Recept Jablečný koláč s karamelovým nádechem

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Při přípravě tohoto receptu je ideálním pomocníkem kuchyňský robot - nejprve si s jeho pomocí připravte těsto, poté jej ještě nechte bleskově nakrouhat jablka. Ušetří to nejmíň 20 minut práce.

1. Nejprve je třeba si připravit křehké těsto: mouku a tuk nakrájený na dvoucentimetrové kostičky vložte v misce na 10 minut do mrazáku. (Mezitím si můžete oloupat a očistit jablka.)

2. Předchlazenou mouku s tukem vložte do kuchyňského robota s nasazeným dvojitým ostřím (jako na sekání zeleniny nebo masa) a krátce rychle rozmixujte na konzistenci jemné drobenky. Poté za chodu postupně po lžičkách přidávejte ledovou vodu smíchanou s citronovou šťávou, dokud se hmota nezačne konzistencí podobat těstu. Stačí opravdu jen pár lžiček - nečekejte, až z hmoty bude v mixéru jen jedna koule, přestaňte v okamžiku, kdy už to vypadá, že se každou chvílí všechno spojí. Vyndejte na pracovní desku a zformujte placku, kterou nechte 30 minut odpočívat v chladu lednice.
(Pokud těsto nepřipravujete s pomocí robota, rozmělněte mouku s tukem na pracovní desce prsty a opatrně postupně přidávejte vodu. Jedná se o křehké těsto, proto jej nesmíte dlouho zpracovávat rukama, aby se moc nezahřálo.)

3. Vychlazené těsto rozválejte na kruh a pomocí válečku přeneste do kulaté koláčové formy (těsto stačí na koláč o průměru 28-30 cm). Pokud nemáte času nazbyt, jde to i bez předchozího půlhodinového chlazení těsta, v tom případě je ale opravdu nejlepší použít půl másla a půl sádla.

4. Jablka nakrouhejte na plátky a rozložte je do formy na těsto.

5. V misce smíchejte ostatní suroviny na náplň a výslednou pastou pokryjte vrstvu jablek. Pasta víceméně zateče mezi jablka, ale to je v pořádku.

6. Pečte v troubě vyhřáte na 210°C 10 minut, poté snižte teplotu na 180°C a pečte ještě asi 20 minut. Pokud nepoužijete hnědý cukr, koláč zůstane poměrně světlý, proto nečekejte na úplné zezlátnutí!

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 16.02.05 vloženo
  • 5962x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 minut + chlazenÄ

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g tuku (nejlépe půl na půl máslo a sádlo)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • do skleničky trochu studené vody s kostkami ledu a špetkou soli
  • Na náplň:
  • 500 g očištěných jablek
  • 150 g krystalového cukru (ideální je hnědý třtinový)
  • 4 zarovnané polévkové lžíce polohrubé mouky (cca 50-60 g)
  • 2 velká vejce
  • 4 lžíce smetany (60 ml)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablečný koláč s karamelovým nádechem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Karbanátky Karbanátky
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist