Recept Hrachová krémová polévka s krutonky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachová krémová polévka s krutonky

Postup

Hrách si namočíme přes noc a druhý den ho ve stejné vodě uvaříme do měkka. Poté ho pečlivě propasírujeme přes síto (já si ulehčuji práci ponorným mixérem a poté pouze přecedím a pasíruji jen zbytek). Polévku ochutíme masoxem, prolisovaným česnekem, přidáme jíšku, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky a nechali ji vystydnout. Mezitím, co se jíška prováří a polévka získává na hustotě a krémovosti, si na troše oleje připravíme z na kostky nakrájeného chleba krutonky. Když je polévka hotová, přidáme trochu majoránky na ovonění (ale není nutné) a servírujeme polévku posypanou krutnoky.

Recept je z kategorií: Polévky Vánoční recepty



Nahlásit recept

  • 26.04.04 vloženo
  • 34521x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1-1,5 hodiny

Ingredience

  • Hrách (já mám nejraději zelený)
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 kostky masoxu
  • majoránka
  • hladká mouka + máslo na jíšku
  • starší chléb a trocha oleje na krutonky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 24.10.10 20:03

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

oldsoft 24.10.10 19:29

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Hrachová krémová polévka s krutonky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1517 příspěvků 26.08.15 08:40

@helix, zrovna včera jsme ji měli - s do zlatohněda na sádle opečenými kostkami z tmavého chleba :lol:

Osmažená žemle, rohlík nebo houska se dávala do hrachovky (v hospodě, v druhé polovině minulého století 8o ) jen tehdy, když zbylo hodně bílého pečiva; víc, než bylo potřeba do knedlíků či na strouhanku :think:. Jinak se smažil chleba. Výborně chutnaly česnekované chlebové kostky - osmažený krajíc chleba vcelku, hotový potřený řádně česnekem z obou stran (de facto topinka) a pak pokrájený - to byl „hit“ do hrachovky. Chtěl to téměř každý host :srdce: :lol:.

 
helix
3 příspěvky 25.08.15 23:11

Do hrachovky patří smažená houska nebo rohlík.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.03.13 07:56

@tlustá bába

To mám v poslední době já.

:(
 
tlustá bába
1189 příspěvků 24.03.13 21:16

Vždyť jo, jen jsem potřebovala někomu sdělit, že mám zas IQ tykve. :lol:

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.03.13 17:51
:-)

Příspěvek upraven 24.03.13 v 17:51

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.03.13 17:48

@tlustá bába

reagovala jsem na Iksco. Masox je napsaný sice v ingrediencích, ale dobrý labužník ho tam prostě nedá.

 
tlustá bába
1189 příspěvků 24.03.13 16:39

Už zase něco nechápu! Co má co dělat Masox nebo vývar v hrachové polévce? Nebo setrvávám celý život v bludu? A chleba, podle mého, patří do česnečky, ne do hrachovky. A úúúž jsem zase za blbce! :lol:

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.03.13 08:23

@Iksko

Většina labužníků masox v ingrediencích prostě nebere na vědomí.

 
Iksko
5 příspěvků 24.03.13 06:58

Chudáci děti :,(

 
Iksko
5 příspěvků 24.03.13 06:55
PROČ?!

Nechápu, proč cpete do polévek masox… není lepší použít vývar?! Asi e to na lidi moc pracné… narvěte si do všeho éčka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Sylvie
2302 příspěvků 26.07.12 17:38

Byla dnes k obědu. Děti navrhly, že příště posypeme polévku osmaženou slaninou a jarní cibulkou. Huby mlsný.

 
esmeralda
4799 příspěvků 05.01.11 21:23

Wydro, díky za vyčerpávající vysvětlení. Nevylučuji možnost že u nás šlo o oblastní výraz.

Svato, těmi žemličkami, jakoby přihořívalo.

 
svato
1396 příspěvků 05.01.11 18:55

moje deti to (už skoro tri desiatky rokov) volajú polievka so žemličkami :-)

 
wydra  05.01.11 18:00

Tak jsem patrala a vypatrala jsem tri nazvy pro opeceny chlebovy kosticky . To nema s krutonkama nic spolecnyho, ale jak se tomu rikalo, to nevim. U nas doma jen housticky nebo opeceny chleba. A nejen u nas doma, ja jsem nikdy jiny nazev neslysela .
Ale dalsi tri nazvy od lidi jsem nasla - opečánky, hudry, krapče,křupink, křupánky, houstičky …
krutony dal pouzivat nebudu, nejak se mi to k tomu opecenemu, staremu chlebu, nehodi. Tak jeste kdyz to bude houska.

Příspěvek upraven 05.01.11 v 19:01

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.01.11 23:55

Díky za rady. Stále nejsem ale přesvědčená. Bylo to jedno slovo.
Co se týče češtiny, když se dívám na Kluky v akci nebo Pod pokličkou, vidím že mám co dohánět.
Přiznám se že krutóny kupuji. Také mi vadilo že jsou ty domácí blátivé. Zkusím Bunterův tip.

 
glama  03.01.11 23:14

My tomu doma říkaly jednoduše „opečené houstičky“ :mrgreen: A říkáme dál… :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 03.01.11 23:01

Neboj, Esme, v ČR se pořád ještě mluví česky a moc hezky :-) I čeština je ale živý jazyk a tak si občas nějaký výraz vypůjčí, stejně jako to dělají jiné jazyky. Zvlášť, když se jí za celá desetiletí nepodařilo najít vhodný jednoslovný :-)
Ale k receptu: kdysi, kdesi se kdosi ptal, jestli někdo nezná technologii, jak udržet kostičky v polévce aspoň dvě minuty neblátivé - že by na to konečně Bunter přišel? :-)

P.S. - kdysi, kdesi, kdosi - není nad to mít výbornou paměť, že jo? :lol:

 
di
2387 příspěvků 03.01.11 22:43

Esme: opékané kostičky z chleba nebo rohlíků, ale teď jsme světáci, takže máme krutónky, i když je to to samé. ;-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.01.11 22:40

Recept hezký a jednoduchý. Jen dvě otázky.

Kolik asi toho hrachu?

A jak se říkalo krutonkům když se ještě v ČR mluvilo česky? Můj partner tvrdí že pro to byl český výraz, ale ani jeden z nás si nevzpomíná.

Xpila, slanina je velice dobrý nápad…už jenom kvůli chuti.

Příspěvek upraven 03.01.11 v 22:42

 
xpila
3 příspěvky 03.01.11 18:42

Dělám ji vcelku stejně, jen přidávám vypraženou slaninu :-) Takže pak ani není potřeba hlavní jídlo, na zimu naprosto ideální.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová krémová polévka s krutonky

Ha hááá, Tome! Předešel jsi můj dotaz jak udělat dobré krutonky! Díky. Já zdravím chatulku a děkuji za polévku, kterou asi milujeme všichni, ale hodně ¨lidí ji nevaří, použije „osvědčenou Vitanu“, že? Já jen dodávám, že ji lze dělat i z čerstvého hrášku (či mraženého).
 Pááá

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová krémová polévka s krutonky

Co ti mám na tento koncert napsat?Dokonalost sama!Miluji tyto krémové polévky a můžu mít i žlutý hrách. A co takhle kůže od špeku??Krutonky dělám takto.Chléb i veku nakrájím na malé kostičky a suším v troubě.Pak kostičky uchovávám ve sklenici a jdou přidávat i do houskových knedlíků.Do polévek však hrst kostiček dám na pánev nechám na sucho pražit až chrastí a pak přidám ořech másla…Kostičky orestuji a opražím,až se máslo vstřebá.Pak zaliji polévkou.Krutonky musí celou dobu křupat.Neznám nic hnusnějšího než rozblemtané a houbovité krutonky…

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist