Recept Jak připravit jedlé kaštany

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jedlé kaštany rostou na ¨Castanea¨stromě. Jsou k dostání od září do února. Existují dva druhy, ¨Marroni¨ (velké, lesklé, masité) výborné na pečení a pojídání a ¨Castagne¨dobré na vaření.

Jakkoliv se kaštany používají, musí se napřed připravit. Na vypouklé straně se nařízne ostrým, krátkým nožem X , asi 2.5cm dlouhé a trochu do masa kaštanu (asi 4mm hluboké).

Vařené kaštany:
Uvařit po 8min., potom zabalit do ručníku a pořádně stisknout, aby se skořápky rozdrtily a kaštany se mohly dobře oloupat (odstraní se i hořká vlákna pod skořápkou). Loupají se horké (pozor, horké kaštany jsou opravdu horké), protože jakmile kaštany vystydnou, skořápka opět tvrdne.

Pečené kaštany na ohništi:
Do grilovacího košíku dáme několik kaštanů a pečeme asi 10cm nad horkými uhlíky, nebo je položíme blízko rozžhavených uhlíků a obracíme železnou tyčí. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.

Pečené kaštany v troubě:
Troubu rozehřejeme na 200°C, kaštany poskládáme na plech v jedné vrstvě, řeznou stranou nahoru a pečeme po 10–15min., až skořápky začnou praskat a maso začne hnědnout. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.

Pečené kaštany na pánvi:
Existuje specielní pánev na pečení kaštanů, která má velké díry ve dně. Kaštany se dají péct na normální pánvi na středně vysoké teplotě. Poskládají se v jedné vrstvě, pokropí se trochou vody, přikryjí se a opékají. Aby se předešlo spálení kaštanů, musí se pánví třást (dopředu a dozadu). Že jsou kaštany hotové, pozná se, když skořápky jsou hodně tmavé, ale ne spálené. Vše trvá asi 5–10min. (někdy i déle, záleží na množství kaštanů a na teplotě sporáku).

Pyré z kaštanů:
Kaštany se uvaří v mléce, které je jenom pokrývá, až jsou měkké a mléko vstřebané. Potom se propasírují, nebo se můžou i rozmixovat, ale pasírování je mnohem lepší. Pokračuje se dle specifických receptů.

Recept je z kategorií: Krémy



Nahlásit recept

  • 15.10.02 vloženo
  • 124902x zobrazeno

Ingredience

  • Množství podle přání, nebo receptu

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jak připravit jedlé kaštany

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
783 příspěvků 28.10.12 13:20

Jolana, v azii sa robia gastany uplne inac a su najsamsuper. :*
 http://www.youtube.com/watch?…

 
jolana
4725 příspěvků 28.10.12 12:19

Kedze je cas jedlych gastanov a ja milujem pecene tak vytahujem o gastanoch aspon daco..zakazdym ked si kupim jedle gastany ktore nie su lacnou zalezitostou tak ma napada ako davno bol gastan jedlo tych najchudobnejsich v celej europe..chlieb z gastanov, ktory bol hutny lebo nekysol sa robi doteraz este na Korzike a Balsac v jednom so svojich romanov opisoval chudobu jednej rodiny ktoru slovom zdoraznoval tym ze zili z gastanov..ako ten svet toci, ze ano?..dnes je gastan v podstate luxusna zalezitost.. :think:

 
babi
6330 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak připravit jedlé kaštany.

Ahoj Eleeen, naříznuté kaštany nejdříve uvařím ve vodě, odstraním ¨skořápky¨i slupky a vlákna pod nimi (viz nahoře). Potom je teprve vařím v mléce na přípravu pyré jako například ZDE

Jestli jsem se nevyjádřila srozumitelně, tak dej prosím Tě vědět ;o) S pozdravem,

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak připravit jedlé kaštany - babi

Pyré z kaštanů: Vaříš kaštany se slupkou v mléce? Anebo už nějak upravené a oloupané?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s liškami

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Cibulačka Cibulačka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená...
TOPlist