Recept Jak připravit jedlé kaštany

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jedlé kaštany rostou na ¨Castanea¨stromě. Jsou k dostání od září do února. Existují dva druhy, ¨Marroni¨ (velké, lesklé, masité) výborné na pečení a pojídání a ¨Castagne¨dobré na vaření.

Jakkoliv se kaštany používají, musí se napřed připravit. Na vypouklé straně se nařízne ostrým, krátkým nožem X , asi 2.5cm dlouhé a trochu do masa kaštanu (asi 4mm hluboké).

Vařené kaštany:
Uvařit po 8min., potom zabalit do ručníku a pořádně stisknout, aby se skořápky rozdrtily a kaštany se mohly dobře oloupat (odstraní se i hořká vlákna pod skořápkou). Loupají se horké (pozor, horké kaštany jsou opravdu horké), protože jakmile kaštany vystydnou, skořápka opět tvrdne.

Pečené kaštany na ohništi:
Do grilovacího košíku dáme několik kaštanů a pečeme asi 10cm nad horkými uhlíky, nebo je položíme blízko rozžhavených uhlíků a obracíme železnou tyčí. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.

Pečené kaštany v troubě:
Troubu rozehřejeme na 200°C, kaštany poskládáme na plech v jedné vrstvě, řeznou stranou nahoru a pečeme po 10–15min., až skořápky začnou praskat a maso začne hnědnout. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.

Pečené kaštany na pánvi:
Existuje specielní pánev na pečení kaštanů, která má velké díry ve dně. Kaštany se dají péct na normální pánvi na středně vysoké teplotě. Poskládají se v jedné vrstvě, pokropí se trochou vody, přikryjí se a opékají. Aby se předešlo spálení kaštanů, musí se pánví třást (dopředu a dozadu). Že jsou kaštany hotové, pozná se, když skořápky jsou hodně tmavé, ale ne spálené. Vše trvá asi 5–10min. (někdy i déle, záleží na množství kaštanů a na teplotě sporáku).

Pyré z kaštanů:
Kaštany se uvaří v mléce, které je jenom pokrývá, až jsou měkké a mléko vstřebané. Potom se propasírují, nebo se můžou i rozmixovat, ale pasírování je mnohem lepší. Pokračuje se dle specifických receptů.

Recept je z kategorií: Krémy



Nahlásit recept

  • 15.10.02 vloženo
  • 123792x zobrazeno

Ingredience

  • Množství podle přání, nebo receptu

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jak připravit jedlé kaštany

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
782 příspěvků 28.10.12 13:20

Jolana, v azii sa robia gastany uplne inac a su najsamsuper. :*
 http://www.youtube.com/watch?…

 
jolana
4655 příspěvků 28.10.12 12:19

Kedze je cas jedlych gastanov a ja milujem pecene tak vytahujem o gastanoch aspon daco..zakazdym ked si kupim jedle gastany ktore nie su lacnou zalezitostou tak ma napada ako davno bol gastan jedlo tych najchudobnejsich v celej europe..chlieb z gastanov, ktory bol hutny lebo nekysol sa robi doteraz este na Korzike a Balsac v jednom so svojich romanov opisoval chudobu jednej rodiny ktoru slovom zdoraznoval tym ze zili z gastanov..ako ten svet toci, ze ano?..dnes je gastan v podstate luxusna zalezitost.. :think:

 
babi
6282 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak připravit jedlé kaštany.

Ahoj Eleeen, naříznuté kaštany nejdříve uvařím ve vodě, odstraním ¨skořápky¨i slupky a vlákna pod nimi (viz nahoře). Potom je teprve vařím v mléce na přípravu pyré jako například ZDE

Jestli jsem se nevyjádřila srozumitelně, tak dej prosím Tě vědět ;o) S pozdravem,

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak připravit jedlé kaštany - babi

Pyré z kaštanů: Vaříš kaštany se slupkou v mléce? Anebo už nějak upravené a oloupané?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Treska po švédsku

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

dnes | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Chléb s celerem Chléb s celerem
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
TOPlist