Recept Hrachová krémová polévka s krutonky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachová krémová polévka s krutonky

Postup

Hrách si namočíme přes noc a druhý den ho ve stejné vodě uvaříme do měkka. Poté ho pečlivě propasírujeme přes síto (já si ulehčuji práci ponorným mixérem a poté pouze přecedím a pasíruji jen zbytek). Polévku ochutíme masoxem, prolisovaným česnekem, přidáme jíšku, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky a nechali ji vystydnout. Mezitím, co se jíška prováří a polévka získává na hustotě a krémovosti, si na troše oleje připravíme z na kostky nakrájeného chleba krutonky. Když je polévka hotová, přidáme trochu majoránky na ovonění (ale není nutné) a servírujeme polévku posypanou krutnoky.

Recept je z kategorií: Polévky Vánoční recepty



Nahlásit recept

  • 26.04.04 vloženo
  • 33786x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1-1,5 hodiny

Ingredience

  • Hrách (já mám nejraději zelený)
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 kostky masoxu
  • majoránka
  • hladká mouka + máslo na jíšku
  • starší chléb a trocha oleje na krutonky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 24.10.10 20:03

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

oldsoft 24.10.10 19:29

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Hrachová krémová polévka s krutonky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1487 příspěvků 26.08.15 08:40

@helix, zrovna včera jsme ji měli - s do zlatohněda na sádle opečenými kostkami z tmavého chleba :lol:

Osmažená žemle, rohlík nebo houska se dávala do hrachovky (v hospodě, v druhé polovině minulého století 8o ) jen tehdy, když zbylo hodně bílého pečiva; víc, než bylo potřeba do knedlíků či na strouhanku :think:. Jinak se smažil chleba. Výborně chutnaly česnekované chlebové kostky - osmažený krajíc chleba vcelku, hotový potřený řádně česnekem z obou stran (de facto topinka) a pak pokrájený - to byl „hit“ do hrachovky. Chtěl to téměř každý host :srdce: :lol:.

 
helix
3 příspěvky 25.08.15 23:11

Do hrachovky patří smažená houska nebo rohlík.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.03.13 07:56

@tlustá bába

To mám v poslední době já.

:(
 
tlustá bába
1186 příspěvků 24.03.13 21:16

Vždyť jo, jen jsem potřebovala někomu sdělit, že mám zas IQ tykve. :lol:

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.03.13 17:51
:-)

Příspěvek upraven 24.03.13 v 17:51

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.03.13 17:48

@tlustá bába

reagovala jsem na Iksco. Masox je napsaný sice v ingrediencích, ale dobrý labužník ho tam prostě nedá.

 
tlustá bába
1186 příspěvků 24.03.13 16:39

Už zase něco nechápu! Co má co dělat Masox nebo vývar v hrachové polévce? Nebo setrvávám celý život v bludu? A chleba, podle mého, patří do česnečky, ne do hrachovky. A úúúž jsem zase za blbce! :lol:

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.03.13 08:23

@Iksko

Většina labužníků masox v ingrediencích prostě nebere na vědomí.

 
Iksko
5 příspěvků 24.03.13 06:58

Chudáci děti :,(

 
Iksko
5 příspěvků 24.03.13 06:55
PROČ?!

Nechápu, proč cpete do polévek masox… není lepší použít vývar?! Asi e to na lidi moc pracné… narvěte si do všeho éčka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Sylvie
2302 příspěvků 26.07.12 17:38

Byla dnes k obědu. Děti navrhly, že příště posypeme polévku osmaženou slaninou a jarní cibulkou. Huby mlsný.

 
esmeralda
4799 příspěvků 05.01.11 21:23

Wydro, díky za vyčerpávající vysvětlení. Nevylučuji možnost že u nás šlo o oblastní výraz.

Svato, těmi žemličkami, jakoby přihořívalo.

 
svato
1395 příspěvků 05.01.11 18:55

moje deti to (už skoro tri desiatky rokov) volajú polievka so žemličkami :-)

 
wydra  05.01.11 18:00

Tak jsem patrala a vypatrala jsem tri nazvy pro opeceny chlebovy kosticky . To nema s krutonkama nic spolecnyho, ale jak se tomu rikalo, to nevim. U nas doma jen housticky nebo opeceny chleba. A nejen u nas doma, ja jsem nikdy jiny nazev neslysela .
Ale dalsi tri nazvy od lidi jsem nasla - opečánky, hudry, krapče,křupink, křupánky, houstičky …
krutony dal pouzivat nebudu, nejak se mi to k tomu opecenemu, staremu chlebu, nehodi. Tak jeste kdyz to bude houska.

Příspěvek upraven 05.01.11 v 19:01

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.01.11 23:55

Díky za rady. Stále nejsem ale přesvědčená. Bylo to jedno slovo.
Co se týče češtiny, když se dívám na Kluky v akci nebo Pod pokličkou, vidím že mám co dohánět.
Přiznám se že krutóny kupuji. Také mi vadilo že jsou ty domácí blátivé. Zkusím Bunterův tip.

 
glama  03.01.11 23:14

My tomu doma říkaly jednoduše „opečené houstičky“ :mrgreen: A říkáme dál… :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 03.01.11 23:01

Neboj, Esme, v ČR se pořád ještě mluví česky a moc hezky :-) I čeština je ale živý jazyk a tak si občas nějaký výraz vypůjčí, stejně jako to dělají jiné jazyky. Zvlášť, když se jí za celá desetiletí nepodařilo najít vhodný jednoslovný :-)
Ale k receptu: kdysi, kdesi se kdosi ptal, jestli někdo nezná technologii, jak udržet kostičky v polévce aspoň dvě minuty neblátivé - že by na to konečně Bunter přišel? :-)

P.S. - kdysi, kdesi, kdosi - není nad to mít výbornou paměť, že jo? :lol:

 
di
2383 příspěvků 03.01.11 22:43

Esme: opékané kostičky z chleba nebo rohlíků, ale teď jsme světáci, takže máme krutónky, i když je to to samé. ;-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.01.11 22:40

Recept hezký a jednoduchý. Jen dvě otázky.

Kolik asi toho hrachu?

A jak se říkalo krutonkům když se ještě v ČR mluvilo česky? Můj partner tvrdí že pro to byl český výraz, ale ani jeden z nás si nevzpomíná.

Xpila, slanina je velice dobrý nápad…už jenom kvůli chuti.

Příspěvek upraven 03.01.11 v 22:42

 
xpila
3 příspěvky 03.01.11 18:42

Dělám ji vcelku stejně, jen přidávám vypraženou slaninu :-) Takže pak ani není potřeba hlavní jídlo, na zimu naprosto ideální.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová krémová polévka s krutonky

Ha hááá, Tome! Předešel jsi můj dotaz jak udělat dobré krutonky! Díky. Já zdravím chatulku a děkuji za polévku, kterou asi milujeme všichni, ale hodně ¨lidí ji nevaří, použije „osvědčenou Vitanu“, že? Já jen dodávám, že ji lze dělat i z čerstvého hrášku (či mraženého).
 Pááá

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová krémová polévka s krutonky

Co ti mám na tento koncert napsat?Dokonalost sama!Miluji tyto krémové polévky a můžu mít i žlutý hrách. A co takhle kůže od špeku??Krutonky dělám takto.Chléb i veku nakrájím na malé kostičky a suším v troubě.Pak kostičky uchovávám ve sklenici a jdou přidávat i do houskových knedlíků.Do polévek však hrst kostiček dám na pánev nechám na sucho pražit až chrastí a pak přidám ořech másla…Kostičky orestuji a opražím,až se máslo vstřebá.Pak zaliji polévkou.Krutonky musí celou dobu křupat.Neznám nic hnusnějšího než rozblemtané a houbovité krutonky…

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

včera | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Houbová smaženice Houbová smaženice
Hruškový koláč Hruškový koláč
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist