Recept Hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Poskládat kosti a oháňku na dno velkého pekáče (nesmí být skleněný) v jedné vrstvě. Pokapat olejem a vše v něm obalit. Péct do tmavohněda a během té doby vše jednou otočit. Asi 45min.

Přidat rajčatovou pastu, cibule, pórek, celer, mrkev a česnek. Vše opravdu dobře zamíchat. Péct, až je zelenina nahnědlá a měkká, asi 40min.

Mezi tím si uvázat bouquet garni. Bylinky a koření zavázat do mušelínu a ten svázat kuchyňským motouzkem. Dát zatím stranou.

Přendat kosti a zeleninu do velkého hrnce a dát zatím stranou. Sejmout tuk z pekáče (dobrý způsob je použít kuchyňské papírové ubrousky a položit je několikrát na povch aby vsály tuk) a postavit jej na sporák na dva hořáky. Přilít víno a vše přivést do varu. Dobře seškrábávat připečené dobroty ze spodu pekáče. Vařit, až se víno zredukuje na 1/2 asi 3min. Přilít do hrnce s kostmi a zeleninou.

Zalít vše 6 litry vody. Přivést do varu, snížit teplotu, přidat bouquet garni a pomalinku nechat probublávat po 3 hodiny.

Opatrně slít přes jemné síto do jiného hrnce. (manžel rád obírá maso z oháňky a morek z kostí nechám vychladnout a zmrazím jej na pozdější upotřebení jako na příklad španělský výborný recept na šnečky, ale každý si s tím může naložit jak se mu zachce).

Vývar nechat vychladnout a ve vzduchotěsné nádobě vložit do chladničky na minimálně 8 hodin až 3dny. Před upotřebením sejmout ztuhlý tuk (nakrmit s ním třebas sýkorky, nebo ho pouzit jako loje v jinych receptech).

TIP: Vývar se může naporcovat a zmrazit až na 4 měsíce. Tím pádem připravuji z celého receptu.

Recept je z kategorií: Speciální polévky



Nahlásit recept

  • 06.01.05 vloženo
  • 36887x zobrazeno

Ingredience

  • Na 3.6 litrů (recept se může podělit napůl)
  • 1.4kg dobrých nejlépe morkových kostí
  • 1.4kg oháňky (špalíčky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 900g neoloupaných cibulí rozkrájených na 1/4
  • 2 pórky rozkrojené napůl podélce a potom na 5cm kousky, opraný, pouze bílá a světle zelená část
  • 4 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na třetiny
  • 3 velké mrkve rozkrojené napůl podélce a potom na 5cm kousky
  • 8 stroužků česneku na hrubo nakrájeného
  • 6 snítek petrželky
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky celých černých pepřů
  • 250ml červeného robustního vína

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 17.02.11 17:17

casino, nekdy mi to tak pripadalo…Myslite The War Of The Roses? :twisted:
Jeste jsem mela napsanou poznamku k Ossobuco, ale ta zmizela. Ano, pripravuje se i z jineho masa nez z teleciho a u nas bylo nejoblibenejsi z jehneciho masa
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Zdravim…

 
casino
4382 příspěvků 16.02.11 23:28
Ale babi,

jakápak válka 8-o
Pokud to tak berete, tak já tedy ne, ale proti gustu žádný dišputát :-) Rozhodně bych Vám s jídlem neprovedl nic podobného jako M. Douglas ve Válce Roseových :mrgreen:

Příspěvek upraven 17.02.11 v 07:54

 
babi
6360 příspěvků 16.02.11 22:26

casino, kdyz oteviram Vase komentare, vypadam asi takto 8-o takze zakopu valecnou sekeru (zatim ne moc hluboko), abych mohla vypadat takto 8-) Kdyz se mi podari prolomit pocitacovou ostrahu, kterou u Labuznik.com posledni dobou vidim, tak odepisi na vsechny komentare :-)

Příspěvek upraven 16.02.11 v 22:29

 
casino
4382 příspěvků 16.02.11 10:08

babi, babi :roll:
Hádejte, pro koho jsem nadepsal (06.02.11 12:20) tučným písmem ten komentář :wink: Ale třeba Vám zase vynechává připojení, či co, jak tu často píšete :-)
Chtěl jsem pouze upozornit kolegy, že všeho moc škodí (v tomto případě kostí)

A jeste babi, Osso buco se pripravuje HLAVNE z teleciho, jak píšete 14.02.11 00:45 Souhlasím! Nejsme vepři :mrgreen:
Ano, HLAVNĚ z telecího; ale ne POUZE z telecího :-P

 
babi
6360 příspěvků 14.02.11 01:08

wydricko, ja vim ze v CR se maso boura jeste tradicne, coz je vetsinou vyhoda, ale zde je dobre mit ty rezy masa i s kosti. Byla jsem na ne zvykla z Kanady a nemas zdani jakou radost jsem mela, kdyz jsem je uvidela v Globusu v Opave. Myslim si, ze na pozadani by to mohl udelat kazdy reznik, ale co ja vim…A dekuji Ti za objasneni morek=dren.

Příspěvek upraven 14.02.11 v 01:24

 
babi
6360 příspěvků 14.02.11 00:45

A jeste casino, Osso buco se pripravuje hlavne z teleciho…

Příspěvek upraven 14.02.11 v 01:01

 
wydra  14.02.11 00:35

Babi, dik za tu fotku! neznala jsem takhle klizku ! Kupuju cistou, vykostenou a samozrejme ze na gulas! I kdyz u nas klizku i peceme a ja ji varenou miluju taky.
Morkove kosti si vybiram sama, na to reznik netreba. Dneska uz je masa dost a kosti take.
Btw tady babi byla i diskuze, ze kostni dren neni to ridke dole v kosti. Kostni dren = morek !
Je noc a ja na tu polivku dostala takovou chut! Ti dik :mrgreen: :lol:

 
babi
6360 příspěvků 14.02.11 00:26

casino, nevim co tim chtel basnik rict. Pletete sem buh vi co vcetne teleciho! Zde se mluvi o hovezim vyvaru a pripravuji ho tak po dlouha leta. Je vyborny :palec: Kdyby jste se drzel receptu a nedal tam dvakrat tolik kosti, tak by jste docilil exelentniho vysledku. Je vsak pozde radit…
Pridavam obrazek morkove kosti kompletni s klizkou, ktera se zajiste muze okrajet a maso pouzit na gulas, avsak ten gulas je lepsi varit i s tou morkovou kosti, dostane vybornou hloubku (http://www.labuznik.com/recipe.php?…). Lze prece koupit pouze morkove kosti bez masa a na to je dobre mit ‚sveho‘ reznika. Ten vam da pekne morkove kosti a ne od kloubu, (kde uz je kostni dren, jak jsem si v cestine myslela)…

Příspěvek upraven 14.02.11 v 01:03

 
wydra  08.02.11 17:18
uz nic

_____________­________________

Příspěvek upraven 08.02.11 v 17:57

 
Alis
2617 příspěvků 08.02.11 17:11

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že každá masna už kousek za Prahou má nabídku oproti Praze jako západní obchody oproti našim masnám v době socíku :-(

 
casino
4382 příspěvků 08.02.11 16:45

wydra,

„SOUCASNE JSEM ZAZNAMENELA DALSI, MNE NEZNAME DVE VELICINY. KOST MA NAHORE MOREK A DOLE KOSTNI DREN. http://www.labuznik.com/recipe.php?… TENTO RECEPT JSI KOMENTOVAL, TAK JISTE BUDES VEDET, JAKOZTO PECLIVY CTENAR VSECH RECEPTU A ZNALEC MASA . MOJE TUPA NEVEDOMOST SI TO ZADA! :potlesk:
Copak to tady na mě zkoušíte :?: 8-o :-)

Znalec masa? Mnóóó… Kromě pštrosa a krokodýla jsem „boural“ kde co, a stejně mě, či mně, :-P občas zaskočí kapří ypsilonka :mrgreen: .

A co se týká toho masem obaleného hovězího skeletu který jste dosud nepotkala, tak to si musíte vychovat svého řezníka :lol: Trošku přeháním… On si rychle spočítá, že než pracně vykosťovat (vykošťovat) hovězí lýtko, je pro něj ekonomičtější na cirkulárce z něj nařezat Osso buco.

Příspěvek upraven 08.02.11 v 16:50

 
wydra  06.02.11 19:54

Casino, ani jako Prazak, ani jako zena v silne pokrocilem mladi jsem jeste nepotkala u reznika morkove kosti s masem, ktere bych okrajela (a rada!) na gulas. Pokud netajis, ze kupujes ctvrtku nevykostene kravy !
Soucasne jsem zaznamenela dalsi, mne nezname dve veliciny. Kost ma nahore morek a dole kostni dren.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
tento recept jsi komentoval, tak jiste budes vedet, jakozto peclivy ctenar vsech receptu a znalec masa .
Moje tupa nevedomost si to zada! :potlesk:

 
casino
4382 příspěvků 06.02.11 12:20
Prosím, toto nebudiž bráno jako kritika receptu!

Leta vařím vývar ke všeobecné spokojenosti podle tohoto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Chtěl jsem vyzkoušet něco nového… I nakoupil jsem morkových kostí (náramně by se hodily na http://www.labuznik.com/recipe.php?… ) maso okrájel (že na guláš) a dál už postupoval podle tohoto receptu. No, až na maličkost! Aby polévka měla sílu, tak těch kostí bylo asi dvakrát více než je psáno. A síla to posléze byla přenáramná!!! :twisted:

Řízením prozřetelnost jsem paralelně testoval ještě tento recept: http://erbenovakuchyne.blog.cz/…-b-svobodove podle testu v domácích podmínkách (bez jater a kachních výpečků) jak uvedeno pod receptem.
Když jsem nakonec oba vývary smíchal, i tak to byla síla, ale už poživatelná :-) . Všem chutnalo (nebo to aspoň říkali), akorát nejstarší synek si otřel ústa ubrouskem a pak na plnou pusu, bez servítku konstatoval: „To teda byla síla…, to musel být býk jak kráva!“ Čert ví, po kom má tak mlsnou a navíc prořízlou hubu? Co jsem mohl? Akorát: „No, jestli to není tím, že to vařil vůl…“ :-P

Takže, přátelé vařeček a hrnců: všeho moc škodí! A bacha na morkové kosti :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.02.11 v 12:31

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - Tome...

taky mně napadlo, že jsme s tim kuchtěnim na podobné bázi. Je to možná tí, že jsme si udrželi lásku k mateřské kuchyni a máme na ni neodvratné zvpomínky i když ji prolínáme s těmi z celého světa. Přece jenom ten základ i po tolika letech máme v Česku. Ne, odbornicí nejsem, ale s kulinářskými světovými odborníky jsem se stýkala při svém zaměstnání a moje oči i uši byly otevřené. Ráda se učím, až přestanu, tak budu pod drnem;o)

K těm vnitřnostem. V Kanadě jsem nakupovala maso u řezníka, který měl výhradně bio pěstěnou drůbež i maso. Bylo to sice drahé, ale zase jsem toho nekupovala velká kvanta. I zeleninu a ovoce jsem se snažila nakupovat na malých farmách. Zde v Česku zatím ani normální řezy masa na které jsem byla zvyklá nedostanu. Hovězí maso není z kanadských rančů, to je fakt, ale jednoduše ho zde nedovedou připravit a pořádně nechat odležet. Možná se musím víc rozkoukat. To víš, žiji ve městečku se 13,000.00 obyvateli a to v kopcích u hranic s Polskem. Možná to zásobování není přece jenom to nejlepší, i když si v podstatě nestěžuji. Zajisté třebas v Praze je situace úplně jiná. Příroda se mně zde velice líbí, je romantická a nezkažená;o) S životem městským je to už trochu horší hi hi, ale to jsem věděla předem. No možná se někdy sejdeme na chatu a pak Ti toho můžu říct trochu víc ;o)

Pěkné pozdravy do krásného Bergenu !

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů.

Ještě se chci vrátit k játrovým knedlíčkům.My jsme přestali používat drůbeží játra úplně.Z různých statistik a článků zde je zřejmé,že drůbeží játra obsahují velké množství těžkých kovů,které mnohonásobně překračují povolenou hranici.Z tohoto důvodu se v Norsku samostatně drůbeží játra ke konzumaci neprodávají a ani se nedováží.Většina drůbeže se prodává vykuchaná bez vnitřností.Vyjímkou jsou krůty a krocani,kde je v břišní dutině umístěn sáček s vnitřnostmi.My ale játra oddělujeme a vyhazujeme.Neházíme je ani rackům......

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů.

Milá babi je vidět,že jsi odbornice a že jsme na jedné notě.Samozřejmě,že ani my nevaříme všechno na živočišném tuku a používáme hojně rostlinné oleje,hlavně olivové.Někomu ta pachuť vadí,nám ne.Ten guláš opravdu stojí za přečtení a my ho vaříme skoro stejně.Je to božský pokrm.I tady řezníci moc „nebourají“ a vepřové a jehněčí dostaneš jenom „z pily“…hovězí dražší se bourá,levnější se řeže na pile a tudíž i my máme ty krásné plátky z kližky.Tvůj manžel miluje obírat maso z oháňky a my to máme jako oběd.Uvaříme hrnec oháněk nařezané na špalíčky a máme to na obíračku.K tomu dobrý chléb,českou plnotučnou hořčici a jsme v sedmém nebi.
I já ti posílám hodně pozdravů do tvého nového domova.Jak si vlastně doma zvykáš?Přeji krásný rok 2005!!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S.

Omlouvám se ;o) Nějak mně utekla reference k receptu na JÁTROVÉ KNEDLIČKY

 
babi
6360 příspěvků 07.01.05 16:49
P.S.
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar - Tome...

Já ten tuk z vývaru seberu, protože ne vždycky se mně hodí do receptu, anebo v další přípravě je již tuk částí receptu, takže žádnou duši neberu ;o). Pochopitelně používám-li vývar ihned jako takový, třeba s JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY , tak něco toho tuku nechám jak říkáš na ta mastná kola (ale ne moc). Zmínila jsem se o sýkorkách, což bylo obrazně řečeno, aby si každý s lojem udělal co chce. Kůži od špeku dávám do výborného GULÁŠE , který opravdu stojí za přečtení. Celkově řečeno však už delší dobu v přípravě denních jídel používám rostlinný kvalitní olej (mám ve velké oblibě olej z hroznových semínek a to z mnoha důvodů a jedním je ten, že je zdravý a tělu prospěšný). Ovšem je faktem, že určité tradiční pokrmy si vyžadují tradiční úpravu a pak je takto připravím, nebo je jednoduše nevařím!

Moře pěkných pozdravů do Norska s přáním úspěšného roku 2005!

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů.

Vezmeš omáčce tuk,vezmeš jí duši!To samé platí o polévkách.(Staré francouzské přísloví…)Na polévce musí plavat oka a omáčka se má lesknout vyrestovaným tukem.V tuku je veškerá vůně a síla a proto bych všechno nevyhazoval.Já mimo skopového loje si dobrý tuk ukládám a v papírových kelímcích si ho dávám zmrazit. Dávám ho tu pod guláš,tu pod mleté ke špagetám,tu pod pečeni,tu pod grýtu atd.Dodá to pokrmu tu správnou sílu a nemusí se tolik kořenit.V žádném případě bych sebraný tuk nedoporučoval sýkorkám,je příliš silný a ptáčkům nebezpečný.Ne­doporučuje se jim věšet ani kůži od špeku.Ta spíš patří vhodit do bramboračky.Krásně jí ovoní…

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Chilli con carne Chilli con carne
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist