Recept Hřibky v octě bez zavařování

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hřibky očistíme a vložíme do směsi vody se solí a uschováme přikryté v chladničce do druhého dne (24 hodin).

Vyjmeme je, vložíme na síto a prolijeme studenou vodou. Dobře okapané a osušené složíme do sterilizovanych sklenic (nejlépe s patentním uzávěrem).

V kastrolku povaříme tak 5 - 10 minut ocet se zbytkem ingrediencí. Horkým octem zalijeme hřiby (tak 2 cm pod okraj sklenice). Vzduchotěsně sklenice uzavřeme a uložíme v chladné tmavé místnosti.

Takto připravené hřiby se mohou jíst za týden, ale vydrží až jeden rok.
(musí se pochopitelně dodržovat naprostá čistota).

Recept je z kategorií: Konzervace hub



Nahlásit recept

  • 19.07.03 vloženo
  • 14573x zobrazeno

Ingredience

  • 900 g malé tvrdé hřiby (nesmí být červavé)
  • 1 l octa (4%, nebo jablečného)
  • 1 l vody
  • 4 lžíce soli
  • 4 lžíce cukru
  • 10 celých pepřů
  • 4 celé nové koření
  • 2 x bobkový list
  • 1 lžíce na sucho otoustovaného koriandru
  • 1 lžíce otoustovaných hořčičných semínek
  • 2 x pfeferonka (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hřibky v octě bez zavařování

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4378 příspěvků 17.08.10 18:26
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

No, frantiska z toho asi nebude samou radostí bez sebe :) ale jsem rád, že mohu vyjádřit souhlas s jejím komentářem, a složit jí tímto poklonu za Labužnickou odvahu a statečnost!
Nevím sice, co je to „otoustovaný koriandr“, ale proč ne?-)))

 
bedla  17.08.10 17:36
Re: Hřibky v octě bez zavařování-manku, babi ...

při vší úctě k vám všem, samozřejmě všichni opisujeme … odněkud, ale proč vydávat recept z amerického webu za český? Pro originalitu? To, že k receptu si přihodíme další ingredience? Vždyť i konzervované houby vydrží pouhý rok a to je sakra 2× až 3× převáříme. Takovéto báchorky a pojídání hub naložených v octě v tak malé koncentraci po roce se dá probrat leda se sousedkami.
Při té frekvenci vkládaných receptů od babi, jejího cestování po světě, plného nasazení v práci … nelze uvařit a ani tomu věřit. Babi vím co napíšeš, ale už se budeš jen opakovat. Zdravím a končím s touto debatou, neb Ty babi máš vždy pravdu.
Již pepíček psal … uveďte zdroj odkud jste čerpali.

 
Frantiska
920 příspěvků 17.08.10 17:19
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

dost dlouho jsem bojovala sama sebou, ale neodolala jsem Bedlo prijde mi dost ubohe se do nekoho navazet kvuli fotkam a nekoho jineho nechat byt a nebo ho za to chvalit. Kdyz uz chces vypadat jako bijec za dobre mravy, tak prosim u vsech stejnym metrem .. jinak je to jen trapne

 
manek  17.08.10 16:55
Re: Hřibky v octě bez zavařování - bedlo,

mám dojem, že psané slovo bylo dřív, než všechny weby světa, takže ten, kdo recepty na jakýkoliv web dal, je zákonitě musel „ukrást“ z nějaké knihy. Ostatně i v knihách se recepty opakují, byť třeba jinými slovy, o krádežích bych tedy právě nemluvil…

Není řeč o fotkách!!!

 
bedla  17.08.10 13:42
Re: Hřibky v octě bez zavařování - babi

v tom případě se nauč vkládat fotografie a nekrást je po webech i s recepty, ba právě z uvedeného webu. Jinak jsem moc ráda, že vnáším na Tvou tvář úsměv.

 
babi
6360 příspěvků 17.08.10 08:58
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

bedlo, rozesmala jsi me, omyl, z Tveho zdroje necerpam. O BRINE jsem jiz napsala nekolik receptu…

 
bedla  17.08.10 03:20
Re: Hřibky v octě bez zavařování - babi u nás

v Čechách věřím odborníkům, ne odkazu, který jsem uvedla 15. 08. 10
v 09.36, kde čerpáš.

prosím vstupte

 
babi
6360 příspěvků 17.08.10 00:18
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

bocianko o Tvem receptu samozrejme vim, nekolikret je uveden pod timto receptem :)
V puvodnim recepte jsem houby varila 5 - 10 minut a zalevala je prevarenym lakem. V tomto recepte houby nakladam do tak zvaneho BRINE a potom je zalevam prevarenym octem…

 
bocianka
528 příspěvků 16.08.10 20:42
Re: Hřibky v octě bez zavařování. - Babi,

podívej se prosim, na můj recept.Já houby povařím ve slané vodě a pak je teprve zaleju horkým nálevem. Není v tom nic nenormálního. Houby se prostě musí povařit, jinak jsou těžko stravitelné. Zdravím.

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
babi
6360 příspěvků 16.08.10 08:17
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

rosen, dekuji za zajem :) Faktem je, ze nekteri lide nakladaji houby jenom do soli. Vime, ze to je starodavny zpusob konzervace. To je ten prvni stupen v tomto recepte. Druhy je ocet, ne lak, ale neredeny prevareny ocet (pouzila jsem jablecny), kterym se hriby zalevaji. Mozna ty hriby, jak doporucujes v octe povarit? Netvrdim, ze se jedna o konzervu, nebo ze hriby vydrzi 10 let. Kdykoliv jsem zavarovala cokoliv, tak se nejpozdeji do roku spotrebovalo. Kdo si neni jisty, zajiste muze a MEL BY houby zavarit :) To s temi plisnemi v Americe, nebo jejich absenci opravdu nevim co ma co spolecneho s timto receptem, protoze jsem zavarovala v Jeseniku, tam, kde jsem hriby sbirala z okna…

 
rosen
26 příspěvků 16.08.10 06:17
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

Ja bych možná ty hříbky v octě povařila. Lák by pronikl dovnitř a koncentrace kys. octové v tkáni hub by se zvýšila. Ale i pak by se myslím měly uchovat v chladničce a brzy sníst.
Wolfgovi, babi, rozumím tak, že konzervace hub tak, jak jí uvádíš není úplně bezpečná. Myslí si, že máš lák příliš slabý na to, aby zabil potenciální škodlivé mikroorganizmy v houbách, takže, když je pak neusmrtíš dodatečnou sterilizací, může se v uložených houbách rozmnožit a pak vyvolat otravu. On netvrdí, že se to musí stát. Proto jsi klidně mohla tu rok starou sklenici sníst a nic ti nebylo. On jenom říká, že se to může stát a pak je to průšvih.
Tedy tak tomu rozumím já. ale ta poznámka o penězích ta už je moc vymyšlená i na mě :). Taky nevím, proč se to zalévá tou slanou vodou? To aby se hříbky prosolily nebo je to desinfekce chlórem?

 
babi
6360 příspěvků 16.08.10 05:14
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

tak jsem vedle jako esme :) Libi se mi vsak Wolfg doporuceni bedle. Jeho vysvetleni o houbach mi tak jasne uz neni.
Malinke zdrave pravaky jsem podle receptu pripravila a rychle jsme je zlikvidovali. Jedna slenicka se schovala za dzemy a snedla jsem ji po roce sama. Mozna mam system ze zeleza, ale nic mi nebylo, takze predpokladam, ani ne houbam…

 
esmeralda
4799 příspěvků 15.08.10 17:43
Re: Hřibky v octě bez zavařování

Teď jsem vedle jak ta jedle.

Mít diskusi je v pořádku, ale nějak mně nedochází co s tím má společného americká měna.

 
bedla  15.08.10 17:00
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

volfgu, no právě … ale i se to tu houpá …

 
Wolfg
579 příspěvků 15.08.10 16:59
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

Je skoro nepochopitelné, jak jsou houby málo probádaný materiál. Nevinné rozhodně nejsou. Sám jsem rád, že rozliším hřiba od dřevomorky :-)
Když tu kdosi dává do guláše ananas, velké nebezpečí nehrozí, ale u organismu, který obsahuje mnoho vody, bílkovinu a kdovíco ještě, lidové nemoudro končí.
V Americe, Bedlo, maj kopce peněz, proto tam ani nejsou plísně. Nepiš -kuk- kdyby tu brouzdal Švéd, máš u něj utrum. A vůbec, na netu je kravin…

 
bedla  15.08.10 16:36
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

" to je divný a v Americe to jde … kuk":http://www.allotment.org.uk/…ooms-recipe/

 
Alice_G
505 příspěvků 15.08.10 16:18
Re: Hřibky v octě bez zavařování. Wolfg,

pokud jsi mne chtěl vyzvat k diskusi - jsem klinický mikrobiolog, ne potravinář, tak považuju za korektní mlčet, když problematiku dobře neznám. Už jsem si udělala uzel na jazyku u amygdalinu.
 AG

 
Wolfg
579 příspěvků 15.08.10 16:02
Nebezpečný postup

Otevřeli byste profesionálně připravenou konzervu s úmyslem, jen se podívat a zase zavřeli a uložili? Nesmysl, že? Sotva povolíte víčko, vlétnou dovnitř spory plísní, hub, bakterie a všelijaké neřádstvo, co létá ve vzduchu všude kolem. Zůstanou uvnitř, začnou se množit a nejrychleji na povrchu potraviny, který vyčnívá z nálevu. Tenhle postup je ještě horší. Na povrchu a dokonce i uvnitř hub už zárodky plísní jsou. Bez předvaření v nich zůstává mikrozoologická zahrádka a navíc je nebezpečí vzniku parádního jedu neurinu.
Ing. Karel Půhoný, chemik v oboru konzervace, připouští postup bez sterilace, ale PŘEDVAŘENÝCH hub. Zalévá je nálevem s mnohem vyšší kyselostí. Používá 0,9 litru 8%octa a 0,1 litru vody. To proto,aby dodržel obsah kyseliny octové 2% v celém výrobku. 700g hub zalévá 300g nálevu. Jen tato minimální kyselost má konzervační účinky potřebné pro houby. Nižší kyselost chrání obsah jen po sterilaci.
Tady na Labu vím o dvou fachmanech (..kách) v oblasti mikrobiologie, myslím, že by se měli k problému vyjádřit odborněji než já. „pochopitelně dodržovat naprostou čistotu“ , tedy mikrobiologickou, je možné třeba v rozpálené peci, v kuchyni je to nepochopitelné

 
esmeralda
4799 příspěvků 15.08.10 08:02
Re: Hřibky v octě bez zavařování - Bocianka,

tvůj rychlý lák je pěkný, ale znám ještě rychlejší .

 
babi
6360 příspěvků 14.08.10 23:23
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

toffo, tak recept je upresnen :) Vyhoda je ta, ze kdyz jsem jej puvodne psala, nezila jsem v CR. Mezi tim jsem prozila nekolik let zdarneho a hojneho houbareni v Jesenikach. Recept je zajimavy, neobvyjkly, vyzkouseny a osvedceny. Houbareni zdar!

 
casino
4378 příspěvků 14.08.10 22:23
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

oldsoft ukazuje univerzální způsob… :)
Je zde ale jednodušší postup: hned tady kousek nad komentáři je tabulka „Práce s receptem:“ V ní, úplně dole je „odkaz na recept“ Stačíit označit (zamodřit :-) rámeček Ctrl+a potom zkopírovat Ctrl+c potom vložit kam je libo Ctrl+v
bocianka, cítíte-li nepřekonatelnou touhu projevit díky, poděkujte pepicek, který nám toto umožnil. Ale moc moc prosím, učiňte tak interní poštou; je zbytečné se zde V KOMENTÁŘÍCH uděkovat :-)))))

 
bocianka
528 příspěvků 14.08.10 21:26
Re: Hřibky v octě bez zavařování. - oldsofte,

jsi zlatej. Slibuju, že se to naučím.

 
oldsoft
682 příspěvků 14.08.10 20:57
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

Jak vkládat odkazy .

 
bocianka
528 příspěvků 14.08.10 19:37
Re: Hřibky v octě bez zavařování. - casino díky.

Odkazy jsem se ještě nenaučila. Je to asi ostuda. Budu se muset polepšit.

 
casino
4378 příspěvků 14.08.10 19:05
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

jj, je tady :) Nálev na houby

 
bocianka
528 příspěvků 14.08.10 18:58
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

Labužníci a labužnice, dovolila jsem si přidat recept na „Nálev na houby“ jak ho dělám já, je velice jednoduchý. Jednodušší jsem nikde neviděla.

 
toffo
244 příspěvků 14.08.10 03:31
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

Babi, díky. Chystáme se o posledním týdnu dovolené najít mraky hub :-) Dcerka sní o houbových řízcích a syn by rád malé hříbky v octě:-). Recept bez zavařování je sympatický, stejně počítám s tím, že čerstvě naložené vydrží sotva týden, mlsounové nevydrží a spořádají je raz dva.

 
babi
6360 příspěvků 14.08.10 00:50
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

toffo, recept upresnim.

Wolfg, slovo je botulismus? Upresnim.

esme, Ty jsi recept pochopila i kdyz uznavam, ze ho musim upresnit!

 
esmeralda
4799 příspěvků 13.08.10 19:20
Re: Hřibky v octě bez zavařování - Wolfg,

nějak mi nedošla tvoje poznámka. Snad že by se to nemělo?
Já nakládám syrové houby do nálevu po okurkách (typu znojemského).
Už druhý den jsou velice jedlé.
Koneckonců houby se jedí i úplně syrové v salátech.

Last, but not least…Babi, tohle musí být moc dobré.
Bohužel hříbky tady v lese nenajdu, ale malých krásných ryzců jsou tu v sezóně nůše. Myslíš že by to šlo z nich?

 
Wolfg
579 příspěvků 13.08.10 16:03
Re: Hřibky v octě bez zavařování? NE

A každý potravinář se připojí. A ví proč

 
toffo
244 příspěvků 13.08.10 15:30
Re: Hřibky v octě bez zavařování.

Kolik přibližně cukru, soli, octa (8%?). Díky

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Chilli con carne Chilli con carne
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist