Recept Hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Poskládat kosti a oháňku na dno velkého pekáče (nesmí být skleněný) v jedné vrstvě. Pokapat olejem a vše v něm obalit. Péct do tmavohněda a během té doby vše jednou otočit. Asi 45min.

Přidat rajčatovou pastu, cibule, pórek, celer, mrkev a česnek. Vše opravdu dobře zamíchat. Péct, až je zelenina nahnědlá a měkká, asi 40min.

Mezi tím si uvázat bouquet garni. Bylinky a koření zavázat do mušelínu a ten svázat kuchyňským motouzkem. Dát zatím stranou.

Přendat kosti a zeleninu do velkého hrnce a dát zatím stranou. Sejmout tuk z pekáče (dobrý způsob je použít kuchyňské papírové ubrousky a položit je několikrát na povch aby vsály tuk) a postavit jej na sporák na dva hořáky. Přilít víno a vše přivést do varu. Dobře seškrábávat připečené dobroty ze spodu pekáče. Vařit, až se víno zredukuje na 1/2 asi 3min. Přilít do hrnce s kostmi a zeleninou.

Zalít vše 6 litry vody. Přivést do varu, snížit teplotu, přidat bouquet garni a pomalinku nechat probublávat po 3 hodiny.

Opatrně slít přes jemné síto do jiného hrnce. (manžel rád obírá maso z oháňky a morek z kostí nechám vychladnout a zmrazím jej na pozdější upotřebení jako na příklad španělský výborný recept na šnečky, ale každý si s tím může naložit jak se mu zachce).

Vývar nechat vychladnout a ve vzduchotěsné nádobě vložit do chladničky na minimálně 8 hodin až 3dny. Před upotřebením sejmout ztuhlý tuk (nakrmit s ním třebas sýkorky, nebo ho pouzit jako loje v jinych receptech).

TIP: Vývar se může naporcovat a zmrazit až na 4 měsíce. Tím pádem připravuji z celého receptu.

Recept je z kategorií: Speciální polévky



Nahlásit recept

  • 06.01.05 vloženo
  • 36973x zobrazeno

Ingredience

  • Na 3.6 litrů (recept se může podělit napůl)
  • 1.4kg dobrých nejlépe morkových kostí
  • 1.4kg oháňky (špalíčky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 900g neoloupaných cibulí rozkrájených na 1/4
  • 2 pórky rozkrojené napůl podélce a potom na 5cm kousky, opraný, pouze bílá a světle zelená část
  • 4 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na třetiny
  • 3 velké mrkve rozkrojené napůl podélce a potom na 5cm kousky
  • 8 stroužků česneku na hrubo nakrájeného
  • 6 snítek petrželky
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky celých černých pepřů
  • 250ml červeného robustního vína

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 17.02.11 17:17

casino, nekdy mi to tak pripadalo…Myslite The War Of The Roses? :twisted:
Jeste jsem mela napsanou poznamku k Ossobuco, ale ta zmizela. Ano, pripravuje se i z jineho masa nez z teleciho a u nas bylo nejoblibenejsi z jehneciho masa
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Zdravim…

 
casino
4386 příspěvků 16.02.11 23:28
Ale babi,

jakápak válka 8-o
Pokud to tak berete, tak já tedy ne, ale proti gustu žádný dišputát :-) Rozhodně bych Vám s jídlem neprovedl nic podobného jako M. Douglas ve Válce Roseových :mrgreen:

Příspěvek upraven 17.02.11 v 07:54

 
babi
6360 příspěvků 16.02.11 22:26

casino, kdyz oteviram Vase komentare, vypadam asi takto 8-o takze zakopu valecnou sekeru (zatim ne moc hluboko), abych mohla vypadat takto 8-) Kdyz se mi podari prolomit pocitacovou ostrahu, kterou u Labuznik.com posledni dobou vidim, tak odepisi na vsechny komentare :-)

Příspěvek upraven 16.02.11 v 22:29

 
casino
4386 příspěvků 16.02.11 10:08

babi, babi :roll:
Hádejte, pro koho jsem nadepsal (06.02.11 12:20) tučným písmem ten komentář :wink: Ale třeba Vám zase vynechává připojení, či co, jak tu často píšete :-)
Chtěl jsem pouze upozornit kolegy, že všeho moc škodí (v tomto případě kostí)

A jeste babi, Osso buco se pripravuje HLAVNE z teleciho, jak píšete 14.02.11 00:45 Souhlasím! Nejsme vepři :mrgreen:
Ano, HLAVNĚ z telecího; ale ne POUZE z telecího :-P

 
babi
6360 příspěvků 14.02.11 01:08

wydricko, ja vim ze v CR se maso boura jeste tradicne, coz je vetsinou vyhoda, ale zde je dobre mit ty rezy masa i s kosti. Byla jsem na ne zvykla z Kanady a nemas zdani jakou radost jsem mela, kdyz jsem je uvidela v Globusu v Opave. Myslim si, ze na pozadani by to mohl udelat kazdy reznik, ale co ja vim…A dekuji Ti za objasneni morek=dren.

Příspěvek upraven 14.02.11 v 01:24

 
babi
6360 příspěvků 14.02.11 00:45

A jeste casino, Osso buco se pripravuje hlavne z teleciho…

Příspěvek upraven 14.02.11 v 01:01

 
wydra  14.02.11 00:35

Babi, dik za tu fotku! neznala jsem takhle klizku ! Kupuju cistou, vykostenou a samozrejme ze na gulas! I kdyz u nas klizku i peceme a ja ji varenou miluju taky.
Morkove kosti si vybiram sama, na to reznik netreba. Dneska uz je masa dost a kosti take.
Btw tady babi byla i diskuze, ze kostni dren neni to ridke dole v kosti. Kostni dren = morek !
Je noc a ja na tu polivku dostala takovou chut! Ti dik :mrgreen: :lol:

 
babi
6360 příspěvků 14.02.11 00:26

casino, nevim co tim chtel basnik rict. Pletete sem buh vi co vcetne teleciho! Zde se mluvi o hovezim vyvaru a pripravuji ho tak po dlouha leta. Je vyborny :palec: Kdyby jste se drzel receptu a nedal tam dvakrat tolik kosti, tak by jste docilil exelentniho vysledku. Je vsak pozde radit…
Pridavam obrazek morkove kosti kompletni s klizkou, ktera se zajiste muze okrajet a maso pouzit na gulas, avsak ten gulas je lepsi varit i s tou morkovou kosti, dostane vybornou hloubku (http://www.labuznik.com/recipe.php?…). Lze prece koupit pouze morkove kosti bez masa a na to je dobre mit ‚sveho‘ reznika. Ten vam da pekne morkove kosti a ne od kloubu, (kde uz je kostni dren, jak jsem si v cestine myslela)…

Příspěvek upraven 14.02.11 v 01:03

 
wydra  08.02.11 17:18
uz nic

_____________­________________

Příspěvek upraven 08.02.11 v 17:57

 
Alis
2617 příspěvků 08.02.11 17:11

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že každá masna už kousek za Prahou má nabídku oproti Praze jako západní obchody oproti našim masnám v době socíku :-(

 
casino
4386 příspěvků 08.02.11 16:45

wydra,

„SOUCASNE JSEM ZAZNAMENELA DALSI, MNE NEZNAME DVE VELICINY. KOST MA NAHORE MOREK A DOLE KOSTNI DREN. http://www.labuznik.com/recipe.php?… TENTO RECEPT JSI KOMENTOVAL, TAK JISTE BUDES VEDET, JAKOZTO PECLIVY CTENAR VSECH RECEPTU A ZNALEC MASA . MOJE TUPA NEVEDOMOST SI TO ZADA! :potlesk:
Copak to tady na mě zkoušíte :?: 8-o :-)

Znalec masa? Mnóóó… Kromě pštrosa a krokodýla jsem „boural“ kde co, a stejně mě, či mně, :-P občas zaskočí kapří ypsilonka :mrgreen: .

A co se týká toho masem obaleného hovězího skeletu který jste dosud nepotkala, tak to si musíte vychovat svého řezníka :lol: Trošku přeháním… On si rychle spočítá, že než pracně vykosťovat (vykošťovat) hovězí lýtko, je pro něj ekonomičtější na cirkulárce z něj nařezat Osso buco.

Příspěvek upraven 08.02.11 v 16:50

 
wydra  06.02.11 19:54

Casino, ani jako Prazak, ani jako zena v silne pokrocilem mladi jsem jeste nepotkala u reznika morkove kosti s masem, ktere bych okrajela (a rada!) na gulas. Pokud netajis, ze kupujes ctvrtku nevykostene kravy !
Soucasne jsem zaznamenela dalsi, mne nezname dve veliciny. Kost ma nahore morek a dole kostni dren.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
tento recept jsi komentoval, tak jiste budes vedet, jakozto peclivy ctenar vsech receptu a znalec masa .
Moje tupa nevedomost si to zada! :potlesk:

 
casino
4386 příspěvků 06.02.11 12:20
Prosím, toto nebudiž bráno jako kritika receptu!

Leta vařím vývar ke všeobecné spokojenosti podle tohoto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Chtěl jsem vyzkoušet něco nového… I nakoupil jsem morkových kostí (náramně by se hodily na http://www.labuznik.com/recipe.php?… ) maso okrájel (že na guláš) a dál už postupoval podle tohoto receptu. No, až na maličkost! Aby polévka měla sílu, tak těch kostí bylo asi dvakrát více než je psáno. A síla to posléze byla přenáramná!!! :twisted:

Řízením prozřetelnost jsem paralelně testoval ještě tento recept: http://erbenovakuchyne.blog.cz/…-b-svobodove podle testu v domácích podmínkách (bez jater a kachních výpečků) jak uvedeno pod receptem.
Když jsem nakonec oba vývary smíchal, i tak to byla síla, ale už poživatelná :-) . Všem chutnalo (nebo to aspoň říkali), akorát nejstarší synek si otřel ústa ubrouskem a pak na plnou pusu, bez servítku konstatoval: „To teda byla síla…, to musel být býk jak kráva!“ Čert ví, po kom má tak mlsnou a navíc prořízlou hubu? Co jsem mohl? Akorát: „No, jestli to není tím, že to vařil vůl…“ :-P

Takže, přátelé vařeček a hrnců: všeho moc škodí! A bacha na morkové kosti :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.02.11 v 12:31

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - Tome...

taky mně napadlo, že jsme s tim kuchtěnim na podobné bázi. Je to možná tí, že jsme si udrželi lásku k mateřské kuchyni a máme na ni neodvratné zvpomínky i když ji prolínáme s těmi z celého světa. Přece jenom ten základ i po tolika letech máme v Česku. Ne, odbornicí nejsem, ale s kulinářskými světovými odborníky jsem se stýkala při svém zaměstnání a moje oči i uši byly otevřené. Ráda se učím, až přestanu, tak budu pod drnem;o)

K těm vnitřnostem. V Kanadě jsem nakupovala maso u řezníka, který měl výhradně bio pěstěnou drůbež i maso. Bylo to sice drahé, ale zase jsem toho nekupovala velká kvanta. I zeleninu a ovoce jsem se snažila nakupovat na malých farmách. Zde v Česku zatím ani normální řezy masa na které jsem byla zvyklá nedostanu. Hovězí maso není z kanadských rančů, to je fakt, ale jednoduše ho zde nedovedou připravit a pořádně nechat odležet. Možná se musím víc rozkoukat. To víš, žiji ve městečku se 13,000.00 obyvateli a to v kopcích u hranic s Polskem. Možná to zásobování není přece jenom to nejlepší, i když si v podstatě nestěžuji. Zajisté třebas v Praze je situace úplně jiná. Příroda se mně zde velice líbí, je romantická a nezkažená;o) S životem městským je to už trochu horší hi hi, ale to jsem věděla předem. No možná se někdy sejdeme na chatu a pak Ti toho můžu říct trochu víc ;o)

Pěkné pozdravy do krásného Bergenu !

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů.

Ještě se chci vrátit k játrovým knedlíčkům.My jsme přestali používat drůbeží játra úplně.Z různých statistik a článků zde je zřejmé,že drůbeží játra obsahují velké množství těžkých kovů,které mnohonásobně překračují povolenou hranici.Z tohoto důvodu se v Norsku samostatně drůbeží játra ke konzumaci neprodávají a ani se nedováží.Většina drůbeže se prodává vykuchaná bez vnitřností.Vyjímkou jsou krůty a krocani,kde je v břišní dutině umístěn sáček s vnitřnostmi.My ale játra oddělujeme a vyhazujeme.Neházíme je ani rackům......

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů.

Milá babi je vidět,že jsi odbornice a že jsme na jedné notě.Samozřejmě,že ani my nevaříme všechno na živočišném tuku a používáme hojně rostlinné oleje,hlavně olivové.Někomu ta pachuť vadí,nám ne.Ten guláš opravdu stojí za přečtení a my ho vaříme skoro stejně.Je to božský pokrm.I tady řezníci moc „nebourají“ a vepřové a jehněčí dostaneš jenom „z pily“…hovězí dražší se bourá,levnější se řeže na pile a tudíž i my máme ty krásné plátky z kližky.Tvůj manžel miluje obírat maso z oháňky a my to máme jako oběd.Uvaříme hrnec oháněk nařezané na špalíčky a máme to na obíračku.K tomu dobrý chléb,českou plnotučnou hořčici a jsme v sedmém nebi.
I já ti posílám hodně pozdravů do tvého nového domova.Jak si vlastně doma zvykáš?Přeji krásný rok 2005!!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S.

Omlouvám se ;o) Nějak mně utekla reference k receptu na JÁTROVÉ KNEDLIČKY

 
babi
6360 příspěvků 07.01.05 16:49
P.S.
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar - Tome...

Já ten tuk z vývaru seberu, protože ne vždycky se mně hodí do receptu, anebo v další přípravě je již tuk částí receptu, takže žádnou duši neberu ;o). Pochopitelně používám-li vývar ihned jako takový, třeba s JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY , tak něco toho tuku nechám jak říkáš na ta mastná kola (ale ne moc). Zmínila jsem se o sýkorkách, což bylo obrazně řečeno, aby si každý s lojem udělal co chce. Kůži od špeku dávám do výborného GULÁŠE , který opravdu stojí za přečtení. Celkově řečeno však už delší dobu v přípravě denních jídel používám rostlinný kvalitní olej (mám ve velké oblibě olej z hroznových semínek a to z mnoha důvodů a jedním je ten, že je zdravý a tělu prospěšný). Ovšem je faktem, že určité tradiční pokrmy si vyžadují tradiční úpravu a pak je takto připravím, nebo je jednoduše nevařím!

Moře pěkných pozdravů do Norska s přáním úspěšného roku 2005!

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý hovězí vývar krok za krokem - základ mnohých pokrmů.

Vezmeš omáčce tuk,vezmeš jí duši!To samé platí o polévkách.(Staré francouzské přísloví…)Na polévce musí plavat oka a omáčka se má lesknout vyrestovaným tukem.V tuku je veškerá vůně a síla a proto bych všechno nevyhazoval.Já mimo skopového loje si dobrý tuk ukládám a v papírových kelímcích si ho dávám zmrazit. Dávám ho tu pod guláš,tu pod mleté ke špagetám,tu pod pečeni,tu pod grýtu atd.Dodá to pokrmu tu správnou sílu a nemusí se tolik kořenit.V žádném případě bych sebraný tuk nedoporučoval sýkorkám,je příliš silný a ptáčkům nebezpečný.Ne­doporučuje se jim věšet ani kůži od špeku.Ta spíš patří vhodit do bramboračky.Krásně jí ovoní…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky ze sírovce

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist