasného zamíchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C.

Sražení mléka můžeme ještě podpořit přidáním chlebové kůrky nebo horkého bramboru. Sražený tvaroh necháme ustát, naplníme do sáčku z řídké látky, mírně zatížíme a lisujeme (chceme-li tvaroh tvrdý, zatížíme sáček trochu více a necháme syrovátku zcela vykapat).

Tvarohem se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je velmi hodnotná potravina, která ve vhodných upravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo, které je vhodné pro každého strávníka.

Recept je z kategorií: Jemné tvarohové pomazánky



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

VLADOMONTE 07.02.13 10:00

Tent recept mě moc pomohl,dlouho jsem na netu nemohl nic nalézt.
Děkuji,Vlado.

Diskuse k receptu Jak si můžeme doma vyrobit tvaroh?

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
esmeralda
4770 příspěvků 01.06.12 08:10

Petamila, vůbec se nedivím že se to povedlo. Z kyselé smetany samozřejmě ty „kysací“ enzymy odstraněné nejsou.
Vůbec bych se ani nedivila kdyby se na NZ ještě dostalo aspoň někde mléko nepasterizované a nehomogenizované. Je tam chladněji než u nás v Oz a snad tam také tak neblbnou se všemi regulacemi a „vymoženostmi“.

Mimochodem, smetanu (i kyselou) běžně mrazím. Nedá se ale pak už našlehat.

No a co dodat ke kvalitě potravin na Zélandě? Asi nic… Second to none. :P

 
petamila
1 příspěvek 01.06.12 01:57

Ziji kratkou dobu na Novem Zelande, omylem se mi dostala krabicka se zakysanou smetanou do mrazaku… Kdyz jsem ji nechala rozmrazit vypadalo to neco jako srazene mleko a tekuty tvaroh zaroven. Vzala jsem bavlnenou latku a nechala v sitku vykapat. Vysel mi z toho mekky tvaroh, udelali jsme si budapestskou pomazanku. Od te doby si tady delam tvaroh timto zpusobem.

 
esmeralda
4770 příspěvků 26.08.11 03:15

Takhle nějak vyráběla tvaroh moje maminka.
V Austrálii je bohužel tento proces nemožný, pakliže nemáte svoji kravičku.
Z komerčního mléka jsou odstraněny enzymy které způsobují kysání. Mléko tudíž vydrží delší dobu, což je žádoucí zvláště v létě, ale potom zhořkne.

Z kefíru „tvaroh“ udělat jde, je velice chutný, ale chutná trochu jinak než klasický tvaroh.

 
Vladik72
1 příspěvek 25.08.11 22:07

To je omyl.. jde to. S pomocí Tibetské kefírové houby. A Tvaroh z kefíru vyrobeném pomocí této houby je vynikající. Používám krabicové mléko polotučné i plnotučné :wink:

 
Frantova
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Tvaroh

Mléko o teplotě 24°C naočkujeme dvěma lžičkami startéru z kysané smetany a necháme den nebo dva fermentovat při pokojové teplotě (lze použít též přirozeně zkyslé mléko). Zkysané mléko pomalu zahříváme až se začne srážet. Správnou teplotu lze zkontrolovat prstem, když začne mléko pálit, hrnec odstavíme. Sraženinu přelijeme do plátna a necháme odkapat syrovátku. Získáme měkký tvaroh, který je výchozí surovinou pro mnoho dalších výronbků, např. měkkých sýrů.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Tvaroh

Nejsem sice zadny sefkuchar, ale snad vam dokazi pomoci mou laickou – nekomercni odpovedi. Pani sefkuchari mne jiste opravi. Z kupovaneho mleka se tvaroh vyrobit da, ovsem je pravdou, ze ne z ledajakeho. Na vyrobu tvarohu je nutne mit mleko, ze ktereho se po skysnuti udela tzv. „kyska“. Pokud vim, tak k tomuto ucelu je nepouzitelne krabicove mleko. Pouzit se da 100% mleko, ktere se prodavalo drive – v sacku, nekde se prodava dodnes anebo cerstve mleko v plastovych lahvich. Nejlepsi by mozna bylo primo nadojene mleko – da se koupit v ZD nebo od soukromych zemedelcu. Postup vyroby tvarohu zrejme znate (nechat zkysat mleko do „kysky“, zahrat, pres platno vytlacit prebytecnou tekutinu).

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Výroba tvarohu

V současné době nelze doma vyrábět tvaroh ze žádného v obchodě kupovaného mléka, kysnutím mléko a následně i tvatoh zhořkne.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hraběnčiny řezy

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
TOPlist