Recept Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert..

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert..

Postup

Čokoládu vložit do misky. Smetanu s cukrem vložit do kastrůlku a zahřát ji do bodu varu. Ihned ji nalít na čokoládu a vše míchat do hladka a krémova (jestli se čokoláda nerozpustí, postavit misku nad pomalu vařící vodu tak, aby se její dno nedotýkalo vody). Dovnitř zašlehat whiskey. Vložit do chladničky a sem tam zamíchat, aby se neutvořil škraloup.

Ganache rozdělit do okrasných vysokých skleniček a vše vychladit, zatím co se připravuje kávový krém

Našlehat šlehačku s cukrem do pevných kopečků. Zašlehat tam kávu, vložit do cukrářského sáčku s ozdobnou násadkou, krémem nazdobit povrvh ganache a nakonec ho poprášit kakaem.

Autorství: Le Cordon Bleu Paris…

Recept je z kategorií: Dezerty



Nahlásit recept

  • 02.03.07 vloženo
  • 6238x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Ganache:
  • 170 g hořké posekané čokolády
  • 170 ml smetany 33%-35%
  • 2 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce Whiskey
  • Kávový krém:
  • 170 ml smetany 33% - 35%
  • 4 lžíce prosátého cukru
  • 1 lžíce instantní kávy rozpuštěné v 1 lžičce horké vody
  • neslazené kakao dobré kvality na poprášení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

buraci, vždyť to je absolutně a naprosto v pohodě a OK. Koukám, koukám, že ta fotografie, co jsem pro Tebe přidala, se denně mění…takže to je doslova dnešní fotka ;o)

Přeji Ti pěkný den!

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - babi

Bohuzel dovolena probehla v natolik gurmanskem duchu (napisu az bude chvilka vice v diskusi), ze musim tuto lahudku odlozit, protoze nyni prezivam nejakou dobu na zelenince, jinak uz bych nemohla v lete do plavek (a taky nas ceka letos Toskansko, a tam chci naprosto bezstarostne hodovat:-), tak ted do Labuznika pouze nahlizim a tise trpim:-) Diky za rady se slehackou, zkusim pak nejaky ten tetrapak.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Helčo,

zajisté, napíši jak doporučuješ… Dík!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - marmeládko,

vyzkoušej, nejspíš nebudeš litovat. Promiň, jaksi mě nenapadlo ke jménu Le Cordon Bleu něco připisovat. Napravím, ale nevím, jestli u všech receptů…

Informace a citát z Dadalovy kuchařky.
„Le Cordon Bleu (modrá stuha) - je francouzský řád, jehož původ sahá do 16. století, kdy členové významného řádu "Ordre du Sait Esprit“ (Řád sv. Ducha) se označovali širokou modrou stuhou. Jejich zasedání bylo vždy zakončeno skvělou a bohatou večeří. V 18. století byla modrá stuha udělována jako vyznamenání za mimořádné výkony a to nejen kuchařské. Později byla založena kuchařská škola s názvem „Le Cordon Bleu“ (1896, Paříž), která v následujících letech rozšířila své pobočky po celém světě. Její úspěšní absolventi jsou dodnes dekorováni modrou stužkou s hvězdou, která potvrzuje jejich vysokou odbornost a vynikající znalost kuchařského umění."
Musím upozornit, že mám jenom kurz a žádnou stuhu! Nejsem absolvent školy, ani profesionál, jenom fanda ;o)

Přeji Ti pěkný podvečer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Pavli,

jsem ráda, že s námi souhlasíš ;o)

Přeji Ti příjemný podvečer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Scarlet,

to je supper fotka. Děkuji Ti za ni a nejenom to, ale také za vyzkoušení receptu. Jsem Ti nesmírně vděčna ;o) Ten cibuláček máš pěknej, hned s ním všechno dobře vypadá…

Přeji Ti krásné prožití večera!

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Díky, tak už to chápu. Babi to asi bere jako svoji poznámku k receptu. Ale klidně se může pochlubit častěji. I když ten recept se chválí sám.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Ona už to právě vysvětlovala, pod receptem na Opéru. Tady je zkopírovaná její předchozí odpověď:
„Pramen receptu na této stránce je napsaný přímo pod ním. Jedná se o francouzský recept a získala jsem ho za velké peníze. Totiž, jednou jsem od mého kamaráda/manžela dostala k narozeninám kuchařské lekce ve světoznámé kulinářské škole ¨Le Cordon Bleu Culinary Arts¨. O několik receptů jsem se již s labužníky podělila…!“ konec citátu babi… :-)

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Helčo a marmeládo,

já myslím, že Cordon Bleu - Modrá stužka je cena, která se dávala jako vyznamenání za kulinářskou exelenci.
Babi nám to určitě vysvětlí.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - marmelado

tím heslem babi mate v mnoha receptech :-), je to - pokud jsem to správně pochopila - název jakéhosi drahého kuchařského kurzu, z něhož načerpala některé své receptové perly. Takže nikoli omyl, ale zdroj. Babi, možná by stálo za to pro nás neznalce před to přidat „zdroj dvojtečka…“ :o)

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Výsledek musí být opravdu skvělý. Počkám na nějakou zvláštní příležitost a vyzkouším.
Jen dotaz k tomu heslu dole v receptu - Le Cordon Bleu - nějak nechápu - příloha určitě ne. Že by omyl?

 
pavla.kyticka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Je to opravdu vyborne.

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Irská krémová káva - babi,

moc jsem si pochutnali. Je to velice jednoduché na přípravu a skvělé na chuť ! Mňam. Děkuji za vynikající recept a přikládám obrázek.

Přeji hezké odpoledne!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream - Scarlet,

děkuji Ti moc za přečtení receptu a doufám, že jednou budeš mít možnost si irskou kávu připravit. Udala jsem původní název, ale ona je to vlastně samá čokoláda ;o)

Přeji Ti klidnou a dobrou noc!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

mluví se zde o šlehašce Kunín, kterou jsem nikdy nepoužívala, takže nevím. Kupuji Tetrapack balení už kvůli tomu, že jsem na něj navyklá a že se po upotřebeni dobře složí pro odpad. Ta šlehačka se našlehá bez problémů. Příště si při nákupu všimnu jména a přesného % tuku.

Všem pěkný večer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream - esmeraldo,

tak Ti tedy děkuji za vysvětlení. Osobně mám dlouhé vedení…ganache=blbe­ček, imbecil… jednoduše jak se traduje historka, v 19tém století v Paříži jeden cukrářský učeň nechtěně upustil mísu vařící smetany nachystanou na něco jiného do čokolády. Jeho šéf ho nazval¨ganache¨ před tím, než si po ochutnání uvědomil, že výsledkem je něco znamenitého. Podobná historka se přičítá náhodnému vzniku v Anglii, kde údajně mísa vařeného ovoce se díky učni (foolishly) smíchala se smetanou a tak vznikl Fool (recept na Labužníku), který se podává od 16tého století jako dezert. Ještě jednou Ti děkuji za objasnění již ne tak záhadného jména Ganache…

Zdraví,

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Scarlet,

ani když ji uvaříš den předem, tak Kunín neušleháš. Teda, alespoň já ne, zkoušela jsem vícekrát. Třeba máš zlaté ruce…

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Děvčata,
když šlehačku uvaříte den předem, nejen že ji krásně vyšleháte, ale taky Vám déle vydrží našlehaná na dortu. Pařížská šlehačka taky.

Babi,
díky za nádherný recept! Přes víkend jsem se nemohla dostat na Labužníka, jinak bych Irish coffe cream určitě ochutnala. Ale co nebylo včera, může býti dnes! Potom napíši.

Všem přeji hezký den.

 
Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Nejspíš jí neděláš ty, ale Kunín :-) jako soudruzi z NDR :-)

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

I já mám problém se šlehačkou z Kunína. Jednu vždy ušlehám, ale když potřebuju ušlehat na pařížský krém 5 šlehaček najednou - nejde mi to. Nevím kde dělám chybu.

 
Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Ještě ke šlehačce - jestli nějaká skutečně nejde vyšlehat dotuha, tak je to přesně ta 33% z Kunína. Dobře jdou vyšlehat i bez ztužovače takové ty šlehačky ve čtvercových papírových krabičkách. Bohužel nevím čí je to výrobek. Prodávají je myslím všechny supermarkety.

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

K té šlehačce. Je to dneska opravdu potíž. Ale nedávno jsem koupila 40 % šlehačku a ta se ušlehala opravdu dobře. Ono to tak nevadí u kávy nebo nápojů, ale na moučníky nebo poháry roztékající se šlehačka úplně zkazí efekt. A u nás bych se sprayem neuspěla.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Ganache = Fool

Tato dvě slova znamenají to samé. Těžko říci zda se to používalo napřed v angličtině nebo ve francouzštině.
Zatímco Ganache téměř výhradně referuje na směs čokolády a smetany,
Fool je zase směs ovoce (buď propasírovaného nebo jen rozmačkaného) a smetany.
V Anglii však není ani Chocolate Fool vyjímkou.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream - buraci,

nevím kolik jste toho nalyžovali, ale jestli to byla spíš gurmánská záležitost, tak nám o ni musíš povědět ;o) K té šlehašce, Nikdy nepoužívám ztužovač. Dám si však pozor, abych koupila šlehačku 33% a ještě lépe 35%. Máš pravdu, že vychlazená musí být, ale já vychladím i mísu. Pak šlehám na střední rychlosti (ne rychle) a dávám pozor, abych neušlehala máslo. Raději se zastavím, zkontroluju a je-li nutné ještě pokračuju ve šlehání. Časem dostaneš do oka nejenom hustotu, ale i barvu šlehačky. Trošínku podšlehaná šlehačka déle vydrží.

Dobrou noc!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream - Muchacho...

je to víc jak zajímavé, že ano, ale je to tak ;o) možná, že to slovo má ještě nějaký jiný význam ve kterém by člověk našel spojitost s čokoládovým krémem?

Příjemnou neděli!

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Protože jsem nevěděl co je GANACHE kliknul jsem si v SEZNAM na Encyklopedii a dozvěděl jsem se, že je to z francouštiny, je to spodní koňská čelist, přeneseně- hlupák, hňup, osel.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

No dobre, rozdelim se;-) Jenom dotaz ke slehacce: Moc se mi nedari naslehat poradne slehacku bez ztuzovace. Je na to nejaky trik? Obvykle pouzivam vychlazenou slehacku z Kunina, ale urcite jsem ji nikdy nenaslehala tak, aby se s ni dalo zdobit. Diky predem za rady:-)
Dekuji take za obrazek, my jedeme do Male Moravky, tam to bude asi vypadat podobne. Ale na druhou stranu jedeme k pani, ktera sve hosty rozmazluje krome jineho uzasnou domaci kuchyni, tak se mam na co tesit:-) Jeste jsem u ni nikdy nezhubla:-) Pekny vecer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - buraci,

musím říct, že to dobrota zajisté je ;o) Ale kdybys snědla všechno?… Co se týče sněhu, tak nahoře ještě je a myslím, že dnes i sněžilo, každopádně jsem děsně zmokla z jednoho černého mračna! Praděd, Červenohorské a Petříkov snad májí vleky v provozu. Toto je dnešní fotka z mého okolí
Přeji Ti příjemný večer!

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Irská krémová káva - Irish coffee cream jako snadný dezert...

Babi, to bych si dala hned a mam pocit, ze bych tu porci pro ctyri zvladla pekne sama nekde v koutku, aby mi ostatni nezavideli:-) Vyzkousim hned, az se vratime z hor, doufam, ze tam u vas v Jesenikach jeste zbyl nejaky snih:-)

Vložit nový komentář
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Karbanátky Karbanátky
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist