Recept Jablečný koláč s karamelovým nádechem

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Při přípravě tohoto receptu je ideálním pomocníkem kuchyňský robot - nejprve si s jeho pomocí připravte těsto, poté jej ještě nechte bleskově nakrouhat jablka. Ušetří to nejmíň 20 minut práce.

1. Nejprve je třeba si připravit křehké těsto: mouku a tuk nakrájený na dvoucentimetrové kostičky vložte v misce na 10 minut do mrazáku. (Mezitím si můžete oloupat a očistit jablka.)

2. Předchlazenou mouku s tukem vložte do kuchyňského robota s nasazeným dvojitým ostřím (jako na sekání zeleniny nebo masa) a krátce rychle rozmixujte na konzistenci jemné drobenky. Poté za chodu postupně po lžičkách přidávejte ledovou vodu smíchanou s citronovou šťávou, dokud se hmota nezačne konzistencí podobat těstu. Stačí opravdu jen pár lžiček - nečekejte, až z hmoty bude v mixéru jen jedna koule, přestaňte v okamžiku, kdy už to vypadá, že se každou chvílí všechno spojí. Vyndejte na pracovní desku a zformujte placku, kterou nechte 30 minut odpočívat v chladu lednice.
(Pokud těsto nepřipravujete s pomocí robota, rozmělněte mouku s tukem na pracovní desce prsty a opatrně postupně přidávejte vodu. Jedná se o křehké těsto, proto jej nesmíte dlouho zpracovávat rukama, aby se moc nezahřálo.)

3. Vychlazené těsto rozválejte na kruh a pomocí válečku přeneste do kulaté koláčové formy (těsto stačí na koláč o průměru 28-30 cm). Pokud nemáte času nazbyt, jde to i bez předchozího půlhodinového chlazení těsta, v tom případě je ale opravdu nejlepší použít půl másla a půl sádla.

4. Jablka nakrouhejte na plátky a rozložte je do formy na těsto.

5. V misce smíchejte ostatní suroviny na náplň a výslednou pastou pokryjte vrstvu jablek. Pasta víceméně zateče mezi jablka, ale to je v pořádku.

6. Pečte v troubě vyhřáte na 210°C 10 minut, poté snižte teplotu na 180°C a pečte ještě asi 20 minut. Pokud nepoužijete hnědý cukr, koláč zůstane poměrně světlý, proto nečekejte na úplné zezlátnutí!

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 16.02.05 vloženo
  • 6117x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 minut + chlazenÄ

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g tuku (nejlépe půl na půl máslo a sádlo)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • do skleničky trochu studené vody s kostkami ledu a špetkou soli
  • Na náplň:
  • 500 g očištěných jablek
  • 150 g krystalového cukru (ideální je hnědý třtinový)
  • 4 zarovnané polévkové lžíce polohrubé mouky (cca 50-60 g)
  • 2 velká vejce
  • 4 lžíce smetany (60 ml)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablečný koláč s karamelovým nádechem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Jahodový pohár Jahodový pohár
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist