Recept Housky

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Housky

Postup

1. Mléko ohřej na tělovou teplotu a polovinu odlej do hrnečku.
2. Do mléka v hrnečku zamíchej 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
3. Ve velké míse smíchej mouku se solí, přidej rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
4. Zadělej měchačkou, ať se všechno pěkně spojí a pak vyklop těsto na pomoučněný val a ručně uhněť nebo dej těsto do robotu s hnětacím hákem.
5. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dej ho do čisté, pomoučněné mísy, popraš těsto moukou a mísu zakryj utěrkou nebo fresh folií.
6. Nech to kynout do dvojnásobného objemu, cca hodinu.
7. Předehřej si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozděl na 8 stejných dílů.
8. Každý díl rozděl na 3 další díly a upleť klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahni pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.
9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávej jim na plechu rozestupy, povyrostou. Ještě 15 minut nech na plechu kynout, klidně zakryj ještě utěrkou.
10. Vykynuté housky potři rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posyp je.
11. Housky peč dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je někdo má radši křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu - pokud to vaše trouba nabízí.
12. Po upečení nech housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 09.11.16 vloženo
  • 1333x zobrazeno

Ingredience

  • • 310 ml mléka
  • • 2 lžičky sušeného droždí
  • • 50 g másla
  • • Lžička cukru
  • • 2 žicky soli
  • • 500 g hladké mouky na kynuté těsto
  • • 1 vece a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 12.11.16 18:33

Moc dobré housky, jen doba pečení byla delší.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Adapo 09.11.16 11:42

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Housky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1602 příspěvků 11.11.16 20:42

@birkana bodejt, co s ostárkem, jen překáží a brblá :lol:

 
birkana
1614 příspěvků 11.11.16 10:11

@jau, máš pravdu, s omládkem lépe a více nakynou a jsou trvanlivější. Já peču obyčejné vodové beztukové pečivo většinou ve tvaru veky nebo silnější bagety. Druhý den se dá ještě jíst v pohodě, zůstane-li zbytek i další den, vařím knedlíky vídeňáky. Nebo zapékám jako toasty či žemlovku. Takže vlastně na tu strouhanku zbývá málokdy; občas peču veky i jen tak na usušení a strouhání 8o :mavam:

 
jau
453 příspěvků 10.11.16 17:58

@birkana Zkus s omládkem, jsou vláčnější :mavam:

 
birkana
1614 příspěvků 10.11.16 16:18

@daduuja, klidně i bez tuku (mouka, voda, droždí, trochu cukru a soli), jen je třeba pak konzumovat včas, jinak jsou akorát tak na strouhanku :mavam:.

 
daduuja
1067 příspěvků 10.11.16 15:29

@jau Iva je přebornice na pečení, ráda ji navštěvuji a kradu :-) inspirace.
Kdysi na vsi u Mělníka, když bylo hluboko do kapsy, tak se zadělalo vodou, kousek droždí a tuku, bez vajíčka a upekly se bochánky, kterým se tam říkalo karásky :-), tak nevím, ale obyčejné housky taky zadělávám vodou, i když trošku cukru přidávám. Z mléka jsou hutnější, se mi zdá :mavam:

 
jau
453 příspěvků 10.11.16 10:07

@daduuja Dělám podobné, ale Iv@ z Pekárnománie těmto říká Karásky a má recht. Do housek nepatří mléko ani cukr :mavam:

 
daduuja
1067 příspěvků 09.11.16 19:32

Dobrých 14 dní se přemlouvám k zadělání na housky, protože taková domácí s opravdovým máslem, kouskem dobré šunky… Asi na víkend se přemůžu :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist