Recept Housky

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Housky

Postup

1. Mléko ohřej na tělovou teplotu a polovinu odlej do hrnečku.
2. Do mléka v hrnečku zamíchej 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
3. Ve velké míse smíchej mouku se solí, přidej rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
4. Zadělej měchačkou, ať se všechno pěkně spojí a pak vyklop těsto na pomoučněný val a ručně uhněť nebo dej těsto do robotu s hnětacím hákem.
5. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dej ho do čisté, pomoučněné mísy, popraš těsto moukou a mísu zakryj utěrkou nebo fresh folií.
6. Nech to kynout do dvojnásobného objemu, cca hodinu.
7. Předehřej si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozděl na 8 stejných dílů.
8. Každý díl rozděl na 3 další díly a upleť klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahni pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.
9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávej jim na plechu rozestupy, povyrostou. Ještě 15 minut nech na plechu kynout, klidně zakryj ještě utěrkou.
10. Vykynuté housky potři rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posyp je.
11. Housky peč dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je někdo má radši křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu - pokud to vaše trouba nabízí.
12. Po upečení nech housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.11.16 vloženo
  • 1682x zobrazeno

Ingredience

  • • 310 ml mléka
  • • 2 lžičky sušeného droždí
  • • 50 g másla
  • • Lžička cukru
  • • 2 žicky soli
  • • 500 g hladké mouky na kynuté těsto
  • • 1 vece a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 25.03.17 11:29

Výborný recept.
Posypané čiernym sezamom.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.03.17 13:13

Právě chladnou vytažené z trouby - voní i vypadají úžasně :)
S těstem se mi moc pěkně pracovalo, pečené byly cca po osmnácti minutách, druhý plech už po patnácti…
Pekla jsem ke konci na „horkovzduch“, jak je zmíněno v závěru postupu.

Rozhodně ukládám k oblíbeným, abych se k nim mohla v budoucnu vrátit, pečivo si pečeme svoje vlastní a máme rádi, když se peče na střídačku podle různých receptů, a ne jen dokolečka jedno a to samé :)

Odkaz na uvaření

daduuja 12.11.16 18:33

Moc dobré housky, jen doba pečení byla delší.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Adapo 09.11.16 11:42

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Housky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 11.11.16 20:42

@birkana bodejt, co s ostárkem, jen překáží a brblá :lol:

 
birkana
1642 příspěvků 11.11.16 10:11

@jau, máš pravdu, s omládkem lépe a více nakynou a jsou trvanlivější. Já peču obyčejné vodové beztukové pečivo většinou ve tvaru veky nebo silnější bagety. Druhý den se dá ještě jíst v pohodě, zůstane-li zbytek i další den, vařím knedlíky vídeňáky. Nebo zapékám jako toasty či žemlovku. Takže vlastně na tu strouhanku zbývá málokdy; občas peču veky i jen tak na usušení a strouhání 8o :mavam:

 
jau
454 příspěvků 10.11.16 17:58

@birkana Zkus s omládkem, jsou vláčnější :mavam:

 
birkana
1642 příspěvků 10.11.16 16:18

@daduuja, klidně i bez tuku (mouka, voda, droždí, trochu cukru a soli), jen je třeba pak konzumovat včas, jinak jsou akorát tak na strouhanku :mavam:.

 
daduuja
1091 příspěvků 10.11.16 15:29

@jau Iva je přebornice na pečení, ráda ji navštěvuji a kradu :-) inspirace.
Kdysi na vsi u Mělníka, když bylo hluboko do kapsy, tak se zadělalo vodou, kousek droždí a tuku, bez vajíčka a upekly se bochánky, kterým se tam říkalo karásky :-), tak nevím, ale obyčejné housky taky zadělávám vodou, i když trošku cukru přidávám. Z mléka jsou hutnější, se mi zdá :mavam:

 
jau
454 příspěvků 10.11.16 10:07

@daduuja Dělám podobné, ale Iv@ z Pekárnománie těmto říká Karásky a má recht. Do housek nepatří mléko ani cukr :mavam:

 
daduuja
1091 příspěvků 09.11.16 19:32

Dobrých 14 dní se přemlouvám k zadělání na housky, protože taková domácí s opravdovým máslem, kouskem dobré šunky… Asi na víkend se přemůžu :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist